Месец: септември 2018

Нова книга - „Студии за мир и правда: критичка педагогија“

Преземајќи критичка перспектива, активистички автори го оспорија теренот, вклучително и предавање на социјална правда од место на привилегија, деколонијализација на педагогии, искусни пристапи кон глобалното граѓанство и организирање на заедницата.

Младите ги зајакнуваат напорите за градење на мирот преку програмата на ООН (Јордан)

Програмата „Алијанса на цивилизациите“ на Обединетите нации „Млади градители на мирот“ ги поддржува младинските лидери во стекнување вештини за градење на мирот, притоа давајќи им видливост на нивните активности и проекти кон промовирање на различностите и дијалогот.

Родовиот императив: Човекова безбедност наспроти државна безбедност, 2-то издание

Оваа збирка есеи на феминистички научници-активисти, изменета од мировните едукатори Бети А.Рардон и Аша Ханс, ги опишува родовите аспекти на човековата безбедност исклучени од реалистичкиот милитаризам што доминира во тековната безбедносна политика во повеќето национални држави.

Африканските наставници се обврзуваат да го промовираат мировното образование во училиштата

Едукатори од 11 африкански земји изразија посветеност да обезбедат млади африканци да бидат добро едуцирани за мирот и да ги ценат потребите на континентот. Делегација од 15 директори на езуитско образование го дадоа својот завет откако завршија тридневна работилница во Школата за мир во Меморијалот за геноцид во Кигали.

5 целосно финансирани доктори на науки за студии по мир и конфликт

Овој напис ги истакнува институциите кои нудат целосно финансирани докторски програми за студии на мир и конфликт, со надеж дека ќе ги охрабри студентите да преземат курсеви за мировни и конфликтни студии, а со тоа да помогнат да се изгради критична маса на мировници, градители на мирот и експерти за решавање конфликти.

Универзитетот Маркет слави 10 години мировно образование

„Образованието за мир ги трансформираше животите на студентите на Маркит, и иницијативите за создавање мир на Маркити се осврнаа на незадоволства и заедници на локално ниво и ширум светот“, рече Патрик Кенели, директор на Центарот за мировни активности.

Едукација за холокаустот и геноцидот во Намибија

Ндапевошали Аписала работи за Музејското здружение на Намибија. Таа и нејзината колешка Меморија Бива создадоа проект за унапредување на образованието за холокаустот и геноцидот во Намибија, вклучувајќи ја и првата намибиска изложба за геноцидот во 1904 година.

Перспектива на планата на Евелин Линднер за трансформација на понижувањето и теророт

Во овој есеј за преглед, etенет Герсон пишува дека да се разбере д-р Евелин Линднер и нејзината нова книга „Чест, понижување и терор: експлозивна мешавина и како можеме да ја разгалиме со достоинство“ е да се побара иновативен трансдисциплинарен пристап кон клучните кризи на нашите времиња. Нејзината цел е „интелектуален активизам“ поставен преку „сликарскиот начин на гледање, патување во потрага по нови нивоа на значење“.

АФРАНА бара обучувач за мировно образование (Кабул, Авганистан)

AFRANE е француска невладина организација што го поддржува афганското население со итни потреби. Својата интервенција ја фокусира на секторот за образование, верувајќи дека образованието е првиот пат кон мирот. Рок за пријавување: 30 септември.

Научникот за мировно образование Дејл Снауаерт доби грант за Колмбија

„Takeе треба генерација или две за социјално, економски и политички да се интегрираат генерации поранешни милитанти во колумбиското општество“, рече Снауаверт. „Затоа, еден од клучевите за успехот на мировниот процес е мировно образование“.

Наградата за мир Seán MacBride 2018 се доделува на Здружението за историски дијалог и истражување и Дом за соработка

АХДР предвидува општество каде дијалогот за прашања од историјата, историографијата, наставата по историја и учењето на историјата е добредојден како составен дел од демократијата и се смета за средство за унапредување на историското разбирање и критичко размислување.

Специјална порака од Бети Реардон

Почестен сум и горд што ја испратив првата порака за поддршка на оваа специјална иницијатива за собирање средства (90 милиони УСД за 90) за одржливоста на Меѓународниот институт за мировно образование (IIPE) и Глобалната кампања за мировно образование (GCPE).

Дојдете до врв