За нас

Почетен извор и заедница за вести за мировно образование, ставови, истражувања, политика, ресурси, програми и настани ширум светот

Глобалната кампања за мировно образование (ГЦПЕ) е како неформална, меѓународна организирана мрежа која промовира едукација за мир меѓу училиштата, семејствата и заедниците за трансформација на културата на насилство во култура на мир.

Интернет-страницата и е-комуникациите на GCPE овозможуваат покривање на едукацијата за мир од целиот свет, вклучувајќи оригинални написи, истражувања и стории култивирани од списанија и независни и извори на масовни медиуми. Особено охрабруваме поднесоци за написи и настани од нашите членови.

Основи на кампањата

Брзи факти

Цели на кампањата

Глобалната кампања за мировно образование се обидува да поттикне култура на мир во заедниците низ целиот свет. Има две цели:

 1. Прво, да се изгради јавна свест и политичка поддршка за воведување на мировно образование во сите сфери на образованието, вклучително и неформално образование, во сите училишта низ целиот свет.
 2. Второ, да се промовира образованието на сите наставници да учат за мир.
Изјава за кампањата

Култура на мир ќе се постигне кога граѓаните во светот ги разбираат глобалните проблеми; имаат вештини за решавање на конфликтот конструктивно; знае и живее според меѓународните стандарди за човекови права, родова и расна еднаквост; ја ценат културната разновидност; и почитувајте го интегритетот на Земјата. Таквото учење не може да се постигне без намерно, одржливо и систематско образование за мир.

Итноста и неопходноста од вакво образование беа признати од земјите-членки на УНЕСКО во 1974 година и беа потврдени во Интегрираната рамка на акција за образование за мир, човекови права и демократија во 1995 година. Сепак, малку образовни институции презедоа такво дејствие. Време е да ги повикаме министерствата за образование, образовните институции и креаторите на политики да ги исполнат преземените обврски.

Кампања за олеснување на воведувањето образование за мир и човекови права во сите образовни институции беше побарана од Хашката конференција за граѓанско општество за апел за мир во мај 1999 година. Иницијатива на индивидуални едукатори и невладини организации за образование посветена на мирот, се спроведува преку глобално мрежа на здруженија за образование и регионални, национални и локални работни сили на граѓани и едукатори кои ќе лобираат и ќе ги информираат министерствата за образование и институции за образование на наставници за рамката на УНЕСКО и мноштвото методи и материјали што сега постојат за практикување мировно образование во целото учење средини. Целта на кампањата е да се осигури дека сите образовни системи ширум светот ќе се образуваат за култура на мирот.

Образец за кампања

Кампањата е неформална мрежа составена од формални и неформални едукатори и организации, секоја работи на свој уникатен начин за решавање на горенаведените цели.

Овој формулар им овозможува на учесниците во кампањата да ги насочат своите енергии кон исполнување на целите и потребите на нивните избирачи - истовремено промовирајќи и правејќи ја видлива растечката глобална мрежа на едукатори кои работат за мир.

Кампањата помага да се поврзат едукаторите и да се олесни размената на идеи, стратегии и најдобри практики преку својата веб-страница и билтени.

Одобрувања

Оригинални поддржувачи
 • Меѓународна асоцијација на едукативни градови
 • Меѓународно здружение на едукатори за мир
 • Меѓународно здружение на едукатори за мир во светот
 • Меѓународно биро за мир
 • Меѓународен наставник
 • Меѓународна младинска соработка (Хаг)
 • Valивотни вредности: Едукативна програма
 • Нарачајте ја меѓународната фондација за иднината / светскиот поглед (Коломбо)
 • Здружение на жени од Пан Пацифик и Југоисточна Азија
 • Мирен чамец
 • Пакс Кристи Интернешнл
 • International Child International
 • Комисија за мировно образование
 • Меѓународно здружение за истражување на мирот
 • УНИЦЕФ
 • Висок комесаријат на ООН за бегалци
 • Млади за подобар свет Интернационала
Национални и локални организации
 • Презентации на чин 1 (САД)
 • ActionAid Гана
 • Целиот пакистански совет за пријателство и мир (целото пакистанско младинско крило)
 • Амнестија Непал, Група-81
 • Фондација Аотеароа-Нов Зеланд за мировни студии
 • ASEPaix, Здружение на швајцарски едукатори à ла Паикс (Швајцарија)
 • АШТА НО КАИ (Индија)
 • Asociacion Respuesta (Аргентина)
 • Здружение на млади пријатели на Азербејџан на Европа
 • Колеџ за асимпјузија (Филипини)
 • Свесност Еден (Нигерија)
 • Центар за жени и развој во Азербејџан
 • Големите сестри на големите браќа - Керивил (САД)
 • Лесно универзално социјално друштво на Буда (BLUWS) (Бангладеш)
 • Канадска алијанса за млади и права на децата (CAYCR)
 • Канадски центри за настава на мир
 • Канадски меѓународен институт за применети преговори
 • ЦЕАЛ - Сиуардес Едукадорас Америка Латина (Аргентина)
 • ЦЕДЕМ-Центар за едукација и развој на дефанзива за мажи (Маурициус)
 • Центар за студии за глобализација, Универзитет БК (Србија, СР Југославија)
 • Центар за студии за човекови права и мир (ЦРПС) (Филипини)
 • Центар за мировно образование, колеџ Миријам (Филипини)
 • Центар за мир, правда и интегритет на создавањето (Филипини)
 • Центар за студија за прошка и помирување (Велика Британија)
 • Центар за проучување на мирот (Ирска)
 • CETAL - Мрежна култура на мирот (Шведска)
 • Програма за млади на ЦЕЈПА-граѓанско образование во Албанија
 • Друштво за права на деца и жени (Бангладеш)
 • Поглавје за деца и мир на Филипини JMD
 • Градско училиште Монтесори (СМС, Индија)
 • Совет за видео и филм на Конкорд (Велика Британија)
 • Загрижена младина за мир (КОНИОПА, Сиера Леоне)
 • Каносијски училишта на Филипини
 • Организација Косананиг (Нигерија)
 • Креативен одговор на конфликт (САД)
 • Фондација Култура за мир (Шпанија)
 • CRAGI, Решавање на конфликти и глобална меѓузависност (САД)
 • D@dalos Sarajevo – Здружение за мировно образование
 • Распоред на руралните подрачја Заштита на животната средина и занаетчиството (Камерун)
 • Образовно здружение на Дон Боско на Филипини DBEAP
 • Институт за образование за мир на Балканот (Босна и Херцеговина)
 • Проект Образование за мир (Меѓународен универзитет Ландег, Швајцарија)
 • Едукадорес пара Паз (Бразил)
 • Изборен институт од Југ. Африка
 • Коалиција Елиму Јету-Кенија
 • ЕСР Национален центар за креативно решавање на конфликти (САД)
 • Фондација за мир и развој (Гана)
 • Fundacio per la Pau (Шпанија)
 • Fundación Casa De La Juventud (Парагвај)
 • Fundacion Gamma Idear (Колумбија)
 • Глобална фондација за хармонија (Швајцарија)
 • Фондација за помош (Гана)
 • Група „Хајде Да…“ (Белградски младински центар за развој на толеранција и мир)
 • Фондација ГУУ Рехабилитација заснована врз заедница (Уганда)
 • Хали движење (Маурициус)
 • Hessisches Landesinstitut für Pädagogik (Германија)
 • Комитет за човекови права (Србија)
 • Академија за образование на човекови права на Непал
 • Програма за едукација за човекови права (Пакистан)
 • Центар за око и едукација за човекови права (ХРЕЦ, Камерун)
 • Илиган центар за мировно образование и истражување (Филипини)
 • Индиски институт за мир, разоружување и заштита на животната средина
 • Институт за планетарна синтеза (Шпанија)
 • Меѓународен центар за едукација за холистички туризам-IHTEC (Канада)
 • Меѓународна мисија за мир (Сиера Леоне)
 • Меѓународно здружение за истражување на мирот (Јапонија)
 • Меѓународна фондација за млади врски (Гана)
 • Меѓународен младински парламент / Оксфам Австралија
 • Меѓународно друштво за човечки вредности (Швајцарија)
 • Институт за мир и правда (САД)
 • Институт за образование и мир (Грција)
 • Асоцијација за мир на Janeејн Адамс (САД)
 • Племенски истражувачки центар Jigигјансу (Индија)
 • Здружение на млади „Кмери“ (Пном Пен)
 • Детски средби за деца (САД)
 • Меѓународен универзитет Ландег (Швајцарија)
 • Лига во пријателски напор (Индија)
 • Учење и развој (Кенија)
 • Либански американски универзитетски центар за образование за мир и правда
 • Мандат за иднината (Шри Ланка)
 • Мултиетнички центри за мир за деца и млади (MCYPC) (Косово, СР Југославија)
 • Национална федерација на здруженија на УНЕСКО од Непал
 • Фондација за мир Нарвик (Норвешка)
 • НДХ-Камерун и Африканска мрежа на грасрут демократија
 • Непалски институт за Обединетите нации и УНЕСКО
 • Непал Национална академија на УНЕСКО
 • Мрежна култура на мирот (CETAL) (Шведска)
 • Нова, Центар пара ла Иновакон (Шпанија)
 • Канцеларија за мир во рог на Африка ОПИХА (ОАЕ / Сомалија)
 • Пан-африкански совет за помирување (Нигерија)
 • Мисија Парбатја Буда (Бангладеш)
 • Програма за партнерства и размени за развој (Того)
 • Пакс Кристи Фландрија (Белгија)
 • Пакс Едукаре - Центар за едукација за мир во Конектикат
 • Паз и Кооперацио (Шпанија)
 • Институт „Мир 2000“ (Исланд)
 • Застапници на мирот Замбоанга (Филипини)
 • Академија за мировно образование од Непал
 • Центар за мировно образование (САД)
 • Институт за мировно образование (Финска)
 • Унија за залог на мир (Велика Британија)
 • Мировен проект Африка (Јужна Африка)
 • Центар за истражување на мирот (Камерун)
 • Институт за истражување на мирот-Дандас (Канада)
 • Друштво за мирно решение на Гана
 • Народен парламент (Лесковац, Југославија)
 • Филипинска акциона мрежа за мало оружје ФИЛАНСА
 • Центар за орање (САД)
 • Пројекто 3ер. Миленио (Аргентина)
 • Кваркер мир и служба (Велика Британија)
 • Истражувачка академија за хуманизам и ipаипритви (РАФХАЈ, Непал)
 • Работи за права (САД)
 • Училиште Роберт Мулер (САД)
 • Саха Укутула (Јужна Африка)
 • Самарјанско јавно училиште (Индија)
 • Спаси го светот (Непал)
 • Семинарио Галего де Едукација пред Паз (Шпанија)
 • Служба за цивилна меѓународна-меѓународна доброволна служба (SCI-IVS САД)
 • Значајна музика (Канада)
 • Друштво за демократски реформи (Азербејџан)
 • Друштво за развој на човекот (Бангладеш)
 • Центар за поддршка на здруженија и фондации (Белорусија)
 • Шведското друштво за мир и арбитража
 • Работилница за настава за мир (Данска)
 • Друштво за социјална помош Триратна (Бангаладеш)
 • Виентос дел Сур (Аргентина)
 • Здружение на Обединетите нации на Нов Зеланд
 • Фондација на Обединетите нации за млади (Холандија)
 • Unesco Etxea (Шпанија)
 • Винпис (Women'sенска иницијатива за мир, Турција)
 • Светска комисија за мир и совет за човекови права (Пакистан)
 • Светски гласови (Велика Британија)
 • Пристап на млади за развој и соработка (Бангладеш)
 • Млади христијански студенти од Нигерија
 • Форум за млади за мир и правда (YFPJ-Замбија)

Историја и достигнувања

историја

Основана на конференцијата за апел за мир во Хаг во 1999 година.

Глобалната кампања за мировно образование (ГЦПЕ) беше започната на конференцијата за апел за мир во Хаг во мај 1999 година.

По конференцијата, Хашкиот апел за мир ја презеде одговорноста за координација на Кампањата. Оттогаш е координирана од Мирен чамец, Центар за едукација за мир на Универзитетот Колумбија во Учителски колеџ, Глобални соработници за образование, на Национална академија за мир и Иницијативата за мировно образование на Универзитетот во Толедо. Во моментов GCPE работи независно.

Оттогаш GCPE се појави како неформална, меѓународна организирана мрежа што промовира едукација за мир меѓу училиштата, семејствата и заедниците за трансформација на културата на насилство во култура на мир.

Рани достигнувања (1996-2004)

1996-2004

 • Колаборативен напор (1996 - 1999 година) да собере 10,000 лица и организации во Хаг, Холандија, кои започнаа 12 кампањи ширум светот за поттикнување на ненасилни алтернативи на војната
 • Воспоставена веб-страница што обезбедува
  • наставни програми за мировно образование, преводи на наставни програми на различни јазици
  • канал за комуникација за меѓународна мрежа
 • Зголемени партнерства за ширење информации и ресурси на над 15,000 XNUMX луѓе
 • Објавени прирачници за обука на наставници, вклучително:
  • Учење да се укине војната: Настава кон културата на мирот
  • Лекции за мир од целиот свет
  • Образование за мир и разоружување: Промена на размислувањата во Нигер, Албанија, Перу и Камбоџа
 • Годишни конференции со меѓународни едукатори за мир (2004 година се одржа во Тирана, Албанија)
 • Партнер со Министерства за образование во Африка, Азија, Европа, Нов Зеланд и Јужна Америка
 • Формираше уникатен проект за партнерство со Одделот за разоружување на ООН за интеграција на програмите за разоружување и мировно образование во формални и неформални средини на Албанија, Камбоџа, Нигер и Перу, кои беа усвоени од секое нивно Министерство за образование
 • Спроведени над 200 работилници и презентации во училници, заедници, национални и меѓународни форуми.
Конференција за апел за мир во Хаг

Граѓанското општество ја одржа најголемата меѓународна мировна конференција во историјата на 11-15 мај 1999 година, стогодишнина од Првата мировна конференција во Хаг во Хаг, Холандија.

Конференцијата

На 18 мај 1899 година; 108 делегати од 26 земји се собраа во прекрасниот Хаг Хуис ден Бош, како одговор на поканата што претходниот август беше издадена од Никола Втори, младиот цар на Русија, за одржување меѓународна конференција за дискутирање на начините за запирање на трката со вооружување.

Граѓанското општество ја одржа најголемата меѓународна мировна конференција во историјата на 11-15 мај 1999 година, стогодишнина од Првата мировна конференција во Хаг во Хаг, Холандија. Скоро 10,000 луѓе од над 100 земји се собраа во Хашкиот конгресен центар како одговор на апелот што го покренаа Меѓународното биро за мир (ИПБ), Меѓународните лекари за спречување на нуклеарната војна (ИППНВ), Меѓународната асоцијација на правници против нуклеарно оружје ( ИАЛАНА), и Светското федералистичко движење (СФМ). За време на петдневниот собир, учесниците дискутираа и дебатираа - во над 400 панели и работилници - за механизмите за укинување на војната и создавање на култура на мир во 21 век.

Проектот го водеше Организационен комитет составен од приближно 30 меѓународни организации. Целта на Хашкиот апел за мир 1999 година беше да се постават на сериозен и реален начин, прашања за тоа дали на крајот на најкрвавиот век во историјата или не “, човештвото може да најде начин да ги реши своите проблеми без прибегнување кон оружје, и дали војната е сè уште неопходна или легитимна со оглед на природата на оружјето во моментов во арсеналите и на табли за цртање ширум светот, и дали цивилизацијата може да преживее уште една голема војна? “

Учесниците вклучија стотици лидери на граѓанското општество и претставници од 80 влади и меѓународни организации - вклучувајќи ги генералниот секретар на ООН Кофи Анан, премиерите Шеик Хасина од Бангладеш и Вим Кок од Холандија, кралицата Норд од Јордан, Арундати Рој од Индија и нобеловците за мир Архиепископот Дезмонд Туту од Јужна Африка, Ригоберта Менчи Тум од Гватемала, odyоди Вилијамс од САД, Хозе Рамос Хорта од Источен Тимор и Josephозеф Ротблат од Велика Британија.

Визија за конференција

Тоа беше најлошото од вековите и најдоброто од вековите

Во изминатите 99 години се забележува повеќе смрт и побрутална смрт од војна, глад и други причини што можат да се спречат, отколку било кое друго време во историјата. Тие видоа како нежниот пламен на демократијата се крши повторно и повторно од луди диктатори, воени режими и колосални меѓународни борби за моќ. Тие го виделе проширувањето на заливот помеѓу омилените на земјата и бедните на земјата и растечката бесчувствителност на првите кон вторите.

Но, годините исто така беа сведоци на моќта на народот да се спротивстави и да го надмине сегашното угнетување, како и вековните предрасуди за полот спрема полот, расата против расата, религијата против религијата и етничката група против етничката група. Овие години беа сведоци на експлозија на научни и технички сознанија што овозможуваат пристоен живот за сите што живеат на оваа планета, формулирање на пакет универзални права кои, ако се сфатат сериозно, ќе ја преточат таа можност во реалност и почетност на систем на глобално управување што, ако е дозволено да расте, може да ја води оваа транзиција.

Ние, членови и претставници на организации на луѓе од многу култури и сфери на општеството, внимавајќи на двојната историја на овој век, го испраќаме следниов апел до нас самите и до оние кои се изјаснуваат дека нè водат: Како што глобалната заедница преминува во 21 век, нека биде овој прв век без војна. Дозволете ни да најдеме начини и да ги спроведеме веќе достапните начини за спречување на конфликтот со отстранување на неговите причини, кои вклучуваат нееднаква распределба на огромните ресурси на светот, непријателство на народите и на групите меѓу народите едни кон други , и присуството на сè повеќе смртоносни арсенали на конвенционално оружје и оружје за масовно уништување. Кога ќе се појават конфликти, како што тие неизбежно ќе се појават и покрај нашите најдобри напори, да најдеме начини и да ги имплементираме веќе достапните начини за нивно решавање без прибегнување кон насилство. Дозволете ни, накратко, да ја завршиме работата на Мировната конференција што се одржа во Хаг еден век пред тоа со враќање на визијата за општо и целосно разоружување што кратко трепереше на светската сцена по последната светска војна.

Ова ќе бара нови структури за мир и фундаментално зајакнат меѓународен правен поредок. Поточно, дозволете ни да најдеме морална, духовна и политичка волја да го сториме она што нашите водачи знаат дека треба да се направи, но не можат да се донесат до Укинување на нуклеарно оружје, нагазни мини и на сите други оружја некомпатибилни со хуманитарното право, Да се ​​укине трговијата со оружје или барем да се намали тоа до нивоа компатибилни со забраната за агресија запишана во Повелбата на Обединетите нации; Зајакнување на хуманитарното право и институциите за периодот на транзиција кон свет без војна; Испитајте ги причините за конфликтот и развијте креативни начини за спречување и решавање на конфликт; и да се надмине колонијализмот во сите негови форми и да се искористат огромните ресурси ослободени со крај или намалување на трката за вооружување за искоренување на сиромаштијата; неоколонијализам; новото ропство; и новиот апартхејд; за зачувување на животната средина; и за придобивките од мирот и правдата за сите.

Во извршувањето на овие цели, да се посветиме на започнување на последните чекори за укинување на војната, за замена на законот на сила со сила на закон.

Дискусија и акција

Дискусиите и акциите беа мотивирани од следниве теми:

 • Неуспех на традиционалните пристапи
 • Човечка безбедност
 • мека моќ
 • Сите човекови права за сите
 • Замена на законот на сила со сила на закон
 • Преземање на иницијатива во правењето мир
 • Глобализација оддолу-нагоре
 • Демократско меѓународно донесување одлуки
 • Хуманитарна интервенција
 • Финансирање за мир и изгладнување на средства за војна
Хашка агенда за мир и правда за 21 век

На конференцијата започна Хашката агенда за мир и правда за 21-от век, збир од 50 препораки за укинување на војната и за унапредување на мирот. Агендата (Ур. АН / 54/98 на ООН) е формирана од интензивен демократски процес меѓу членовите на Организациските и координативни комитети на ХАП и стотици организации и поединци. Агендата претставува она што граѓанските организации и граѓаните ги сметаат за некои од најважните предизвици со кои се соочува човештвото во 21 век. Истакнува четири главни насоки:

 •  Коренски причини за војна и култура на мирот
 •  Меѓународно право и институции за хуманитарни и човекови права
 •  Превенција, решавање и трансформација на насилен конфликт
 • Разоружување и човечка безбедност

Преземете ја „Хашката агенда“

Конференција во Тирана и повик во Тирана

Тиранскиот повик е значаен исход на конференцијата „Развој на демократија преку мировно образование: едукација кон свет без насилство;“ одржана во Тирана, Албанија во октомври 2004 година.

Повикот е залог за интеграција на мировното образование во сите форми на образование и посветеност на Рамката за акција на УНЕСКО од 1995 година; Универзална декларација за човекови права на Обединетите нации; Конвенцијата за правата на детето; Резолуција на Советот за безбедност 1325 за жените, мирот и безбедноста; и Хашката агенда за мир и правда за 21 век.

Тој беше одобрен од министерствата за образование на Палестина, Перу, Нигер, Сиера Леоне и Камбоџа и претставниците на Обединетите нации, амбасадорот Анварул К. Чоудури, заменик генерален секретар и висок претставник за најмалку развиените земји, земјите во развој без излез и малиот остров во развој Држави; и Мајкл Касандра од Одделот за разоружување на ООН.

Тиранскиот повик за мировно образование

Конференцијата во Тирана

Почитувани жалители на Хаг,

Неодамна завршивме успешна конференција во Тирана, Албанија, каде што група наставници се собраа заедно со претставници на министерствата за образование и издадоа Тирански повик за едукација за мир, што следи. Се надеваме дека ова ќе им го пренесете на вашите колеги и ќе го објавите.

Разновидноста на судиите беше огромна. Имавме извонредни млади луѓе кои јасно ќе бидат дел од раководството каде и да се во иднина; имавме владини и невладини луѓе, имавме претставници на ООН, жени и мажи, север и југ, беше претставен секој континент, најдобрите формални и неформални воспитувачи и страшни организатори. Ги обединивме луѓето кои беа со Глобалната кампања за мировно образование со нови луѓе и со четворицата партнери од нашето уникатно партнерство со Одделот за разоружување на ООН. Сега имаме нови пријатели да продолжат да работат со програмите во Камбоџа, Перу, Нигер и Албанија за да можат да се одржат со професионални ресурси.

Исто така, ве молиме, најдете ги говорите одржани од заменик-генералниот секретар Анварул Чоудури, Мајкл Касандра од ОН ДДА, поздрави од проф. Бети Реардон, список на учесници и порака од мене.

Ви благодариме за континуираниот интерес за работата на Хашкиот апел за мир и за вашиот сопствен придонес кон мирот во овој свет, што сега има уште поголемо значење.

Со почит,
Кора Вајс, претседател
Октомври 2004

Конференциски трудови и извештаи

Нашиот тим

Тони ENенкинс, глобален координатор
Д-р Тони enенкинс има 18+ години искуство во режија и дизајнирање градење на мир и меѓународни образовни програми и проекти и лидерство во меѓународниот развој на мировни студии и мировно образование. Тони во моментов е редовен предавач на студиите по правда и мир на универзитетот orорџтаун. Од 2001 година работел како управен директор на Меѓународен институт за педагогија за мир (IIPE) и од 2007 година како координатор на Глобалната кампања за мировно образование (GCPE). Професионално, тој беше: Директор за образование, Свет ПОВРЕМА војна (2016-2019); Директор, Иницијатива за мировно образование на Универзитетот во Толедо (2014-16); Потпретседател за академски работи, Национална академија за мир (2009-2014); и ко-директор, Центар за едукација за мир, Колеџ за наставници Универзитет Колумбија (2001-2010). Во периодот 2014-15 година, Тони служеше како член на советничката група на УНЕСКО за експерти за глобално образование за државјанство.
МИКАЕЛА СЕГАЛ ДЕ ЛА ГАРЦА, раководител на проектот

Мика

Микаела Сегал де ла Гарза е повеќејазичен едукатор кој се фокусира на мировно образование и комуникација. Мика ужива да предава курсеви по шпански јазик во сеопфатно јавно средно училиште во Хјустон, каде што претходно служеше како советник за факултет за вработените во годишниците и објавувањето на студентите. Другите училници вклучуваат одлично отворено каде што учи на основно возрасни деца во локален центар за природа и глобалната училница каде што ги координира проектите со Глобална кампања за мировно образование. Таа е личност-личност која ги студирала своите магистерски студии по меѓународен мир, конфликти и развојни студии на Универзитат umeауме I во Шпанија и ја завршила додипломската диплома, тројно-мајстор по шпански, комуникација и меѓународни студии на Универзитетот Тринити во Сан Антонио Тексас Таа продолжува со своето учење и ја гради својата заедница за учење со Меѓународен институт за мировно образование.

КЕВИН КЕСТЕР, уредник на преглед на книги
Кевин Кестер е соработник за истражување на АХСС Aутн на Факултетот за образование на Универзитетот Кембриџ, каде што во моментов го завршува својот докторат за градење на мир во Обединетите нации. Во октомври 2016 година, тој ќе ја започне својата постдокторска стипендија на Факултетот за образование и колеџот Квинс, Кембриџ, за истражување во врска со градење на капацитети со образовни професионалци кои работат со студенти-мигранти од средини погодени од војна и траума. Пред д-р, Кевин беше асистент професор по меѓународни односи и мировни студии на Универзитетот Ханам во Дајеон, Кореја и асистент-професор за меѓународни работи и образование за развој на Азиско-пацифичкиот центар на Универзитетот за мир на Обединетите нации во Сеул. Кевин е објавен во повеќе списанија, вклучувајќи го и списанието за мировно образование; Весник за трансформативно образование; Развој; и преглед на мирот и конфликтите; и тој е коавтор (со Вандана Шива) на „Прирачник за вода за иницијатива за млади екологистички планови за градење на демократијата на земјата“.
ОЛИВЕР РИЦИ КАРЛСОН, доц. Уредник
Оливер Рици Карлсон е магистер по мировно образование од Универзитетот за мир под мандат на ООН (UPEACE). Тој ги олеснува просторите за учење со младите за културата на мирот и инфраструктурите за мир и е претставник во ООН за Обединетата мрежа на млади градители на мирот (UNOY миротворци) Член на младинскиот тим кој го подготви Светскиот извештај од граѓанското општество на крајот на Декадата на ООН за култура на мирот, Оливер е исто така активна членка на Глобалната алијанса за министерства и инфраструктури за мир (ГАМИП).
Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

12 размислувања за „За нас“

 1. Сакав да воспоставам канадски универзитет за мир половина живот, работев напорно на тоа околу 10 години и, освен пари-моќ, ќе сторев одамна.
  (Вашата врска погоре, „поднесоци за написи и настани“ не се поврзуваат).

 2. Здраво etенет Хаџинс, жал ми е што слушнав за вашите борби за формирање Канадски универзитет за мир. Дали сте запознаени со Здружението за студии на мир и конфликти во Канада (PACS-Can)? https://pacscan.ca/en/home/.

  Ви благодариме и за забелешката за прекинатата врска. Сега е поправено.

 3. Здраво, мојата дневна работа е управување со инженерски и градежни проекти, а голем дел од мојот личен интерес (независно истражување) е за математичките аспекти на здружување и управување со проекти воопшто. Во областа на договорите за социјални договори (склучување договори), постојат идеи и пристапи за таканареченото решавање на конфликтите. Beе ја проучувам „Сликата“ на К.Болдинг (додека ја читам и рецензијата на Тони за тоа дело). Би сакал да слушнам од тебе или исто ти си добредојден. Ви ја испраќам оваа белешка откако ја видов фуснотата 13 од прегледот на Тони за сликата. Најдобро, Али

 4. Јас сум Донато од областа Тороро во Источна Уганда, работам со организација предводена од заедницата основана од заедницата, наречена ARDOC проект за самохрана мајка Уганда, ги зајакнуваме и поддржуваме руралните ранливи жени и млади преку обука за градење мир, обука за лидерство и програми за обука за стручни вештини за да се трансформираме нивните животи.
  Ние би сакале да бидеме дел од оваа организација / Здружение.
  Нашата е-пошта е ardoc.teamuganda@yahoo.com
  Фејсбук страница. „Проектот за самохрани мајки АРДОЦ Уганда“

 5. ТАЈУДЕН АЛЕБИОСУ

  Јас бев аџија на мирот и поборник за соживот во хармонија меѓу младите и постарите. Се дружам со програми и настани каде се слави мирот за напредок на човештвото и служење на Бога.

  1. Здраво Мир Ник,
   Сајтот е многу активен. Ве молиме посетете ја почетната страница за да проверите дали има нови содржини објавени секојдневно.

 6. Ја презедов одговорноста да отворам „НОВО“ поглавје на Здружението на Обединетите нации-САД за Големиот Кливленд, регионот Охајо. Силно чувствувам дека МОРА да бидеме Гласот за МИР и ЕДИНСТВО. Како таква, ќе создадеме и воведеме Академија за чувари на мирот со фокус на тинејџерите и младите возрасни. Барам содржина и структурна рамка за да го направам ова реалност порано отколку подоцна.

  Јас сум Грег

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв