Новости и најважни моменти

Пакс Кристи САД го признава свештеникот Брајан Н. Масинсејл со наградата Учител на мирот во 2021 година

Во нејзината номинација за свештеник Масингејл за наградата Учител на мирот во 2021 година, Перлет Спрингер, координатор на тимот за борба против расизмот Пакс Кристи, напиша: „Отец. Брајан бил „учител на мирот“ во поголемиот дел од својот живот, надминувајќи ја нормата за да ги одржи напорите за решавање на социјалните неправди во Католичката црква. ... Тој продолжува да го турка пликот во служба на заедниците БИПОК и ЛГБТК “. [продолжи да читаш…]

Предупредувања за акција

GCPE го потпишува Договорот за жени, мир и безбедност и хуманитарна акција. Ве молиме придружете ни се!

Додека Глобалната кампања за мировно образование се потпишува на „Компактот за жени, мир и безбедност и хуманитарна акција (WPS-HA)“, ние ги манифестираме нашите одговорности како учесници во глобалното граѓанско општество, потеклото на некои од најзначајните меѓународни норми што ги повик GCPE ги повикува нашите читатели и членови да ги повикаат сите граѓански организации преку кои работат да го потпишат и да се приклучат на Договорот. [продолжи да читаш…]

CV

Бомби… Далеку !: Нов проект за истражување на бомбардирање и нуклеарно разоружување

Бомби… Далеку! е проект што ќе го истражи влијанието на воздушното бомбардирање врз цивили за време на Втората светска војна и ќе ја искористи уникатната колекција на Мировниот музеј на Обединетото Кралство за да испита како се формирале мировните кампањи како одговор. [продолжи да читаш…]

Извештаи за активност

Нигериска мрежа и кампања за мировно образование за организирање меѓу-генерациски дијалог за образованието

Почесто отколку не, младите се туркаат кон периферијата на процесот на креирање политики во областите на образованието, мирот, одржливоста и глобалното граѓанство; на нив не се гледа како на клучни чинители. Иницијативата Зборувајќи низ генерации за образование (TAGe) се обидува да ја поттикне нигериската младина преку олеснување на неограничен дијалог помеѓу младите луѓе со искусни и високи донесувачи на одлуки на високи нивоа [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Вдишувајќи живот во Резолуцијата 1325 - UNенски групи повикуваат на мировни сили на ООН во Авганистан

Резолуцијата 1325 на Советот за безбедност на ООН за жените, мирот и безбедноста ги обврзува земјите-членки да обезбедат заштита на жените во конфликтни ситуации. Како и сите правни норми и стандарди, неговата корисност лежи во неговата примена во реални ситуации. Граѓанското општество сега се мобилизира да ги придвижи земјите-членки на ООН да ги применуваат своите принципи во Авганистан. Одредбата за заштита исто така обезбедува основа ООН да распоредува мировници. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Мие Росдал: „Локалните градители на мирот се јадрото на градењето одржлив мир“

Насилните конфликти се на историско највисоко ниво. Тие се повторуваат со алармантно висока стапка и покрај напорите на глобалниот систем за градење мир да спречи конфликти и да гради мир. Мие Росдал објаснува зошто задоволувањето на потребите на локално водење на мирот може да биде пристап кон градење на одржлив мир. [продолжи да читаш…]

CV

Нова публикација: Едукација за мир и човекови права

Новата книга „Едукација за мир и човекови права“ ги запознава студентите и наставниците со предизвиците и можностите за спроведување на образованието за мир и човекови права на различни глобални страници. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Секој ќе изгуби освен ако човештвото не направи „мир со планетата“, изјавува Гутереш

Генералниот секретар на ООН, Антонио Гутере, меѓу другите лидери, се залага за проактивна еколошка правда пред климатските промени. [продолжи да читаш…]

Можности за финансирање

Повик за апликации: Трансформативни водачи на мирот и правдата

Избраните соработници ќе бидат поканети на колеџот Гетизбург за една недела на интензивно програмирање дизајнирано да ги развијат своите лидерски способности во областа на работата на мирот и правдата. Сите студенти на додипломски студии (од Канада, САД и Мексико) со барем една академска година преостаната во своето образование, по завршувањето на стипендијата, имаат право да аплицираат (рок: 15 септември). [продолжи да читаш…]