Порој од цензура (САД)

Јавните училишта станаа ова културно бојно поле иако треба да бидат изолирани од политички и културни војни за да можат слободно да ги исполнат основните цели на јавното образование: да помогнат во негувањето на граѓаните на демократското општество

(Објавено од: Американска федерација на наставници. 19 февруари 2023 година)

Од Ранди Вајнгартен
Претседател на Американската федерација на наставници

Речиси 250 години од основањето на нашата земја, некои Американци сè уште се обидуваат да ги ограничат основните слободи на другите. Ако сте студент во округот Дувал, Флорида, не сте слободни да ја читате книгата Роберто Клементе: Гордоста на Пиратите од Питсбург бидејќи е забрането во училишните библиотеки. Младите луѓе во округот Мекмин, Тен., не се слободни да читаат Маус, графички роман за холокаустот, бидејќи официјалните лица повеќе би сакале „да научат поубав холокауст“, како што предложи авторот. Овие книги и многу други, вклучително и книги за Руби Бриџис па дури и Дневникот на Ана Франк, беа зафатени од порој на цензура во последните две години. Утврден е индексот на забрани за училишни книги на ПЕН Америка Забранети се 2,532 книги само од јули 2021 до јуни 2022 година.

Слободата на читање се најде под особено жесток напад на Флорида под гувернерот Рон ДеСантис. Се појавија слики од училишни библиотеки во Флорида со отстранета секоја книга и училница покриени полици за книги со церади и предупредувачки знаци, „Книгите НЕ се за студентска употреба!! ДеСантис потпиша закон со кој се прави дистрибуција на нејасно опишани „штетни материјали“ на малолетници кривично дело од трет степен, со казни за наставниците до пет години затвор и парична казна од 5,000 долари. ДеСантис ги користи децата и воспитувачите како пиони во служба на неговите политички амбиции.

Слобода на наставниците да предаваат исто така беше нападнат, вклучително и на колеџите. ДеСантис го прошири својот напад врз афроамериканските студии за напредно поставување на сите курсеви за АП. Неодамнешен извештај на Ранд, „Одење по лушпи од јајца, попрецизно би бил насловен „наставата на лушпи од јајца“. Извештајот открива дека најмалку една четвртина од наставниците во Соединетите Држави ги промениле наставата или наставната програма како одговор на цензурата во образованието околу расата и полот. Дури и во областите без експлицитни ограничувања, 22 отсто од наставниците пријавиле дека направиле промени.

Јавните училишта станаа ова културно бојно поле иако треба да бидат изолирани од политички и културни војни за да можат слободно да ги исполнат основните цели на јавното образование: Да помогнеме во негувањето на граѓаните на едно демократско општество. Да им помогне на сите млади луѓе да ги стекнат знаењата и вештините неопходни за успех во животот. Да им се овозможи на студентите да учат и да размислуваат критички за минатото за да можеме да создадеме подобра иднина. Да учат во безбедни и добредојдени средини каде што можат да напредуваат. И да се осигура дека сите ученици имаат пристап до училишта кои не се одделени по религија, раса или етничка припадност, туку јавни училишта за општо добро.

Деведесет проценти од учениците во Соединетите Американски Држави посетуваат јавни училишта - што ја одразува прекрасната различност на Америка. Образованието е една од најдобрите алатки за да се види вредноста на туѓите искуства и да се надминат предрасудите. Вредностите на правичност, емпатија, испитување и демократија треба да се рефлектираат во она што нашите деца ги учат на соодветна возраст и во книгите што им се достапни.

ПЕН Америка, кој ги следи заканите за слободното изразување, откри дека предложил образовните замолчени нарачки се зголемија за 250 проценти од 2021 до 2022 година. Ова се државни законодавни напори за ограничување на наставата за теми како што се раса, пол, американска историја и ЛГБТКИА+ идентитети во К-12 и високото образование. Предложените наредби за гадење се повеќе наметнуваат строги казни, вклучително високи парични казни или губење на државното финансирање за институциите, и престанок или дури и кривични пријави за наставниците.

Како некој кој длабоко се грижи за јавното образование и кој се грижи за нашата демократија, јас сум загрижен и за двете.

Во Флорида и на други места, цензурирањето на книгите е дел од поголемите напори да се изврши поголема контрола врз образованието и да се поткопува. Културно-воениот оркестратор Кристофер Руфо ја детализираше стратегијата за замена на јавното образование со универзален систем на ваучери. "Да се ​​дојде до универзален избор на училиште, навистина треба да работите од премисата на универзална недоверба во јавните училишта“, рече Руфо. „Треба да бидете немилосрдни и брутални“. Ова се застрашувачки зборови од човекот што ДеСантис го искористи за да води конзервативен ремонт на високото образование во Флорида.

Честото цензурирање на книги е само почеток. Во раните 1930-ти, Членовите на нацистичката партија палеле книги се смета дека има „негермански дух“, многумина напишани од еврејски интелектуалци и културни фигури. Во текот на Културна револуција во Кина, властите цензурираа книги и спроведоа јавни палење книги. Автократски и авторитарни влади низ различни епохи го поткопуваа јавното образование за да контролираат што учат граѓаните за нивната земја и светот и да го намалат отпорот.

Бидејќи другите забрануваат книги, АФТ ги подарува. На пат сме кон подарувајќи 2 милиони бесплатни книги на децата - книги со различни наслови и ликови.

Минатиот месец, пензионираната учителка Лиза Суперина присуствуваше на митинг во Мелбурн, Флорида, протестирајќи против забраната за книги. Поранешниот италијански наставник понудил а лекција по историја: „Фашизмот нема само да се појави еден ден и да каже: „Јас сум тука“ и да ви ги одземе сите права. Навлегува, во чекори… и тие почнуваат со книгите“.

Обрнете внимание, бидејќи ако не бидеме будни, книгите ќе бидат само почеток.

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Придружете се на дискусијата ...

Дојдете до врв