90 секунди до полноќ

Некои ќе тврдат дека е наивно да се мисли дека нуклеарното оружје може да се елиминира - кога во реалноста, веројатно е понаивно да се мисли дека можеме да продолжиме да опстанеме ако ова оружје продолжи да постои.

Прочитајте го Билтенот на атомските научници за 2023 година
Од Роберт Доџ

(Објавено од: Ридот. 28 јануари 2023 година)

тоа е 90 секунди до полноќ. Ние сме поблиску до работ на нуклеарна војна отколку во кој било момент од првата и единствена употреба на нуклеарно оружје пред 77 години во 1945 година.

Во вторникот претставување на Билтен на часовникот за судниот ден на атомскиот научник ја придвижи стрелката за минута 10 секунди поблиску до полноќ што ја претставува теоретската точка на глобално уништување.

Одлуката да се придвижи раката напред произлезе од прогресивните меѓусебно поврзани закани од нуклеарна војна, климатски промени и глобални пандемии заедно со актуелната војна во Украина.

Ризикот од нуклеарна војна - било случајно, намерно или погрешно - е постојано зголемен во денешниот свет. Секоја од нуклеарните нации го модернизира својот нуклеарен арсенал, погрешно мислејќи дека ова оружје ќе ги направи побезбедни или дека може да има победник во нуклеарна војна.

Ненуклеарните нации во светот одбиваат да бидат заложници, малтретирани од нуклеарните нации и напредуваат кон укинување на ова оружје со ратификување на Договор за забрана на нуклеарно оружје.

Ненуклеарните нации во светот одбиваат да бидат заложници, малтретирани од нуклеарните нации и напредуваат кон укинување на ова оружје со ратификување на Договор за забрана на нуклеарно оружје. Овој договор го прави нелегално користење, складирање, изградба, пренос или закана со употреба на нуклеарно оружје - и токму изминатава недела ја прослави својата втора годишнина од стапувањето во сила. Во моментов 92 земји го потпишаа Договорот со 68 земји кои го ратификуваа. Овие земји ја разбираат зголемената опасност од овие меѓусебно поврзани прашања и реалноста дека не постои соодветен медицински или хуманитарен одговор дури и за ограничена употреба на нуклеарно оружје.

Спротивно на тоа, законската обврска да се работи со добра волја за укинување на нуклеарното оружје според член VI од Договор за неширење на нуклеарно оружје, (НПТ) беше игнориран од нуклеарните нации. Нашите национални избрани функционери кои немаат храброст да преземат храбри иницијативи неопходни за враќање на трката во вооружување, а финансирани од самите производители на овие оружја, постигнаа мал напредок, доколку воопшто има, кон намалување на нуклеарната закана.

На крајот на краиштата, зависи од народот да изгради политичка волја - и да обезбеди политичко покритие - за нашите избрани функционери да ги преземат овие неопходни чекори.

Додека повеќето разумни луѓе ја разбираат потребата од укинување на овие оружја, неколку официјални лица беа подготвени да предложат елиминација како прв чекор. За среќа, има глас на разумот во растечката грасрут коалиција во Соединетите држави…

Додека повеќето разумни луѓе ја разбираат потребата од укинување на овие оружја, неколку официјални лица беа подготвени да предложат елиминација како прв чекор. За среќа, постои глас на разумот во растечката грасрут коалиција во Соединетите Држави, поддржана од 426 организации, 66 градови и 7 државни законодавни тела заедно со 329 локални, државни и федерални избрани функционери. Ова Назад од работ движењето го поддржува елиминацијата на нуклеарното оружје преку преговарачки, проверлив временски процес со здрав разум превентивни мерки неопходни за време на процесот за да се спречи нуклеарна војна. Ги повикува САД да водат глобален напор за спречување на нуклеарна војна преку:

  1. Активно продолжување на проверлив договор меѓу нуклеарните вооружени држави за елиминирање на нивните арсенали;
  2. Откажување од опцијата прво да се користи нуклеарно оружје;
  3. Завршување на единственото, непроверено овластување на кој било американски претседател да изврши нуклеарен напад;
  4. Отстранување на американското нуклеарно оружје од тревога за влакно;
  5. Откажување на планот за замена на целиот американски нуклеарен арсенал со засилено оружје.

Назад од работ може да биде одобрено од сите лица и ќе биде повторно воведено во нашиот национален законодавен процес во следните недели.

Некои ќе тврдат дека е наивно да се мисли дека нуклеарното оружје може да се елиминира - кога во реалноста, веројатно е понаивно да се мисли дека можеме да продолжиме да опстанеме ако ова оружје продолжи да постои.

Секој од нас има своја улога во конечниот исход.

Премолчувањето подразбира согласност со статус кво. Мора да бараме нашите избрани функционери да ги поддржат овие нацрт-закони и да работат заедно за нашата иднина со целосно елиминирање на нуклеарното оружје. До полноќ има 90 секунди.

Роберт Доџ, д-р, е семеен лекар кој практикува во Вентура, Калифорнија. Тој е претседател на Лекарите за општествена одговорност Лос Анџелес (www.psr-la.org), и седи во Националниот одбор кој служи како копретседател на Комитетот за укинување на нуклеарното оружје на националните лекари за општествена одговорност (www.psr.org). Лекарите за општествена одговорност ја добија Нобеловата награда за мир во 1985 година и е партнерска организација на ЈАС МОЖАМ, добитник на Нобеловата цена за мир за 2017 година. Доџ, исто така, седи во Управниот комитет на Назад од работ.

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Придружете се на дискусијата ...

Дојдете до врв