Apa pendidikan perdamaian?

Pendhidhikan perdamaian yaiku pendidikan babagan lan kanggo perdamaian.

Konsep pendidikan perdamaian ing ndhuwur, sing disederhanakake lan ringkes minangka titik wiwitan sing apik kanggo njelajah lapangan sinau, kawruh, lan praktik sing rumit lan bernuansa. (Kanggo perspektif tambahan, deleng "Quotes: Nemtokake lan Conceptualizing Peace Education"ing ngisor.)

Pendidikan "babagan" perdamaian njupuk akeh saka inti saka learning. Iki ngajak refleksi lan analisis babagan kahanan perdamaian sing lestari lan cara nggayuh. Iki uga kalebu pangerten lan kritis mriksa kekerasan ing kabeh macem-macem wujud lan manifestasi.

Pendidikan "kanggo" tentrem ngarahake pendhidhikan perdamaian kanggo nyiapake lan mbudidaya para siswa kanthi kawruh, katrampilan lan kapasitas kanggo nggayuh perdamaian lan kanggo nanggapi konflik tanpa kekerasan. Iku uga prihatin karo nurturing sumber daya moral lan etika sing penting kanggo tumindak tentrem external. Ing tembung liya, pendhidhikan perdamaian ngupaya nurture disposisi lan sikap sing perlu kanggo tumindak transformatif kanggo owah-owahan tentrem. Pendhidhikan perdamaian utamane berorientasi masa depan, nyiapake siswa kanggo mbayangake lan mbangun kasunyatan sing luwih disenengi.

Pedagogi minangka dimensi penting liyane saka pendidikan "kanggo" tentrem. Cara kita mulang nduweni pengaruh sing signifikan marang asil sinau lan mbentuk carane siswa bakal ngetrapake apa sing disinaoni. Dadi, pendidikan perdamaian ngupaya model pedagogi sing konsisten karo nilai lan prinsip perdamaian (Jenkins, 2019).Ing tradisi filsuf Amerika John Dewey (Dewey, 1916) lan Pendidik populer Brasil Paulo Freire (Freire, 2017), pedagogi pendidikan perdamaian biasane berpusat pada murid, nggolek kawruh saka refleksi siswa babagan pengalaman tinimbang ngetrapake kawruh liwat proses indoktrinasi. Sinau lan pangembangan kedadeyan, ora saka pengalaman, nanging saka pengalaman reflektif. Pedagogi perdamaian transformatif yaiku sakabehe, nggabungake dimensi kognitif, reflektif, afektif, lan aktif ing pembelajaran.

Pendhidhikan perdamaian ditindakake ing akeh konteks lan setelan, ing njero lan njaba sekolah. Dianggep paling wiyar, pendidikan bisa dingerteni minangka proses sinau sing disengaja lan diatur. Nggabungake pendidikan perdamaian menyang sekolah minangka tujuan strategis saka Kampanye Global kanggo Pendidikan Perdamaian, amarga pendidikan formal nduweni peran dhasar kanggo ngasilake lan ngasilake kawruh lan nilai-nilai ing masyarakat lan budaya. Pendhidhikan perdamaian non-formal, sing ditindakake ing setelan konflik, komunitas, lan ing omah, minangka pelengkap kritis kanggo upaya formal. Pendhidhikan perdamaian minangka komponen penting kanggo mbangun perdamaian, ndhukung transformasi konflik, pangembangan komunitas, lan pemberdayaan komunitas lan individu.

pendidikan tentrem, minangka wis metu kanggo sing melu ing jaringan internasional saka GCPE, punika global ing orane katrangan nanging budaya tartamtu. Iki ngupaya kanggo ngenali lan ngakoni sacara holistik persimpangan lan interdependensi antarane fenomena global (perang, patriarki, kolonialisme, kekerasan ekonomi, owah-owahan iklim, pandemi) lan manifestasi lokal kekerasan lan ketidakadilan. Nalika pendekatan holistik lan komprehensif paling becik, kita uga ngakoni yen pendidikan perdamaian kudu relevan sacara kontekstual. Iki kudu kontekstual budaya lan muncul saka keprihatinan, motivasi, lan pengalaman saka populasi tartamtu. “Nalika kita mbantah kabutuhan universal kanggo pendidikan perdamaian, kita ora ndhukung universalisasi lan standarisasi pendekatan lan konten.” (Reardon & Cabezudo, 2002, p. 17). Wong, komunitas, lan budaya ora standar, kaya ngono, lan uga sinau. Betty Reardon lan Alicia Cabezudo mirsani yen "peacemaking minangka tugas terus-terusan manungsa, proses dinamis, dudu negara statis. Iki mbutuhake proses pendhidhikan sing dinamis lan terus dianyari” (2002, p. 20).

Mulane dadi tangan-in-tangan sing pendekatan sing digunakake, lan tema ditekanake, nggambarake konteks historis, sosial, utawa politik tartamtu. Macem-macem pendekatan sing signifikan wis muncul sajrone 50+ taun kepungkur, kalebu pendhidhikan resolusi konflik, pendhidhikan demokrasi, pendhidhikan pembangunan, pendhidhikan kanggo pembangunan lestari, pendhidhikan perlucutan senjata, pendhidhikan keadilan ras, pendhidhikan keadilan restoratif lan pembelajaran emosional sosial.  Pemetaan Pendidikan Perdamaian, inisiatif riset saka Kampanye Global kanggo Pendhidhikan Perdamaian, ngenali sawetara pendekatan lan sub-tema umum (ndeleng categorization lengkap kene). Akeh pendekatan kasebut ora diidentifikasi kanthi jelas minangka "pendidikan perdamaian." Nanging, dheweke kalebu ing dhaptar pendekatan iki amarga tujuan sosial sing implisit lan tujuan sinau nyumbang langsung kanggo pangembangan budaya perdamaian.

Muga-muga introduksi ringkes iki menehi orientasi sing sederhana kanggo sawetara konsep lan karakteristik utama pendidikan perdamaian, lapangan sing asring disalahake, kompleks, dinamis, lan terus-terusan. Kita nyengkuyung para pamaca kanggo nyilem luwih jero menyang lapangan kanthi njelajah sumber daya, konsep, lan definisi tambahan. Ing ngisor iki sampeyan bakal nemokake sawetara kuotasi sing nemtokake pendidikan perdamaian saka perspektif sing rada beda. Ing sisih ngisor kaca, sampeyan uga bakal nemokake dhaptar ringkes babagan apa sing kita percaya minangka sumber daya sing bisa diakses lan sejarah kanggo introduksi sing luwih lengkap babagan pendidikan perdamaian.

-Tony Jenkins (Agustus 2020)

Cathetan Suku

  • Dewey, J. (1916). Demokrasi lan Pendidikan: Pengantar Filsafat Pendidikan. Perusahaan Macmillan.
  • Freire, P. (2017). Pedagogi wong sing ditindhes (30th anniversary ed.). Bloomsbury.
  • Jenkins T. (2019) Pendidikan perdamaian komprehensif. Ing: Peters M. (eds) Encyclopedia Pendidikan Guru. Springer, Singapura. https://doi.org/10.1007/978-981-13-1179-6_319-1.
  • Reardon, B. & Cabezudo, A. (2002). Sinau kanggo ngilangi perang: Ngajarake budaya tentrem. Den Haag Njaluk Perdamaian.

Quotes: Nemtokake lan Conceptualizing Peace Education

"Pendidikan perdamaian yaiku pendidikan babagan lan kanggo perdamaian. Iki minangka lapangan akademisi kanggo penyelidikan, lan praktik (s) pamulangan lan sinau, ngarahake lan ngilangi kabeh bentuk kekerasan, lan netepake budaya perdamaian. Pendhidhikan perdamaian asale saka respon kanggo krisis sosial, politik, lan ekologis sing berkembang lan keprihatinan kekerasan lan ketidakadilan.  - Tony Jenkins. [Jenkins T. (2019) Pendidikan perdamaian sing komprehensif. Ing: Peters M. (eds) Encyclopedia Pendidikan Guru. Springer, Singapura. (kaca 1)]

"Pendidikan perdamaian, utawa pendhidhikan sing ningkatake budaya perdamaian, sejatine transformatif. Iku cultivates basis kawruh, skills, Donyane lan nilai sing ngupaya kanggo ngowahi pola pikir, sikap lan prilaku wong sing, ing Panggonan pisanan, wis salah siji nggawe utawa exacerbated konflik kasar. Ngupaya transformasi iki kanthi mbangun kesadaran lan pangerten, ngembangake keprihatinan lan tumindak pribadi lan sosial sing tantangan sing bakal ngidini wong urip, hubungane lan nggawe kahanan lan sistem sing aktualisasi non-kekerasan, keadilan, perawatan lingkungan lan nilai-nilai perdamaian liyane.  – Loreta Navarro-Castro & Jasmin Nario-Galace. [Navarro-Castro, L. & Nario-Galace, J. (2019). Pendidikan perdamaian: dalan menyang budaya tentrem, (Edisi kaping 3), Pusat Pendidikan Perdamaian, Miriam College, Quezon City, Filipina. (kaca 25)]

"Pendidikan kudu diarahake kanggo pangembangan pribadine manungsa kanthi lengkap lan kanggo nguatake rasa hormat marang hak asasi manungsa lan kebebasan dhasar. Iku bakal ningkatake pangerten, toleransi lan paseduluran ing antarane kabeh bangsa, kelompok ras utawa agama, lan bakal ningkatake aktivitas Perserikatan Bangsa-Bangsa kanggo njaga perdamaian.   - Deklarasi Universal Hak Asasi Manungsa. [PBB. (1948). Deklarasi Universal Hak Asasi Manungsa. (kaca 6)]

"Pendidikan perdamaian ing UNICEF nuduhake proses promosi kawruh, katrampilan, sikap lan nilai sing dibutuhake kanggo ngowahi prilaku sing bakal ngidini bocah-bocah, remaja lan wong diwasa kanggo nyegah konflik lan kekerasan, kanthi terang-terangan lan struktural; kanggo ngrampungake konflik kanthi tentrem; lan nggawe kahanan sing kondusif kanggo perdamaian, ing tingkat intrapersonal, interpersonal, antarkelompok, nasional utawa internasional. – Susan Fountain / UNICEF. [Mancur, S. (1999). Pendidikan perdamaian ing UNICEF. UNICEF. (kaca 1)]

“Pendidikan perdamaian bisa ditetepake minangka: transmisi kawruh babagan syarat, alangan, lan kemungkinan kanggo nggayuh lan njaga perdamaian; latihan ing skills kanggo interpretasi kawruh; lan pangembangan kapasitas reflektif lan partisipatif kanggo ngetrapake kawruh kanggo ngatasi masalah lan entuk kemungkinan. - Betty Reardon. [Reardon, B. (2000). Pendidikan perdamaian: Tinjauan lan proyeksi. Ing B. Moon, M. Ben-Peretz & S. Brown (Eds.), Routledge kanca internasional kanggo pendidikan. Taylor & Francis. (kaca 399)]

"Tujuan umum saka pendhidhikan perdamaian, kaya sing dakmangerteni, yaiku kanggo ningkatake pangembangan kesadaran planet sing asli sing bakal ngidini kita bisa tumindak minangka warga global lan ngowahi kahanan manungsa saiki kanthi ngganti struktur sosial lan pola pikir sing ditindakake. wis digawe iku. Imperatif transformasi iki, miturut pandanganku, kudu dadi pusat pendidikan perdamaian. Betty Reardon. [Reardon, B. (1988). Pendhidhikan perdamaian sing komprehensif: Pendhidhikan kanggo tanggung jawab global. Guru College Press.

"Pendidikan perdamaian iku multidimensi lan holistik ing isi lan prosese. Kita bisa mbayangno minangka wit sing akeh cabang sing kuat…. Ing antarane macem-macem wujud utawa aspek praktik pendidikan perdamaian yaiku: Pendidikan Perlucutan Senjata, Pendidikan Hak Asasi Manusia, Pendidikan Global, Pendidikan Resolusi Konflik, Pendidikan Multikultural, Pendidikan kanggo Pemahaman Internasional, Pendidikan Antar Agama, Pendidikan Gender-fair/Nonsexist, Pendidikan Pembangunan lan Pendidikan Lingkungan. Saben iki fokus ing masalah kekerasan langsung utawa ora langsung. Saben wujud praktik pendhidhikan perdamaian uga kalebu basis kawruh tartamtu uga seperangkat katrampilan normatif lan orientasi nilai sing pengin dikembangake.Loreta Navarro-Castro & Jasmin Nario-Galace. [Navarro-Castro, L. & Nario-Galace, J. (2019). Pendidikan perdamaian: dalan menyang budaya tentrem, (Edisi kaping 3), Pusat Pendidikan Perdamaian, Miriam College, Quezon City, Filipina. (kaca 35)]

“Pendidikan perdamaian ing konteks konflik lan ketegangan bisa diweruhi kaya ing ngisor iki: 1) Berorientasi edu-psikologis tinimbang politik. 2) Iki ngarahake utamane cara hubungane karo mungsuh sing ngancam. 3) Iku luwih fokus ing intergroup tinimbang hubungan interpersonal. 4) Tujuane kanggo ngganti ati lan pikiran babagan mungsuh sing ana ing konteks tartamtu.  - Gavriel Salomon lan Ed Cairns. [Salomon, G. & Cairns, E. (Eds.). (2009). Buku pegangan pendidikan perdamaian. Psikologi Press. (kaca 5)]

"Pendidikan perdamaian ... utamane prihatin karo peran pendhidhikan (formal, non-formal, informal) ing kontribusi kanggo budaya tentrem lan nandheske proses metodologis lan pedagogis lan mode sinau sing penting kanggo sinau transformatif lan nurturing sikap lan kapasitas kanggo nggayuh katentreman pribadi, interpersonal, sosial lan politik. Ing babagan iki, pendidikan perdamaian kanthi sengaja transformatif lan berorientasi politik lan tumindak. - Tony Jenkins. [Jenkins, T. (2015).  Analisis Teoritis lan Kemungkinan Praktis kanggo Pendidikan Perdamaian Transformatif, Komprehensif. Tesis kanggo gelar Doktor Philosphiae, Universitas Ilmu lan Teknologi Norwegia. (kaca 18)]

"Pendidikan sing bisa nylametake manungsa iku ora cilik; iku kalebu pangembangan spiritual manungsa, nambah nilai minangka individu, lan nyiapake para mudha kanggo ngerti jaman sing lagi urip. - Maria Montessori

Sumber Daya Umum babagan Pendhidhikan Damai kanggo Sinau Luwih

Mangga mirsani Kampanye Global kanggo Pendidikan Perdamaian kanggo ringkesan warta pendidikan perdamaian, kegiatan, lan riset sing ditindakake ing saindenging jagad.

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:
Gulung menyang Top