Порака до сите земји-членки на ОН и лидерите на Обединетите нации (Украина)

„Војната во Украина го загрозува не само одржливиот развој, туку и опстанокот на човештвото. Ги повикуваме сите нации, кои работат во согласност со Повелбата на ОН, да ја стават дипломатијата во служба на човештвото со завршување на војната преку преговори пред војната да нè заврши сите нас“. – Мрежа за решенија за одржлив развој, април, 2022 година

Ги повикуваме членовите и читателите на Глобалната кампања за мировно образование да го потпишат овој повик за да им овозможат на ОН да ја спроведат својата одговорност за олеснување на преговорите за крај на војната во Украина, спречувајќи ја нуклеарната војна која сега му се заканува на човештвото и на Земјата.

Вовед во уредникот

АБОЛИЦИЈА „за спасување на следните генерации…“
Започнете со суспендирање на ветото во Советот за безбедност

Руската агресија против Украина ја откри непобитната потреба за значајни промени во меѓународниот систем, бидејќи ја зголемува можноста за нуклеарна војна, светски пожар во кој ќе нè вклучиме сите нас. Додека поединечните земји-членки обезбедуваат воена поддршка за украинскиот отпор, организацијата задолжена за постигнување и одржување на мирот не иницира значајна интервенција за ставање крај на вооружениот конфликт. Бидејќи Обединетите нации се чини дека се парализирани пред еден од нивните најголеми предизвици, глобалното граѓанско општество презема активности, како што е повикот објавен од Мрежа за решенија за одржлив развој (SDSN) објавено подолу.

GCPE има неодамна објавени статии забележувајќи некои конкретни чекори кон промена. Овој повик предлага суштински активности, кои со исклучок на суспензијата на ветото во Советот за безбедност, може да се преземат во рамките на сегашната повелба на ОН. На Мрежа за решенија за одржлив развој, глобална иницијатива за Обединетите нации ги поттикнува овие чекори; донесување резолуција на Генералното собрание со која се повикуваат на мировни преговори; суспендирање на ветото во Советот за безбедност додека тој преговара за мир; испраќање мировници за спроведување на мирот. Ваквите чекори ќе им овозможат на ОН да ја реализираат својата основна цел, „да ги спасат следните генерации од злото на војната“ и да ја спасат оваа генерација од нуклеарно уништување.

Ова и претходни објави се осврнаа на други можности за акција на ОН. Следните објави ќе се фокусираат на други можности во рамките на сегашната повелба и можностите за ревизија на повелбата кои ветуваат поширока и порелевантна акција од страна на единствената постоечка глобална институција задолжена за ставање крај на војната. Нагласено меѓу предлозите презентирани за професионално разгледување и политичко дејствување од страна на членовите на ГКПЕ, читателите и областа на мировното образование ќе биде укинување на: ветото на Советот за безбедност; нуклеарно оружје; и на институцијата војна. Сите мировни едукатори и студенти би можеле да ги разгледаат промените во ОН и меѓународниот систем кои исто така би можеле да послужат за „завршување на злото на војната“.

Ве молиме потпишете ја изјавата објавено овде, циркулирајте го до други и испратете копии до министерот за надворешни работи или еквивалент на вашата нација и до вашиот постојан претставник во Обединетите нации (амбасадор на ОН.) [BAR, 4]

Порака до сите земји-членки на ОН и лидери на Обединетите нации

(Објавено од: Здружение СДСН. 15 април 2022 година).

кликнете овде за да ја потпишете изјавата

Од членовите на Лидерскиот совет на Мрежата за решенија за одржлив развој на ОН и членовите на заедницата СДСН [1]

Април 14, 2022

Војната во Украина го загрозува не само одржливиот развој, туку и опстанокот на човештвото. Ги повикуваме сите нации, кои работат во согласност со Повелбата на ОН, да ја стават дипломатијата во служба на човештвото со завршување на војната преку преговори пред војната да заврши на сите нас.

Светот мора итно да се врати на патот на мирот. Блажени се миротворците, поучува Исус во евангелијата. Куранот ги повикува праведните на Дар ас-Салам, живеалиштето на мирот. Буда учи Ахима, ненасилство кон сите живи суштества. Исаија го пророкува денот кога нацијата повеќе нема да се бори против нацијата, ниту да тренира повеќе за војна.

Меѓународниот мир и безбедност се првите цели на Обединетите нации. Светските нации не се осмелуваат да не успеат да донесат мир во Украина во значајните часови што претстојат.

Руската инвазија на Украина е одвратна, сурова и сакрилегија, според зборовите на папата Франциско, што ја прави потрагата по мир наша најитна потреба. Ова е особено точно кога се гради уште поразорна воена конфронтација во источна Украина. Претседателот Владимир Путин неодамна ги прогласи мировните преговори во „ќорсокак“. Светот не може да го прифати ова. Сите нации и Обединетите нации мора да направат се што е во нивна моќ за да ги оживеат мировните преговори и да ги доведат страните до успешен и брз договор.

Мирот бара дијалог и дипломатија, а не повеќе тешко вооружување што на крајот ќе ја доведе Украина во целосна пропаст. Патот на воената ескалација во Украина е еден од загарантирано страдање и очај. Уште полошо, воената ескалација ризикува конфликт што ќе доведе до Армагедон.

Историјата покажува дека кубанската ракетна криза речиси доведе до нуклеарна војна дури и по лидерите на САД и Советскиот Сојуз постигнаа дипломатско решение. Поради недоразбирања, советската подморница со инвалидитет за малку ќе лансираше торпедо со нуклеарен врв што можеше да предизвика целосен нуклеарен одговор од страна на Соединетите држави. Само храбрите акции на еден советски партиски офицер на подморницата го запреа пукањето на торпедото, а со тоа го спасија светот.

Русија и Украина секако можат да постигнат договор што ги исполнува двете основни цели на Повелбата на ОН: територијален интегритет и безбедност и за Украина и за Русија.

Претседателот на Украина, Володимир Зеленски, веќе идентификуваше дипломатско решение: неутралност на Украина – без членство во НАТО – и нејзин територијален интегритет обезбеден со меѓународното право. Руските трупи мора да ја напуштат Украина, но да не бидат заменети со војници или тешко вооружување на НАТО. Забележуваме дека Повелбата на ОН ги користи зборовите „мир“ и „мирно“ 49 пати, но ниту еднаш не го користи зборот „сојуз“ или фразата „воена алијанса“.

Ескалацијата на конфликтите доаѓа премногу лесно, додека преговарањето бара мудрост и волја. Членовите на ОН се длабоко поделени во нивните сфаќања за конфликтот, но тие треба да бидат целосно обединети од нивниот заеднички интерес за итен прекин на огнот, запирање на нападите врз цивили и враќање на мирот. Војната предизвикува ужасни смртни случаи и запрепастувачки уништувања - стотици милијарди долари штета на градовите во Украина, кои се претворија во урнатини за само неколку недели - и растечки економски хаос ширум светот: зголемени цени и недостиг на храна, милиони бегалци, распаѓање на глобалната трговија и синџирите на снабдување и зголемената политичка нестабилност ширум светот, што ги погодува најсиромашните нации и домаќинства со катастрофални товари.

Советот за безбедност на ОН (СБСБ) ја има света одговорност на светот да го зачува мирот. Некои велат дека СБ на ОН не може да ја игра оваа улога со Русија во Советот за безбедност. Сепак, овој став е целосно погрешен. Советот за безбедност на ОН може да го обезбеди мирот токму затоа што Русија, Кина, САД, Франција и Обединетото Кралство се сите постојани членки. Овие пет постојани членки, заедно со другите десет членки на Советот за безбедност на Обединетите нации, мора да преговараат меѓусебно за да најдат начин напред кој ќе го зачува територијалниот интегритет на Украина и истовремено ги задоволува безбедносните потреби на Украина, Русија и, всушност, на другите 191 земја-членка на ОН. .

Ги поздравуваме храбрите и креативни напори на турскиот претседател Таип Ердоган да им помогне на двете страни да најдат договор, но сепак жалиме поради недостатокот на директни разговори во рамките на Советот за безбедност на ОН. Не повикуваме на повеќе звучни каснувања во кои дипломатите се фрлаат меѓусебно со инвективи. Повикуваме на вистински преговори водени од Повелбата на ОН. Зборуваме за мир преку владеење на правото на ОН, а не преку моќ, закани и воени сојузи кои предизвикуваат поделба.

Не треба да ги потсетуваме нациите во светот на ужасната кршливост на овие денови. Војната се заканува да ескалира од час во час. И ова се случува за време на тековната пандемија COVID-19, која одзема околу 5,000 животи секој ден. Дури и сега, во третата година од пандемијата, светот не успеа да обезбеди дози на вакцини за сиромашните и ранливите во светот и не успеа во мал дел поради геополитичките тензии меѓу земјите што произведуваат вакцини.

Масовното раселување на бегалците и зголемениот глад ширум светот поради војната во Украина сега се закануваат со уште поголем наплив на болести, смрт и нестабилност и подлабоки финансиски тешкотии за сиромашните нации. А зад војната и пандемијата се крие бавно движењето на климатските промени предизвикани од човекот, уште една несреќа што го влече човештвото кон карпата. Најновиот извештај на IPCC не потсетува дека ја исцрпивме маргината на климатската безбедност. Ни треба итна климатска акција. Сепак, војната го одзема вниманието, мултилатералната соработка и финансирањето потребни за да не спасат од нашата вештачка климатска вонредна состојба.

Како едукатори и универзитетски лидери, ние исто така ги препознаваме нашите сопствени зголемени одговорности кон нашите студенти. Мораме да научиме не само научно и техничко знаење за да постигнеме одржлив развој, колку што се важни тие теми денес, туку и патишта до мир, решавање проблеми и решавање на конфликти. Мораме да ги едуцираме младите за денешната младина да се здобие со мудрост да ја почитува глобалната различност и да ги решава споровите по мирен пат, преку промислено преговарање и компромис.

Во духот на Повелбата на ОН и Универзалната декларација за човекови права, ги повикуваме сите нации на Генералното собрание на ОН, едногласно и без исклучок, да усвојат резолуција со која се повикува на итен преговарачки мир кој ги задоволува потребите и безбедноста на Украина, Русија , и сите други народи.

Го повикуваме Советот за безбедност на ОН да се состане на вонредна седница, онолку долго колку што е потребно, за да се осигури дека целата тежина на Повелбата на ОН ќе биде преземена за да се стави крај на војната во Украина преку дипломатски средства.

Ги повикуваме постојаните членови на Советот за безбедност на Обединетите нации да преговараат со дипломатија, а не со гнев и да признаат дека вистинскиот мир мора да ги задоволи безбедносните потреби на сите земји. Нема потреба или простор за вето; праведен договор ќе биде поддржан од сите нации и може да биде поддржан од мировниците на ОН.

Украина, на нејзината голема заслуга, ја сигнализираше својата подготвеност да се сретне со Русија под разумни услови; Русија сега исто така мора да го стори истото. А светот мора да им помогне на овие две нации да ја остварат оваа тешка задача

Конечно, ги повикуваме сите влади и политичари да ја нагласат причината за дипломатијата и да го скротат витриолот, повиците за ескалација, па дури и отворено размислување за глобална војна. Глобалната војна денес мора да остане незамислива, бидејќи тоа не би било ништо друго освен пакт за самоубиство за човештвото или пакт убиствен на политичарите.

Мирот не е смирување, а миротворците не се кукавици. Миротворците се најхрабрите бранители на човештвото.

Џефри Сакс, Претседател, Мрежа за решенија за одржлив развој на ОН (SDSN); Универзитетски професор на Универзитетот Колумбија

Ентони Анет, Габели соработник, Универзитетот Фордам

Тамер Атабарут, директор, Центар за доживотно учење на Универзитетот Богазиќи (BULLC); Член на одборот, Академија за одржливост (СА); Член на Високиот совет и претставник на читателите, Советот за печат на Турција; Член на Управниот комитет и поранешен претседател, Советот на центри за континуирана едукација на турските универзитети (ТУСЕМ)

Амбасадорот Ричард Л. Бернал, професор по пракса, САЛИСЕС, Универзитет на Западни Инди

Ирина Бокова, поранешен генерален директор на УНЕСКО

Хелен Бонд, Универзитетски вонреден професор по наставна програма и настава, Факултет за образование, Универзитетот Хауард; Копретседател на СДСН САД

Ffефри Чеа, канцелар, Универзитетот Санвеј | Претседател, СДСН Малезија

Жаклин Корбели, основач и извршен директор, Американска коалиција за одржливост

Мухамаду Диахате, професор на Универзитетот Гастон Бергер

Хендрик ду Тој, основач и извршен директор, Ninety One

Џенифер Стенгаард Грос, ко-основач на Фондацијата Blue Chip

Павел Кабат, Генерален секретар, Научна програма за човекови граници; Поранешен главен научник, СМО-ОН; Поранешен генерален директор на IIASA

Брајтон Каома, Глобален директор, Мрежа за решенија за одржлив развој на ОН – Млади

Фиби Кундури, професор, Економско училиште, Атински универзитет за економија и бизнис; Претседател, Европска асоцијација на економисти за животна средина и природни ресурси (EAERE)

Златко Лагумџија, професор, поранешен премиер на Босна и Херцеговина; копретседавач СДСН од Западен Балкан

Упману Лал, директор, Центар за вода во Колумбија; Виш научник за истражување, Меѓународен истражувачки институт за клима и општество; Алан и Керол Силберштајн, професор по инженерство на Универзитетот Колумбија

Фелипе Ларен Баскуњан, Професор по економија, Pontificia Universidad Católica de Chile

Клаус М. Лејзингер, претседател, Фондација Алијанса за глобални вредности; Поранешен специјален советник на генералниот секретар на ОН за Глобалниот договор на ОН

Џастин Јифу Лин, декан, Институт за нова структурна економија и Институт за соработка и развој Југ-Југ, Национално училиште за развој, Универзитетот во Пекинг

Гордон Г. Лиу, Универзитет во Пекинг BOYA Почитуван професор по економија на Националната школа за развој; и декан на PKU Институтот за глобално здравје и развој

Сијамак Лони, директор, Глобална програма за училишта, Мрежа за решенија за одржлив развој на ОН (SDSN)

Гордон Мекорд, вонреден професор и вонреден декан, Факултетот за глобална политика и стратегија, Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего

Мигел Анхел Моратинос, поранешен министер за надворешни работи на Шпанија

Џоана Њуман, виш научен соработник, Кралскиот колеџ во Лондон

Амаду Ибра Нианг, извршен директор, Afrik Innovations

Нгози Ифеома Одиака, професор, Катедра за растително производство, Колеџ за агрономија, Федерален универзитет за земјоделство Макурди, држава Бенуе, Нигерија (сега Универзитетот Џозеф Сарвуан Тарка)

Роза Отунбаева, поранешен претседател на Киргистан, раководител на Фондацијата „Иницијативи на Роза Отунбаева“

Антони Пласенсија, Генерален директор, Институтот за глобално здравје во Барселона (ISGlobal)

Лабоде Попола, професор по шумска економија и одржлив развој, Катедра за социјално и еколошки шумарство, Факултет за обновливи природни ресурси, Универзитет во Ибадан

Стефано Квинтарели, Интернет претприемач

Сабина Рати, Италијанска алијанса за одржлив развој, акциона платформа Laudato Si и член на извршниот одбор на Fuori Quota

Ирвин Редленер, Виш истражувачки научник, Универзитетот Колумбија; Клинички професор по педијатрија, Медицинскиот колеџ Алберт Ајнштајн

Анџело Рикабони, професор на Факултетот за економија и менаџмент на Универзитетот во Сиена; Чаир, Фондација ПРИМА

Кетрин Ричардсон, професор и водач на научниот центар за одржливост, Универзитетот во Копенхаген

SE Mons. Марсело Санчез, канцелар, Папската академија на науките

Неговото височество, Калифа Мухамед Сануси II, Адвокат за SDG на ОН и 14-ти емир на Кано

Марко Ф. Симоес Коељо, Професор и истражувач, COPPEAD Центар за меѓународни бизнис студии, Рио де Жанеиро

Дејвид Смит, Координатор, Институт за одржлив развој, Универзитетот на Западни Индија

Николаос Теодосиу, вонреден професор, Катедра за градежништво, Технолошки факултет, Аристотел Универзитетот во Солун

Џон Твајтс, Чаир, Институт за одржлив развој Монаш

Роки С. Туан, заменик-канцелар и претседател на Кинескиот универзитет во Хонг Конг

Алберт ван Јарсвелд, генерален директор, Меѓународен институт за анализа на применети системи (IIASA)

Патрик Пол Волш, Редовен професор по студии за меѓународен развој на Универзитетскиот колеџ во Даблин

Хироказу Јошикава, Кортни Сејл Рос професор по глобализација и образование и

Универзитетски професор на Универзитетот во Њујорк

Согил Јанг, почесен претседател на СДСН Јужна Кореја

*Доколку сакате да ја потпишете изјавата, ве молиме одете овде.

____________________________________________________

[1] Мрежата за одржлив развој на ОН за решенија (SDSN) е светска мрежа на универзитети, научници, политичари, деловни лидери и верски лидери кои работат под покровителство на генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш. Нашата мисија е да помогнеме да се идентификуваат патиштата кон одржливиот развој.

Преземете го pdf овде

во близина

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...