истражувања

Успехот на постконфликтните мировни студии е на наставниците

Во последниве години, стана вообичаена практика во постконфликтните земји да се воведат курсеви за мировно образование или курсеви за човекови права во училишните програми. За жал, наставниците во постконфликтни ситуации можат да носат длабоки психолошки лузни и предрасуди. Освен ако не им биде дадена потребната поддршка за справување со овие прашања, тие веројатно нема да бидат ефективни во спроведувањето на курсот за едукација за мир. [продолжи да читаш…]

Извештаи за активност

Амбасадорот на ООН во Малави е домаќин на панел дискусија за спроведувањето на мировното образование

Амбасадорот рече дека панелот има за цел „воспоставување мир преку мировно образование и медиуми за информирање и спречување конфликти: ширење култура на мир“. [продолжи да читаш…]

Извештаи за активност

Мировно претприемништво: Работа со студенти во училиштето за пријатели на Сенди Спринг

Се одржа младинска мировна конференција во училиштето за пријатели на Сенди Спринг во Сенди Спринг, М-р. Конференцијата собра ученици од училиштето и соседните училишта да се фокусираат на „Интерсекција на„ Исмите “.„ Мирното претприемништво “беше меѓу понудените работилници. [продолжи да читаш…]

Извештаи за активност

Здружението на едукатори за светски мир одржува состанок

Меѓународната асоцијација на едукатори за светски мир (IAEWP) Пакистан го одржа својот прв состанок во клубот Исламабад под претседателство на д-р Н. М Ларик, канцелар на IAEWP за Пакистан. [продолжи да читаш…]

Извештаи за активност

Меѓународната заедница се здружува во Азербејџан за мир, одржлив развој

Светскиот форум за меѓукултурен дијалог во Баку обезбеди единствена платформа за споделување искуства и визија за унапредување и градење на мирот, обезбедување човечка безбедност, мир и одржлив развој. Образованието за мир беше истакнато меѓу истражуваните пристапи. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Во Киркук, тимската работа гради толеранција

УНИЦЕФ реагираше на триење и недостиг во Киркук со воспоставување програма за негување мир и толеранција, почнувајќи од училиштата. „Од суштинско значење е обезбедувањето образование да биде правично и училиштата да бидат чувствителни на конфликти за да можат да го промовираат мирот“, вели Келси Шенкс, консултант со УНИЦЕФ. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

500 глобални студенти ќе одржат марш на мирот во близина на ДМЗ

Околу 500 студенти од целиот свет планираат да одржат мировен марш во близина на Демилитаризираната зона (ДМЗ) што ги дели двете Кореи.
Активноста е дел од светскиот фестивал за мировно образование од 2017 година од 27 до 31 мај, на кој ќе учествуваат средношколци, како и наставници од седум земји, вклучително и Јапонија, Кина, Русија и Индонезија. [продолжи да читаш…]

Предупредувања за акција

Пријавете се за да станете „Млад шампион на Земјата“

Млади шампиони на Земјата, програма на Програмата за животна средина на Обединетите нации и Ковестро, е награда која гледа напред, дизајнирана да вдахне живот во амбициите на брилијантни млади екологисти. Секоја година, шест млади луѓе - по еден од секој глобален регион - ќе бидат именувани за млади шампиони на Земјата. Овие победници добиваат средства за финансирање, интензивна обука и прилагодено менторство за да им помогнат да ги оживеат своите големи идеи за животната средина. Краен рок за аплицирање: 18 година. [продолжи да читаш…]

CV

Училиште за отпор

Група прогресивни постдипломски студенти на Харвард се собраа како одговор на изборот на Доналд Трамп, со желба да помогнат во трансформацијата на нашата земја за подобро да ги рефлектираат нивните споделени вредности. Тие излегоа со Училиште за отпор: бесплатна, онлајн, четиринеделна програма за практична обука што ќе ги изостри алатките потребни за да се возврати на сојузно, државно и локално ниво. [продолжи да читаш…]

CV

Комплет ресурси на наставната програма: едукација за безбедност, еластичност и социјална кохезија

Овој комплет за ресурси на наставната програма, развиен од Меѓународниот институт за планирање на образованието, обезбедува практични алатки, стратегии и насоки за решавање на безбедноста, еластичноста и социјалната кохезија во дизајнирањето, прегледувањето и спроведувањето на наставната програма, вклучително и за наставните програми, учебниците и обучувачите за наставници. [продолжи да читаш…]