Virus "nasionalisme krisis"

Apa peran sing bisa didhidhikan perdamaian lan kewarganegaraan global kanggo ngatasi tanggepan nasionalis tumrap krisis global sing dituduhake kayata COVID-19? 

Miturut Werner Wintersteiner

“Nguwasani alam? Kita durung bisa ngontrol alam kita dhewe, sing kegila-gila nggawe kita penguasaan alam lan ora bisa ngontrol awake dhewe. […] Kita bisa mateni virus, nanging kita ora duwe pertahanan ing ngarepe virus anyar, sing moyoki kita, ngalami mutasi lan nganyari maneh. Sanajan babagan bakteri lan virus, kita kepeksa nggawe kesepakatan karo urip lan alam. ” -Edgar Morin1

"Kamanungsan kudu milih. Apa kita bakal nempuh rute perpisahan, utawa bakal nggunakake jalur solidaritas global? " - Yuval Nuh Harari2 

"Nasionalisme Krisis"

Krisis Corona nuduhake negara ing negara kita. Iki nuduhake manawa globalisasi nganti saiki nggawa ketergantungan tanpa solidaritas bebarengan. Virus iki nyebar kanthi global, lan nglawan virus kasebut kudu mbutuhake upaya global ing pirang-pirang level. Nanging negara-negara kasebut reaksi karo visi trowongan nasional. Ing kene ideologi (nasionalis) menang amarga alesan, kadang uga amarga alesan kabijakan ekonomi utawa kesehatan sing winates. Ora uga ing "kekuwatan perdamaian" sing diumumake dhewe, Uni Eropa, ora ana rasa kohesi. "Negara-negara anggota dicekel nasionalisme krisis," kaya wartawan Austria Raimund Löw sing cocog banget.3

Bentenipun, perspektif kewarganegaraan global bakal cocog karo krisis global. Iki ora ateges "perspektif global" sing khayalan, sing ora ana, nanging tegese nilar "nasionalisme metodhe" (Ulrich Beck) lan nolak "refleks" nasionalisme, patriotisme lokal lan egoisme klompok, paling ora miturut persepsi masalahe. Iki uga tegese nyingkirake sikap "Amerika dhisik, Eropa dhisik, Austria luwih dhisik," (lsp) kanggo ngadili lan tumindak lan nggunakake keadilan global minangka prinsip pandhuan. Apa kakehan takon? Iki ora liya yaiku wawasan manawa kita minangka negara, minangka negara utawa bawana ora bisa nylametake awake dhewe dhewe nalika ngadhepi tantangan global. Mula, mula kita butuh pamikiran global lan struktur politik global.

Ora gampang nolak refleks identitas kasebut pancen nggambarake kanthi apik ing lakon kasebut Der Weltuntergang (Akhir Dunia) (1936) dening pujangga Austria Jura Soyfer. Menentang latar mburi sosialisme Nasional, dheweke nggambarake skenario ancaman absolut - yaiku bebaya kepunahan manungsa. Nanging apa reaksi wong? Telung fase bisa dingerteni: reaksi pisanan nolak, banjur dadi panik, lan pungkasane aktivisme (meh ora migunani) kanthi rega apa wae.4 Kaping pisanan, politikus ora percaya karo peringatan ilmu pengetahuan. Nanging nalika bencana kasebut ora bisa ditolak, ora ana solidaritas sing bisa diamati, saengga kita bisa uga bisa nyegah bebaya kasebut. Sanadyan ing antarane negara bagian, utawa ing njero masarakat individu. Luwih, sing paling sugih maneh entuk bathi saka kahanan kasebut kanthi nerbitake "obligasi kiamat" lan investasi ing pesawat ruang angkasa sing larang banget kanggo nylametake awake dhewe-dhewe. Sawise kabeh, mung mukjizat sing bisa nyegah siksa. Komet sing dikirim kanggo ngrusak bumi, tresna banget lan nylametake. Lakon kasebut minangka daya tarik solidaritas global kanthi ora langsung nanging banget.

Dina iki, mesthine kabeh beda-beda. Krisis COVID-19 dudu pungkasaning jagad, lan umume pamrentah ngupayakake kabeh upaya kanggo nyuda penyebaran virus kasebut nganti saiki bisa dibangun pasukan. Lan ing Austria, ana upaya kanggo ngatasi efek kasebut kanthi sosial lan babagan generasi. Nanging, utamane ing kahanan sing luar biasa kayata iki, kita ora kudu nyedhot kabeh nalika ngrampungake urip saben dinane; luwih saka saiki, kita butuh pengamatan kritis lan mikir kritis. Apamaneh, virus corona dumadakan nggawe bisa matesi hak dhasar sing ora bisa dipikirake ing jaman normal.

Nanging, utamane ing kahanan sing luar biasa kayata iki, kita ora kudu nyedhot kabeh nalika ngrampungake urip saben dinane; luwih saka saiki, kita butuh pengamatan kritis lan mikir kritis.

Kita bisa takon, kayata: Apa kabeh pancen beda banget karo lakon Jura Soyfer? Apa kita durung ngerti tindak tanduk sing digambarake dening pujangga - penolakan, panik, aksiisme - saka krisis iklim? Apa sing kita lakoni kanggo nggawe kesalahan sing saiki nyegah kita nyegah kanthi efektif ngatasi perubahan iklim ora dibaleni maneh ing krisis saiki? Paling penting: Endi solidaritas diwenehi "nasib umum sing umum"? Amarga ing sawijining wektu kasunyatan kita beda banget karo sandiwara: ora ana keajaiban sing bakal nylametake kita.

Efek drastis saka visi trowongan sing sempit (nasional utawa Eurosentris) saiki bakal dituduhake kanthi sawetara conto.

Persepsi: "Virus Tionghoa?"

Mung nalika epidemi nyebar menyang Italia, kita eling yen globalisasi tegese saling gumantung kompleks - ora mung sambungan perdagangan, rantai produksi lan aliran modal, nanging uga virus.

Tampilan sempit wis nggawe pemahaman babagan masalah kasebut. Wis pirang-pirang minggu, yen ora pirang-pirang wulan, kita bisa mirsani epidemi korona, nanging kita ngilangi minangka urusan Tionghoa sing mung mengaruhi kita. (Mesthi wae, upaya panutupan awal saka pamrentah Tiongkok uga nyumbang kanggo iki). Presiden Trump saiki nyritakake kanthi spesifik babagan "virus Tionghoa", sing asale kasebut "virus asing".5 Lan ayo elinga "panjelasan" pisanan kanggo wabah penyakit kasebut - kebiasaan mangan Cina lan kahanan sanitasi sing ora apik ing pasar liar. Moralitas lan nada rasis ora bisa diabaikan. Mung nalika epidemi nyebar menyang Italia, kita eling yen globalisasi tegese saling gumantung kompleks - ora mung sambungan perdagangan, rantai produksi lan aliran modal, nanging uga virus. Nanging, kita ora pengin nyathet kasunyatan manawa cara tani pabrik kita wis nyebabake epidemi kanthi rutinitas tartamtu lan ningkatake resistensi bakteri tumrap antibiotik, sing isih durung bisa dibahas, nanging saiki wis nyebabake ewu kaping pirang-pirang taun. , lan kabeh cara urip kita nambah risiko sing ana ing skala global.

Tindakan: "Saben wong kanggo awake dhewe" minangka solusi?

Corona maneh negesake apa sing wis kacathet taun kepungkur nalika diskusi global sejatine babagan krisis iklim: ancaman global ora kanthi otomatis nyebabake solidaritas global. Ing saben krisis, kita reaksi kanthi prinsip, yaiku yen sadurunge durung nggawe mekanisme liyane, ora miturut motto "tetep bebarengan," nanging miturut maksimal "saben wong kanggo awake dhewe." Dadi ora nggumunake manawa umume negara nganggep penutupan wates minangka langkah pertama lan paling efektif kanggo nyegah panyebaran korona. Bakal ujar manawa penutupan tapel wates minangka pilihan sing cukup, amarga sistem kesehatan diatur kanthi nasional lan ora ana instrumen liyane sing kasedhiya. Iku bener, nanging ora kabeh kasunyatan. Tinimbang penutupan tapel wates, apa ora luwih masuk akal kanggo ngisolasi "wilayah" sing kena pengaruh, lan mung adhedhasar risiko kesehatan, yaiku, ing wates sing perlu? Kasunyatan manawa iki ora bisa ditindakake saiki, minangka pratondo manawa sistem internasional kita ora sampurna. Kita wis nggawe masalah global, nanging durung nggawe mekanisme kanggo solusi global. Ana Organisasi Kesehatan Dunia (WHO), nanging ora duwe kompetensi, mung dibiayai 20% dening negara anggota lan mula gumantung karo donatur pribadi, kalebu perusahaan farmasi. Perane nganti saiki ing krisis Corona dadi kontroversial. Malah negara-negara anggota Uni Eropa durung bisa ngembangake sistem kesehatan pan-Eropa kanthi tingkat apa wae. Kawicaksanan kesehatan minangka kompetensi nasional. Lan ora digawe struktur sing cocog kanggo mekanisme perlindungan sipil UE, sing diadopsi ing taun 2001. Pramila kita nanggapi kaya sing ditindakake nalika "krisis pengungsi" - tapel wates nutup. Nanging bisa uga ora bisa digunakake kanthi virus tinimbang karo wong sing mlaku.

Egoisme (nasional) saya adoh. Conto khusus bisa uga kedadeyan ing wilayah olahraga musim dingin Tyrolean ing Austria. Jebul industri industri pariwisata Tyrolean sing kesepen lan tanggung jawab tanggung jawab kanggo puluhan infeksi pemain ski internasional, sing nyebabake efek salju ing sawetara negara. Sanajan ana peringatan saka dokter darurat, pejabat kesehatan Islandia lan Institut Robert Koch, ski ora bakal mandheg langsung lan para tamu ora ngisolasi. Sementara pengadilan wis ngrampungake perkara kasebut. "Virus kasebut digawa saka Tyrol menyang jagad kanthi mripat saka wong sing ndeleng. Sampeyan bakal kliwat ngakoni iki lan njaluk ngapura, "ujare hoteler Innsbruck cukup pas.6 Mula, dheweke dadi salah siji saka sawetara wong kanggo ngatasi tanggung jawab internasional Austria lan mula ide solidaritas ing saindenging jagad.

Dampak negatif tumrap awake dhewe saka sikap isolasi nasional, sing dituduhake Austria, katon jelas sajrone minggu-minggu krisis ing pertengahan Maret 2020: larangan ekspor Jerman peralatan medis, sing diangkat sawise demonstrasi, dicegah seminggu sing dibutuhake banget mbayar bahan kanggo diimpor menyang Austria.7 Luwih serius yaiku kahanan perawatan omah kanggo wong tuwa lan lara, sing negara kita gumantung karo para pengasuh saka negara-negara UE (negara tetangga). Nanging, amarga nutup wates kasebut, dheweke ora bisa nindakake kewajiban maneh kanthi cara sing biasa.

Kangge, Uni Eropa, sing rupane wis ganti operasi darurat, paling ora entuk perdagangan peralatan medis ing Uni Eropa wis diliberalisasi maneh, nalika ekspor saka Uni Eropa dibatesi8. Proses sinau? Mbok. Nanging apa iki pungkasane dadi egoisme Eropa tinimbang nasional? Lan tes solidaritas internasional mung bakal teka nalika Afrika luwih akeh kena pengaruh Corona!

Kekurangan solidaritas Eropa duweni pengaruh paling ala ing Italia. Negara-negara Uni Eropa, sanajan kena pengaruh mengko tinimbang Italia, wis suwe banget karo awake dhewe. "Uni Eropa nilar Italia nalika mbutuhake. Nalika nyalahake tanggung jawab sing ngisin-isini, negara-negara ing Uni Eropa gagal menehi pitulung medis lan pasokan menyang Italia nalika wabah kasebut, "ujare komentar ing jurnal AS. Kebijakan Asing, tanpa nyebutake manawa AS uga ora nggatekake panjaluk Italia kanggo njaluk pitulung.9 Saliyane, China, Rusia lan Kuba wis ngirim tenaga medis lan peralatan. China uga ndhukung negara-negara Eropa kayata Serbia, sing ditinggalake dhewe dening Uni Eropa. Iki ditafsirake dening sawetara media minangka politik kekuwatan Tiongkok.10 Apa tegese, Uni Eropa bakal duwe kekuwatan kanggo mbantu negara calon!

Kahanan aneh uga ana ing pulau Irlandia, nalika Brexit durung rampung - wates antarane Republik lan Irlandia Lor Inggris ora bisa dingerteni ing saben dinten. Karo Corona, iki wis beda. Kanggo sawetara wektu, Dublin, kayata negara-negara UE, nggawe watesan kontak sing ketat, Perdana Menteri Inggris Boris Johnson ora nganggep iki paling suwe (ideologi "kekebalan kawanan") lan nuli mbukak sekolah, sanajan ing Irlandia Lor. Iki nyebabake koresponden radio Austria (ORF) menehi komentar ing ngisor iki: "Sepisan maneh, nuduhake manawa sampeyan Inggris. […] ”Kanthi coronavirus, identitas katon luwih dhuwur tinimbang geografi. Aneh manawa wates sing ora katon kudu nemtokake manawa bocah-bocah sekolah utawa ora.11

Ngabaikan: Sapa maneh sing ngomongake babagan pengungsi?

Ing kabeh langkah sing ditindakake pamrentah Austria, nanging bisa uga ana akal, nggumunake manawa ora ana sebutan wong-wong sing paling mlarat lan paling ora sah ing masarakat - wong-wong sing manggon ing ruang pengungsi ing negara kita, kadhang kala ana ruang sing sempit. , lan sing bisa uga duwe resiko yen kena infeksi. Suaka lan migrasi mundur ing latar mburi nglaporake media. Kasengsaran para pengungsi ing pulau Lesbos - uga ing UE - kayane wis diusir saka warta saben dinane amarga kita sibuk karo awake dhewe. Negara-negara kayata Jerman, sing nganti saiki ngumumake manawa gelem nampa wong enom lan kulawarga sing ora ana gandhengane, wis nundha proyek kasebut. Lan Austria ora nate pengin melu inisiatif iki. Malah panjaluk darurat saka lembaga pengungsi PBB uga masarakat sipil Eropa kanggo evakuasi kamp pengungsi ing Yunani saiki durung dingerteni.12 Ing krisis kasebut, egoisme nasional duwe akibat fatal. Panulis Dominik Barta kanthi jelas nduduhake apa tegese kewarganegaraan ing kasus krisis Corona:

"Warga Milan sing tiwas amarga virus corona tilar donya ing negarane, ing tangan dokter sing lemes sing ngomong basa Italia nganti bisa. Dheweke bakal dikubur ing komunitas kasebut lan sedhih karo kulawargane. Pengungsi ing Lesbos bakal mati tanpa dhokter sing nate ndeleng dheweke. Ora adoh saka kulawargane, dheweke bakal ilang, kaya sing jarene. Wong mati sing ora duwe jeneng sing bakal digawa metu saka kemah nganggo kantong plastik. Pengungsi Siria utawa Kurdi utawa Afghanistan utawa Pakistan utawa Somalia bakal mayit sawise tilar donya, ora disimpen ing kuburan pribadi. Yen kabeh, dheweke bakal dilebokake ing seri statistik anonim. […] Apa kita wong Eropa, utamane nalika krisis, duwe perasaan karo skandal eksistensine sing pancen disenengi? ”13  

Pamer: "Perang" nglawan Corona?

Pamrentah ing saindenging jagad "ngumumake perang" tumrap virus corona. Tiongkok wis miwiti, kanthi slogan Presiden Xi Jinping, "ayo gendera partai kasebut mabur ing ndhuwur garis perang."14 Sawetara conto liyane: "Korea Selatan ngumumake 'perang' tumrap virus corona”; "Israel Nindakake Perang Coronavirus lan Pengunjung Karantina"; "Perang Trump Terhadap Coronavirus Bisa Digunakake" lsp. Lan Presiden Macron ing Prancis: "Kita lagi perang, perang kesehatan, sampeyan bakal nglawan […] nglawan mungsuh sing ora katon. …] Lan amarga kita lagi perang, wiwit saiki saben kegiyatan pamrentah lan parlemen kudu diarahake kanggo nglawan epidemi kasebut. ”15 Malah Sekretaris Jenderal PBB António Guterres percaya manawa kosa kata kasebut kudu digunakake kanggo narik kawigatene kahanan serius.16

Militerisasi basa iki, sing ora cocog karo sebab kasebut - perang nglawan pandemi - nanging nduweni fungsi. Siji tangane dimaksudake kanggo nambah penerimaan sosial kanggo langkah drastis sing matesi kebebasan sipil. Ing perang, kita mung kudu nampa kaya ngono! Kapindho, iki uga nggawe khayalan yen kita bisa ngontrol virus sapisan. Amarga perang diperangi supaya bisa menang. "Kita bakal menang, lan kita bakal luwih kuat moral tinimbang sadurunge," Macron, kayata, sing ngalami tekanan politik domestik sing parah amarga kabijakan sosiale, kanthi wara-wara ngumumake. Virus kasebut tetep tetep, lan kita bakal kudu urip kanthi permanen, dheweke ora ujar.

Ngomong babagan perang kaya ngomong babagan nutup wates. Kalorone uga nduweni makna simbolik sing ora kudu diremehake. Iki mengeti bali saka kedaulatan negara. Kanggo globalisasi ekonomi nyebabake pamrentah nasional duwe pengaruh kurang ing pangembangan ekonomi ing omah lan ora bisa menehi perlindungan warga saka deklarasi, pengangguran, lan owah-owahan drastis ing urip. Karo Corona, kita ngalami renasionalisasi politik lan ruang lingkup anyar kanggo pamrentah. Dadi, dheweke ngomong babagan perang sing pengin dikalahake lan banjur negesake manawa kekuwatane.

Wangsulan: "Kosmopolitan Politik"

Kabeh egoisme nasional sing kasebut ing ndhuwur sekaligus dicocogake karo akeh pitulung, ramah lan solidaritas ing masarakat, nanging uga dhukungan lintas wates. Kesediaan kanggo nuduhake solidaritas iki wis nuduhake ekspresi publik kanthi macem-macem wujud. Nanging, kekurangan struktur politik transnasional lan "nasionalisme metodhe" saiki isih nyegah kekarepan kasebut kanggo nuduhake solidaritas supaya bisa entuk efektivitas global sing cocog. Ing konteks iki, kerja sama ilmu kedokteran ing saindenging jagad ing krisis Corona nuduhake apa potensial solidaritas global sing wis kasedhiya saiki. Lan kerja sama wilayah ing ngisor tingkat negara uga bisa digunakake: pasien saka Alsace Prancis sing kena pengaruh parah digawa menyang negara tetanggan Swiss utawa Baden-Württemberg (Jerman).17

Iku penting yen salah sawijining sawetara sing nggawe kanthi konsisten global proposal kebijakan kanggo ngatasi korona yaiku miliarder Bill Gates, kanggo kabeh wong, sing wis ana ing wulan Februari (nalika kita isih ngarep-arep bebas saka scot) ing artikel ing New England Journal of Medicine18 nuntut supaya negara-negara sugih kudu mbantu sing mlarat. Sistem perawatan kesehatan sing ringkih bisa cepet banget lan uga ora duwe sumber daya sing luwih sithik kanggo nresep konsekuensi ekonomi. Peralatan medis lan vaksin utamane ora bisa didol kanthi bathi sing paling dhuwur, nanging luwih dhisik kudu kasedhiya ing wilayah sing paling mbutuhake. Kanthi pitulung saka komunitas internasional, perawatan kesehatan saka negara-negara berpenghasilan rendah lan menengah (LMIC) kudu ditingkatake kanthi struktural menyang level sing luwih dhuwur supaya bisa siyap kanggo pandemi luwih lanjut. Ing kene konstelasi bermasalah diulangi kanthi cara meh klasik, yaiku negara-negara - sing ngaku demokrasi lan keadilan sosial kanggo awake dhewe - ngupayakake kabijakan nasionalis sing sempit nalika nilarake keterlibatan global karo perusahaan-perusahaan gedhe (lan kepentingane). Malah Yayasan Bill Gates, sing komitmen kanggo masalah kesehatan ora dibantah, sebagian dibiayai dening bathi saka perusahaan sing ngasilake panganan sampah.19

Iki ora ateges liya saka ngetrapake prinsip demokratis sing ditrapake ing negara kita karo kabijakan luar negeri, kanggo ngganti undang-undang sing paling kuat sing paling kuat karo kekuwatan ukum.

Ing kahanan saiki, kritik babagan jalur khusus nasional bisa uga katon minangka daya tarik moral sing ora ana harapan. Nanging wawasan sing diwenehake Corona (maneh) ora anyar. Wis puluhan taun kepungkur, para ilmuwan kaya Carl Friedrich Weizsäcker utawa Ulrich Beck nyebar konsep "politik domestik global." Iki ora ateges liya saka ngetrapake prinsip demokratis sing ditrapake ing negara kita karo kabijakan luar negeri, kanggo ngganti undang-undang sing paling kuat sing paling kuat karo kekuwatan ukum. Struktur sing cocog uga kudu digawe kanggo tujuan iki. Filsuf Jerman Henning Hahn ngarani "kosmopolitanisme politik" iki, sing kudu nglengkapi "kosmopolitanisme moral" sing wis ana.20 Dheweke ora mung siji sing nganjurake "utopia realistis saka rezim hak asasi manungsa global." Kanthi tembung liyane: kekuwatan sains lan masarakat sipil sing ngupayakake demokratisasi masarakat donya, kanggo kewarganegaraan global, wis ana. Nanging, dheweke isih duwe bobot politik sithik, sanajan mantan Sekretaris Jenderal PBB Ban Ki-Moon nyoba ngyakinake negara-negara ing orientasi iki kanthi panjaluk "Kita kudu nyengkuyung kewarganegaraan global" ing 2012.21 Ing kasus tartamtu, iki tegese kita kudu nggawe struktur lan mekanisme utawa ngiyatake sing ana, kayata WHO, ing sanjabane wektu krisis, supaya bisa menehi koordinasi global lan gotong royong yen ana epidemi lan pandemi. Amarga iki minangka qua non sing bener kanggo ngatasi refleks "saben wong kanggo awake dhewe". Apamaneh, para ahli kesehatan paling anyar ngelingake babagan krisis Ebola ing 2015 manawa dudu masalah manawa, nanging mung pitakon kapan, nganti pandemi sabanjure pecah.22

Sinau: "Ana ing planet iki"

Tanpa dipikirake, kita wis nikmati mupangat globalisasi. Nalika krisis iklim lan gerakan politik kaya Jemu kanggo mbesuk wis ngelingake manawa kita nindakake kanthi mangkono, kita nguripake bathi akeh masarakat mlarat ing donya lan nggunakake generasi sabanjure. Nanging, wawasan sing ora jelas iki durung nyebabake akibat sing cocog. Kita ora pengin nyerah "cara urip kekaisaran" (Ulrich Brand) kanthi gampang. Nanging bisa uga pandemi saiki bisa nggawa kita wawasan sing luwih jero. Nanging, saiki kita wis njupuk langkah-langkah drastis sajrone sawetara dina, nalika kita kabeh ragu-ragu banget kanggo ngrampungake perjuangan nglawan perubahan iklim. Lan pangerten yen kudu tumindak bebarengan ora anyar. Malah 30 taun kepungkur, Milan Kundera ngelingake babagan euforia "siji donya", sing ing analisis pungkasan ora liya yaiku "komunitas risiko dunya" (Ulrich Beck): "Kesatuan kamanungsan tegese ora ana sing bisa lolos ing endi wae . "23

Adhasar pertimbangan sing padha, filsuf Prancis Edgar Morin nyipta istilah "nasib bumi umum" lan "bumi kelairan." Kita kudu ngerti manawa kita gumantung karo saben wong ing saindenging jagad. Saiki, ora ana jalur khusus nasional kanggo masalah dunya sing gedhe. Yen pengin duwe masa depan, ujar Morin, kita ora bisa ngindhari pangowahan radikal gaya urip, ekonomi lan organisasi politik. Tanpa ngeculake negara-negara bangsa, kudu nggawe struktur transnasional lan global. Nanging - lan iki penting - kita uga kudu nggawe budaya sing beda kanggo ngisi struktur kasebut kanthi urip. Kanggo nganggep "nasib umum ing bumi", dheweke ujar:

"Kita kudu sinau 'ana' ing planet iki - supaya bisa urip, nuduhake, komunikasi lan komunikasi. Budaya sing dipasang dhewe mesthi ngerti lan mulang babagan kabijaksanaan. Wiwit saiki, kita kudu sinau dadi, urip, nuduhake, komunikasi lan komunikasi minangka manungsa ing planet Bumi. Kita kudu ngluwihi, tanpa nglirwakake, identitas budaya lokal, lan tangi supaya kita dadi warga bumi. ”24

Yen krisis korona nyebabake wawasan iki, mula kita bisa uga nggunakake paling apik saka apa sing bisa ditindakake saka bencana kasebut.


Babagan Author

Profesor Universitas pensiun Dr. Werner Wintersteiner, minangka pangadeg lan sutradara Pusat Riset Damai lan Pendidikan Perdamaian ing Universitas Alpen-Adria Klagenfurt, Austria; dheweke dadi anggota klompok pamimpin kursus gelar Master Klagenfurt “Pendidikan Kewarganegaraan Global.”


Cathetan

1 Edgar Morin / Anne Brigitte Kern: Bumi kelairan. Manifesto kanggo Milenium Anyar. Cresskill: Hampton press 1999, kaca. 144-145.

2 http://archive.is/mGB55

3 Der Falter 13/2020, hal. 6.

4 Cf. uga referensi kanggo sosiolog Philipp Strong, sing wis diagnosa tumindak sing padha banget ing krisis, ing: https://www.wired.com/story/opinion-we-should-deescalate-the-war-on-the-coronavirus/

5 https://www.politico.com/news/2020/03/18/trump-pandemic-drumbeat-coronavirus-135392

6 Steffen Arora, Laurin Lorenz, Fabian Sommavilla ing: The Standard online, 17.3.2020.

7 https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/politik/oesterreich/2054840-Deutschland-genehmigte-Ausfuhr-von-Schutzausruestung.html

8 NZZ, 17. 3. 2020.

9 Kebijakan Luar Negeri, 14. 3. 2020, https://foreignpolicy.com/2020/03/14/coronavirus-eu-abandoning-italy-china-aid/

10 Contone, Der Tagesspiegel, 19. 3. 2020: "Kepiye China ngamanake pengaruh ing Eropa ing krisis korona".

11 Martin Alioth, ORF Mittagsjournal, 17. 3. 2020.

12 Kanggo ditemokake kayata ing: www.volkshilfe.at

13 Dominik Barta: Viren, Völker, Rechte [virus, masarakat, hak]. Ing: Standar, 20. 3. 2020, hal. 23.

14 China Saben Dina, saiki: https://www.wired.com/story/opinion-we-should-deescalate-the-war-on-the-coronavirus/

1f https://fr.news.yahoo.com/ (terjemahan dhewe).

16 Pidato "Wara-wara Perang Virus", 14 Maret 2020. https://www.un.org/sg/en

17 Badische Zeitung, 21 Maret 2020. https://www.badische-zeitung.de/baden-wuerttemberg-nimmt-schwerstkranke-corona-patienten-aus-dem-elsass-auf–184226003.html

18 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2003762?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_axiosam&stream=top

19 https://www.infosperber.ch/Artikel/Gesundheit/Corona-Virus-Das-Dilemma-der-WHO

20 Henning Hahn: Politischer Kosmopolitismus. Berlin / Boston: De Gruyter 2017.

21 UNO Generalsekretär Ban Ki-moon, 26. September 2012, nalika diluncurake "Global Education First" Initiative (GEFI). https://www.un.org/sg/en/content/sg/statement/2012-09-26/secretary-generals-remarks-launch-education-first-initiative

22 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1502918

23 Milan Kundera: Die Kunst des Roman. Frankfurt: Fischer 1989, 19.

24 Morin 1999, minangka Cathetan 1, hal. 145.

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...