Kincir Angin Perang: Korupsi ora kalebu institusi kasebut

Kita pendidik perdamaian kudu miwiti investigasi babagan alam perang sing rusak, lan akeh kerusakan ing njaba pertempuran sing ditindakake.

Pambuka Editor

OpEd saka The New York Times (Perang Teroror Wiwit Rapi) dikirim maneh ing ngisor iki, kaya OpEd sing bubar dikirim dening Laila Lalami (Apa sing Lali ing 9/11 - Makna Nyatane 'Aja Lali') dibukak kanthi referensi bocah lanang enom, sing mati amarga pesawat pesawat ing pesawat kasebut, dheweke kepengin uwal saka nasibe wong-wong sing duwe kemungkinan pilihan sing saiki dilarang dening Taliban; sing liyane minangka oportunis sing nganggo basa Inggris enom sing nyambut gawe kanthi bayaran kanthi dhuwur minangka juru kanggo dadi kekayaan sing akeh. Saben-saben nggambarake konsekuensi signifikan saka Perang Teror 20 taun sing nyebabake krisis kemanusiaan tragis sing saiki nempuh Afghanistan; karusakan agunan lan korupsi, rong fitur dhasar sing disengojo kanthi ora sengaja kanggo kabeh perang. Kanggo Amerika Serikat lan NATO, ora bisa uga ana expansi mung kanggo nyebabake tragedi kerusakan tambahan, lan warga negara kasebut ora bisa nyawang kasunyatan korupsi sing ora ana gandhengane karo perang kaya sing diandharake ing esai Farah Stockman, uga sejatine kiriman sadurunge dening Laila Lalami babagan biaya manute.

"Kerusakan jaminan" minangka eufemisme kanggo korban "sing ora disengaja" lan ngrusak lahan, prasarana, lan sarana panguripan "non-target", karusakan sing terus-terusan, akibat sing bisa diprediksi saka konflik bersenjata. Peternakan Prancis sing rusak, karusakane London sing akeh bom, nggawe akrab karo rekaman film Perang Dunia II; foto bocah sing duwe prostesis; bocah wadon cilik, mlaku kanthi teror, korban bom napalm, gambar saka perang Amerika Tengah lan Vietnam; mogok drone, kanggo males serangan ISIS sing mateni sepuluh Marinir AS, ing bandara Kabul sing mateni petugas bantuan lan kulawargane dudu perancang serangan bandara; lan bocah lanang lanang, sing tiwas amarga pesawat sing mangkat saka bandara kasebut ing "pungkasan" perang Afghanistan kabeh minangka ikon kerusakan agunan. Kita wis dihipnotis supaya nampa kekejeman kaya "tragedi nanging ora bisa diendhani" (ing kene ora bisa dielaki kanthi inti intine sing ora bisa dicegah) tragedi, integral kanggo ngupayakake tujuan sing luwih dhuwur sing nuwuhake perang, asring mung "pertahanan kepentingan nasional, "Luwih asring, pertahanan peradaban utawa sinonim etno-state," Cara Urip Kita, "diancam dening kekuwatan ala sing kudu" dikalahake. " Kita wis mati amarga kekejaman kasebut minangka biaya "pertahanan" sing penting sajrone pirang-pirang abad, suwene pirang-pirang taun kita percaya yen ana prelu- lan perang sing ora bisa diendhani.

Kita kurang ngerti gambar sing kadang nggambarake teks sejarah ahli waris saka "produsen amunisi," sing urip akeh saka bathi sing digawe saka perang sadurunge. Sawetara warga ngerti babagan kabegjan sing digawe saka industri senjata Perang Dunia II ing kalorone, lan "ahli perang." Lan nalika anggaran militer AS dadi sumber kontroversi pubis saiki, kita wiwit ngerti kepiye pengayaan sawetara keuntungan saka produksi instrumen pati katon minangka perlengkapan ekonomi perang sing terus berkembang sawise VE (Kemenangan ing Eropa) lan VJ (Kamenangan ing Jepang) dina. Kita dikandhani dening Win Tanpa Perang sing ing Amerika Serikat "... meh patang rolas anggota Kongres [sing bakal milih anggaran kasebut] duwe saham ing perusahaan senjata ... sing regane mundhak 900% wiwit wiwitan perang ing Afghanistan." Ing sistem perang, kita urip kanthi bathi terus-terusan saka kasangsaran manungsa kaya Naomi Klein sing nerangake manawa muncul kanthi periodik minangka "kapitalisme bencana. " Kita ora bisa nampa kerusakan jaminan sing ora bisa dihindari amarga ana bathi sing bisa dipikolehi saka perusahaan sing ngasilake perang kasebut.

Saka perang Afghanistan, Stockman nulis, "Korupsi ora mung cacat desain ing perang kasebut. Iki fitur. " Ing dina-dina tartamtu, kita mesthine kudu ngundang pelanggaran kapercayan masarakat sing gedhe banget sajrone 20 taun "perang teror" AS lan NATO, kanthi mbayar kabeh biaya. Lan priksaan kasebut kudu ditambah lan ditambahi. Kita pendidik perdamaian uga kudu miwiti investigasi babagan alam perang sing rusak, lan akeh kerusakan ing njaba pertempuran sing ditindakake. Nalika bubar njaluk refleksi babagan apa sing dielingake, nambah pitakonan apa sawetara peringatan kudu dibatalake, saiki kita njaluk refleksi sing aktif lan disengaja ing institusi sing tantangan lan katon cacat, ora liya yaiku perang, takon babagan sapa sing kudu diganti lan sing kudu diilangi. Kaya biasane, masalah tujuan lan fungsi kudu dikatutake, nanging sing luwih penting yaiku evaluasi etika sing bakal ditindakake. Yen fungsi lan akibat saka institusi, miturut kabeh standar, bertentangan karo kabecikan masarakat lan nilai-nilai sing ditegesi integral karo masarakat, mula kudu dirampungake. Kita kudu nglajengake sinau babagan alternatif perang sing serius lan sistematis. (BAR, 9/18/2021)

Perang Teroror Wiwit Rapi

Korupsi dudu cacat desain ing perang kasebut. Iki fitur desain.

Dening Farah Stockman, New York Times

(Dipunbabar saking: New York Times. 13 September 2021)

Perang ing Afghanistan dudu kegagalan. Sukses banget - kanggo wong sing golek bathi.

Coba sampeyan kasus Hikmatullah Shadman, sing umure isih enom nalika Pasukan Khusus Amerika mlebu ing Kandahar nalika tumuju tanggal 11 September. Dheweke nyewa dheweke dadi juru basa, mbayar nganti $ 1,500 saben wulan - 20 kali gaji pegawai polisi lokal, miturut profil. saka dheweke ing The New Yorker. Ing pungkasan umur 20-an, dheweke duwe perusahaan truk sing nyedhiyakake pangkalan militer AS, ngasilake luwih saka $ 160 yuta.

Yen gorengan cilik kaya Shadman bisa dadi sugih perang teror, bayangake sepira Gul Agha Sherzai, gubernur panglima perang wektu gedhe, wis mbantu dheweke amarga mbantu CIA mbukak Taliban menyang kutha. Kulawargane sing akeh nyedhiyakake kabeh wiwit kerikil nganti perabotan nganti pangkalan militer ing Kandahar. Seduluré ngontrol bandara. Ora ana sing ngerti sepira regane, nanging ateges wis atusan yuta - cukup kanggo dheweke ngomong babagan a $ 40,000 belanja ing Jerman kaya-kaya dheweke mbuwang ganti saku.

Deleng ing "perang apik", lan iki sing sampeyan deleng. Afghanistan mesthine dadi perang sing mulya kanggo netralake teroris lan nylametake bocah-bocah wadon saka Taliban. Sampeyan mestine minangka perang sing bisa kita menang, yen ora amarga gangguan Irak lan korupsi sing ora ana enteke pamrentah Afghanistan. Nanging ayo dadi nyata. Korupsi dudu cacat desain ing perang kasebut. Iki fitur desain. Kita ora ngalahake Taliban. Kita mbayar kanthong panglima perang kanggo nanggung.

Nalika proyek pambangunan negara diwiwiti, panglima perang kasebut malih dadi gubernur, jenderal lan anggota Parlemen, lan pambayaran awis terus mili.

"Wong-wong Kulon asring ngganggu amarga kekurangan kapasitas terus ing institusi pamrentah Afghanistan," Sarah Chayes, mantan asisten khusus pimpinan militer AS ing Kandahar, nulis bubar ing Urusan Luar Negeri. "Nanging jaringan canggih sing ngontrol institusi kasebut ora nate mrentah. Tujuane yaiku pengayaan awake dhewe. Lan ing tugas kasebut, dheweke kabukten sukses kanthi spektakuler. "

Ora dadi negara, sing tenan dibangun luwih saka 500 pangkalan militer - lan nasib pribadi wong sing nyedhiyakake. Wis mesthi urusan kasebut. Ing wulan April 2002, Sekretaris Pertahanan Donald Rumsfeld ndhikte memo rahasia utama supaya para pembantu nggawe "rencana babagan cara kita menehi hasil karo saben panglima perang kasebut - sing bakal entuk dhuwit saka sapa, kanthi dhasar apa, tukar apa, apa quid pro quo, lsp., ”miturut The Washington Post.

Perang kasebut kabukten nguntungake kanggo akeh wong Amerika lan Eropa. Siji sinau 2008 kira-kira ana 40 persen dhuwit sing dialokasikan menyang Afghanistan bali menyang negara-negara donor kanthi bathi perusahaan lan gaji konsultan. Mung udakara 12 persen pitulungan rekonstruksi AS diwenehake menyang Afghanistan antarane taun 2002 lan 2021 pancen menyang pamrentah Afghanistan. Umume sisane menyang perusahaan kayata Louis Berger Group, perusahaan konstruksi asal New Jersey sing entuk kontrak $ 1.4 milyar kanggo mbangun sekolah, klinik lan dalan. Sanajan wis kejiret pejabat nyogok lan wajib pajak sing sacara sistematis, ing kontrak terus teka.

"Iki minangka kesalahanku yen korupsi Afghanistan asring dikutip minangka panjelasan (uga alesan) kanggo kegagalan Kulon ing Afghanistan," Jonathan Goodhand, profesor studi konflik lan pangembangan ing Universitas SOAS London, nulis aku ing email Wong Amerika "arahake driji menyang wong Afghanistan, sanajan ora nggatekake perane kanggo nggawe bahan bakar lan entuk manfaat saka pompa patronase."

Sapa sing menang perang teror? Kontraktor pertahanan Amerika, sing umume ana hubungane karo politik sing nyumbang kanggo kampanye presiden George W. Bush, miturut Pusat Integritas Publik, sawijining nirlaba sing nglacak pengeluaran ing serangkaian laporan sing diarani Angin-angin Perang. Siji tenan nyewo kanggo mbantu menehi saran supaya para menteri Irak duwe karyawan siji: garwane wakil asisten sekretaris pertahanan.

Kanggo Pak Bush lan kanca-kancane, perang ing Irak lan Afghanistan entuk akeh. Dheweke entuk kesempatan kanggo main wong sing angel ing TV. Dheweke dadi presiden masa perang, sing nulungi dheweke bisa menang maneh. Nalika masarakat ngerteni manawa perang ing Irak ditindakake kanthi pura-pura palsu lan perang ing Afghanistan ora duwe rencana metu sing mulya, wis kasep.

Sing misuwur babagan perang ing Afghanistan yaiku kepiye carane Dadi ekonomi Afghanistan. Paling ora Irak duwe minyak. Ing Afghanistan, perang nyebabake kabeh kegiatan ekonomi liyane, kajaba perdagangan candu.

Luwih saka rong dekade, pamrentah AS ngginakaken $ 145 milyar kanggo rekonstruksi lan pitulung lan tambahan $ 837 milyar kanggo perang perang, ing negara sing PDB nglayang $ 4 milyar lan $ 20 milyar saben taun.

Wutah ekonomi mundhak lan ambruk kanthi jumlah pasukan asing ing negara kasebut. Iku soared sajrone lonjakan Presiden Barack Obama ing taun 2009, mung ambruk amarga mundur rong taun mengko.

Bayangake apa sing bisa ditindakake wong-wong Afghanistan biasa yen dheweke bisa nggunakake dhuwit kasebut kanggo proyek jangka panjang sing direncanakake lan dileksanakake kanthi cepet. Nanging sayang, para pembuat kebijakan ing Washington cepet-cepet nggawa dhuwit metu, amarga dhuwit sing dibuwang minangka salah sawijining metrik sukses.

Dhuwit kasebut kanggo tuku keamanan, jembatan lan pembangkit listrik kanggo narik ati lan pikiran. Nanging jumlah dhuwit sing nyata diracun ing negara kasebut, dadi wong sing ora duwe akses lan nggawe persaingan ing antarane wong-wong sing nindakake.

"Dhuwit sing dibuwang luwih akeh tinimbang sing bisa digunakke Afghanistan," ujare inspektur jenderal khusus kanggo rekonstruksi Afghanistan laporan akhir. "Asumsi dhasar yaiku korupsi digawe dening wong Afganistan lan intervensi donor minangka solusine. Bakal mbutuhake pirang-pirang taun kanggo Amerika Serikat ngerti manawa nuwuhake korupsi kanthi belanja sing akeh lan kurang ngawasi. ”

Asil kasebut minangka ekonomi fantasi sing makarya kaya kasino utawa Skema Ponzi saka negara. Napa nggawe pabrik utawa nandur tanduran yen sampeyan bisa adol barang sing pengin dituku Amerika? Napa nglawan Taliban, sampeyan mung bisa mbayar supaya ora nyerang?

Dhuwit kasebut nyurung lawang perang sing ana ing perang, ngasilake para militan sing dimaksudake kanggo gelut, sing serangan kasebut mbesuk mbuwang dhuwit anyar.

Akuntan forensik sing dadi pasukan tugas militer sing nganalisa kontrak Pentagon senilai $ 106 milyar kira-kira 40 persen dhuwit rampung ing kanthong "para pemberontak, sindikat pidana utawa pejabat Afghanistan sing korup," miturut The Washington Post.

Para ilmuwan sosial duwe jeneng kanggo negara-negara sing gumantung banget karo penghasilan sing ora dipikolehi saka wong njaba: negara sing nyewa. Biasane digunakake kanggo negara-negara sing ngasilake minyak, nanging Afghanistan saiki dadi conto sing ekstrim.

A laporan dening Kate Clark saka Jaringan Analis Afghanistan nggambarake kepiye ekonomi penyewa Afghanistan ngrusak upaya pambangunan demokrasi. Amarga dhuwit mili saka wong asing tinimbang pajak, para pimpinan luwih responsif marang donatur tinimbang warga negarane.

Aku ngerti yen perang ing Afghanistan wis mandheg nalika aku mangan awan ing Kabul karo konsultan Eropa sing entuk akeh dhuwit kanggo nulis laporan babagan korupsi Afghanistan. Dheweke lagi wae teka, nanging dheweke wis duwe akeh ide babagan sing kudu ditindakake - kalebu nyingkirake pegawai negeri Afghanistan kanggo timbangan gaji adhedhasar senioritas. Aku curiga yen dheweke ora bisa nate nemu ide kaya ngono ing negarane dhewe. Nanging ing Kabul, dheweke duwe ide yen ide dheweke diadopsi. Dhèwèké, Afghanistan dudu gagal, nanging papan sing padhang.

Ora ana siji-sijine sing ujar manawa masarakat Afghanistan ora pantes dhukungan, nganti saiki. Dheweke nindakake. Nanging luwih bisa digayuh kanthi mbuwang adoh luwih sithik kanthi cara sing luwih dipikir.

Apa sing diandharake dening Taliban babagan perang kasebut? Iki mbuktekake manawa sampeyan ora bisa tuku tentara. Sampeyan mung bisa nyewa sakedhik. Sawise spigot dhuwit dipateni, pirang-pirang wong sing berjuang kanggo visi Afghanistan? Ora Gul Agha Sherzai, gubernur perang sing dadi gubernur. Dheweke dilaporake wis janji setya karo Taliban.

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...