Афективни практики, тешки истории и мировно образование: Анализа на афективните дилеми на наставниците во етнички поделениот Кипар

(Објавено од: ScienceDirect.)

Зембилас, М., & Лукаидис, Л. (2021). Афективни практики, тешки истории и мировно образование: Анализа на афективните дилеми на наставниците во етнички поделениот Кипар. Настава и образование на наставници,97. дои: 10.1016 / j.tate.2020.103225

Кликнете тука за да ја преземете целата статија!
Од Михалинос Зембилас и Лоизос Лукаидис

Апстракт

Овој труд ги испитува афективните практики на наставниците кои се занимаваат со мировно образование во општество погодено од конфликти, фокусирајќи се на афективните дилеми на наставниците додека се соочуваат со тешките истории. Ова истражување се спроведува преку квалитативно истражување на наставници од грчко-кипарско основно и средно училиште кои учествувале во програма за мировно образование. Наодите нагласуваат колку афективните комплексности, дилеми и тензии се продуктивни за субјективитетите и односите што можат или да ги зајакнат или нарушат односите на моќта својствени на барањата од наставниците. Студијата сугерира дека е важно улогата и влијанието на афективните практики на наставниците врз иницијативите за мировно образование да бидат сè повеќе признати.

во близина

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...