Apa Aku Ngerti Babagan Urip Manungsa minangka Downwinder Nuklir

image by mdherren saka Pixabay

Pambuka

Mary Dickson mung salah siji saka ewonan korban senjata nuklir, nomer ngluwihi Hibakusha tatu ing bombing Hiroshima lan Nagasaki. Swara dekade wiwit tes pisanan ing situs tes Nevada, korban tes nuklir wis nandhang pati, umur sing winates, lan urip lara lan cacat fisik. Bayi wis lair cacat dening efek testing.

Dickson ngupaya tanggung jawab kanggo akibat lan ganti rugi kanggo para korban, faktor sing kudu ditimbang kanggo ngevaluasi etika kabijakan nuklir. Murid-murid perdamaian bisa uga nliti sponsor saka undang-undang sing didhukung, lan lobi babagan Amerika Serikat sing ngakoni Perjanjian Larangan Senjata Nuklir sing nglarang kabeh tes nuklir. Cara sing paling cepet lan efektif kanggo mungkasi akibat saka nguji senjata nuklir yaiku ngilangi. (BAR, 6/20/22)

Apa Aku Ngerti Babagan Urip Manungsa minangka Downwinder Nuklir

Pamrentah sing sengaja ngrusak wargane dhewe kudu tanggung jawab. Urip kita luwih larang tinimbang senjata sing mungkasi peradaban.

Miturut Mary Dickson

(Dipunbabar saking: Ngimpi umum. 17 Juni 2022)

Kanthi invasi Rusia saka Ukraina ing Februari, kita ora bisa dipercaya nemokake awake dhewe ing ambang Perang Dingin sing anyar, kanthi ironis amarga korban Perang Dingin pungkasan wis entek wektu kanggo golek ganti rugi lan kaadilan sing pantes.

Presiden Biden bubar mlebu undang-undang tagihan stopgap kanggo ngluwihi rong taun maneh Undhang-undhang Kompensasi Paparan Radiasi, sing mbayar ganti rugi sebagian kanggo milih korban uji coba nuklir atmosfer ing lemah Amerika. Nalika minangka langkah pisanan sing disambut, gagal ngatasi ewonan wong Amerika liyane sing ora kalebu kompensasi sanajan ana cilaka sing nandhang sangsara amarga paparan radiasi. Wektu wis entek amarga akeh sing bener-bener mati nalika ngenteni keadilan.

Aku dadi korban Perang Dingin, sing slamet saka uji coba senjata nuklir. Tuwuh munggah ing Salt Lake City, Utah sak Perang Dingin I iki bola-bali kapapar tingkat mbebayani saka radioaktif fallout saka atusan detonations ing Nevada Test Site mung 65 mil kulon Las Vegas.

Pamrentah kita njeblug 100 bom ing ndhuwur lemah ing Nevada antarane taun 1951 lan 1962 lan 828 bom liyane ing jero lemah nganti taun 1992, akeh sing njeblug ing lumahing bumi lan uga nyebabake kejatuhan radioaktif menyang atmosfer. Aliran jet kasebut nyebabake kejatuhan ngluwihi situs tes sing mlebu ing lingkungan lan mayat wong Amerika sing ora curiga, dene pamrentah sing dipercaya bola-bali njamin "ora ana bebaya."

Ing musim semi sadurunge ulang tahun kaping 30, aku didiagnosis kanker tiroid. Anak-anak, utamane sing umure kurang saka limang taun nalika kena radiasi, kaya aku, paling beresiko.

Aku wis ngiris, radiated lan scooped metu. Aku wis ngubur lan nangisi wong mati, nglipur lan advocate kanggo wong urip, lan kuwatir karo saben pain, lara lan bongkahan sing aku lara maneh. Aku slamet saka kanker tiroid uga komplikasi kesehatan sakteruse sing ora bisa duwe anak. Adhiku lan wong-wong liyane sing aku gedhe banget ora duwe bathi. Dheweke tiwas amarga macem-macem kanker lan penyakit sing ana gandhengane karo radiasi. Sakdurungé tilar donya, aku lan adhiku ngétung 54 wong ing wilayah lima blok ing lingkungan kanak-kanak sing ngalami kanker, kelainan otoimun, lan penyakit liya sing ngrusak wong-wong mau lan kulawargané.

Program ambisi pamrentah kanggo uji coba nuklir duweni akibat tragis kanggo wong Amerika sing patriotik sing ora kaetung, sing manggon ing angin. "We are veteran Perang Dingin, mung kita tau mlebu lan ora ana sing bakal melu gendéra ing coffins kita," kanca pungkasan saka mine seneng ngandika.

Pamrentah AS pungkasane ngakoni tanggung jawabe ing taun 1990 nalika ngliwati Undhang-undhang Kompensasi Paparan Radiasi bipartisan (RECA), sing mbayar ganti rugi sebagian kanggo sawetara korban kejatuhan ing kabupaten pemilihan Utah, Arizona lan Nevada. RUU kasebut ora tau cukup adoh. Saiki kita ngerti manawa cilaka sing ditindakake dening kejatuhan ngluwihi kabupaten kasebut. Kita uga ngerti manawa wong-wong isih lara. Kasangsaran durung rampung.

Minangka bagéan saka koalisi kelompok masyarakat sing kena pengaruh kerja sama karo advokat sekutu ing saindenging negoro, kita wis kerja keras kanggo ekspansi lan ekstensi RECA kanthi cepet liwat Amandemen Undhang-undhang Kompensasi Radiasi Radiasi 2021. RUU bipartisan iki bakal nambah downwinders saka kabeh Utah, Nevada, Arizona, Idaho, Montana, Colorado, New Mexico lan Guam, uga penambang uranium sing makarya ing industri ngluwihi 1971. Iku uga bakal nambah ganti rugi saka $50,000 kanggo $150,00 kanggo kabeh claimants lan ngluwihi program kanggo 19 taun.

Bill House saiki duwe 68 co-sponsor, Senat Bill 18, Republik lan Demokrat saka saindhenging negara. Sing saiki kita butuhake yaiku kanca-kancane ing loro-lorone partai kanggo gabung.

Nalika kita nyedhaki Senator lan Perwakilan sing njaluk supaya ndhukung tagihan kasebut, kadhangkala kita bakal ngadhepi pitakonan babagan biaya. Apa, aku takon maneh, apa regane manungsa? Sajrone 32 taun kepungkur, RECA wis mbayar $ 2.5 milyar kanggo 39,000 wong Amerika. Kanggo nggawe perspektif kasebut, saben taun negara iki mbuwang $ 50 milyar mung kanggo njaga arsenal nuklir kita. Apa urip kita ora larang regane 0.5% saka biaya senjata sing ngrusak kita?

Sing paling penting yaiku mbenerake kesalahan sing kepungkur. Minangka Rep. Diane Titus saka Nevada ngandika, "Wong-wong iki Cold Warriors lan kita ora ninggalake warriors kita ing lapangan."

Pamrentah sing sengaja ngrusak wargane dhewe kudu tanggung jawab. Urip kita luwih larang tinimbang senjata sing mungkasi peradaban. Iku prakara prasaja saka prioritas lan kaadilan.

Mary Dickson minangka panulis lan dramawan sing menang penghargaan, downwinder Amerika, lan slamet kanker tiroid saka Salt Lake City, Utah. Dickson minangka advokat sing diakoni sacara internasional kanggo individu sing kena radiasi sing nandhang lara amarga cilaka sing ditindakake saka uji coba senjata nuklir ing AS. lan Jepang lan bakal ngomong ing konferensi ICAN ing Wina sasi iki.

cedhak

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...