Новости и најважни моменти

Известувачка картичка на народот: Проценка на целите на одржливиот развој

Глобал Граѓанин се здружи со Императив за социјален напредок за лансирање на „Народната картичка за извештаи“. Тоа е Известувачка картичка за напредокот што го постигнува целиот свет и секоја од земјите во светот наспроти целите на одржливиот развој. Тоа е Народна книшка затоа што е алатка за граѓаните насекаде за да проверат дали нивните лидери ги исполнуваат своите ветувања. [продолжи да читаш…]

Кампањи

Проект за ангажман на избори во кампусот

Проектот за ангажман на кампуси (ЦЕЕП) е национален непартиски проект кој им помага на американските колеџи и универзитети да ги мотивираат своите 20 милиони студенти да се регистрираат, да волонтираат во кампањи, да се едуцираат и да излезат на гласачките места. Тие се фокусираат на тоа како администраторите, факултетот, персоналот и студентските лидери можат да помогнат во ангажирањето студенти и сега ги ангажираат училиштата за изборите во 2016 година. [продолжи да читаш…]

Извештаи за активност

Спречување на насилен екстремизам со вештини, образование и дијалог (УНЕСКО)

Вештини, работни места, слобода на изразување и повеќе култура и историја - ова се одговорите што мора да се негуваат пред насилниот екстремизам, изјави генералниот директор на УНЕСКО, Ирина Бокова, на настан организиран од Албанија, Јордан и Светата Столица на 20 септември 2016 година . ”Справувањето со оваа закана е огромна одговорност, за која УНЕСКО е длабоко свесна и затоа дејствуваме преку целата табла”, рече Бокова. „Ова оди во срцето на Уставот на УНЕСКО, да се изградат одбрамбените сили на мирот во умовите на жените и мажите, почнувајќи од образованието, почнувајќи од меката моќ на учење, науките, меѓукултурниот дијалог, врз основа на споделени вредности. ” [продолжи да читаш…]

Извештаи за активност

Поврзување на истражување на мирот, акција и образование во Колумбија

Од 7-9 септември 2016 година, Опсерваторијата на Универзитетот во Картагена за проучување на раселување, конфликти и градење на мир беше домаќин на првиот годишен меѓународен форум за мировни студии. Конференцијата понуди невидена можност за критичка анализа и колективно размислување за последиците од неодамна објавениот мировен договор меѓу колумбиската влада и Револуционерните вооружени сили на Колумбија (ФАРК), што означува политички крај на речиси 60 години внатрешен вооружен конфликт. За учесниците што се собраа, конференцијата понуди простор не само да ги идентификува тековните барања што ги претставува овој историски момент за областа на мировните студии, туку и простор за препознавање на влијанието што го има граѓанското општество во нивната повеќедецениска работа за мир што го овозможи овој договор. [продолжи да читаш…]

публикации

Дигестија на наука за мирот: Специјално прашање за мировно образование

За одбележување на Меѓународниот ден на мирот, Digest Science Digest (публикација на Иницијативата за спречување на војната) објави специјално издание за мировно образование. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Лекции по емпатија

Пред три години, кога Провиденс центарот ја преиспитуваше својата програма по училиште, тие се свртеа кон водачите на заедницата за да утврдат што им е потребно на децата: тоа беше помош за справување со бруталните околности на живеење во најсиромашната и најубиствена населба на Фили. Па така, Провиденс центарот ја ангажираше PeacePraxis на Криста Тинари, што носи програми за социјално емоционално учење базирани на истражувања во училиштата. Сега, попладневните часови во училиштето се вртат околу наставната програма што ги учи на децата вештини на еластичност, решавање конфликти, емпатија и самосвест. Овие вештини, пак, им помогнале на учениците да станат повнимателни и да комуницираат подобро со своите врсници и наставници на час - и пошироко. [продолжи да читаш…]

Нема слика
Настани и конференции

Интервју со Ноам Чомски за Светскиот конгрес на Меѓународното биро за мир

Ноам Чомски е интервјуиран од Josephозеф Герсон, координатор за разоружување на Комитетот за услуги на американските пријатели, за темите и загриженоста на претстојниот ИПБ Светски конгрес 2016 за воени и социјални трошоци - „Разоружајте! За клима на мирот - Создавање агенда за акција “, што се одржува од 30 септември до 3 октомври во Берлин, Германија. [продолжи да читаш…]

Извештаи за активност

Обраќање на верско и етничко насилство преку мировно образование во Мјанмар

Овој извештај, од Мери Фам, соработник на Напредниот конзорциум за соработка, конфликти и сложеност на Земјиниот институт на Универзитетот Колумбија, детали за нејзиното применето истражување, испитувајќи ги најдобрите практики на зајакнување на граѓанското општество што може да поттикне позитивни социјални промени и да ги зголеми правдата, правата, мир и развој во Бурма. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Панел дискусија на високо ниво за имплементација на Декларацијата на Обединетите нации за образование и обука за човекови права: добри практики и предизвици - Отворање изјава на заменик високиот комесар за човекови права

Оваа панел дискусија одбележува пет години од усвојувањето од страна на Генералното собрание на Декларацијата на ООН за образование и обука за човекови права. Оваа декларација ги става образованието и обуката за човековите права како основен столб на нашиот голем проект за реализација на сите права за сите. [продолжи да читаш…]

Работни места

Програмски менаџер за едукација и свикување: Меѓународна група на фондатори за човекови права

Програмскиот менаџер за образование и свикување ќе го поддржи разновидното членство на IHRFG за критички размислување за нивната пракса за доделување грантови, инкубирање и пилотирање нови идеи и иницирање нови соработки. Основните одговорности на оваа улога вклучуваат дизајнирање и извршување на образовно програмирање и развој на релевантни ресурси. [продолжи да читаш…]