Sepuluh Pangajaran saka Krisis Corona

Karangan iki dening Werner Wintersteiner adhedhasar komentar sing diwenehake sajrone webinar 13 April 2020, "Pendidikan Perdamaian lan Pandemi: Perspektif Global."  Sampeyan bisa nemokake video lengkap saka webinar ing kene. Esai iki uga kalebu bagean saka “Koneksi Corona: Sinau kanggo Donya sing Dianyari”Seri sing njelajah pandemi COVID-19 lan cara sing ana gandhengane karo masalah pendhidhikan perdamaian liyane.

Dening Werner Wintersteiner *, Austria

Wektu krisis minangka momen sinau. Mula uga dadi masalah pasulayan politik: Apa pentinge kedadeyan kasebut? Langkah-langkah endi sing kabukten efektif? Kepiye kahanan terus sawise krisis? Apa prilaku sing kudu diganti? Apa masyarakat sing sinau kaya ngono, apa politisi nggawe kesimpulan sing cukup, gumantung banget karo masarakat sipil sing waspada. Teks ing ngisor iki mbahas babagan pitakon kasebut miturut perspektif pendidik perdamaian Eropa. Sawetara kesimpulan bisa uga beda ing bagean liya ing donya lan saka perspektif sing beda. Ayo dirembug!

# 1: Sinau sinau saka krisis

Suwene apa kita pancen percaya manawa ora bisa sinau apa-apa saka krisis? 

Corona ora mulang apa-apa. Krisis dudu guru. Ora ana mekanisme supaya pandemi meksa kita golek wawasan anyar. Nanging, we bisa, kanthi upaya dhewe, bisa sinau pelajaran saka krisis kasebut. Nanging apa kita bisa sinau? "Nalika wong ditarik metu saka ngisor reruntuhan omah sing dibom, dheweke goyangake awake dhewe lan ujar: Aja maneh. Paling ora enggal. ” Mangkene kanthi ragu-ragu pujangga Günther Kunert menilai kekarepan kita kanggo owah sawise Perang Dunia II. Sanajan saiki, sanajan kabeh negesake, isih ana bebaya yen, kajaba sawetara pendekatan sing setengah ati, kabeh bakal tetep padha. Nanging krisis tegese "titik balik": Corona wis nggegirisi sawetara kasunyatan sing salah lan paling ora, sauntara wektu iki ndadekake refleksi dhasar. Kesempatan iki kudu dicekel.

Piwulang sing bakal dipelajari yaiku, miturut pendapatku, umume dudu wawasan anyar, mesthine kita ora butuh Corona kanggo nindakake iki, nanging kita nolak ndeleng "tulisan ing tembok" nganti saiki. Suwene apa kita pancen percaya manawa ora bisa sinau apa-apa saka krisis? 

# 2: Nggambarake pemahaman lan prilaku dhewe

Nalika riset babagan virus saka sudut pandang medis, saka sudut pandang sosial politik, luwih dhisik kudu sinau babagan pemahaman lan prilaku ing krisis kasebut. Virus kasebut nuduhake apa sing durung katon amarga cara mikir khusus lan terisolasi: kerumitan jagad, ketergantungan lan interaksi sing ora kaetung ing kabeh wilayah - kayata, antarane pandemi lan ekonomi. Kaya dene pemahaman, uga prilaku: Ahli sosiologis lan psikolog wis ngenali pirang-pirang pola tindak tanduk sing ora produktif nalika ngrampungake bencana: pisanan ditolak, banjur wedi, banjur nggawe moral lan golek scapegoats, lan pungkasane tumindak kanthi kabeh biaya. Strategi kasebut sing kepiye sing saiki diamati? Kepiye cara ngganti karo tumindak sing luwih akal?

# 3: Sinau globalisasi solidaritas

Kita kabeh ringkih, kita kabeh gumantung karo siji liyane, lan mung solidaritas bebarengan sing bisa nylametake kita. Tujuane, kita nuduhake nasib umum ing bumi.

Corona nuduhake kahanan jagad: kita wis nggawe masalah global, nanging durung entuk solidaritas global. Ing krisis, kita saiki ngalami kekurangan kabeh jagad sing duwe hak sing paling kuat. Kita kabeh ringkih, kita kabeh gumantung karo siji liyane, lan mung solidaritas bebarengan sing bisa nylametake kita. Tujuane, kita duwe nasib umum ing bumi. Nanging kabeh langkah krisis wis ditindakake ing level nasional lan semangat egois nasional. Fantasi swasembada nasional saiki dadi angker kita. Sawetara mekanisme global - kayata Dewan Keamanan PBB - durung digunakake. WHO pancen ringkih banget, lan ora nguatake saiki, AS malah nundha pambayarane. Latar mburi: pandemi iki mengaruhi kabeh wong, nanging ora padha. Contone, ing Amerika Serikat, populasi kulit ireng sing paling mlarat nandhang lara kaya korona. Lan krisis ekonomi, sing saiki ngetutake kunci, nyerang negara-negara Selatan luwih angel tinimbang Eropa sing sugih. Sajrone pangarep-arep supaya bisa luwih apik tinimbang liyane, ora bakal ana solidaritas. Sabanjure, tegese perjuangan umum nglawan perubahan iklim uga gagal.

# 4: Dadi Eropa - ora ana kepentingan nasional

Kabeh ahli setuju: Negara-negara sing saiki luwih apik kaya Austria utawa Jerman mung bisa urip ing jangka panjang yen Italia utawa Prancis lan negara-negara liyane sing kena pengaruh uga bisa urip.

Kanggo Uni Eropa, Corona minangka tes gedhe sing bisa muncul luwih kuat. Nganti saiki, Uni durung lulus tes iki. Negara-negara Eropa wis nanggepi krisis kasebut - kanthi kerugian dhewe - kanthi terisolasi nasional lan mentalitas "nylametake awakmu, sing bisa": pisanan katon amarga ora ana dhukungan bebarengan kanggo nglawan virus, saiki luwih-luwih saka kekurangan solidaritas kanggo nyuda konsekuensi ekonomi saka krisis. Yen terus, iki bakal padha karo "Euxit", penarikan de facto saka kabeh negara anggota saka Uni. Kabeh ahli setuju: Negara-negara sing saiki luwih apik kaya Austria utawa Jerman mung bisa urip ing jangka panjang yen Italia utawa Prancis lan negara-negara liyane sing kena pengaruh uga bisa urip. Saling tulung pitulung ing UE kanggo kepentingan kabeh!

# 4: Gelem ngrampungake "cara urip kekaisaran"

Kita urip kanthi biaya wong ing wilayah liya ing donya lan nggunakake generasi mbesuk, kalebu generasi kita.

Ora mung Corona sing takon babagan "gaya urip kekaisaran" Kulon (Brand Ulrich). Krisis kasebut nyritakake kasunyatan sing kita ora pengin ngerti, yaiku yen kita urip kanthi biaya wong ing wilayah liya ing donya lan nggunakake generasi sabanjure, kalebu kita dhewe. Iki mesthi wae salah, lan bakal salah. Keberlanjutan - yaiku luwih saka mobil listrik lan ngirit energi. Iki uga tegese ngilangi akeh hak istimewa kita. Kita kudu luwih dhisik. Corona nuduhake manawa kita - kesejahteraan ing negara-negara sugih - ora butuh kabeh barang sing diduweni. Kesimpulan: Program pemulihan apa wae ora mung kanggo ngetutake semangat Eropa Aliansi Pamulihan Ijo nanging uga ngormati hubungan ekonomi sing adil karo Global South.

# 5: Saka budaya perang nganti budaya tentrem

Overarmament, utamane senjata pemusnah massal lan senjata nuklir, nyingkirake sumber daya penting manungsa kanggo kemakmuran adil kanggo kabeh wong.

Cara urip kanthi biaya "sisa jagad" mbutuhake akses permanen menyang sumber daya ing kabeh jagad. Akses iki dilindhungi militer - saka sumber daya sing digunakake uga saka saingan potensial. Globalisasi ekonomi lan ekspansi militer saling gumantung, nanging logika militer wis wiwit independen. Overarmament, utamane senjata pemusnah massal lan senjata nuklir, nyingkirake sumber daya penting manungsa kanggo kemakmuran adil kanggo kabeh wong, uga nggawe rasa ora aman lan dadi panyebab utama krisis iklim. Apamaneh saiki, kita ora bisa mbayar sampah maneh. Kanggo ngerti tenan, kita butuh budaya sing tentrem. PBB wis ngaturake dasawarsa pertama abad iki kanggo tujuan kasebut. Ayo gunakake pemahaman sing dipikolehi saka kampanye iki!

# 6: Politik bisa mlaku tanpa populisme demagogis

Ing krisis Corona, populasi gelem percaya marang politisi sing komunikasi wawasan sing ora nyaman lan ngumumake langkah-langkah sing ora nyenengake anggere katon apik. Saiki dheweke njupuk langkah sing ora bakal wani ditindakake kanggo nyuda perubahan iklim. Populasi demagogis saiki leren. Nanging iki mung bisa digunakake amarga kita saiki luwih minat karo kasunyatan lan pengin mbedakake kanthi luwih ketat saka warta palsu, amarga kita mriksa kabeh watesan kanthi mripat kritis kanggo ngerti apa sejatine bisa dingerteni. Kesadharan politik sing waspada iki pancen perlu banget ngluwihi krisis kanggo nolak godaan totaliter sing politikus ora kebal, uga ing demokrasi.

# 7: Negara kesejahteraan tegese keamanan manungsa

Penting, sinau lan ngirit saka pengalaman iki yen ana logika kesejahteraan manungsa sing bisa menang dhukungan mayoritas politik.

Wis puluhan taun, ideologi neoliberal wis demonic, nyerang lan ngrusak negara kesejahteraan. Bubar taun kepungkur, Komisi UE negesake "panggunaan sumber daya sing ora efisien" saka sistem perawatan kesehatan Austria, ujar manawa sanajan nyuda jumlah amben rumah sakit, Austria isih 40% luwih saka rata-rata Eropa! Dina iki kabeh katon beda banget. Negara-negara sing paling akeh nyuda sistem perawatan kesehatan utawa paling ora ngembangake, paling akeh nandhang pandemi kasebut. Tanpa melu-melu negara sing nemtokake, kesehatan utawa akibat sosial saka krisis ekonomi sabanjure ora bisa diserap. Ing wektu sing dibutuhake, bisa dingerteni kabeh wong. Penting, sinau lan ngirit saka pengalaman iki yen ana logika kesejahteraan manungsa sing bisa menang dhukungan mayoritas politik. Amarga samesthine yen krisis ekonomi sing bakal teka bakal nyebabake perjuangan distribusi - ing njero saben negara uga ing konteks global.

# 9: Ngatasi refleks nasional liwat struktur transnasional

Kita butuh luwih akeh UE, kita butuh reformasi lan demokratisasi sistem PBB. Nanging prasyarat kanggo iki yaiku budaya kosmopolitan sing urip.

Sajrone Uni Eropa ora duwe kabijakan kesehatan sing umum, angger lembaga PBB kaya WHO ringkih kaya saiki, ringkese - yen ora ana mekanisme lan struktur transnasional, refleks nasional, "nasionalisme krisis, "Bakal ora bisa dihindari. Dadi kita butuh luwih akeh Uni Eropa, kita butuh reformasi lan demokratisasi sistem PBB. Nanging prasyarat kanggo iki yaiku budaya kosmopolitan sing urip. Sabanjure, mbutuhake reformasi dhasar kanggo sistem pendhidhikan, sing saiki nuwuhake nasionalisme. Ora dadi pendhidhikan nasional, pendhidhikan planet lan kewarganegaraan global kudu dadi prinsip pandhuan.

# 10: "Sinau babagan mutu terestrial kita" (Edgar Morin)

Kita kudu mikir maneh asumsi dhasar babagan peran kita minangka manungsa ing "Bumi kelairan."

Virus COVID-19 saiki isih ana. Kita kudu sinau urip. Iki uga tegese ngowahi pakulinan supaya kita bisa manggon karo. Kanggo nindakake iki, kita kudu mikir maneh asumsi dhasar babagan peran kita minangka manungsa ing "Bumi kelairan." Wis suwe banget kita ngrasakake "master nggawe" sing bisa "ngasorake bumi" kanthi tanpa ukuman. Kanthi mangkono, kita wis nindhes utawa malah ngrusak akeh "kanca urip" alami kita - nanging tumindake saiki bakal malih. Iki kabukten ing kasus pangowahan iklim, nanging pandemi uga disengkuyung amarga ilang keanekaragaman hayati lan watesan saka habitat satwa. Kita kudu sadhar yen kita mung rekanan ing bumi. Ora kasedhiya kanggo eksploitasi sing kejem. Ngerti iki lan ditrapake ing kabeh bidang urip, bisa uga kasebut minangka pangowahan sing paling jero sing bakal ditindakake.

 

Babagan panganggit *

Werner Wintersteiner, Ph.D., minangka pensiunan Profesor Didaktika Jerman Universitas Klagenfurt, Austria. Saka 2005 nganti 2016, dheweke dadi direktur pendiri Pusat Riset Perdamaian lan Pendidikan Perdamaian. Dheweke tetep dadi anggota panitia utama Program Master Universitas babagan "Pendidikan Kewarganegaraan Global." Minat riset utamane yaiku ngembangake dimensi budaya ing riset perdamaian, kalebu literatur lan seni, pasinaon budaya umume, uga pendhidhikan perdamaian lan pendhidhikan kewarganegaraan global. Fokus khusus karyane yaiku kahanan tapel wates transnasional ing wilayah sing diarani Alpen-Adriatik, segi telu antarane Austria, Italia, lan Slovenia.

cedhak

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...