Swara Wanita Afghanistan

Laporan babagan masalah sing ana gandhengane karo mundur saka pasukan AS lan NATO saka Afghanistan ora cukup nyakup pengalaman lan perspektif masarakat Afghanistan, lan uga kurang kanggo kabutuhan lan perspektif khusus wanita. Wawancara saka McLean sing dikirim ing ngisor iki minangka istiméwa.

Pandhangan wanita Afghanistan minangka sing paling jelas, beda-beda kanthi nyata lan bisa uga konstruktif kanggo nggunakake kabeh verbiage babagan apa sing bakal kedadeyan. Kampanye Global kanggo Pendhidhikan Perdamaian menehi sampeyan pinemu saka rong wong sing wis kanthi semangat ngupayakake nyiapake warga negara supaya bisa partisipasi ing masa depan negarane.

Kaloro swara kasebut beda, nanging Sakena Yacoobi lan Sima Samar negesake perlune partisipasi warga sipil, lan kabutuhan pendhidhikan dhasar minangka pondasi pembangunan demokratis ing masa depan Afghanistan.

Pendidik perdamaian duwe tanggung jawab profesional lan sipil kanggo ngundang komunitas internasional supaya bisa mbantu nyukupi kabutuhan pendhidhikan dhasar kaya sing ditemtokake dening masarakat Afghanistan, lan kanggo njamin keamanan sing penting kanggo pendhidhikan lan partisipasi sipil. BAR, 7/7/21

Kepiye cara mungkasi perang sing ora ana enteke ing Afghanistan

Miturut Sally Armstrong

(Dipunbabar saking: Maclean iku. 29 April 2021)

Pimpinan hak asasi manusia Afghanistan, Dr. Sima Samar, ngobrol karo Sally Armstrong babagan Taliban, proses perdamaian lan perjuangan kanggo nylametake kemajuan 20 taun ing negarane.

"Kabeh proses perdamaian iki ditindakake tanpa masarakat [Afghanistan]. Masyarakat sipil lan klompok wanita wis miwiti inisiatif kanggo konsultasi karo wong Afghanistan, nanging ide kasebut ing meja negosiasi durung kedadeyan. Masyarakat pengin apa sing diidham-idhamake, kesempatan kanggo urip tentrem tanpa ana ancaman teroris lan bom lengket sing nemplek ing mobil lan mbanting keluargane. ”

Dr. Sima Samar, kepala Komisi Hak Asasi Manusia Independen Afghanistan (AIHRC) ing universitas sing didegake, Institut Pendidikan Tinggi Gawharshad ing Kabul, Afghanistan tanggal 26 April 2021 (Foto dening Kiana Hayeri)

Ana badai ing Asia tengah lan pusat kerusuhan kasebut yaiku Afghanistan. Nalika para diplomat ing komunitas internasional wis janji kanthi finansial kanggo tetep maju ing perang sing ora ana enteke ing negara kasebut - butuh US $ 5 milyar kanggo pamrentah bisa digunakake lan $ 5 milyar liyane kanggo militer Afghanistan supaya tetep goyah - warga ing saindenging jagad, sawise narik kawigaten kanggo nylametake masarakat Afghanistan lan pambangunan institusi sing rusak bakal entuk pasulayan saiki. Singkatnya, jagad iki bosen karo Afghanistan. Rundingan perdamaian karo Taliban kasebut cacat banget. Amerika saiki arep narik pasukane sing isih kari tanggal 11 September.

Maclean takon marang Dr. Sima Samar wanita Afghanistan sing nantang Taliban nalika dheweke entuk kekuwatan ing taun 1996 lan njaluk jagad supaya nylametake para wanita lan bocah-bocah wadon kasebut saka dekrit drakonia, kanggo nerangake kahanan sing banget nganggu ing papan kasebut sing diklaim 168 tentara Kanada. lan urip sipil. Samar minangka pendiri Komisi Hak Asasi Manungsa Independen ing Afghanistan. Dheweke ditunjuk dening Sekretaris Jenderal PBB, Antonio Guterres, menyang Dewan Penasihat Tingkat Tinggi babagan Mediasi lan Panel Tingkat Dhuwur kanggo Displaced Internal.

Q: Sapa sing salah iki ngrugekake?

A: Iku salah kabeh: Amerika lan komunitas internasional amarga ngidini proses perdamaian ditindakake karo Taliban lan tanpa pamrentah sing makili rakyat Afghanistan. Mesthi bakal gagal. Lan uga salah kita minangka warga Afghanistan amarga ora ana persatuan ing negara kasebut nggawe kita ora bisa dadi pemimpin proses perdamaian.

Q: Apa sampeyan salah karo wong-wong Amerika amarga pengin ucul saka perang sing paling dawa sing wis dilakoni?

A: Wong-wong Amerika pengin metu saka Afghanistan, nanging dheweke ora pengin ninggalake kekacauan. Ing Presiden Trump, dheweke nggawe kesepakatan tanggal 29 Februari 2020 sing bakal ngumumake perdamaian - nanging dheweke ora peduli karo sapa sing diarani perdamaian kasebut lan sabanjure menehi Taliban citra yen dheweke duwe kekuwatan, dheweke iku pemenang perang. Kabeh jagad ngerti apa sing ditindakake Taliban. Kepiye carane dheweke bisa menang? Iki minangka pengkhianatan kolosal kanggo masarakat, lan utamane para wanita lan korban perang.

Q: Apa kantor Presiden Ashraf Ghani bisa nylametake dina iki?

A: Ora. Sayange, pamrentahan persatuane ora nyawijikake masarakat. Ora ana pamrentahan politik ing kantor presiden sing ngrusak karya tim negosiasi ing Doha, Qatar, nganti saiki diskusi kasebut ditindakake.

Q: Apa sing dikarepake Taliban?

A: Dheweke pengin Emirat Islam. Sanajan kita wis duwe artikel ing konstitusi sing negesake manawa ora ana undang-undang sing bisa ana ing ndhuwur Undhang-undhang Syariah, Taliban negesake versi undang-undang Syariah sing kaya sing kita tingali nalika nyekel kekuwatan wiwit taun 1996 nganti 2001. Ora ana papan ing Quran sing jarene bocah-bocah wadon ora bisa sekolah lan wanita ora bisa kerja. Ora ana negara Islam liyane sing nggunakake interpretasi syariah kaya iki. Sanajan ing negara paling ketat, bocah-bocah wadon bisa sekolah. Ing meja perdamaian, dheweke ora bakal ngerti kepiye carane menehi interpretasi babagan Sharia. Dheweke mung ujar, "kabeh bakal miturut Sharia." Nanging kabeh wong ngerti apa sing bakal kedadeyan.

Q: Kepiye masarakat Afghanistan, apa sing dikarepake?

A: Ora ana sing takon. Kabeh proses perdamaian iki tetep tanpa masarakat. Masyarakat sipil lan klompok wanita wis miwiti inisiatif kanggo konsultasi karo wong Afghanistan, nanging ide kasebut ing meja negosiasi durung kedadeyan. Masyarakat pengin apa sing dikepengini, kesempatan kanggo urip tentrem tanpa ana ancaman teroris lan bom lengket sing nemplek ing mobil lan nyebul keluargane. Bagéan saka strategi Taliban yaiku njaga kekerasan - pembunuhan lan pengeboman - kanggo meksa pemerintah nalika negosiasi ditindakake. Sacara angel kanggo wong-wong bisa kumpul, kanggo nuduhake solidaritas nalika para teroris ana ing dalan sing nargetake para wanita lan para pimpinan teroris kasebut negosiasi karo Amerika.

Amerika nggawa hak asasi manungsa lan minoritas lan hak wanita ing meja kasebut minangka kekuwatan positif nanging katon cara liya nalika ngadhepi kekerasan sing nggegirisi iki lan ujar manawa gencatan senjata bakal teka. Nalika proses perdamaian dudu duweke masarakat, mula ora bakal lestari.

Q: Iki rasane kaya perang tanpa wates. Komunitas internasional wis melu 20 taun. Napa negara kasebut ora bisa nemokake perdamaian?

A: Wangsulane gampang. Pakistan ngluncurake perang proxy nglawan Afghanistan wiwit Soviet lunga ing taun 1989 lan ora ana sing pengin menehi hasil karo kasunyatan kasebut. Dheweke nyimpen Taliban kanthi terbuka ing Quetta lan Peshawar. Taliban mabur menyang Doha kanggo rapat karo wong Amerika sing metu saka Pakistan. Lan ana akibat: minangka pesen kanggo negara-negara ing wilayah kasebut yen ana bathi sing bisa dipikolehi ing njaba watese dhewe.

Q: Kabeh wilayah ganti lan nuduhake tingkat ketidakstabilan sing kuwatir. Kepiye pengaruh ing rundingan perdamaian?

A: Amarga kabeh wong ing wilayah iki ana gandhengane - saka Suriah lan Irak lan Yaman nganti Turki lan Iran uga Pakistan, India lan "stan" [Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan] - iki meh kabeh negara Islam sing ana gandhengane karo al Qaeda lan sejarah wis nuduhake manawa dheweke golek alasan pelatihan kanggo Islamis radikal sing nentang pamrentahane dhewe.

Q: Apa prekara iki kanggo kabeh jagad?

A: Rasa ora aman ing wilayah iki tegese akeh para pengungsi sing golek keamanan ing panggon liya, perdagangan obat-obatan sing berkembang lan terorisme global berkembang. Negara-negara ing wilayah iki nuduhake tandha ora stabilitas: kasusahan ekonomi, tindak pidana teratur, degradasi lingkungan sing nyebabake palawija lan kemiskinan. Iki minangka formula kanggo masalah lan kahanan ora stabil.

Q: Ana akeh sing dadi taruhan. Apa masarakat Afghanistan bisa bebarengan nanggapi minangka sawijining bangsa?

A: Yen bisa bebarengan, kita bisa ngatasi masalah iki. Perang mesthi dadi kekuwatan sing ngrusak ing negaraku. Nanging sanajan ing proses perdamaian, kita pancen beda-beda. Sampeyan bisa nyalahake amarga kurang pendhidhikan lan kurang pangembangan sing ndadekake masarakat ora bisa gandheng, nanging masalah saiki wiwit taun 2004 nalika nyusun konstitusi. Partai politik plus mujahidin lan pimpinan suku kabeh padha ngupaya kekuwatan. Kesalahan sing digawe yaiku wong-wong sing wis ngrusak negara kasebut sajrone pendudukan USSR lan perang sipil sing muncul sawise Soviet lunga ing taun 1989 ora nate tanggung jawab kanggo tindak pidana kasebut, lan budaya impunitas terus. Kepemimpinan nggunakake strategi pamisahan lan pamrentahan lan gagal nggabungake masarakat.

Q: Apa bisa perang sipil diwiwiti maneh?

A: Pungkasan pamrentah ing sawijining negara kanggo nggabungake masarakat. Pamrentahan kita saiki durung kuwat. Nalika masarakat milih Presiden Ghani tinimbang Taliban, dheweke dadi popularitas dadi penyatuan, minangka reformis. Dina iki kita butuh komitmen saka Perserikatan Bangsa-Bangsa, komunitas internasional, Amerika lan pasukan NATO supaya negara kasebut demokratisasi lan pemilihan sing resik. Yen ora ana mekanisme supaya proses kasebut tetep obah kanthi adil lan adil kanggo kabeh wong, kita bakal melu perang sipil maneh.

Q: Kowe kuwatir?

A: Aku kuwatir banget. Deleng apa sing wis kita lakoni sajrone 20 taun kepungkur: institusi sing wis dibangun, cathetan hak asasi manungsa sing lagi ditindakake, sekolah-sekolah diisi maneh karo bocah-bocah wadon lan bocah-bocah wadon, wanita sing njupuk papan sing cocog karo pria ing pamrentahan lan bisnis, media sing ngrembaka. Sawise kabeh, sawise nggawe demokrasi, kita bisa ilang kabeh. Lan iku ora mung bakal dadi kapitunan kanggo wong Afgan, nanging uga kapitunan kanggo kabeh wong lan negara sing percaya marang hak asasi manungsa lan nilai demokrasi.


Apa Saiki? Wanita, Perdamaian lan Afghanistan

(Dianyari maneh saka: Institut Pembelajaran Afghanistan lan Nggawe Pengarepan Internasional)

“Napa pendhidhikan? Wanita minangka agen pangowahan. Wanita ngowahi kabeh wong ing saindenging negara. Lan iku sebabe kita mulang. ” - Sakena Yacoobi

Ing tanggal 21 Juni 2021, Institut Pembelajaran lan Nyipta Pengarepan Internasional Afghanistan dadi pacelathon karo panel wanita sing luar biasa sing terhormat; ngrembug kahanan, pangarep-arep & masa depan Afghanistan. Tonton video acara ing ngisor iki.

Acara kasebut ditampilake:

  • Sakena Yacoobi, Pendhiri / Direktur Eksekutif Institut Pembelajaran lan Nggawe Pengarepan Internasional
  • Shukria Barakzai, Mantan Duta Besar kanggo Norwegia saka Afghanistan / Mantan Anggota Parlemen Afghanistan
  • Fawzia Koofi, Anggota Tim Negosiasi Perdamaian Afghanistan / Wakil Ketua Parlemen / Ketua Wanita, Masyarakat Sipil, lan Komisi Hak Asasi Manusia
  • Naheed Farid, Anggota Parlemen Afghanistan / Ketua Komisi Urusan Wanita ing Omah
  • Farkhunda Zahra Naderi, Anggota Dewan Tinggi kanggo Rekonsiliasi Nasional / Mantan Anggota Parlemen Afghanistan
  • Duta Besar Melanne Verveer, Direktur Eksekutif - Institut Georgetown Wanita, Perdamaian lan Keamanan
  • Katherine Marshall, Senior Fellow, Pusat Agama, Perdamaian lan Urusan Berkley ing Universitas Georgetown
  • Audrey Kitagawa, Presiden / Pendhiri, Akademi Internasional kanggo Kerjasama Multikultural

1 Komentar

  1. pozdravljeni vsem ing avganistanskum ženskam
    zakaj te ženske padha, nanging uga bisa digunakake kanggo nyoba kanggo njanjeni z normalnimi moškimi kateri jih bomo spoštovali in bili spoštljivi do njih

Nggabungake diskusi ...