Новата нуклеарна ера
Новата нуклеарна ера
приклучи се3-2
Придружете се и одобрете ја кампањата!
мапирање-мир-ед-банер-GCPE
ПРИМЕНУВАЕ НА ОБРАЗОВАНИЕ ЗА МИР
корона-врски-лизгач
КОРОНА
ВРСКИ:
учење
за
обновено
светот
Институционални поддржувачи / членови на коалицијата

„Зачленувањето во кампањата е многу важно за соработуваат и заедно да придонесеме за трансформира култура на насилство во култура на Дијалог и мир “.
- Шпанска асоцијација за истражување на мирот (АИПАЗ)

мирен-ed-clearninghouse-лизгач
Клиринхаус за мировно образование
GCPE-Изјава-лизгач

Изјава за кампањата: „Култура на мир ќе се постигне кога граѓаните во светот ќе ги разберат глобалните проблеми; имаат вештини за решавање на конфликтот конструктивно; знае и живее според меѓународните стандарди за човекови права, родова и расна еднаквост; ја ценат културната разновидност; и почитувајте го интегритетот на Земјата. Таквото учење не може да се постигне без намерно, одржливо и систематско образование за мир “.

претходната стрелка
следната стрелка

НАЈНОВИ

Новости и најважни моменти

На лисици и кокошарници * - размислувања за „неуспехот на жените, агендата за мир и безбедност“

Земјите-членки на ОН не ги исполнија обврските од Резолуцијата 1325 на СБСК, со виртуелно ставање на полиците на многу најавуваните планови за акција. Сепак, јасно е дека неуспехот не лежи во Агендата за жени, мир и безбедност, ниту во резолуцијата на Советот за безбедност што го роди тоа, туку меѓу земјите-членки кои ги каменуваа наместо да ги спроведоа националните акциски планови. „Каде се жените? неодамна праша еден говорник во Советот за безбедност. Како што забележува Бети Рирдон, жените се на терен, работат во директни акции за исполнување на агендата. [продолжи да читаш…]

Предупредувања за акција

Отворено писмо до Ентони Блинкен во кое се повикува на фер и ефикасен визен процес за ризичните авганистански академици

Овој апел од американските академици до државниот секретар повикува на акција за отстранување на пречките што стојат на патот на ефикасен и правичен процес на издавање визи за ризичните авганистански академици. Ги повикуваме сите да го пренесат писмото преку нивните соодветни мрежи и ги охрабруваме Американците да го испратат до нивните сенатори и претставници. [продолжи да читаш…]

Мислење

Што знам за човечкиот живот како нуклеарен хаос

Мери Диксон е преживеана од тестирање на нуклеарно оружје. Во текот на децениите од првите тестови на полигонот во Невада, жртвите на нуклеарно тестирање претрпеа смрт, ограничен животен век и животи со болка и физичка попреченост. Диксон бара одговорност и репарации за другите жртви, фактори кои треба да се земат предвид при оценувањето на етиката на нуклеарната политика. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Заедничка изјава на ЕУ и ОН по повод Меѓународниот ден за елиминација на сексуалното насилство во конфликти (19 јуни)

Оваа заедничка изјава вреди да се прочита од страна на едукаторите за мир како основа за истражување за интегралниот однос на човековите права на жените со постигнување праведен и стабилен мир. [продолжи да читаш…]

Извештаи за активност

Нуклеарни закани, заедничка безбедност и разоружување (Нов Зеланд)

Во 1986 година, владата на Нов Зеланд ги усвои упатствата за мировни студии со цел да го воведе мировното образование во училишната програма. Следната година, парламентот усвои закон со кој се забранува нуклеарно оружје - зацементирајќи во политиката промена кон заедничка надворешна политика заснована на безбедноста. Во оваа статија, Алин Вер ја одбележува 35-годишнината од законодавството без нуклеарно оружје, ја нагласува врската помеѓу мировното образование и промената во безбедносната политика и препорачува понатамошни активности за владата и Новозеланѓаните да помогнат во елиминирањето на нуклеарното оружје на глобално ниво. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Администрацијата ги штити Авганистанците од враќање во опасност

Застапниците за научници и професионалци од Авганистан, меѓу многуте групи кои се трудат да ги доведат ризичните Авганистанци на безбедно, го поздравуваат овој чекор напред со одобрувањето на Одделот за државна и домашна безбедност на Авганистанскиот Закон за прилагодување, објавен овде од Human Rights First. [продолжи да читаш…]

Специјални

Карактеристики

Мировно образование: Година во преглед и размислување (2021)

Глобалната кампања за мировно образование и нејзината заедница на партнери и индивидуални едукатори, неуморно работеа на градење помирен свет преку образованието во 2021 година. Прочитајте го нашиот краток извештај за случувањата и активностите и одвојте момент да ги прославите нашите заеднички достигнувања. [продолжи да читаш…]

Коронски врски

Мислење

Човечки врски создадени во човечкото страдање

Занемарен елемент во искуството со СОВИД е како може да нè доведе во размислувања за човечките врски што не носат низ страдањето, давајќи ни вистинско физичко чувство дека сме членови на едно човечко семејство, способни да се грижиме еден за друг, како што мораме. ако семејството сака да преживее. Овој пост е живописен пример за такво искуство. [продолжи да читаш…]

Мислење

Проблемот на респектабилниот меѓународен ден на жената - апел за добро неволја (Меѓународен ден на жената 2021 година)

Овој напис, коавтор на една африканска феминистка, нè предупредува на соработката на женското движење што им овозможува на структурите на моќта да се спротивстават на суштинската и системска промена потребна за постигнување на човековата еднаквост. [продолжи да читаш…]

Карактеристики

Иднината е сега: Педагошки императив за мировно образование

Тони enенкинс тврди дека КОВИД-19 открива дека „мировното образование треба да донесе поголем акцент на иднината - поконкретно, на замислување, дизајнирање, планирање и градење на претпочитани иднини“. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

КОВИД-19: Околу 23.8 милиони повеќе деца ќе го напуштат училиштето

Земјите со низок развој на човекот се соочуваат со најголемиот товар на блокирање на училиштата, со повеќе од 85 проценти од нивните ученици ефективно надвор од училиште до вториот квартал на 2020 година, според краткиот извештај на Обединетите нации за влијанието на КОВИД-19 врз образованието. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Годишна предавање на Нелсон Мандела за генералниот секретар на ООН, Антонио Гутереш, 2020 година

Прочитајте го целосниот препис на говорот на генералниот секретар на ООН, Антонио Гутереш, Нелсон Мандела, на Годишната предавање за 2020 година „Справување со пандемијата на нееднаквост“, каде што тој ја истакнува визијата за нов социјален договор и глобален нов договор. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Сложени кризи: Корона во зони на конфликти

Претходните написи во нашата серија Корона врски се фокусираа главно на неправдите и дисфункцијата на глобалните структури што беа неоспорно очигледни од пандемијата. Во оваа статија, ние го свртуваме вниманието на мировните едукатори кон фактот дека КОВИД направи многу од овие неправди посериозни. [продолжи да читаш…]

Придружете се на кампањата

Глобален календар

БЕСПЛАТНА ПРОГРАМА

Изјава и цели на кампањата

Изјава за кампањата:
„Култура на мир ќе се постигне кога граѓаните во светот ќе ги разберат глобалните проблеми; имаат вештини за решавање на конфликтот конструктивно; знае и живее според меѓународните стандарди за човекови права, родова и расна еднаквост; ја ценат културната разновидност; и почитувајте го интегритетот на Земјата. Такво учење не може да се постигне без намерно, одржливо и систематско образование за мир “.   

Цели на кампањата
Глобалната кампања за мировно образование се обидува да поттикне култура на мир во заедниците низ целиот свет. Има две цели:

1. Прво, да се изгради јавна свест и политичка поддршка за воведување на мировно образование во сите сфери на образованието, вклучително и неформално образование, во сите училишта низ целиот свет.
2. Второ, да се промовира образованието на сите наставници да учат за мир.