Војна и животна средина (онлајн курс)

Вебинар / Виртуелен настан

Заснован на истражување за мирот и еколошката безбедност, овој онлајн курс од World BEYOND War се фокусира на врската помеѓу две егзистенцијални закани: војна и еколошка катастрофа. (17 јануари - 27 февруари 2022 година)

$ 100
Повторувачки

Бесплатно училиште за емпатија во заедницата

Вебинар / Виртуелен настан

FuelEd Schools упатува покана да им се придружите на бесплатна обука за Училиштето за емпатија! Виртуелната програма од 5.5 часа (вклучувајќи паузи и 30 минути за ручек) ќе ја водат нашите прекрасни нови тренери. Ве молиме придружете ни се на 15-ти, 16-ти, 21-ви, 22-ри или 23-ти јануари од 10 до 3:30 КТ!

слободен
Повторувачки

Меѓународен ден на образованието

Глобална

Образованието е човеково право, јавно добро и јавна одговорност. Генералното собрание на Обединетите нации го прогласи 24 јануари за Меѓународен ден на образованието, во прослава на улогата на образованието за мир и развој.

Дали е доволно COP26? Мирот, милитаризмот и климатската криза: парче што недостасува

Вебинар / Виртуелен настан

Одборот за мир на северните пријатели, Квекерскиот совет за европски прашања и квакерскиот мир и социјален сведок заеднички организираат виртуелен интерактивен настан на 29 јануари: „Дали е доволен COP26? Мир, милитаризам и климатска криза: парче што недостасува“.

Повторувачки

Градење култура на репарации (онлајн курс)

онлајн курс

Премиерната програма на Проектот за кажување на вистината, Grassroots Reparations Campaign, ве поканува да се регистрирате за 5-тата група на Building a Culture of Reparations, онлајн курс кој започнува на 30-ти јануари.

$ 300
Повторувачки

Светски ден на социјалната правда

Глобална

На 26 ноември 2007 година, Генералното собрание објави дека, почнувајќи од шеесет и третата сесија на Генералното собрание, 20 февруари годишно ќе се слави како Светски ден на социјалната правда.

Внимателна храброст: Машко повлекување

Мерси центар Обурн 535 Сакраменто Улица, Обурн, Калифорнија

Ова посебно повлекување, 4-6 март 2022 година, истражува што значи да се биде свесно и емотивно храбар на патот на поврзување со себе и со другите.

$ 280

Ден на планетата Земја

Глобална

Секоја година на 22 април, Денот на планетата Земја ја одбележува годишнината од раѓањето на современото движење на животната средина во 1970 година.

Лабораторија за глобални решенија

Виртуелна конференција

Поканети сте на важна образовна можност - развивање реални решенија за најкритичните проблеми во светот како учесник во 18-тата годишна лабораторија за глобални решенија - 12-25 јуни 2022 година.

Јунаесетти: комеморација за крај на ропството и повик за акција

Глобална

Јунаесетти е најстарото национално прославено одбележување на крајот на ропството во Соединетите држави. Во 2020 година, Движењето за црни животи, заедно со други организации, ги повикува сите да учествуваат во јунаесеттата активност на локално ниво.

Меѓународен ден за елиминација на сексуалното насилство во конфликти

Глобална

ООН го прогласува 19 јуни секоја година за Меѓународен ден за елиминација на сексуалното насилство во конфликтите, со цел да се подигне свеста за потребата да се стави крај на сексуалното насилство поврзано со конфликтите, да се почестат жртвите и преживеаните од сексуално насилство околу светот и да им оддадеме почит на сите оние кои храбро се посветиле на своите животи и ги загубиле своите животи застанаа во борбата за искоренување на овие злосторства.

Денот на Хирошима

Глобална

Денот на Хирошима се одбележува секоја година на 6 август, на годишнината од атомското бомбардирање на Хирошима и Нагасаки во 1945 година. 

Ден на Нагасаки

Глобална

Денот на Нагасаки се одбележува секоја година на 9 август, на годишнината од атомското бомбардирање на Нагасаки во 1945 година.

Меѓународниот ден на младите

Глобална

Меѓународниот ден на младите се одбележува секоја година на 12 август, привлекувајќи ги прашањата за младите пред меѓународната заедница и славејќи го потенцијалот на младите како партнери во денешното глобално општество.

Повторувачки

Меѓународен ден на ненасилство

Глобална

Меѓународниот ден на ненасилство се одбележува на 2 октомври, роденденот на Махатма Ганди, водач на индиското движење за независност и пионер на филозофијата и стратегијата на ненасилство.

Повторувачки

Светски ден на наставниците

Глобална

Се одржува годишно на 5 октомври од 1994 година, Светскиот ден на наставниците ја одбележува годишнината од усвојувањето на Препораката на МОТ / УНЕСКО во врска со статусот на наставниците во 1966 година. Оваа препорака поставува одредници во однос на правата и одговорностите на наставниците и стандардите за нивна почетна подготовка и понатамошно образование, регрутирање, вработување и услови за учење и учење.

Повторувачки

Меѓународен ден на девојчето

Глобална

Од 2012 година, 11 октомври се одбележува како Меѓународен ден на девојчето. Денот има за цел да ги потенцира и одговори на потребите и предизвиците со кои се соочуваат девојчињата, истовремено промовирајќи го зајакнувањето на девојчињата и исполнувањето на нивните човекови права.