'Yen serius babagan perdamaian lan pembangunan, kita kudu serius njupuk wanita'

Penutupan sesi 61 Komisi PBB babagan Status Wanita. (Foto: Wanita PBB / Ryan Brown)

'Yen serius babagan perdamaian lan pembangunan, kita kudu serius njupuk wanita'

Duta Besar Anwarul K. Chowdhury

(Dipunbabar saking: SDG kanggo Kabeh. 26 Maret 2017)

Tanpa perdamaian, pembangunan ora bisa ditindakake, lan tanpa pembangunan, perdamaian ora bisa ditindakake, nanging tanpa wanita, tentrem utawa pembangunan ora bisa ditindakake, tulis. Duta Besar Anwarul K. Chowdhury, mantan Sekretaris Jenderal lan Wakil Tinggi PBB. Dheweke minangka inisiator UNSCR 1325 sing diakoni sacara internasional dadi Presiden Dewan Keamanan PBB ing Maret 2000.

NEW YORK (IDN) - Kumpulan aktivis tahunan paling gedhe babagan masalah wanita saka kabeh penjuru dunia sing kumpul ing Perserikatan Bangsa-Bangsa rampung tanggal 24 Maret sawise patemon rong minggu kasebut. Rapat kasebut minangka sesi rutin Komisi Status Wanita. Taun iki sesi Komisi kaping 61 (UN CSW 61). Akeh peserta ing sesi kasebut duwe koneksi langsung ing sikil ing sikil lan ngerti tantangan lan alangan - fisik, ekonomi, politik, sosial, budaya lan sikap - sing diadhepi wanita saben dina saben dinane.

Pamrentah-Masyarakat Sipil Medhot

Wanita PBB siaran pers sing diterbitake sawise kesimpulan kasebut diarani: "Taun iki Komisi rawuh 162 Negara Anggota, kalebu 89 wakil ing level Menteri. Luwih saka 3,900 perwakilan saka 580 organisasi masarakat sipil teka ing New York saka 138 negara, mbuktekake bakal tuwuh kekuwatan lan kesatuan swara wanita ing saindenging jagad. ”

Ya, papan PBB lan desa-desa kasebut rame karo para peserta CSW iki, nanging umume ana ing njaba ruang konferensi nalika ana diskusi resmi agenda agenda taunan Komisi. Umume wong-wong mau ngunjungi papat lokasi sing kasebar ing sanjabane gedung PBB ing ngendi organisasi-organisasi LSM sing ngorganisir 450 acara paralel kasebut dianakake kanthi menehi sumbangan gedhe babagan masalah sing akeh gegayutane lan ana gandhengane karo wanita lan tumrap umat manungsa.

Wakil Negara Anggota ora duwe wektu utawa kepinteran kanggo entuk bathi saka perspektif lan pengalaman nyata sing nyata. Ana hubungan sing jelas antara proses antar pemerintah ing CSW lan musyawarah sing ditindakake para perwakilan masarakat sipil. Sawijining swara LSM nggresah: "Wanita saka Global Kidul ora ditrapake akses menyang UNCSW amarga alasan rasis lan xenophobic sing paling gedhe sajrone pirang-pirang taun."

LSM PBB DPI sing ngakoni ora bisa ngakses uga. Putus sambungan iki mbebayani banget kanggo majune agenda wanita kaya sing diandharake dening CSW. Iki ora cocog kanggo proses CSW lan kudu ditangani kanthi lengkap lan bebarengan karo Negara Anggota, masyarakat sipil lan sekretariat PBB.

Global-Grassroots Medhot

Kajaba iku, ana sambungan nomer loro sing misahake perwakilan LSM sing melu global saka perwakilan masarakat sipil saka negara-negara rentan. Kurang antarmuka iki duweni potensi ngrusak solidaritas wanita, sing dibutuhake sajrone jam amarga ana bathi kanggo wanita sing wis digawe wiwit Konferensi wanita Beijing ing taun 1995.

Sesi CSW taun iki lan tantangan sing diadhepi ringkes ditulis ing Laporan Demokrasi Terbuka tanggal 23 Maret dening Nazik Awad artikulasi: "Prestasi gerakan hak-hak wanita sajrone limang dekade kepungkur saiki ana ing bebaya saka wates sing ditutup lan intoleransi sing tambah. Keadilan gender ora bisa digayuh tanpa kekuwatan solidaritas wanita ing saindenging jagad. Hak wanita klompok ing saindenging jagad tantangan kanggo gelut; ora mung kanggo sebab-sebab sing disengkuyung, nanging mung kanggo eksistensi. Otoriterisme, fundamentalisme, populisme, lan terorisme nguwasani luwih akeh negara saben dina, dene klompok hak-hak wanita nemokake papan kerjane nyusut kanthi lokal lan global.

"Gerakan wanita akar rumput ing negara-negara sing konflik lan negara ora stabil dicekel ing kahanan kerja sing misuh. Tanpa solidaritas lan dhukungan saka klompok wanita sing luwih mantep ing negara maju, gerakan wanita bakal alon-alon ilang, lan bakal ilang kabeh bathi sajrone dasawarsa kepungkur. ”

Putus Anane-Ora Apik Pria

Putus sambungan kaping telu luwih umum lan dawa - ora ana sing jelas diiringi pria sing ora minat ing diskusi CSW. Antarane meh 4000 peserta LSM lan Negara-negara Anggota, CSW ora entuk perhatian lan wigati, sing pantes ditindakake pria.

Wong gagal nyambungake musyawarah CSW babagan masalah wanita amarga duwe pengaruh paling lengkap ing agenda global perdamaian, pembangunan lan hak asasi manungsa. Saliyane, para pria sing wis katon aktif ing agenda CSW umume nyuda kesetaraan lan pemberdayaan wanita. Ora ana gaweyan manungsa sing migunani lan migunani yen ora duwe wanita ing pusat lan penting banget supaya pria ngerti sing luwih cepet tinimbang mengko.

Kanthi "pemberdayaan ekonomi wanita ing jagad kerja sing ganti" minangka tema prioritas sesi kasebut, musyawarah fokus ing area wiwit saka gaji sing padha lan kerja sing ora dibayar wanita nganti kerja sing layak, ngilangi alangan diskriminasi lan investasi kanggo akses wanita kanggo digital lan ijo ekonomi.

Pungkasan Ketimpangan Ekonomi Saiki Luwih Jauh

Laporan OXFAM International 2 Maret 2017 'Ekonomi sing digunakake kanggo wanita' nyuntikake energi intelektual seger sajrone macem-macem acara CSW 61. Pratelan kasebut manawa "wanita ing saindenging jagad ngadhepi ancaman anyar, sing mbebayani mbebasake hak-hak sing wis dimenangake nganti pirang-pirang dekade lan ngganggu upaya mungkasi kemiskinan sing ekstrim ... kemajuan menyang risiko kesetaraan wanita bakal dibalikke, sawijining perkara sing ora bisa ditindakake para pimpinan dunia mungkasi kemiskinan ekstrem ing taun 2030 ”asring bola-bali.

OXFAM ngramalake manawa "Ing tarif saiki, wektu sing dibutuhake kanggo nutup 23 persen jurang bayaran global antarane pria lan wanita udakara 170 taun - 52 taun luwih dawa tinimbang taun kepungkur. Lan, sajrone limang taun kepungkur, pendanaan donor langsung menyang organisasi hak-hak wanita isih kurang saka sithik. Kabeh risiko kasebut mbatalake hak-hak wanita dadi mbalikke ", ndhesek supaya" saben wong duwe peranan kanggo njamin hak balik wanita kasebut ora kedadeyan. "

Sanajan ana upaya pirang-pirang taun, miturut OXFAM, "ketimpangan jender ing perekonomian saiki wis diwiwiti taun 2008 lan jutaan wanita ing saindenging jagad tetep ngalami upah sing kurang, ora duwe lowongan kerja sing aman, aman, lan tanggung jawab sing abot lan ora padha. kanggo karya perawatan sing ora dibayar, kayata gaweyan omah lan perawatan bocah. ” Biaya ketimpangan menehi beban gedhe banget kanggo masarakat, sing ing istilah ekonomi nganti 9 triliun dolar ing negara-negara berkembang. Nilai global karya perawatan wanita sing ora dibayar saben taun kira-kira 10 triliun dolar.

Sanajan meh setengah tenaga kerja pertanian ing donya kalebu wanita, lapuran OXFAM nyathet, wanita duwe lahan pertanian kurang saka 20%. Sanalika, 60% wong sing luwe kronis ing planet iki kalebu wanita utawa bocah-bocah wadon. Kita ora bisa nggayuh tujuan global Zero Hunger tanpa wanita. Ngadhepi kasunyatan tantangan tantangan iki sing asring mutasi lan muncul maneh, apa bisa tenan kita ujar manawa "saiki kita ndeleng intoleransi sing sehat kanggo ketimpangan tuwuh dadi perubahan sing tegas lan positif" kaya kepala Wanita PBB sing ngumumake ing pernyataan kasebut ing pungkasan sesi kasebut. .

Sawetara CSW 61 Keuntungan

Sanajan ana alangan sing gedhe banget, aku yakin CSW 61 entuk bathi kanggo terus nyorot langkah proaktif sing dibutuhake kanggo bocah-bocah wadon kanthi wanita. Perhatian khusus sing diwenehake kanggo peran media, kekerasan adhedhasar cyber lan kesetaraan digital uga kudu digatekake.

UNSCR 1325 lan Konferensi Dunia kaping lima babagan Wanita

Sanalika aku percaya tenan yen rong bidang sing kudune diwenehi perhatian CSW 61 yaiku Resolusi Dewan Keamanan PBB 1325 babagan "wanita lan perdamaian lan keamanan" lan proposal gabungan sing digawe dening Presiden sesi 66 ing Majelis Umum PBB lan Sekretaris Jenderal Perserikatan Bangsa-Bangsa tanggal 8 Maret 2012 kanggo rapat Konferensi Global Wanita dening PBB ing 2015, rong puluh taun sawise puncak wanita pungkasan ing Beijing.

Dheweke negesake: "Amarga wanita nyipta separo kamanungsan lan pentinge lan relevane masalah wanita kanggo kemajuan global, saiki wayahe konferensi jagad kasebut digawe, luwih-luwih jagad iki ngalami owah-owahan gedhe banget. ngarep duwe pengaruh uga positif kanggo wanita. "

Proposal iki kudu diuripake maneh lan direvisi kanggo jadwal konferensi wanita kaping lima ing taun 2020, 25 taun sawise Beijing. Wanita PBB minangka pimpinan implementasi UNSCR 1325 kudu nggunakake kasunyatan manawa adopsi taun 1325 wis mbukak kesempatan wanita sing ditunggu-tunggu.

Owahan Budaya Patriarkal sing Diperlokake

Sekretaris Jenderal António Guterres ing pesen ing Dina Wanita Internasional ujar kanthi bener manawa "Sejatine Lor lan kidul, Wétan lan Kulon - lan aku ora ngomong babagan masarakat, budaya utawa negara apa wae - ing endi wae, kita isih duwe budaya sing didominasi pria. ”

Wirang yen ing dasawarsa kaping pindho ing abad kaping 21 norma lan praktik diskriminatif tumrap wanita tetep oyot banget. Alangan struktural lan ketimpangan sosial lan ekonomi ngalangi kesetaraan gender ing pamrentah nasional ing saindenging jagad. Partisipasi politik, diskriminasi hukum kalebu hak lan warisan tanah, kepemilikan bisnis minangka area sing kudu ana intervensi strategis kanggo kesetaraan.

Mesthine, kita ora kudu nganggep penting hak hak seksual lan reproduksi, sing dadi masalah paling kontroversial ing Beijing lan isih nggawe kontroversi paling gedhe ing negosiasi PBB. Uga, pambasmian kemiskinan minangka keprigelan wanita sing pertama lan paling penting amarga mayoritas wong miskin ing donya kalebu wanita, lan feminisme kemiskinan minangka kasunyatan ing negara-negara miskin lan sugih. Militerisme lan militarizasi sing saya tambah saya parah.

Nguatake kepemimpinan politik wanita bakal duwe efek riak ing saben level masyarakat lan kondisi global. Nalika dikuatake kanthi politik, wanita nggawa katrampilan lan perspektif sing penting lan beda ing tabel nggawe kabijakan dibandhingake karo kanca lanang.

Siji piwulang inspirasi sing dakkerteni ing uripku yaiku aja nganti lali yen wanita - setengah saka pitung poin rong yuta wong ing dunya - dipinggirake, ora ana kemungkinan kanggo jagad kita bisa entuk pembangunan distribusi lan perdamaian berkelanjutan kanthi nyata. . Nalika wanita asring dadi korban pertama konflik bersenjata, dheweke uga kudu lan mesthi diakoni minangka kunci kanggo ngrampungake konflik kasebut. Aku yakin tenan yen ora wanita melu maju budaya perdamaian ing level sing padha karo pria, perdamaian berkelanjutan bakal tetep ora ana ing kita.

Kita kudu eling yen tanpa katentreman, pembangunan ora bisa ditindakake, lan tanpa pembangunan, perdamaian ora bisa ditindakake, nanging tanpa wanita, tentrem uga pembangunan ora bisa ditindakake.

PBB kanggo Nggawe Perubahan Transformatif kanggo Kesetaraan Wanita

Pangowahan transformasi kanggo kesetaraan wanita lan budaya perdamaian ora bakal kelakon tanpa komitmen pribadi saka saben wong. Ayo fokus kanggo nyingkirake ketimpangan jender lan prasangka lan diskriminasi tumrap wanita saka pola pikir lan uga kahanan nyata. Ketimpangan bakal terus lan malah ngrembaka tanpa ana gaweyan amarga budaya sing disenengi. Tumindak mung dibutuhake nalika pengin nyingkirake.

Piagam Perserikatan Bangsa-Bangsa, nalika ditandatangani ing taun 1945, minangka perjanjian internasional pertama sing negesake prinsip kesetaraan antarane wanita lan pria. Wiwit iku, PBB mbantu nggawe warisan sejarah strategi sing disepakati internasional, kerangka hukum global, standar, program lan target kanggo maju status wanita ing saindenging jagad.

Ing pidato menyang CSW 61 nalika dibukak tanggal 13 Maret 2017, janji kesetaraan sejatine wanita, Sekretaris Jenderal Guterres negesake manawa "Kita butuh pergeseran budaya - ing jagad iki lan PBB." Ayo padha kabeh muga-muga sukses bisa nggayuh sing bisa dadi warisane dhewe-dhewe. [IDN-InDepthNews - 26 Maret 2017]

(Bukak artikel asli)

 

cedhak

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!

2 Komentar

Nggabungake diskusi ...