Мислење

Зачувувањето на мирот мора да оди заедно со градењето на мирот (Уганда)

Едгар Бурјахика Кавинди тврди дека мора да инвестираме повеќе во градењето на мирот и да можеме да создадеме ситуација да не се фокусираме само на мирот, туку и на градењето на мирот и на мирот.  [продолжи да читаш…]

политика

DepEd ги зајакнува напорите за градење мир преку образование (Филипини)

Одделот за образование на Република Филипини продолжува да гради култура на мир и отпорност во заедниците погодени од конфликти и ранливи за да се обезбеди континуитет во учењето. [продолжи да читаш…]

Мислење

Високото образование може да направи повеќе за да се трансформира конфликтот и да се изгради мир

Сара Кларк-Хабиби тврди дека високообразовните институции треба да размислуваат за тоа како тие можат проактивно да придонесат за намалување на нееднаквостите, фрустрациите, радикализацијата и насилството во општеството. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Млади, мир и безбедност - Прирачник за програмирање

Обединетите нации развија прирачник кој се фокусира на ангажирање на младите во градењето на мирот. Инвестирањето во капацитетот, агенцијата и раководството на младите градители на мирот може да ја зајакне нивната способност да водат заеднички мировни напори и да ги користат своите вештини за справување со други предизвици што ги засегаат, како за време, така и по пандемијата КОВИД-19. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Едукација за мир важно за децата во зоните на конфликти: Дипломат

Давањето мировно образование на децата во зоните на конфликти е значајно за решавање на конфликтите и војните, смета министерот советник Нгуен Фуонг Тра, заменик постојан претставник на Виетнам во Советот за безбедност на Обединетите нации. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Училишните лидери ветуваат дека ќе го прошират учењето на расите и правдата во наставните програми

Училишен комитет дискутира за начините за проширување на учењето за расна и социјална правда во јавниот училишен систем на Марта Винјерд. [продолжи да читаш…]

Карактеристики

Глобална кампања за мировно образование номинирана за Нобеловата награда за мир во 2021 година

Глобалната кампања за мировно образование (ГЦПЕ) е номинирана за Нобеловата награда за мир во 2021 година. Номинацијата ја препознава кампањата како најдинамичен, влијателен и далекусежен проект во светот за мировно образование, sine qua non за разоружување и укинување на војната.  [продолжи да читаш…]

Извештаи за активност

Образование за мир во формалните училишта: Зошто е важно и како може да се направи? (снимање на веб-семинар)

Заедно со истражувачите и практичарите во мировната едукација, овој веб-семинар на 27 јануари ги истражуваше наодите од новиот извештај на Меѓународниот сигнал и Британскиот совет, „Мировно образование во формалните училишта: Зошто е важно и како може да се направи тоа?“ Во извештајот се дискутира како изгледа мировното образование во училиштата, неговото потенцијално влијание и како може да се реализира во пракса. [продолжи да читаш…]

Прегледи за книги

Преглед на книгата: „Образование за развојот: том 3“ од Магнус Хаавелсруд

Во својата последна книга, Магнус Хаавелсруд ги гледа мировните случувања како движења нагоре на еднаквост, емпатија, заздравување на траумите во минатото и сегашноста и трансформација на ненасилна конфликт. Хаавелсруд прашува и одговара како образованието може да ги поддржува и иницира ваквите движења нагоре од нивоата на секојдневниот живот до глобалните работи. [продолжи да читаш…]