Sukses pasinaon perdamaian sawise konflik gumantung karo guru wulangan

(Dipunbabar saking: Pacelathon. 22 Mei 2017)

Ing taun-taun pungkasan, wis dadi praktik umum ing negara-negara pasca konflik kanggo ngenalake pendhidhikan perdamaian or hak-hak manungsa kursus menyang kurikulum sekolah.

Sak wis.e Pemilu ganas 2007 ing Kenya, kayata kursus pendidikan perdamaian dikenalake dadi kurikulum sekolah menengah. Kursus iki kanggo nyuda ketegangan etnis lan nambah toleransi antar kelompok ing antarane para siswa.

Kajaba iku, setaun sawise krisis pasca pemilihan taun 2010-2011, Côte d'Ivoire ngenalaken kursus kanthi judhul 'Pendidikan Kewarganegaraan lan Hak Asasi Manungsa'dadi kurikulum sekolah. Kajaba, ing Republik Demokratik Kongo, ing Kursus sipil lan Moral direvisi ing taun 2007 kanggo nyakup topik-topik hak asasi manungsa lan budaya perdamaian.

Pendhidhikan perdamaian, utawa kursus hak asasi manungsa, biasane target siswa ing pendidikan dhasar lan menengah. Dheweke ngarahake mulang para siswa "perdamaian" kanthi mbiasakake kanthi macem-macem perspektif lan nambah sikap antar-klompok. Nanging, kesuksesan kursus kasebut gumantung saka kepiye guru ngetrapake.

Sayange para guru ing kahanan pasca konflik bisa uga nduwe bekas psikologis lan prasangka. Kajaba dheweke diwenehi dhukungan sing dibutuhake kanggo ngatasi masalah kasebut, mula ora bakal efektif ngetrapake kursus pendhidhikan perdamaian.

Kurang latihan guru

Minangka pengamatan sing apik banget, ing negara-negara pasca konflik, sithik nganti ora latihan guru diwenehake kanggo para guru sing melu implementasi kurikulum pendhidhikan perdamaian anyar. Kejabi kurang saka perencanaan lan pendanaan, faktor penting sing nerangake kekurangan program latihan guru ana gandhengane langsung karo panganggep tersirat guru sing intine minangka agen perdamaian utawa pelaksana kurikulum sing netral.

Nanging, umume guru urip liwat konflik sing rame kaya masarakat liyane. Mula, para guru bisa uga nduwe bekas psikologis sing jero lan bisa nduwe pandangan bias utawa kleru marang sejarah negarane lan panyebabe konflik kasebut. Sawetara wong bisa uga aktif nyebabake divisi lan kekerasan antar-klompok.

Panliten survey, ditindakake minangka bagean saka proyek riset sing lagi ditindakake ing Pusat Riset Perdamaian lan Pembangunan Universitas Leuven, negesake manawa para guru dudu tabula rasa - manawa dheweke duwe ide sadurunge.

Survei sing ditindakake ing 984 guru sekolah menengah ing Abidjan, Côte d'Ivoire, minangka conto sing apik. Iku nuduhake limang taun sawise krisis pasca pemilihan - sing nyebabake kekerasan nyebar ing antarane panyengkuyung Presiden Ivorian saiki Alassane Ouattara lan para mantan Presiden Laurent Gbagbo - para guru tetep beda-beda gumantung karo garis etno-agama. Dheweke beda banget babagan panyebab lan penyebab utama krisis.

Sejarah regejegan

Umume masyarakat pasca konflik ora mbahas babagan kekerasan negarane ing kurikulum resmi. Dheweke wedi bisa nyebabake ketegangan lan konflik sing anyar amarga ora setuju babagan cara lan jinis sejarah sing kudu diajarke. Yen sejarah konflik diajarke saka macem-macem perspektif, nanging bisa nambah pangerten lan empati antar klompok ing antarane generasi mbesuk, lan bisa uga nyegah ambalan konflik.

Riset kita nuduhake kepeka sensitif kanggo ngembangake lan ngenalake bahan pengajaran anyar babagan pendhidhikan perdamaian lan sejarah konflik. Tuladhane, nalika mayoritas guru ing Côte d'Ivoire sarujuk manawa sejarah konflik Ivoria kudu diwulangake, umume sing ora gelem ngrembug babagan biyen sing biyen ing kelas kasebut. Iki amarga wedi yen bisa mbukak luka lawas utawa nggawe ketegangan ing njero njero kelas.

Guru duwe kebebasan kanggo milih bagean kurikulum sing diwulangake lan kepiye. Contone, salah sawijining guru basa Ivoria sing diwawancarai, nuli dhiskusi babagan buku kasebut Napa aku dadi pemberontak saka mantan pimpinan pemberontak lan Presiden Majelis Nasional saiki, Guillaume Soro. Buku kasebut dudu bagean saka kurikulum resmi. Sacara prinsip apik kanggo ngerti sebabe Soro nglawan pamrentahan, yen ora ana perspektif alternatif, para siswa mulang babagan sejarah sejarah siji pihak.

Ajar perdamaian sawise konflik

Guru luwih seneng nggunakake kebebasan kasebut nalika duwe pandangan sing kuat sing nglanggar kurikulum resmi. Iki nuduhake rong aspek dhasar kanggo mulang perdamaian sawise konflik.

Kaping pisanan, para guru kudu gelem nerusake kurikulum pendhidhikan perdamaian. Yen dheweke ora ndhukung kursus, bisa uga disingkirake utawa milih fokus ing bagean sing paling cocog karo panemune.

Kapindho, para guru kudu disengkuyung kanggo refleksi lan nantang panemune dhewe babagan sejarah kasar negara kasebut. Iki kalebu panemu klompok musuh lan mungsuh sadurunge.

Kanthi ngerteni pandangan lan sejarah klompok sing mbantah sadurunge, para guru bisa uga luwih paham karo sudut pandang dhewe lan tuwuh empati sing luwih gedhe. Iki dadi luwih penting amarga kurikulum resmi kudu menehi macem-macem perspektif marang siswa babagan masa lalu sing kasar ing negarane.

Sabanjure manawa para guru kudu diwulang "perdamaian" dhewe sadurunge mulang tentrem marang murid. Kurikulum pendhidhikan perdamaian luwih bisa nyumbang kanggo nggawe perdamaian sing awet lan nggawe masyarakat sing luwih sabar yen ana upaya kanggo mbuwang asumsi yen guru dianggep dadi agen perdamaian, lan ana upaya sadar kanggo nglatih supaya bisa nindakake peran iki. .

(Bukak artikel asli)

cedhak

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!

1 Komentar

Nggabungake diskusi ...