Kuliah Tahunan Sekretaris Jenderal PBB António Guterres Nelson Mandela 2020

Sekretaris Jenderal Perserikatan Bangsa-Bangsa António Guterres ngirim Kuliah Tahunan Nelson Mandela kaping 18 saka New York City. (Foto: Yayasan Nelson Mandela)

(Dipunbabar saking: Yayasan Nelson Mandela, 18 Juli 2020)

Pambuka Redaksi.  Kontribusi sosial lan saran Guterres sing anyar kanggo ngupayakake Transaksi Anyar Global sing mbutuhake “distribusi kekuwatan, kekayaan lan kesempatan” ngelingake kiriman liya ing Sambungan Corona seri ngundang "normal anyar." Sekretaris Jenderal terus menehi saran supaya "model anyar kanggo pamrentahan global kudu didhasarake partisipasi lengkap, kalebu lan padha karo institusi global." Kita nyengkuyung para pendhidhikan perdamaian supaya ngetutake pamimpin Guterres lan ngembangake pitakon kanggo luwih njlentrehake kemungkinan pamrentahan global sing manusiawi.

Iki minangka transkrip lengkap pidato Sekretaris Jenderal Perserikatan Bangsa-Bangsa Persatuan Antonio Guterres, Nelson Mandela, Kuliah Tahunan 2020. Seri Kuliah Tahunan Nelson Mandela, inisiatif saka Yayasan Nelson Mandela, ngundang wong sing misuwur supaya bisa debat babagan masalah sosial sing signifikan.

Ngatasi Pandemi Ketimpangan: Kontrak Sosial Anyar kanggo Era Anyar

New York, 18 Juli 2020

Ingkang kinurmatan, para tamu, rencang-rencang,

Keistimewaan kanggo gabung karo sampeyan kanggo ngurmati Nelson Mandela, pimpinan global, pendukung, lan panutan global sing luar biasa.

Aku matur nuwun marang Yayasan Nelson Mandela kanggo kesempatan iki lan menehi pujian marang pakaryan kasebut supaya visine tetep urip. Lan aku ngaturake sungkawa kanggo kulawarga Mandela, lan pamrentah lan wong-wong ing Afrika Selatan, nalika duta besar Zindzi Mandela sing kliwat sadurunge minggu iki. Muga-muga dheweke bisa tentrem.

Aku duwe bathi bisa nemoni Nelson Mandela kaping pirang-pirang. Aku ora bakal lali marang kawicaksanan, tekad lan welas asih, sing sumunar ing kabeh ujar lan tumindak.

Agustus kepungkur, nalika preinan, aku ngunjungi sel Madiba ing Pulo Robben. Aku ngadeg ing kana, ndeleng liwat bar, andhap asor maneh amarga kekuwatan mental sing gedhe banget lan wani sing ora bisa diitung. Nelson Mandela ngunjara 27 taun ing pakunjaran, 18 wong ing pulau Robben. Nanging dheweke ora nate ngidini pengalaman iki kanggo netepake dheweke utawa uripe.

Nelson Mandela munggah ing ndhuwur penjara kanggo mbebasake jutaan wong Afrika Selatan lan dadi inspirasi global lan ikon modern.

Dheweke ngladeni uripe kanggo nglawan ketidaksetaraan sing wis tekan proporsi krisis ing saindenging jagad iki sajrone dekade pungkasan - lan nyebabake ancaman kanggo masa depan kita.

COVID-19 katon penting kanggo ketidakadilan iki.

Dina iki, ing ulang taun Madiba, aku bakal ngomong babagan carane bisa ngatasi strand lan lapisan ketimpangan sing saling kuat, sadurunge bisa ngrusak ekonomi lan masyarakat.

Dear kanca,

Jagad iki rame. Ekonomi isih ana ing freefall.

Kita wis ditekuk - virus mikroskopis.

Pandemi iki nuduhake kekirangan jagad kita.

Wis nyebabake risiko sing wis ora digatekake nganti puluhan taun: sistem kesehatan sing ora nyukupi; kesenjangan ing perlindungan sosial; ketimpangan struktural; degradasi lingkungan; krisis iklim.

Wilayah kabeh sing nggawe kemajuan kanggo mbasmi kemiskinan lan nyuda persimpangan wis pirang-pirang taun kepungkur, sajrone pirang-pirang wulan.

Virus kasebut ndadekake risiko paling rentan kanggo wong sing paling rentan: sing urip mlarat, wong tuwa, lan penyandang cacat lan kahanan sing wis ana.

Tenaga kesehatan wis ana ing garis depan, kanthi luwih saka 4,000 wong kena infeksi ing Afrika Selatan. Aku menehi pajeg kanggo wong-wong mau.

Ing sawetara negara, ketimpangan kesehatan digedhekake ora mung ing rumah sakit pribadi, nanging bisnis lan uga individu duwe peralatan mewah sing dibutuhake banget kanggo kabeh wong - tuladha tragis ketimpangan ing rumah sakit umum.

Kelemahan ekonomi pandemi nyebabake wong sing kerja ing ekonomi informal; bisnis cilik lan medium; lan wong sing duwe tanggung jawab ngrawat, sing umume wanita.

Kita ngadhepi resesi global paling jero wiwit Perang Dunia II, lan ambrukake penghasilan wiwit taun 1870.

Satus yuta luwih akeh wong sing bisa mlarat. Kita bisa ndeleng paceklik kanthi proporsi sejarah.

COVID-19 wis diibaratake kaya sinar-X, ngungkapake patah balung ing kerangka rapuh masarakat sing wis dibangun.

Iki mbabarake kesalahan lan palsu ing endi wae:

Ngapusi manawa pasar gratis bisa nyedhiyakake layanan kesehatan kanggo kabeh wong;

Fiksi yen karya perawatan sing ora dibayar ora bisa digunakake;

Cidra yen kita urip ing jagad paska rasis;

Mitos manawa kita kabeh ana ing kapal sing padha.

Amarga nalika kita kabeh ngambang ing segara sing padha, jelas manawa sawetara kita ana ing superyacht, dene sing liyane isih nggegirisi lebu sing ngambang.

Dear kanca,

Ketimpangan nemtokake wektu kita.

Luwih saka 70 persen wong ing donya urip kanthi ketimpangan pendapatan lan tambah akeh bandha. 26 wong paling sugih ing donya duwe kekayaan kaya setengah saka populasi global.

Nanging penghasilan, mbayar lan bandha ora mung ngukur ketimpangan. Kesempatan masarakat gumantung karo jinis, latar kulawarga lan suku, ras, apa ora duwe cacat utawa faktor liyane. Multiple ketimpangan intersect lan nguatake saben liyane kanggo generasi. Panguripan lan pangarep-arep jutaan wong biasane ditemtokake dening kahanan nalika lair.

Kanthi cara iki, ketimpangan bisa digunakake tumrap pembangunan manungsa - kanggo kabeh wong. Kita kabeh ngalami akibat.

Kadhangkala kita dikandhani yen gelombang ekonomi saya mundhak kabeh ngangkat prahu.

Nanging nyatane, ketimpangan sing tambah akeh nglelebke kabeh kapal.

Tingkat ketimpangan sing akeh digandhengake karo kahanan ora stabilitas ekonomi, korupsi, krisis finansial, tindak kriminal lan kesehatan fisik lan mental sing kurang.

Diskriminasi, penyalahgunaan lan kekurangan akses menyang keadilan nemtokake ketidaksetaraan kanggo akeh wong, utamane masarakat adat, migran, pengungsi lan minoritas saka kabeh jinis. Ketimpangan kasebut minangka serangan langsung tumrap hak asasi manungsa.

Mula, kanggo ngatasi ketidaksetaraan dadi panguwasa sajrone kaadilan sosial, hak tenaga kerja lan kesetaraan gender.

Visi lan janji Perserikatan Bangsa-Bangsa yaiku panganan, perawatan kesehatan, banyu lan sanitasi, pendhidhikan, kerja sing layak lan keamanan sosial dudu barang sing didol kanggo wong-wong sing mampu, nanging hak-hak dhasar manungsa sing kabeh duwe hak.

Kita kerja kanggo nyuda ketimpangan, saben dina, ing endi wae.

Ing negara-negara berkembang lan negara maju, kita kanthi sistematis ngupayakake lan ndhukung kabijakan kanggo ngowahi dinamika kekuwatan sing nyebabake ketimpangan ing level individu, sosial lan global.

Wawasan kasebut dadi penting saiki uga kaya 75 taun kepungkur.

Minangka inti Agenda Pembangunan Berkelanjutan 2030, cithakan kita sing tentrem kanggo perdamaian lan kesejahteraan ing planet sing sehat, lan dijupuk ing SDG 10: nyuda ketimpangan ing antarane lan antarane negara.

Dear kanca,

Malah sadurunge pandemi COVID-19, akeh wong ing saindenging jagad ngerti manawa ketimpangan ngganggu kesempatan lan kesempatan urip.

Dheweke ndeleng jagad sing ora seimbang.

Dheweke rumangsa ditinggal.

Dheweke ndeleng kabijakan ekonomi sing nyebar sumber nganti sawetara wong sing duwe hak istimewa.

Mayuta-yuta wong saka kabeh bawana mudhun ing lurung-lurung kanggo nyuarakake swarane.

Ketimpangan sing dhuwur lan mundhak dadi faktor umum.

Bebendu sing nyebabake loro gerakan sosial pungkasan nuduhake rasa kecewa karo status quo.

Wanita ing endi wae milih wektu kanggo salah sawijining conto ketimpangan jender sing paling elek: panganiaya sing ditindakake pria hebat tumrap wanita sing nyoba ngupayakake tugas.

Lan gerakan anti-rasisme sing nyebar saka Amerika Serikat ing saindenging jagad sawise pembunuhan George Floyd minangka tandha maneh manawa masarakat wis cukup:

Cukup ketimpangan lan diskriminasi sing nganggep masarakat minangka kriminal adhedhasar warna kulit;

Cukup saka rasisme struktural lan ketidakadilan sistematis sing nolak hak-hak asasi manungsa dhasar.

Gerakan kasebut nuduhake rong sumber historis ketimpangan ing jagad kita: kolonialisme lan patriarki.

Global Lor, utamane bawaku dhewe ing Eropa, ngetrapake paugeran kolonial ing sisih kidul Global nganti pirang-pirang abad, liwat panganiaya lan paksaan.

Kolonialisme nggawe ketimpangan gedhe ing antarane lan antarane negara, kalebu piala perdagangan budak Transatlantik lan rezim apartheid ing kene ing Afrika Kidul.

Sawise Perang Dunia Kedua, penciptaan Perserikatan Bangsa-Bangsa adhedhasar konsensus global anyar babagan kesetaraan lan martabat manungsa.

Lan gelombang dekolonisasi nyerang jagad iki.

Nanging aja nganti ngapusi awake dhewe.

Warisan kolonialisme isih katon malih.

Kita ndeleng iki ing ketidakadilan ekonomi lan sosial, kedadeyan kriminal sengit lan xenophobia; terus-terusan rasisme kelembagaan lan kaunggulan putih.

Iki ditemokake ing sistem perdagangan global. Ekonomi sing dijajah duwe risiko luwih gedhe ngunci produksi bahan baku lan barang teknologi rendah - bentuk kolonialisme anyar.

Lan kita ndeleng iki ing hubungan kekuwatan global.

Afrika wis dadi korban dobel. Kaping pisanan, minangka target proyek kolonial. Kapindho, negara-negara Afrika kurang diwakili ing institusi internasional sing digawe sawise Perang Dunia II, sadurunge umume negara kasebut menang kamardikan.

Negara-negara sing muncul luwih saka pitung dekade kepungkur wis nolak mikirake reformasi sing dibutuhake kanggo ngganti hubungan kekuwatan ing institusi internasional. Komposisi lan hak milih ing Dewan Keamanan Perserikatan Bangsa-Bangsa lan dewan sistem Bretton Woods minangka kasus sing cocog.

Ketimpangan diwiwiti ing ndhuwur: ing institusi global. Ngatasi ketimpangan kudu diwiwiti kanthi reformasi.

Lan aja lali sumber ketimpangan liyane sing hebat ing jagad iki: patriarki pirang-pirang taun.

Kita urip ing jagad sing didominasi pria kanthi budaya sing didominasi pria.

Ing endi wae, wanita luwih ala tinimbang pria, mung amarga wanita. Ketimpangan lan diskriminasi minangka norma. Kekerasan tumrap wanita, kalebu femisida, ana ing tingkat epidemi.

Lan sacara global, wanita isih ora kalebu jabatan senior ing pamrentah lan dewan perusahaan. Kurang saka siji ing 10 pemimpin donya yaiku wanita.

Ketimpangan gender ngganggu kabeh wong amarga kita nyegah entuk manfaat saka kecerdasan lan pengalaman kabeh manungsa.

Mula, minangka feminis sing bangga, aku wis nggawe kesetaraan jender dadi prioritas utama, lan paritas jender saiki dadi kasunyatan ing lapangan kerja PBB. Aku ngajak para pamimpin saka kabeh jinis supaya nindakake perkara sing padha. Lan aku seneng ngumumake manawa Siya Kolisi saka Afrika Selatan minangka duta besar global kita ing inisiatif Sorotan Perserikatan Bangsa-Bangsa lan Uni Eropa, melu wong liya nglawan penganiayaan global tumrap wanita lan bocah-bocah wadon.

Dear kanca,

Dasawarsa pungkasan nggawe ketegangan lan tren anyar.

Globalisasi lan pangowahan teknologi ngasilake penghasilan lan kemakmuran sing gedhe banget.

Luwih saka milyar wong wis mlarat saka kemlaratan sing ekstrem.

Nanging ekspansi perdagangan lan kemajuan teknologi uga nyumbang kanggo owah-owahan distribusi penghasilan sadurunge.

Antarane 1980 lan 2016, 1 persen sing paling sugih ing donya entuk 27 persen saka total penghasilan kumulatif ing penghasilan.

Buruh sing duwe katrampilan kurang ngalami serangan saka teknologi anyar, otomatisasi, produksi mancing lan produksi organisasi tenaga kerja.

Konsesi pajak, nyingkiri pajak lan nyingkiri pajak isih nyebar. Tarif pajak perusahaan mudhun.

Iki nyuda sumber daya kanggo investasi ing layanan sing bisa nyuda ketimpangan: perlindungan sosial, pendidikan, kesehatan.

Lan generasi ketimpangan anyar ngluwihi penghasilan lan bandha kanggo nyakup ilmu lan katrampilan sing dibutuhake kanggo sukses ing jagad saiki.

Disparitas jero diwiwiti sadurunge lair, lan nemtokake urip - lan pati awal.

Luwih saka 50 persen bocah umur 20 taun ing negara-negara sing duwe pangembangan manungsa sing akeh banget, ana ing pendhidhikan sing luwih dhuwur. Ing negara-negara pangembangan manungsa sing kurang, angka kasebut ana telung persen.

Malah luwih ngagetne: udakara 17 persen bocah sing lair 20 taun kepungkur ing negara-negara kurang pangembangan manungsa wis tiwas.

Dear kanca,

Nggoleki masa depan, rong shift seismik bakal mbentuk abad kaping 21: krisis iklim, lan transformasi digital. Loro-lorone bisa nambah ketimpangan luwih adoh.

Sawetara pangembangan hub teknologi modern lan inovasi saiki nyebabake kuwatir.

Industri teknologi sing akeh banget didominasi pria ora mung ngilangi separo keahlian lan perspektif jagad. Iki uga nggunakake algoritma sing bisa nambah diskriminasi jender lan rasi.

Pamisahan digital nguatake pamisahan sosial lan ekonomi, wiwit literasi nganti kesehatan, saka kutha menyang deso, saka taman kanak-kanak nganti perguruan tinggi.

Ing 2019, sawetara 87 persen wong ing negara maju nggunakake internet, dibandhingake mung 19 persen ing negara paling maju.

Kita ana ing bebaya jagad rong kacepetan.

Sanalika, ing taun 2050, akselerasi perubahan iklim bakal mengaruhi jutaan wong liwat kekurangan gizi, malaria lan penyakit liyane, migrasi, lan kedadeyan cuaca ekstrem.

Iki nggawe ancaman serius tumrap kesetaraan lan keadilan antar-generasi. Para demonstran iklim enom saiki dadi garis depan perjuangan nglawan ketimpangan.

Negara-negara sing paling akeh ngalami gangguan iklim paling ora nyebabake kontribusi kanggo pemanasan global.

Ekonomi ijo bakal dadi sumber kemakmuran lan lapangan kerja anyar. Nanging aja lali yen sawetara wong bakal kelangan kerja, utamane ing karat pasca industri ing jagad iki.

Lan iki sebabe kita ora mung njaluk tumindak iklim, nanging keadilan ing iklim.

Pemimpin politik kudu nambah cita-citane, bisnis kudu nambah pandhangane, lan masarakat ing endi wae kudu ngunggahake swarane. Ana cara sing luwih apik, lan kita kudu nggunakake.

Dear kanca,

Efek korosif tingkat ketimpangan saiki wis jelas. Kadhangkala kita dikandhani yen mundhak…

Keyakinan ing institusi lan pimpinan saya erosi. Jumlah pamilih wis mudhun kanthi rata-rata global 10 persen wiwit wiwitan taun 1990an.

Lan wong sing rumangsa dipinggirake rentan marang bantahan sing nyalahake kacilakane marang wong liya, utamane sing katon utawa prilaku sing beda.

Nanging populisme, nasionalisme, ekstremisme, rasisme lan scapegoating mung bakal nggawe ketimpangan lan divisi anyar ing njero komunitas kasebut; antarane negara, antar suku, antar agama.

Dear kanca,

COVID-19 minangka tragedi manungsa. Nanging uga nggawe kesempatan generasi.

Kesempatan kanggo mbangun maneh jagad sing luwih padha lan berkelanjutan.

Tanggepan pandemi, lan rasa ora puas sing sadurunge, kudu adhedhasar Kontrak Sosial Anyar lan Deal Global Anyar sing nggawe kesempatan sing padha kanggo kabeh wong, lan ngurmati hak lan kebebasan kabeh.

Iki minangka cara mung supaya kita bisa nggayuh target Agenda Pembangunan Berkelanjutan 2030, Perjanjian Paris lan Agenda Tindakan Addis Ababa, perjanjian sing ngatasi kegagalan sing saiki wis dieksploitasi lan dieksploitasi dening pandemi kasebut.

Kontrak Sosial Anyar bakal nggawe para muda urip mulya; bakal njamin wanita duwe prospek lan kesempatan sing padha karo pria; lan bakal nglindhungi wong sing lara, rawan, lan minoritas saka kabeh jinis.

Agenda 2030 kanggo Pembangunan Berkelanjutan lan Perjanjian Paris nuduhake cara maju. 17 Tujuan Pembangunan Berkesinambungan ngatasi kegagalan sing wis diekspos lan dieksploitasi dening pandemi kasebut.

Pendhidhikan lan teknologi digital kudu dadi loro pambisaya lan ekualiser.

Kaya sing diandharake Nelson Mandela, lan aku ngutip, "Pendidikan minangka senjata paling kuat sing bisa digunakake kanggo ngganti jagad." Kaya biasane, jarene dhisik.

Pendidikan minangka senjata paling kuat sing bisa digunakake kanggo ngganti jagad

Pamrentah kudu prioritas akses sing padha, wiwit sinau awal nganti pendhidhikan seumur hidup.

Neurosains ngandhani manawa pendhidhikan sadurunge sekolah ngowahi panguripan individu lan nggawa mupangat gedhe kanggo masarakat lan masarakat.

Dadi, yen bocah sing paling sugih kaping pitu luwih seneng tinimbang sing paling ora sekolah ing pra-sekolah, mula ora kaget yen ketimpangan antar-generasi.

Kanggo nyedhiyakake pendhidhikan sing kualitas kanggo kabeh, kita kudu luwih saka mbuwang pendhidhikan kaping pindho ing negara-negara berpenghasilan murah lan menengah ing taun 2030 dadi $ 3- triliun taun.

Sajrone generasi, kabeh bocah ing negara sing duwe penghasilan murah lan menengah bisa duwe akses menyang pendhidhikan berkualitas ing kabeh level.

Iki bisa uga. Kita mung kudu mutusake.

Lan nalika teknologi ngowahi jagad iki, sinau kasunyatan lan katrampilan ora cukup. Pamrentah kudu prioritas investasi ing literasi digital lan infrastruktur.

Sinau babagan cara sinau, adaptasi lan nggunakake katrampilan anyar bakal penting.

Revolusi digital lan intelijen buatan bakal ngganti sifat kerja, lan hubungane kerja, santai lan kegiyatan liyane, sawetara sing saiki durung bisa dibayangake.

Roadmap for Digital Cooperation, diluncurake ing Perserikatan Bangsa-Bangsa pungkasan wulan, promosi visi masa depan digital sing inklusif lan berkelanjutan kanthi nyambungake patang milyar wong menyang Internet ing taun 2030.

Perserikatan Bangsa-Bangsa uga ngluncurake "Giga", sawijining proyek ambisius supaya saben sekolah ing donya online.

Teknologi bisa nambah biaya pemulihan saka COVID-19 lan pencapaian Tujuan Pembangunan Berkelanjutan.

Dear kanca,

Tuwuhing kapercayan ing antarane wong, institusi lan pamimpin ngancam kabeh.

Wong pengin sistem sosial lan ekonomi sing bisa digunakake kanggo kabeh wong. Dheweke pengin hak asasi manungsa lan kebebasan dhasar dihormati. Dheweke pengin ujar babagan keputusan sing nyebabake urip.

Kontrak Sosial Anyar antarane pamrentah, masarakat, masarakat sipil, bisnis lan liya-liyane kudu nggabungake lapangan kerja, pembangunan berkelanjutan lan perlindungan sosial, adhedhasar hak lan kesempatan sing padha kanggo kabeh.

Kawicaksanan pasar tenaga kerja, dikombinasikake karo dialog konstruktif ing antarane pengusaha lan perwakilan tenaga kerja, bisa nambah kahanan gaji lan kerja.

Perwakilan tenaga kerja uga kritis kanggo ngatur tantangan sing ditindakake kanggo tenaga kerja kanthi teknologi lan transformasi struktural - kalebu transisi menyang ekonomi ijo.

Gerakan Buruh duwe sejarah bangga nglawan ketimpangan lan ngupayakake hak lan martabat kabeh.

Integrasi sektor informal kanthi bertahap dadi kerangka perlindungan sosial iku penting.

Jagad sing ganti mbutuhake generasi anyar kabijakan perlindungan sosial kanthi jaring pengaman anyar, kalebu Jangkoan Kesehatan Universal lan kemungkinan Penghasilan Dasar Universal.

Nggawe tingkat perlindungan sosial minimal, lan mbatalake investasi murah ing layanan umum kalebu pendhidhikan, kesehatan, lan akses internet iku penting.

Nanging iki ora cukup kanggo ngatasi ketimpangan sing wis ana.

Kita butuh program tumindak afirmatif lan kabijakan sing dituju kanggo ngatasi lan ngrampungake…

Ketimpangan historis ing jenis kelamin, ras utawa suku, sing wis dikuatake karo norma sosial, mung bisa digulingake kanthi inisiatif sing dituju.

Kebijakan perpajakan lan distribusi uga duwe peran ing Kontrak Sosial Anyar. Kabeh wong - individu lan perusahaan - kudu mbayar saham sing padha.

Ing sawetara negara, ana papan kanggo pajeg sing ngakoni manawa wong sugih lan wis ana gandhengane entuk bathi banget saka negara kasebut, lan saka warga negara liya.

Pamrentah uga kudu ngganti beban pajak saka gaji menyang karbon.

Pajak karbon tinimbang wong bakal nambah output lan lapangan kerja, sanajan nyuda emisi.

Kita kudu ngilangi siklus korupsi sing jahat, sing dadi sebab lan akibat saka ketimpangan. Korupsi nyuda lan mbuang dana sing kasedhiya kanggo perlindungan sosial; ngrusak norma sosial lan aturan ukum.

Lan nglawan korupsi gumantung saka akuntabilitas. Jaminan tanggung jawab paling gedhe yaiku masarakat sipil sing sregep, kalebu media bebas, independen, lan platform media sosial sing tanggung jawab sing nyengkuyung debat sehat.

Dear kanca,

Supaya Kontrak Sosial Anyar iki bisa ditindakake, kudu ana gandhengane karo Transaksi Anyar Global.

Ayo ngadhepi kasunyatan. Sistem politik lan ekonomi global ora nyedhiyakake barang publik global sing kritis: kesehatan masyarakat, tumindak iklim, pembangunan berkelanjutan, perdamaian.

Pandemi COVID-19 wis nggawa koneksi tragis antarane kepentingan awake dhewe lan kepentingan umum; lan kesenjangan gedhe ing struktur pamrentahan lan kerangka kerja etika.

Kanggo nutup kesenjangan kasebut, lan supaya Kontrak Sosial Anyar bisa ditindakake, kita butuh Transaksi Anyar Global: distribusi daya, kekayaan lan kesempatan.

Model anyar kanggo pamrentahan global kudu adhedhasar partisipasi lengkap, kalebu lan padha karo institusi global.

Tanpa iku, kita bakal ngadhepi ketimpangan lan kesenjangan sing luwih gedhe - kaya sing saiki ditemokake ing reaksi global babagan pandemi COVID-19.

Negara maju akeh nandur modhal supaya bisa urip nalika ngadhepi pandemi kasebut. Nanging dheweke gagal menehi dhukungan sing dibutuhake kanggo mbantu negara berkembang sajrone jaman mbebayani kasebut.

Kesepakatan Global Anyar, adhedhasar globalisasi sing adil, hak lan martabat saben manungsa, urip seimbang karo alam, njupuk hak-hak generasi mbesuk, lan sukses sing diukur ing istilah manungsa tinimbang ekonomi, cara paling apik kanggo ngganti iki.

Proses konsultasi ing saindenging jagad kira-kira mengeti 75 taun Perserikatan Bangsa-Bangsa wis negesake manawa masarakat pengin sistem pamrentahan global sing diwenehake.

Negara berkembang kudu duwe swara sing luwih kuat kanggo nggawe keputusan global.

Kita uga butuh sistem dagang multilateral sing luwih inklusif lan imbang sing ngidini negara-negara berkembang bisa nambah rantai nilai global.

Aliran finansial sing ora sah, pencucian dhuwit lan panyingkiran pajak kudu dicegah. Konsensus global kanggo mungkasi papan perlindungan pajak iku penting.

Kita kudu kerja sama kanggo nggabungake prinsip pembangunan berkelanjutan menyang nggawe keputusan finansial. Pasar finansial kudu dadi mitra penuh kanggo ngowahi aliran sumber daya saka coklat lan abu-abu dadi ijo, sustainable lan padha.

Reformasi arsitektur utang lan akses menyang kredit sing terjangkau kudu nggawe ruang fiskal kanggo mindhah investasi menyang arah sing padha.

Dear kanca,

Nelson Mandela ujar: "Salah sawijining tantangan ing jaman saiki ... yaiku mbalekake kesadharan masarakat kanggo ngrasa solidaritas manungsa, ana ing jagad siji lan liyane lan liwat liyane."

Pandemi COVID-19 wis nguatake pesen iki luwih akeh tinimbang sadurunge.

Kita kalebu siji lan sijine.

Kita ngadeg bareng, utawa ambruk.

Dina iki, kanggo demonstrasi kesetaraan ras ... ing kampanye nglawan pidato sengit ... ing perjuangan wong sing ngaku duwe hak lan ngadeg kanggo generasi mbesuk… kita bakal ndeleng wiwitane gerakan anyar.

Gerakan iki nolak ketimpangan lan divisi, lan nyawijikake para mudha, masarakat sipil, sektor swasta, kutha, wilayah lan liya-liyane sing nduwe kabijakan perdamaian, planet kita, keadilan lan hak asasi manungsa kanggo kabeh. Wis ana bedane.

Saiki wayahe pimpinan global mutusake:

Apa kita bakal tundhuk lam, pamisahan lan ketimpangan?

Utawa apa kita bakal mbenerake kesalahan jaman biyen lan maju bareng, kanggo kabecikan kabeh?

Kita lagi ing titik rusak. Nanging kita ngerti sisih sejarah endi.

Matur nuwun.

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...