Perpecahan sektarian isih nahan sekolah Irlandia Lor

Pendhidhikan perdamaian dilebokake ing kurikulum NI. Silabus primer lan pasca-primer nduweni unsur statutoris sing mbantu siswa mikir babagan ideologi komunal sing bentrok ing masyarakat ing konteks sing konstruktif lan ora konfrontasi.

Miturut Jem Newton

Luwih saka tembok perdamaian 40 isih misahake distrik Belfast, Derry lan Portadown, sawetara didegake sajrone Troubles kanggo njaga komunitas Katulik lan Protestan sing perang, liyane nalika wiwitan gencatan senjata ing pungkasan taun 1990-an kanggo nyegah kekerasan sektarian. .

Rintangan, nganti dhuwur 8 meter, nyuda kesempatan kasebut kanggo agresi sembrono, nanging uga kesempatan kanggo dialog, ora kanggo sebutno kontak saben dina antarane individu.

"[Tembok perdamaian] nambah rasa manawa komunitas loro kasebut ora perlu ngobrol," ujare buruh komunitas saka Belfast lor nalika wiwitan gencatan senjata. "Sampeyan kudu ngelingi manawa DUP [pro-Inggris] ora ngobrol karo [Republikan] Sinn Fein lan mentalitas kasebut nyaring menyang bangsane dhewe."

Senadyan tembung-tembung sing apik ing persetujuan Jumat Agung 1998 sing nyengkuyung nggawe sekolah sing nggabungake rong komunitas kasebut, luwih saka 20 taun saka perjanjian gencatan senjata sing ndadekake perdamaian sing rapuh ing Irlandia Lor (NI), paling ora 90% bocah isih sekolah ing sekolah sing dipisahake. ing garis agama, miturut data resmi anyar.

Secara umum, bocah-bocah saka kulawarga Protestan mlebu sekolah sing dikontrol negara, dene bocah-bocah saka kulawarga Katulik pindhah menyang sekolah sing 'dirawat', uga didhukung pendanaan umum.

Nanging ing wektu sing padha, luwih saka 70% wong tuwa NI ujar ing jajak pendapat anyar, dheweke pengin ngirim anak-anake menyang sekolah sing diarani sekolah terpadu - sing duwe asupan sing kira-kira padha saka loro komunitas kasebut.

Malah ana tagihan anggota pribadi - "promosi pendidikan terintegrasi" - dibahas ing Stormont, parlemen devolved wilayah kasebut. Nanging, kemajuan kasebut ditindakake kanthi amandemen sing disedhiyakake dening partai utama ing eksekutif pambagi kekuwatan lan nasibe ora mesthi, utamane amarga pemilihan bakal ditindakake ing wilayah kasebut ing musim semi iki.

"Ana resiko sing tagihan bisa dibenakake dadi luwih sing iku ora worth njupuk nerusake,"Komentar Paul Caskey, kepala kampanye saka Integrated Education Dana, kang mbantu finance startups sekolah thanks kanggo sumbangan saka badan philanthropic. "Politisi ujar manawa ora ana sing nglawan pendidikan terintegrasi, nanging ora tumindak apa-apa."

Nalika loro sektor sekolah kontrol lan Katulik-maintained nyusut, pendidikan terpadu bisa wikan minangka ancaman dening sawetara ing loro komunitas iman.

"Partai politik utama ngerti yen sekolah dadi pusat masyarakat Irlandia Lor," ujare Caskey. "Reformasi pendidikan minangka masalah liyane sing angel ditindakake dening partai politik utama."

Eksekutif bareng-bareng kekuwatan, sing dipimpin dening Demokrat Unionists (DUP) lan Sinn Fein, nduweni rekam jejak sing kurang apik kanggo ngetrapake keputusan babagan macem-macem subyek sing kontroversial, ing ndhuwur kabeh sing diarani masalah warisan sing golek keadilan hukum kanggo pembunuhan lan kejahatan liyane. ditindakake dening kabeh pihak sajrone Masalah.

Secara demografis, pendidikan terintegrasi ora pas kanggo Irlandia Lor. Ana wilayah gedhe ing sisih kulon lan ing pesisir lor-wétan sing akeh pedunungé Katolik lan Protestan, lan ing ngendi integrasi kelas kanthi basis sing padha ora praktis. Iki lan faktor liyane kayata sekolah undersubscribed wis mimpin ing 15 taun kepungkur kanggo kalem ing nggawe sekolah terpadu - salah siji newbuild utawa transformasi sekolah ana dening dikarepake wong tuwa populer. Sajrone rong taun kepungkur, pandemi COVID uga ora mbantu.

Tren iki, lan dorongan kanggo nggunakake sumber daya pendhidhikan kanthi luwih efisien - sistem sekolah ing wilayah kasebut dianggep paling boros ing papat wilayah Inggris amarga ngurmati pengaturan paralel kanggo sekolah Protestan lan Katulik - wis mimpin ing dasawarsa pungkasan. kanggo nambah popularitas saka kemitraan pendidikan bebarengan ngidini guru lan murid kanggo nuduhake fasilitas, sumber daya lan keahlian antarane pamisah sektarian.

Salah sawijining sebab pendidikan bareng wis sukses yaiku ora ngancam identitas lan etos sekolah sektoral.

"Salah sawijining alesan pendidikan bareng wis sukses yaiku ora ngancam identitas lan etos sekolah sektoral," ujare Dr Rebecca Loader saka Pusat Pendidikan Bersama Universitas Ratu ing Belfast. "Tanpa iki, akeh inisiatif gabungan ora bakal kelakon."

Pendhidhikan perdamaian dilebokake ing kurikulum NI. Silabus primer lan pasca-primer nduweni unsur statutoris sing mbantu siswa mikir babagan ideologi komunal sing bentrok ing masyarakat ing konteks sing konstruktif lan ora konfrontasi.

"Ing Tahap Utama 3 [11-14 taun], siji-sijine periode sejarah sing kudu disinaoni siswa yaiku: 'Konsekuensi jangka pendek lan jangka panjang saka pemisahan ing Irlandia'," ujare Sean Pettis saka Dewan NI kanggo Pendidikan Terpadu. Iki nyakup umume masalah sing ana hubungane karo konflik taun-taun lan kedadeyan-kedadeyan sing nyebabake perdamaian sing rapuh saiki.

Nanging mung minoritas siswa nerusake sajarah ngluwihi tataran 3. "Tantangan iku carane njaluk 14-taun-tuwone concluding pendidikan sajarah sing duwe pangerten tenan apik saka masyarakat dhewe,"Panjenenganipun nuduhake metu.

Nanging sing diarani kelas kewarganegaraan minangka area sinau utama sing mbantu siswa mbentuk pandangan donya. Bocah-bocah diwulang wiwit umur enem taun kanggo ngembangake rasa hormat marang wong liya lan njelajah persamaan lan bedane komunitas, ing modul kurikulum sing diarani Pangembangan Pribadi lan Saling Ngerti.

Ing tingkat pasca-primer, fokus ing nilai-nilai pribadi ditangani ing Modul Kewarganegaraan Lokal lan Global, ing ngendi para siswa dijaluk ngenali tantangan lan kesempatan sing ana keragaman lan inklusi.

Nanging kaya sing dikarepake, kelas kewarganegaraan beda-beda ing kualitas. "Ing pungkasan taun 1990-an, ana pangarep-arep yen pendidikan kewarganegaraan bakal muncul minangka mata pelajaran kaya matematika utawa Inggris. Nanging ana kekurangan investasi ing identitas profesional lan pembangunan, "ujare Pettis.

Akibaté, bisa nganti skor guru sing njupuk kelas kewarganegaraan ing sawetara sekolah pasca sekolah dasar. "Akeh karya sing ndhukung piwulang kewarganegaraan wis dadi NGO," dheweke nambah.

Nanging Caskey yakin owah-owahan saiki ora bisa dihindari: "Akeh wong sing ora seneng karo label tradisional; masyarakat wis ganti kathah luwih cepet saka politisi. Aku percaya yen ana owah-owahan seismik ing sikap wong menyang divisi komunitas sajrone 3-4 taun kepungkur. Saiki ana momentum nyata lan pemilihan [taun iki] bakal menarik.

Eksekutif NI ngarep-arep mbusak kabeh tembok perdamaian ing taun 2023. Apa sing kedadeyan ing wektu kasebut bisa uga gumantung saka pamrentahan apa sing muncul saka pemilihan Mei sabanjure.

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...