WAR: HerStory - Refleksi kanggo Dina Wanita Internasional

Refleksi kanggo Dina Wanita Internasional

8 Maret punika Dina Wanita Internasional, kesempatan sing migunani kanggo nggambarake masalah sosial, politik, budaya, lan ekonomi lan kontribusi wanita, lan kemungkinan nyepetake kesetaraan jender saka lokal menyang global.

Kanggo ngakoni dina khusus iki, Kampanye Global pengin ngakoni lan nyorot sawetara kontribusi utama para pendidik perdamaian feminis, peneliti, lan aktivis kanggo agenda perdamaian lan keamanan global - lan kanggo pangembangan pendidikan perdamaian.

Kanggo wiwitan, sarjana wanita lan praktisi minangka sing pisanan nyatakake patriarki seksis ing inti sistem perang global. Iku uga akeh feminis sing padha sing konsep "keamanan manungsa" minangka pondasi saka wong-centered, tinimbang negara-centered, sistem demiliterisasi keamanan global (nalika wacana "keamanan manungsa" diadopsi ing sistem PBB, demilitarized. aspek misterius ilang). Betty Reardon wis suwe nyritakake hubungan integral antarane perang lan kekerasan jender, lan kepiye kesetaraan penting kanggo kemungkinan perdamaian:

"Perang… nguatake lan ngeksploitasi stereotipe gender lan nambah, malah nyengkuyung, panganiaya tumrap wanita. Ngganti kahanan kasebut, ngrancang sistem perdamaian, lan nuwuhake budaya perdamaian mbutuhake kemitraan asli ing antarane pria lan wanita. Sistem sing kaya ngono bakal ngetrapake potensi lan peran nyata para wanita ing kabijakan publik lan nggawe perdamaian kaya sing diprayogakake ing Pernyataan UNESCO Kontribusi Wanita terhadap Budaya Perdamaian. Partisipasi kasebut bakal nuduhake kemitraan asli, adhedhasar kesetaraan mitra. Kesetaraan antarane pria lan wanita minangka kondisi budaya sing tentrem. Dadi, pendidikan kanggo kesetaraan jender minangka komponen penting ing pendhidhikan kanggo budaya perdamaian. " - Betty Reardon, Pendidikan kanggo Budaya Damai ing Perspektif Gender (2001)

Riset ndhukung tesis Betty sing kesetaraan jender didhasarake kanggo perdamaian: ekuitas gender sing luwih gedhe ing politik lan bisnis ing negara kasebut disamakan karo tingkat kekerasan langsung sing luwih murah. Akibate, kesenjangan jender sing gedhe minangka prediktor apik babagan kecenderungan negara kanggo melu konflik kasar.

Nalika sawetara kemajuan wis ditindakake, sajrone 2 1/2 taun kepungkur, pandhemen kasebut nuduhake ketimpangan struktural sing terus-terusan nahan wanita. Ing Masalah Dina Wanita Internasional sing Disegani - Bandhing kanggo Masalah sing Apik, penulis Mwanahamisi Singano lan Ben Phillips argue sing "gagasan kemajuan wis lulled obrolan menyang idea sing mung perlu kanggo nyepetake: saiki wis cetha yen kanggo njaluk podo kita kudu ngganti dalan."

Kesetaraan gender ora bakal digayuh yen kita terus ing dalan sing padha. Dalan sing maju yaiku dalan anyar sing kudu kita lakoni bebarengan. Iki diwiwiti kanthi mainstreaming jender menyang kurikulum lan institusi pendidikan; kanthi nampilake wanita feminis warna saka kidul global ing silabus kita; dening centering gender lan lensa intersectional ngenalaken dening feminisme radikal ireng menyang kabeh diskusi kita tentrem lan kaadilan.

Betty Reardon ngusulake pitakon ing ngisor iki minangka pandhuan kanggo njelajah artikel dening Mwanahamisi Singano lan Ben Phillips sing kasebut ing ndhuwur. Kita mikir pitakon iki bisa ditrapake kanggo kabeh wacana lan sinau babagan keadilan jender, lan jawaban sing bisa ditemokake mung bisa mbantu kita mbangun dalan anyar sing kudu kita lakoni bebarengan.

Pitakonan dhasar kanggo keadilan jender yaiku:

  • Apa struktur sing kudu diowahi kanggo nggayuh kesetaraan lan keamanan manungsa?
  • Apa alternatif sing paling njanjeni saiki?
  • Apa owah-owahan penting liyane sing bisa dibayangake?
  • Apa gerakan perdamaian lan kesetaraan saiki sing menehi kemungkinan kanggo ngajari lan mbujuk warga sing luwih gedhe supaya butuh owah-owahan?
  • Apa sing bisa dadi tumindak jangka pendek sing efektif lan strategi jangka panjang sing konstruktif kanggo nggayuh kesetaraan manungsa sing asli lan lestari?

Kanggo sing anyar mulang saka perspektif kalebu jender, disaranake Betty Reardon Pendidikan kanggo Budaya Damai ing Perspektif Gender (2001: UNESCO) kang saiki kasedhiya kanggo free download. Iki minangka pandhuan sumber daya sing apik kanggo nggabungake perspektif jender menyang pendhidhikan perdamaian ing kabeh tingkat.

Yen sampeyan duwe sumber daya, kurikulum, utawa crita babagan pendhidhikan perdamaian kanthi perspektif gender, mangga bareng karo kita supaya kita bisa mbantu nyorot lan ningkatake upaya kasebut karo komunitas global.

Dikirim ing ngisor iki pesen saka Alliance for Global Justice sing mriksa pengaruh perang marang wanita lan bocah-bocah wadon. Nalika kita nliti acara-acara saiki, ayo padha fokusake pengaruh kasebut ing pitakonan kita uga saling ketergantungan antara perang, militerisme, lan patriarki. (tj. 3-8-22)

WAR: HerStory

(Dipunbabar saking: Alliance kanggo Keadilan Global ezine - Jeksa Agung bisa ngetokake # 4: 8 Maret 2022)

Maret minangka Wulan Sejarah Wanita lan dina iki minangka Dina Wanita Internasional. Nalika kita mengeti Wulan Sejarah Wanita, ayo ngelingi pengaruh perang marang wanita lan bocah-bocah wadon.

Mripate donya marang Ukraina lan perang karo Rusia. Amerika Serikat lan Rusia ngadhepi negara-bangsa paling gedhe ing Eropa nalika China katon. Mayuta-yuta pengungsi banjir menyang Polandia, Belarus, negara Baltik, Rumania, lan ing ngendi wae sing nduweni janji keamanan.

Perang lan imperialisme sing kerep nyurung iku ora apik kanggo sapa wae kajaba para pedagang senjata, negara kekaisaran sing entuk wilayah lan/utawa hegemoni, lan wong sugih sing rejekine mundhak tanpa preduli sing menang utawa kalah. Kanggo kabeh wong perang tegese pati, ciloko, karusakan, mundhut, gangguan - lan liya-liyane. "Wanita lan bocah-bocah wadon nandhang sangsara kanthi ora proporsional sajrone lan sawise perang, amarga ketimpangan sing ana digedhekake lan jaringan sosial rusak, dadi luwih rentan marang kekerasan seksual lan eksploitasi," miturut Sekretaris Jenderal PBB kanggo Operasi Perdamaian.

Akeh wanita sipil sing tiwas lan tatu ing perang modern. Randha perang padha terlantar, ora duwe warisan, lan mlarat. Wanita lan bocah-bocah minangka mayoritas pengungsi perang. Rudo pekso, penyiksaan seksual lan eksploitasi seksual didhukung dening perang. Badan wanita minangka medan perang ing ngendi pasukan lawan berjuang. Wanita diculik lan digunakake minangka budak seksual kanggo ngladeni pasukan, uga kanggo masak lan nggawa barang-barange. Dheweke sengaja kena infeksi HIV/AIDS, yaiku pembunuhan sing alon lan nglarani. Rudo pekso nyebabake akibat psiko-sosial sing langgeng kalebu depresi, stigma, diskriminasi, lan asring banget, meteng sing ora dikarepake.

Wanita duwe kerentanan sing luwih gedhe kanggo infeksi menular seksual, utamane HIV/AIDS, lan utamane amarga rudo pekso. Dheweke cilaka amarga kurang perawatan kesehatan reproduksi minangka bagean saka bantuan kamanungsan. Kerentanan wanita saya tambah amarga meteng, nglairake, lan tanggung jawab kanggo ngurus bocah, wong tuwa, sing lara lan sing tatu. Wanita ora nampa apa sing dibutuhake nalika darurat.

Wanita luwih diserang dening Patriarki Bencana. Mirip karo kapitalisme bencana (kaya sing ditegesake dening Naomi Kline), patriarki bencana dumadi ing ngendi wong lanang ngeksploitasi krisis kanggo negasake maneh kontrol lan dominasi marang wanita, lan kanthi cepet mbusak hak-hak sing digayuh kanthi susah. Patriarki bencana nambah bebaya lan kekerasan kanggo wanita. Wong lanang banjur mlebu minangka pengontrol lan pelindung. Rasisme bencana ngetutake dalan sing padha; kita ndeleng prilaku oppressive iki marang imigran, wong non-Kristen, wong LGBTQiA lan kelompok marginalized liyane. Fasisme asring muncul saka bencana.

Saiki, saliyane perang sing diumumake kanthi apik ing Ukraina, ana konflik bersenjata utama ing luwih saka 40 negara. Konflik regional ana atusan. Wanita ing saindenging jagad nandhang sangsara. Dheweke ngadhepi tantangan gedhe kanggo urip, kamardikan, lan keamanan pribadi.

Prinsip keadilan, tekad mandiri lan dhukungan hak asasi manungsa meksa kita nglawan perang imperialis lan mbubarake patriarki ing kabeh wujud, ing endi wae kedadeyan kasebut. Nanging ing kene kita maneh, ing ambang kobongan ing saindenging jagad amarga ekspansi Kekaisaran AS sing ora dikendhaleni lan terus nglanggar hak asasi manungsa.

Ketoke ana bener pepatah sing "wong sing ora ngerti sejarah mesthi bakal mbaleni maneh." Utawa mbok menawa padha ngerti nanging wuta dening impen saka kekaisaran utawa kasugihan, nasionalisme utawa supremasi, patriarki utawa gething, exceptionalism utawa mung hubris kosong. Utawa kabeh ing ndhuwur.

 

cedhak
Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Nggabungake diskusi ...

Gulung menyang Top