Kelingan Nelson Mandela ing ulang taun kaping pisanan tilar donya: kawicaksanan kanggo perdamaian

John Vaughn

Universitas KwaZulu-Natal, Afrika Selatan
(Artikel sing ditampilake: Masalah # 116 Desember 2014)

Aku nulis babagan iki nalika nyedhaki ulang taun kaping pisanan kematian Nelson Mandela, presiden demokrasi pertama ing Afrika Selatan. Madiba, kaya sing dikawruhi kanthi tresnani, tilar donya ing tanggal 5 Desember 2013, nalika yuswa 95 taun. Dheweke bakal eling amarga akeh kontribusi saka wong ing saindenging jagad. Pamaca buletin iki bakal ngelingi Mandela minangka tahanan apartheid ing Afrika Selatan sajrone 27 taun lan banjur dadi pemenang hadiah Nobel Peace. Aku pengin nggunakake kesempatan iki kanggo mikir lan ngelingi sawetara kontribusi Mandela kanggo pembangunan perdamaian. Apa warisan sing ditinggalake Madiba kanggo komunitas pendidik perdamaian kita? Apa kawicaksanan sing bisa ditemokake saka urip lan karya Nelson Mandela nalika ngadhepi tantangan panganiaya lan ketimpangan saiki? Iki minangka pitakon sing pengin dakkandhakake ing artikel iki.

Ing konferensi tahunan Asosiasi Penelitian Perdamaian Internasional (IPRA) kaping 25 ing wulan Agustus taun iki, aku ngirim makalah kanthi irah-irahan: "Ngenani persatuan, perdamaian lan nilai-nilai: kebijaksanaan Nelson Mandela," sing dakcritakake ing artikel iki. Ing presentasi, aku nyakup gambar-gambar sing dijupuk ing situs capture Mandela, papan sing dicekel Mandela sadurunge penjara sing dawa. Situs iki mung udakara 23 kilometer saka omahku.

mandela
Situs Jupuk Mandela

Situs iki nduweni patung Mandela sing digawe saka 50 potongan logam sing beda kaya gambar ing ndhuwur. Iki minangka patung sing apik tenan amarga sing nonton aktif melu "nggawe Mandela". Iki mbutuhake pamirso supaya bisa nggunakake posisi sing becik supaya proses koneksi bisa kedadeyan, supaya potongan-potongan sing beda-beda bisa dicampur kabeh lan supaya citra Mandela sing apik katon. Simbolisme luwih lanjut ing tampilan Mandela iki yaiku citrane digawe saka latar utawa konteks sing ana ing babagan logam kasebut. Dadi perspektif Mandela ing situs iki gumantung saka sambungan sing diidini nggunakake posisi lan ndeleng ing konteks. Aku yakin telung faktor kasebut, yaiku nyambungake, perspektif lan konteks, uga ditrapake kanggo kepiye kita bisa ndeleng lan ngelingi Nelson Mandela minangka sumber kebijaksanaan perdamaian.

Aku wis milih limang piwulang saka urip lan karya Mandela sing dadi bagean saka kawicaksanane kanggo perdamaian, kabeh urusan karo jinis panyambungan, lan kabeh digambarake kanthi macem-macem kutipan saka akeh alamat umum Mandela lan biografi, Long Walk menyang Merdika. Nanging sadurunge ndeleng iki, luwih dhisik kudu ngrampungake macem-macem perspektif Mandela. Perjalanan uripe, gumantung karo sudut pandang sampeyan, bisa diterangake minangka "Saka teroris nganti pemenang Nobel Perdamaian". Mandela ora nate nolak lan nulis:

"Aku diarani teroris wingi, nanging nalika aku metu saka kunjara, akeh wong sing ngrangkul aku, kalebu mungsuhku, lan iku biasane sing dakkandhani karo wong liya sing ujar yen sing ngupayakake mbebasake negarane yaiku teroris. Aku ujar manawa dheweke uga dadi teroris wingi, nanging, dina iki, aku dikagumi karo wong-wong sing ujar yen aku siji. ”

1. Nyambung karo mungsuhmu
Piwulang kapisan sing metu saka pethikan ing ndhuwur gegayutan karo carane Mandela milih menehi hasil karo mungsuhé, sing wis dipenjara 27 taun. Iki minangka salah sawijining kontribusi paling gedhe kanggo pembangunan perdamaian. Pamrayoga ing kene yaiku:

"Yen sampeyan pengin rukun karo mungsuhmu, sampeyan kudu kerja sama karo mungsuhmu. Banjur dheweke [dadi] dadi mitra sampeyan. ” '

2. Nyambung karo jaman biyen
Gandheng cenenge karo piwulang kapisan, yaiku saranane Mandela babagan urusan mbiyen. Nalika nilar jabatan dadi presiden tanggal 15 Juni 1999, dheweke ujar:

"Warga Afrika Selatan kudu ngeling-eling jaman kepungkur sing elek supaya bisa ngrampungake, ngapura yen kudu dingapura nanging aja lali."

Iki minangka wujud pangeling-eling sing kritis, cara nggoleki maneh supaya bisa maju; bagean penting saka peacebuilding.

3. Nyambung perdamaian batin lan njaba
Piwulang utama sing diconto ing tumindak Mandela yaiku pentinge entuk keseimbangan antara perdamaian pribadi lan perdamaian masarakat. Mandela luwih misuwur amarga sing terakhir, nanging kemampuane dadi pembuat perdamaian lan pambangun perdamaian ing Afrika Kidul lan jagad iki nuntut dheweke nggawe perdamaian batin. Ing babagan sejarawan kasebut Sarah Nuttall (2014) nyathet:

"... nalika Mandela wis suwe katon minangka wong sing tumindak ... ana akeh urip lan pamikiran sing ngundang obrolan babagan proyek pembebasan batin lan emansipasi manungsa sing ditindakake dening tokoh kaya Mahatma Gandhi, Martin Luther King lan Ang San Suu Kyi… ”

Kemampuan iki bisa uga paling dituduhake dening Mandela nalika ujar:

"Nalika metu saka lawang menyang gerbang sing bisa nyebabake kamardikan, aku ngerti yen aku ora nate nesu lan nesu, aku isih bakal dikunjara."

Lan iki bisa uga minangka inspirasi utama kanggo pendhidhikan perdamaian nalika ngatasi ilmu pahit:

"Ora ana sing lair sengit karo wong liya amarga warna kulit, utawa latar mburi, utawa agama. Wong kudu sinau gething, lan yen bisa sinau gething, bisa diwulangake supaya tresna, amarga katresnan luwih alami ing manungsa manungsa tinimbang sing ngelawan. "

4. Kebebasan lan kamanungsan sing gegandhengan
Piwulang penting lan sikap pribadi sing dakkarepake kanggo Mandela, gegayutan karo sesambungane antarane kabebasan karo kamardikane lan kabebasan kabeh wong. Dheweke menehi akeh pernyataan babagan iki:

"Wong sing ngilangi kebebasan wong liya yaiku tahanan sengit, dheweke dikunci ing prekara prasangka lan pikiran sing sempit. Aku ora bener-bener bebas yen njupuk kamardikan wong liya, kaya dene manawa aku ora bebas nalika kamardhikan dijupuk saka aku. Wong-wong sing ditindhes lan uga dianiaya dirampok kamanungsane ... Amarga supaya bebas ora mung nyingkirake rantai, nanging urip kanthi cara sing ngajeni lan nambah kebebasan wong liya.

Kita ngerti banget manawa kebebasan kita ora lengkap tanpa kamardikan wong Palestina; tanpa résolusi konflik ing Timor Wétan, Sudan lan wilayah liya ing jagad iki. ”

Pandangan babagan kebebasan lan kamanungsan kasebut nggambarake humanisme Afrika saka Mandela lan kapercayan sing kuat ing sesambungan lan ketergantungan kabeh wong kaya sing ditulis ing basa-basa Afrika minangka wujud 'kemanusiaan' liwat konsep kayata Ubuntu (Zulu) lan Botho (Sotho). Sanajan ana kritik manawa konsep-konsep kasebut bisa uga ketinggalan jaman lan ana gandhengane karo komunitas komunitaritas sing wis usang, aku yakin saiki relevan lan duwe nilai perdamaian sing dhuwur.

5. Nyambungake macem-macem bentuk kekerasan… ngelingi kekerasan struktural
Upaya akeh kita minangka petugas perdamaian fokus ing panganiaya fisik lan langsung. Mandela ngelingake supaya ora lali marang tanggung jawab lan tanggung jawab sing ana hubungane karo kemiskinan minangka bentuk kekerasan liyane:

"Ngatasi kemlaratan dudu tugas amal, nanging tumindak keadilan. Kaya Budhak lan Apartheid, mlarat ora lumrah. Iki digawe saka manungsa lan bisa diatasi lan dibasmi dening tumindake manungsa. Kadhangkala generasi gedhe dadi hebat. Sampeyan bisa dadi generasi sing hebat. Ayo kaagunganmu mekar. ”

Ing pungkasan, aku pengin nulis sawetara tulisan sing cedhak karo omah sing cocog karo refleksi ing kene. Iki minangka conto kepiye para warga Afrika Kidul nggunakake kawicaksanan Madiba. Putriku Talia bubar menehi pidato ing dina penghargaan akhir sekolah menengah. Nalika ngelingake kanca-kanca sakelas babagan perjalanan sing wis rampung lan perjalanan anyar sing bakal ditindakake, dheweke menehi kutipan biografi Mandela. Dheweke ujar:

"Kita bathi amarga, minangka generasi Bebas Lair, kita diberkahi karo kawicaksanan pimpinan sing luar biasa, wong sing urip uga nuduhake motto 2014: Sinau Katresnan. Timbal. Dadi, tembung iki saka Tata Madiba (muga-muga nyawane tentrem) nuntun sampeyan ing perjalanan:

'Aku wis mlaku ing dalan sing dawa menyang kebebasan. Aku wis nyoba ora gojegan; Aku wis nggawe kesalahan ing dalan. Nanging aku wis nemokake rahasia yen sawise menek bukit gedhe, siji mung bakal nemokake yen isih akeh bukit sing bisa didaki. Aku njupuk sawetara wektu ing kene kanggo istirahat, nyolong tampilan pemandangan sing mulya ing sekitarku, kanggo ndeleng jarak sing dakkirim. Nanging aku mung bisa ngaso sedhela, kanggo kebebasan duwe tanggung jawab, lan aku ora wani suwe, amarga mlaku dawa durung rampung. '"

Nalika ngelingi Mandela setaun sawise tilar donya, aku yakin tembung-tembung kasebut paling cocog kanggo komunitas pendidik perdamaian uga… kita wis entuk kemajuan, nanging mlaku-mlaku isih bisa uga. Mandela ngajak kita mlaku-mlaku nalika ujar:

"Jagad iki tetep akeh banget kasangsaran manungsa, mlarat lan kekurangan. Ana ing tangan sampeyan supaya jagad iki dadi donya sing luwih apik kanggo kabeh. "

Links:

Vaughn John (PhD) mulang Pendidikan Damai lan Resolusi Konflik ing Universitas KwaZulu-Natal, Afrika Selatan. Dheweke dadi co-konferensi Komisi Pendidikan Damai Asosiasi Riset Perdamaian Internasional (IPRA). Dheweke bisa dihubungi ing: [email dilindhungi]

 

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...