Pendidik Perdamaian Dunia jumeneng karo Guru Afghanistan

Guru: Agen Pengembangan Manungsa lan Sosial

"Pendidikan minangka blok bangunan utama saben masarakat." - UN, Pendidikan kanggo Kabeh

“… Kanggo negesake maneh kapercayan marang hak asasi manungsa dhasar…. Hak-hak pria lan wanita sing padha… ”- Piagam PBB

"Kabeh wong duwe hak pendhidhikan." - Pranyatan Umum Hak Asasi Manusia

"… Njamin pendhidhikan kualitas sing padha kanggo kabeh [kalebu, pendidikan dhasar lan sekolah menengah gratis kanggo kabeh bocah lanang lan wadon]" - PBB, Tujuan Pembangunan Berkelanjutan

Wis pirang-pirang abad pendhidhikan diakoni minangka konstitusi tumrap pangembangan manungsa. Masyarakat sing nduweni partisipasi masarakat pancen penting tumrap pamrentahan sing apik. Wiwit didegake Perserikatan Bangsa-Bangsa, dadi sine qua non pangembangan sosial. Prinsip-prinsip dhasar kasebut, dirangkum ing pethikan ing ndhuwur saka standar PBB lan negesake dening masarakat sipil internasional, saiki dadi bahaya banget ing pamrentah Taliban sing fundamentalis-misoginis.

Pendhidhikan kualitas, persiyapan urip sing kepenak lan kewarganegaraan sing tanggung jawab ing masarakat kelairan lan partisipasi ing komunitas jagad sing beda lan cepet, dirusak dening interpretasi Islam sing idiotik lan non-orthodok Taliban minangka kurikulum utama kabeh sekolah. Al Qur'an ora menehi nilai manungsa sing luwih sithik kanggo wanita.

Watesan pendidikan bocah-bocah wadon lan wanita nom-noman sing ngalang-alangi sekolah menengah lan universitas melu nglanggar hak dhasar kanggo pendhidhikan sing berkualitas, nolak masarakat kanthi potensial setengah populasi, lan mbantah pembangunan ekonomi lan politik , mbutuhake masa depan Afghanistan sing apik.

Peserta lan Pengikut Kampanye Global kanggo Pendhidhikan Perdamaian wis kenal karo kabutuhane pendhidhikan bocah-bocah wadon lan kekuwatan para pendhidhik Afghanistan kanggo nyedhiyakake laporan saka Sakena Yacoobi, Pendhiri Institut Belajar Afghanistan. Tuladha sing paling jelas babagan tenagane lan komitmen kejuruan pendhidhik Afghanistan yaiku sing wis kacarita konferensi pers, nuntut pambayaran gaji guru.

Alangan sing paling nggegirisi lan bukti lara ing Afghanistan saiki yaiku kahanan guru sing darmabakti lan wani. Akeh sing wis mulang tanpa gaji pirang-pirang wulan, tanpa ragu yen nggawe guru kontribusi sosial liyane mesthi ditindakake. Akeh wong, pria uga wanita, dadi penyedia tunggal kulawarga.

Ing wekdal punika, satunggaling tindakan paling konstruktif sing kudu ditindakake kanggo kesejahteraan para pendhidhik iki, kulawargane lan negarane yaiku Bank Dunia transfer sawetara pitulung kemanusiaan sing bisa mbayar gaji.

Huruf kasebut disusun lan disebar karo Code Pink (direproduksi ing ngisor iki lan kasedhiya kanggo teken ing kene) ditujukan kanggo Presiden Biden, amarga Amerika Serikat duwe bobot luwih akeh tinimbang Bank tinimbang negara liyane. Para pamaca dijaluk mlebu surat iki, lan sing pengin njupuk tindakan luwih akeh bisa langsung ngirim surat menyang Bank Dunia lan kepala negara dhewe, lan wakil PBB, njaluk dhukungan kanggo inisiatif iki, lan badan dunia, kabeh agensi lan kabeh anggota komunitas internasional kanggo nuntut patuh karo standar internasional minangka prasyarat kanggo urusan lan Taliban.  (-BAR, 10/5/21)

Marang administrasi Biden lan Bank Dunia ngeculake dana kanggo mbayar guru & tenaga kesehatan Afghanistan

Wanita Afghanistan nelpon babagan prekara sing ora mbayar gaji kanggo guru wanita lan tenaga kesehatan Afghanistan. Tambah jeneng sampeyan menyang petisi sing njaluk Administrasi Biden, Bank Dunia, lan anggota utama Kongres kanggo ngeculake dana Afghanistan kanggo mbayar gaji para guru lan tenaga kesehatan Afghanistan.

mlebu layang ing kene

Presiden Biden, Bank Dunia, lan anggota utama Kongres (pirsani ing ngisor iki kanggo anggota tartamtu saka Kongres),

Miturut wanita ing Afghanistan, Taliban ngidini bocah wadon sekolah ing sekolah dhasar (kelas 1-6). Dheweke isih durung mbukak nilai 7-12 kanggo bocah-bocah wadon nanging wis janji. Nanging, ana alangan utama: ora mbayar gaji kanggo guru. Saiki ana luwih saka 120,000 guru wanita ing sekolah umum ing saindenging negara, lan udakara separo sing dadi sumber penghasilan kanggo kulawargane. Pancen angel banget, malah ora bisa njaluk guru kasebut terus mulang tanpa mbayar.

Bukak dana Afghanistan kanggo mbayar gaji guru Afghanistan.

Krisis sing padha diadhepi para petugas kesehatan wanita Afghanistan. Ana luwih saka 13,000 tenaga kesehatan wanita ing Afghanistan, kalebu dokter, bidan, perawat, vaksin, lan staf wanita liyane. Umume sing dibayar liwat Bank Dunia liwat Dana Rekonstruksi Afghanistan (ARTF), nanging wiwit wulan Juni, dana kasebut mandheg. Sauntara kuwi, sistem kesehatan isih cedhak. Ana lonjakan kasus campak lan diare; kebangkitan polio minangka risiko utama; meh separo bocah kurang gizi; saklawasé 1 ing 4 rumah sakit COVID wis ditutup lan 2 yuta dosis vaksin COVID19 tetep ora digunakake amarga kurang personel ngatur.

Mangga wenehake dana Afghanistan kanggo mbayar tenaga kesehatan lan guru wanita Afghanistan. Dhuwit iki bisa teka saka World Bank Afghan Trust Fund utawa $ 9.4 milyar dana Afghanistan sing beku ing bank-bank AS.

Sincerely,

* Saliyane kontrak Presiden Biden, kita ngundang anggota utama Kongres ing ngisor iki kanggo masalah iki:

Komite Layanan Keuangan House:
Ketua Maxine Waters, Anggota Peringkat Patrick McHenry, lan Wakil Presiden Jake Auchincloss;

Komite Layanan Keuangan House babagan Perdagangan Internasional, Custom, lan Daya Saing Global:
Ketua Thomas Carper lan Anggota Peringkat John Cornyn;

Komite Keuangan Senat:
Ketua Ron Wyden lan Anggota Peringkat Mike Crapo;

Komite Senat babagan Perbankan, Perumahan, lan Pembangunan Urban:
Ketua Sherrod Brown lan Anggota Peringkat Patrick Toomey;

Komite Senat babagan Perbankan, Perumahan, lan Komite Pengembangan Urban babagan Keamanan lan Perdagangan Internasional lan anggota Keuangan:
Mark Warner, Bill Hagerty, Jon Tester, Jon Ossoff, Krysten Sinema, Mike Crapo, Steve Daines, John Kennedy.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Keluwen Taliban - utawa masarakat Afghanistan? - Kampanye Global kanggo Pendidikan Perdamaian

Nggabungake diskusi ...