истражувања

Кој е најмногу погоден од гасоводот „Училиште до затвор“?

Како едукаторите можат да го прекинат гасоводот од училиште до затвор? Првиот чекор е разгледување на алтернативен пристап кон училишната дисциплина. Програмата за докторат за образовна политика и лидерство на американскиот универзитет има развиено концизен водич и инфографик за понатамошно учење. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Канада донираше 1.1 милион американски долари за мировно образование на Филипините

Канадската влада го одобри ослободувањето на средствата за проширување на имплементацијата на „Програмата за граѓанска и мировна едукација за 1001 ноќ“ во автономниот регион Бангсаморо во муслиманскиот Минданао. [продолжи да читаш…]

политика

Етиопија потпиша договор со УНЕСКО за да понуди мировно образование на универзитетите

Министерството за наука и високо образование на Етиопија и УНЕСКО потпишаа договор за олеснување на мировното образование на универзитетите фокусирано на поттикнување механизми за решавање конфликти, спречување конфликти и подобрување на квалитетот на образованието. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Малави: Министерот за образование предлага воведување мировно образование во училиштата

Министерот за граѓанско образование и национално единство Тимоти Пагоначи Мтамбо побара од развивачите на наставните планови и програми за основните и средните училишта дополнително да истражат примена на мировното образование на основно и средно ниво. [продолжи да читаш…]

истражувања

Мировно образование во средните училишта во Руанда: Справување со контрадикторни пораки

Оваа студија истражува како, во текот на нејзината имплементација, наставната програма за мир се соочи со предизвици поврзани со самата содржина, нејзините имплементатори и средината во која треба да се развива. [продолжи да читаш…]

Предупредувања за акција

Извлечете ги СИТЕ !!! 4 едноставни работи што секој може да ги направи сега.

Секој авганистански граѓанин во ризик-жени, мажи, деца, стари лица, лица со посебни потреби-има право да бара азил. Мора да ги извадиме сите. Целосна и целосна евакуација е морален и практичен императив. Еве 4 едноставни акции што секој може да ги преземе за да го поддржи овој напор. [продолжи да читаш…]

CV

Музеи за мир: ресурси

Музеите за мир се непрофитни образовни институции кои промовираат култура на мир преку собирање, прикажување и толкување на материјали поврзани со мирот. Меѓународната мрежа на музеи за мир издвојува неколку ресурси поврзани со музеите за мир, вклучувајќи глобален директориум, конференциски работи и статии со рецензија. [продолжи да читаш…]

Можности за финансирање

Ellowил Нокс Хумор за мир стипендија (доц. За применет и терапевтски хумор)

Стипендијата illил Нокс за хумор за мир е наменета да придонесе за мирот преку хумор, обезбедувајќи им можност на студентите и факултетот за студии за мир да се вклучат во професионален развој преку Академијата за хумор на ААТХ. [продолжи да читаш…]

Извештаи за активност

27 Марави, наставниците за ЛДС завршуваат обука за мировно образование (Филипини)

„Тридневната обука за мировно образование ме опреми со знаење и вештини за споделување на мировно образование. Потребно е да имаме мир во себе пред да можеме да го споделиме со другите “, рече еден од учесниците. [продолжи да читаш…]