Новости и најважни моменти

COVID-19 Новата нормала: Милитаризација и новата агенда на жените во Индија

Во оваа врска Корона, Аша Ханс размислува за милитаристичкиот одговор на КОВИД-19 во Индија, илустрирајќи ги меѓусебните односи меѓу повеќекратните „нормални“ неправди што ги обелодени оваа пандемија, покажувајќи како тие се манифестации на високо милитаризиран безбедносен систем. Таа исто така ги поканува наставниците да започнат со педагошко замислување и структурирање на претпочитаната иднина. [продолжи да читаш…]

Предупредувања за акција

Глобален повик за акција како одговор на КОВИД-19 за деца во кревки и погодени конфликти средини

Во овој глобален повик за акција, Конзорциумот за мир во раното детство ги моли владите, креаторите на политиките и лидерите на заедниците да ги заштитат сè повеќе поткопаните права на малите деца кои живеат во кревки контексти и да дадат приоритет на инвестициите во нивниот опстанок, развој и заштита [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Јаз во учењето, сиромаштија и ризици на Интернет: Влијание на КОВИД-19 врз децата

Пред кризата КОВИД-19, 258 милиони деца и младинци од основно и средно училиште веќе беа надвор од училиште и сега затворањето на училиштата влијаеше на учењето на повеќе од 1.5 милијарди деца и млади во 188 земји. [продолжи да читаш…]

публикации

Раскажувањето приказна како релативна и инструментална алатка за решавање на расна правда

Овој напис на Кевин Чин и Кристи Руделиус-Палмер се фокусира на раскажување приказни во прво лице на искуствата за човекови права како важен процес за унапредување на прашањата за расна правда. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Оукленд ги распушта своите училишни полициски сили бидејќи смртта на Georgeорџ Флојд ги поттикнува училиштата без полиција

По повеќегодишниот активизам во Оукленд и бранот неодамнешни протести против полициската бруталност низ целата земја, училишниот одбор оваа недела гласаше за елиминирање на градската училишна полиција, нарекувајќи го „историски момент“. [продолжи да читаш…]

CV

Институционализиран расизам: наставна програма

Како можеме да им помогнеме на студентите да ја разберат смртта на Georgeорџ Флојд во контекст на институционализираниот расизам? JSTOR Daily објави обемна листа на статии објавени во последните 5 години. [продолжи да читаш…]

истражувања

Алтернативна безбедност на заедницата: Иницијативи и приказни

Членовите на мрежата Шанти Сена и Меѓународната ненасилство составија примери за постојни и потенцијални иницијативи кон сеопфатна, системска трансформација на заштитата на заедницата. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Училишниот одбор на Денвер едногласно гласа за отстранување на полицијата од јавните училишта

Училишниот одбор на округот оваа недела едногласно гласаше за отстранување на полицијата од сите училишта до следната година, со цел да се поништи „системскиот расизам со кој се соочуваат црните деца и децата во боја. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

УСАИД бара специјалист за социјално и емоционално учење КОВИД-19

Канцеларијата за образование на УСАИД бара краткорочен специјалист за социјално и емоционално учење за да развие навремено и релевантно техничко упатство, алатки и ресурси кои ја поддржуваат ефективната и ефикасна употреба на помошта на УСАИД во секторот за образование за време на пандемијата КОВИД-19. [продолжи да читаш…]