Апел за континуирана поддршка за високото образование во Авганистан

Жените на Универзитетот Гавхар Шад учат нега и здравствено образование фокусирајќи се на здравјето на мајките на децата. (Фото: Директно олеснување преку Фликр, CC BY-NC-ND 2.0.)

Ги повикуваме сите американски членови на Глобалната кампања за мировно образование да преземат итна акција за да го спречат прекинот на американската помош за високото образование во Авганистан. Ве молиме испратете го текстот подолу до вашиот претставник од Конгресот, вашиот сенатор, администраторот на УСАИД и претседателот.

Ви благодариме што стоите во солидарност со авганистанскиот народ. (BAR, 1/8/22)

Апел за континуирана поддршка за високото образование во Авганистан

Во текот на изминатите две децении, Владата на Соединетите Држави беше еден од најефикасните поддржувачи на образованието во Авганистан. Добивките што ги постигнаа девојките и жените во образовниот сектор, особено во високото образование, се многу значајни. Со поддршката на американските даночни обврзници, јавните универзитети беа оживеани, можностите за постдипломски програми во земјата процветаа и привлекоа многу женски инструктори, унапредувањата на професорките значително се зголемија што резултираше со тие да заземаат престижни позиции како што се канцелари, проректори, декани и многу други лидерски позиции на универзитетите,   беа воспоставени многу дополнителни програми за образование на сите универзитети. Поддршката од USG резултираше со илјадници стипендии за подобрување на нивоата на вештини на предавачите и студентите. Сето ова кулминираше со упис на повеќе од 700,000 студенти на универзитетите до август 2021 година (33% од нив се жени).

Покрај горенаведеното, беа развиени безброј академски политики и упатства за подобрување на квалитетот, пристапот, правичноста, вештините меѓу авганистанските факултети и студенти, како и за борба против инерцијата и корупцијата на универзитетите. Фактот дека во 2020 година ќерката на рудар за јаглен доби највисока оценка на приемниот испит на универзитетот во кој се натпреваруваа 170,000 средношколци, доволно зборува за тоа што програмите финансирани од американските даночни обврзници постигнаа во Авганистан. Покрај тоа, студентите на програма за вонреден степен основана со средства на УСАИД на Универзитетот за медицински науки во Кабул сами произведоа вентилатор во време кога Авганистан се соочуваше со екстремни тешкотии за време на пандемијата; овој пример дополнително го покажува позитивното влијание и ефективноста на поддршката обезбедена од USG. Што е најважно, почнувајќи со нула приватни универзитети во 2000 година, до август 2021 година Авганистан имаше повеќе од 135 приватни високообразовни институции, со што се прошири пристапот до високото образование во повеќето делови на земјата.

Како што USG/USAID стратеги за образовна поддршка во Авганистан, од суштинско значење е поддршката за високото образование да остане централна во новата стратегија. USG мора да ја поддржи работата со приватните универзитети (ако е можно, дури и со јавните универзитети), така што преку стипендии и други иницијативи за градење капацитети, студентките можат да продолжат да се запишуваат и академски да напредуваат. На женските членови на факултет им е потребна поддршка за да продолжат со својата работа на универзитетите. Во моментов, потребни се повеќе женски членови на факултет за да ги подучуваат женските студенти.

Неподдршката на високото образование би го скршила невидениот импулс на напредување во високото образование во Авганистан – моментум што беше поттикнат од дарежливата поддршка на американските даночни обврзници. Дипломирани студенти се столбот на економската стабилност во една земја. Доколку не се поддржи високото образование во Авганистан, фискалното уништување поради неквалитетната работна сила би било опасно и дополнително би ја втурнало земјата во маѓепсан круг на насилство и очај. Ниту една можност за високо образование особено за жените нема да има погубни последици за општественото ткиво на Авганистан.

Го повикуваме членот на конгресот да допре до колегите од УСАИД и да ги охрабри да ги проучат сите агли и да смислат стратегии за осмислување ефективни програми за високо образование во Авганистан кои ќе бидат корисни за младите, особено за девојчињата и жените.

Вахид Омар
Консултант за образование

Сораја Омар
Активист за човекови права

Клои Брејер
Меѓуверски Дентер од Њујорк

Елен Чеслер
Институт Ралф Банч, CUNY

Бети Реардон
Меѓународен институт за мировно образование

Тони Џенкинс
Глобална кампања за мировно образование
Универзитетот Џорџтаун

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...