Apa sing bisa diwulangake dening Islam babagan campur tangan pengamat

(Diposting maneh saka Waging Nonviolence, 21 Mei 2021)

By: Adam Arman

Sajrone sasi Muslim pasa Ramadhan (dimangerteni dening Muslim minangka sasi paling apik kanggo contemplate, lan enact positif owah-owahan), manungsa waé wis ditarik menyang uptick cetha ing Kadurjanan sengit marang Asia. Minangka nyatet dening New York Times ing awal April, wis ana luwih saka 110 kasus kacarita saka blatant Kadurjanan sengit anti-Asia ing Amerika Serikat wiwit Maret 2020, kang sawetara saka serangan fisik lan lisan kanggo tumindak vandalisme. Minangka Muslim lan Asia, aku ngawasi tren global iki nalika nyoba mbalekake istilah sing disalahake saka budaya imanku minangka sarana kanggo nglawan Islamophobia sing nyebar ing ndonya.

Kebencian anti-Asia lan Islamophobia muncul saka politik liya lan dehumanisasi, ing ngendi supremasi kulit putih lan sistem penindasan liyane dibangun lan berkembang. Kanthi konteks iki, ana piwulang saka tradhisi agamaku kanggo luwih ngerti peran individu ing nglawan sengit lan mbangun perdamaian.

Apa sing pungkasane ditindakake dening wong liya bisa uga ora bisa dikendhaleni, nanging kepiye cara nanggapi kanthi apik ing kapasitas kita.

"Jihad" minangka tembung kunci sing asring digunakake media barat, sing wis misappropriated, decontextualized lan dibusak saka inti panggilan sawijining. Ngluwihi sawetara jinis perang suci, jihad bisa dingerteni minangka tumindak (maneh) ngrampungake konflik tanpa kekerasan. Jihad istilah langsung nerjemahake kanggo "perjuangan," utawa "ngupaya," kang minangka laku saben dina kanggo tanggung jawab dhiri lan dandan, uga ora melu ing urip maksiyat. Yaiku marentah marang kang becik lan nglarang kang ala. Etika apa sing apik utawa ala bakal dibahas - sanajan umume kita setuju yen ora ana sing apik utawa mung metu saka rasisme. Ngudi kanggo ngajak sing apik lan nglarang sing ala yaiku kepiye jihad ana hubungane karo "intervensi pengamat".

Intervensi Bystander minangka panggilan-kanggo-tumindak kanggo saben wong sing tanggung jawab lan wicaksana, lan ngintervensi lan nyuda kahanan nalika ketidakadilan - utawa macem-macem bentuk pelecehan lan / utawa kekerasan - kedadeyan. Ana sawetara caveats. Iku tansah apik kanggo takon apa wong sing dilecehake mbutuhake pitulungan sampeyan lan, yen kuwatir babagan safety sampeyan dhewe nalika campur tangan, coba njaluk dhukungan saka wong liya sing cedhak.

Hollaback!, platform global kanggo mungkasi pelecehan ing kabeh wujud, wis ngembangake limang cara populer kanggo campur tangan sing diarani 5Ds. Dheweke kudu ngganggu, utusan, dokumen, tundha lan langsung. Ngalihake perhatian yaiku narik perhatian pelaku saka target. Iki bisa ditindakake kanthi macem-macem cara, kayata pura-pura kesasar lan takon arah target, pura-pura ngerti target, nyanyi kanthi acak, utawa malah ngadeg ing antarane pelaku lan target kanthi tumindak strategis sing halus. blocking," kanggo ngilangi kontak visual ing antarane.

Delegasi yaiku njaluk bantuan saka wong sing duwe wewenang (kayata guru, penjaga keamanan, karyawan transit utawa pengawas toko) lan wong liya kanggo takon apa dheweke gelem melu campur tangan.

Kanggo ndokumentasikake yaiku kanggo ngrekam video kedadeyan kasebut, mung nalika ana wong liya sing nyoba campur tangan (yen ora, gunakake salah sawijining 4D liyane). Dadi manawa kanggo njaga jarak sing aman, lan sebutno wektu, tanggal lan lokasi rekaman. Sawise kahanan wis de-escalate, takon target apa padha arep apa karo klip.

Kanggo wektu tundha iku kanggo mriksa-in karo wong diangkah nalika kedadean, lan empathize karo wong-wong mau kanggo apa wis kedaden, lan takon apa bisa rampung kanggo ndhukung wong. Iku penting kanggo supaya wong ngerti sing padha ora piyambak.

Kanggo ngarahake yaiku ngomongake marang pelaku, asring mung nalika netepake tingkat safety saka kahanan kasebut. Supaya dheweke ngerti apa sing ditindakake iku ora adil / salah lan ninggalake target, nyetel wates sing tegas kanthi cara sing cendhak lan ringkes. Banjur, pindhah fokus menyang target kanggo ndeleng kepriye kahanane lan takon carane paling apik kanggo nuduhake perawatan lan dhukungan.

Ateges, campur tangan pengamat yaiku tumindak nglebokake awake dhewe menyang kedadeyan pelecehan kanthi ndhukung lan nglipur wong sing ditargetake, nalika njaga pelecehan / pelaku.

Sing banget contone intervensi sing sukses yaiku kasus Raymond Hing, wong Singapura 21 taun sing diserang ing Inggris ing April. YouTuber Inggris mung dikenal minangka Sherwin, Kedaden wis venturing watara wilayah nalika live-streaming. Dheweke nggatekake kedadeyan sing kedadeyan lan campur tangan tanpa ragu-ragu. Sherwin cepet-cepet nyedhaki Hing lan mbengok bola-bali, "Tinggalake dheweke!" banjur nerusake kanggo ngalangi agresor kanggo nyekel Hing. Tumindak Sherwin njalari panyerang mlayu saka papan panggonan, lan ora suwe banjur dikontak polisi. Uripé Hing bisa dislametaké, amarga agresor kasebut wiwitané narik piso marang dheweke. Ing Rekaman saka kedadean dadi viral ing YouTube lan wis inspirasi akeh kanggo dadi luwih proaktif, yen padha nemu piyambak ing kahanan padha.

Sinau babagan campur tangan pengamat wis motivasi lan resonate karo kula rumiyin, utamané ngélingaké kula saka hadits, utawa ajaran sunnat ing Islam: "Sapa ing antarane sampeyan ndeleng ala, kudu ngganti karo tangan; lan yen ora bisa, banjur nganggo ilat; lan yen ora bisa, banjur kanthi ati - lan iku paling lemah saka iman." "Tangan" ing hadits iki nuduhake tumindak kanggo ngganti fisik utawa mbatalake ketidakadilan (kanthi kawicaksanan sunnat kanggo nyedhaki kahanan tanpa kekerasan); "ilat" tegese nggunakake swara sampeyan kanggo nyebut ketidakadilan; lan "ati" nuduhake niat sampeyan, lan bakal melu njupuk kedadeyan kasebut (sanajan sampeyan mung dadi saksi sing ora melu-melu) minangka pangeling supaya ora nyebarake ketidakadilan kasebut, sinau saka iku, lan ngupayakake dadi luwih apik.

Unggulan, utawa "ehsan" yaiku nindakake kabeh telu kanthi harmoni. Nalika ngadeg nglawan ketidakadilan, niat, utawa "niyyah," minangka unsur penting liyane, amarga kudune fokus marang wong sing disalahake / ditindhes, tinimbang golek kamulyan utawa kepahlawanan. Iki dielingake liwat hadits liyane: "Golangan amal gumantung ing niat lan saben wong bakal entuk ganjaran miturut apa sing dikarepke."

Apa sing pungkasane ditindakake dening wong liya bisa uga ora bisa dikendhaleni, nanging kepiye cara nanggapi kanthi apik ing kapasitas kita. Ora ana konflik utawa pedhot antarane laku iman lan urip saben dina. Tumindak jihad, utawa ngupayakake, ana ing saben dinten: ing kerja, nglanjutake pasinaon, nggawe kulawarga sing sehat, lan malah campur tangan. Ing kabeh kegiatan kasebut, kita bisa ngupayakake ningkatake kualitas urip kanggo awake dhewe lan wong liya ing saubengé. Minangka piwulang kasebut, bertentangan karo gambaran sing salah ing media Kulon, tradhisi agama saya akeh kawicaksanan babagan cara nglawan sengit lan mbangun perdamaian.

cedhak
Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Nggabungake diskusi ...

Gulung menyang Top