Nemtokake Masculinity ing Afghanistan

(Dipunbabar saking: USIP 15 Februari 2018)

Dening Belquis Ahmadi & Rafiullah Stanikzai

[icon name = "download" class = "" unprefixed_class = ""] download a pdf of USIP Peace Brief

Sawise luwih saka telung puluh taun ketidakstabilan politik, konflik kekerasan, lan invasi asing, Afghanistan minangka omah kanggo rong generasi sing wis diwasa mung ngerti konflik lan perang. Akibate, tumindak kasar lan agresif - khususe saka nom-noman lanang - wis dadi norma sing ditrima kanggo masarakat Afghanistan. Ringkesan Damai iki nyimpulake temuan awal proyek pilot kanggo nganalisa pengaruh konflik lan kekerasan puluhan taun tumrap para pemuda Afghanistan lan efek upaya ngajar toleransi, maskulinitas sing tentrem, lan resolusi konflik dhasar lan katrampilan perdamaian.

Summary

  • Warga Afghans ngalami stres sacara fisik lan emosional wiwit telung taun suwene perang lan konflik kasar.
  • Sajrone konflik kasar, kaslametan dadi prioritas utama, meksa masarakat nindakake tumindak kasar lan agresif. Asile, panganiaya dadi cara sing bisa ditrima kanggo ngrampungake konflik ing saindenging masarakat Afghanistan.
  • Norma sosial akeh pengaruhe kanggo mbentuk tumindake individu, kalebu panggunaan kekerasan. Dadi, konsep maskulinitas ing Afghanistan kudu didefinisikan maneh, kanthi negesake penolakan kekerasan lan pujian kanggo wong-wong sing ngrampungake konflik kanthi solusi sing tentrem.

Pambuka

Luwih saka telung puluh taun ketidakstabilan politik, konflik kasar, lan invasi manca negesake Afghanistan dadi inti. Saklawasé rong yuta wong tiwas, luwih saka sejuta cacat utawa yatim piatu, lan sejuta wanita randha. Saiki, Afghanistan ngadhepi akibat pirang-pirang dekade kekerasan, eksodus massa, lan pamindahan: ora aman, ora sabar karo macem-macem pandangan, lan omah meh rong generasi sing wis tuwuh dikepung karo konflik lan perang. Prilaku kasar lan agresif - khususe saka nom-noman lanang - wis dadi norma sing ditrima kanggo masarakat Afghanistan.

Wiwit taun 1987, nalika populasi Afghanistan kira-kira 11.5 yuta, populasi negara kasebut meh tikel dadi 29.2 yuta, miturut perkiraan anyar saka Biro Sensus Afghanistan. (CIA World Factbook ndadekake angka kasebut luwih dhuwur, luwih saka telung puluh papat yuta.) Asile, Afghanistan minangka salah sawijining negara paling enom lan paling cepet ing saindenging jagad.1 Kira-kira 60 persen populasi negara kasebut ana ing sangisoré umur rong puluh lima lan udakara 46 persen ana ing umur limalas taun, miturut Worldbookbook.

Ing pirang-pirang wilayah ing Afghanistan, tampilan agresi lan intimidasi nuduhake ritus kanggo bocah lanang lan lanang lan wadon. Nanging, panriman sosial tumindak kasebut nambah risiko yen intoleransi keragaman lan kekerasan interpersonal… dadi kasunyatan urip saben dinane.

Wis pirang-pirang puluhan kesempatan pendidikan sing ilang, kerusakan akeh lan disintegrasi komunitas lan kulawarga, lan pengangguran nyebar kanthi rasa ora aman lan panganiaya sing terus-terusan nyebabake beban bocah enom, utamane para pemuda sing asring kepeksa njupuk peran sing golek dana ing sanget umur enom.

Pemuda, Ketidakstabilan, lan Konflik

Umume, para mudha ing Afghanistan - utamane para nom-noman - ora duwe watesan babagan tujuane lunga utawa sapa sing ana gandhengane. Kaya wong enom ing endi wae, dheweke seneng-seneng lan golek makna lan tujuan sajrone urip. Nanging, amarga kahanan sing saiki ana ing Afghanistan, pamrentah Afghanistan ora bisa nyalurake efektifitas energi, kreativitas, lan motivasi muda kasebut menyang tumindak positif sing bisa nguatake para pemuda dadi agen pangowahan positif ing komunitas kasebut.

Amarga pamrentah ora bisa ngatasi pengangguran kanthi efektif, sawetara wong enom ora duwe kerjaan lan mula ora bisa nggayuh harapan masarakat kanggo menehi dhukungan finansial kanggo kulawargane sing cedhak lan akeh. Akibate, akeh pemuda Afghanistan dadi terlibat ing tindak pidana teratur utawa kegiatan ilegal - lan asring kasar - kanggo ngrampungake kewajiban lan kewajiban sing dianggep kulawarga.

Para ilmuwan sosial ngamatake korélasi ing antarane negara-negara kanthi populasi pemuda sing saya akeh lan sing rentan ngalami konflik kasar. Ing panelitian babagan pemuda, ketidakstabilan, lan konflik, Institut Riset Damai Oslo nyathet manawa "risiko statistik konflik ditambah ing negara-negara kanthi populasi sing isih enom banget." 2 Korélasi sing padha ing negara berkembang didokumentasikake dening ilmuwan politik Amerika Gary Fuller lan Jack A. Goldstone. Miturut laporan 2007 sing diterbitake dening Population Action International, "Antarane taun 1970 lan 1999, 80 persen konflik sipil… kedadeyan ing negara-negara sing 60 persen utawa luwih saka populasi ana ing umur 30 taun." 3 Dewan Hubungan Luar Negeri nyathet manawa, ing taun 2007, ana sewidak pitu negara kanthi tonjolan pemuda (istilah sing digawe dening ilmuwan sosial Jerman Gunnar Heinsohn kanggo nuduhake populasi sing didominasi wong umur limalas nganti rong puluh sanga), lan sawidak saka iku ngalami kerusuhan sosial lan panganiaya.4

Ngelingi peran penting para pemuda kanggo perdamaian lan keamanan uga panganiaya, Dewan Keamanan PBB ing Desember 2015 nggunakake Resolusi 2250 sing ndhesek negara-negara anggota kanggo mikirake mekanisme sing bisa nggawe para pemuda bisa melu kanthi signifikan ing proses perdamaian lan resolusi perselisihan.5 Nanging, penting banget, yaiku kesempatan kanggo para nom-noman nyalahake maskulinitas sing kasar lan tumindak lan prilaku sing agresif ing level pribadi. Ing pirang-pirang wilayah ing Afghanistan, tampilan agresi lan intimidasi minangka ritus kanggo bocah lanang lan lanang lan wadon. Nanging, panriman sosial tumindak kasebut nambah risiko yen intoleransi keragaman lan kekerasan interpersonal, kalebu panganiaya tumrap wanita lan bocah-bocah, dadi kasunyatan urip saben dinane.

Laporan 2009 sing bareng diterbitake dening Misi Bantuan PBB ing Afghanistan lan Kantor Komisioner Tinggi kanggo Hak Asasi Manungsa nggambarake kekerasan minangka "kedadeyan saben dinane ing bagean bagean gedhe wanita Afghanistan." 6 Paling anyar, studi kasus 2017 dening Save the Children International nyathet manawa kekerasan fisik tumrap bocah-bocah isih tetep ing Afghanistan, kanthi bocah lanang luwih seneng ngalami sawetara bentuk kekerasan fisik saka wong tuwa, sedulur, utawa guru sing dibandhingake bocah-bocah wadon. Panliten kasebut uga nemokake manawa "bocah-bocah saka wilayah kutha nglaporake ngalami macem-macem jinis kekerasan ing omah tinimbang bocah-bocah ing deso." 7

Contone carane kekerasan ditampa minangka kasunyatan urip saben dinane yaiku tumindak ala wanita enom Afghanistan ing jantung Kabul ing Maret 2015 dening luwih saka satus wong. Wong-wong sing nindakake tindak kejahatan kasebut minangka warga Kabul biasa sing bisa ditemoni saben dina saben dinane. Dheweke asale saka macem-macem lapisan masyarakat. Dheweke minangka petugas toko, siswa sekolah menengah lan universitas, personel keamanan, lan wong sing liwat sing ora mandheg takon-tinakon babagan sejatine kejahatan kasebut nanging terus melu manut paukuman biadab kasebut.

Tragedi iki minangka panggilan kanggo para nom-noman sing wiwit duwe inisiatif kanggo ningkatake tumindak tentrem lan ora ngandhani maskulinitas sing kasar, kasunyatane tetep mayoritas wong Afganistan ngalami kekerasan wiwit cilik, kalebu fisik nyiksa ing omah dening wong tuwa lan sedulur uga nggunakake ukuman kopral liberal ing masjid, madrasah, lan sekolah. Bocah-bocah nyekseni ibu lan mbakyune sing dilecehke banget dening anggota kulawarga, sing bakal ditampa minangka norma sosial lan budaya, nyebabake ditampa panganiaya minangka pilihan sing pertama lan kadang mung kanggo ngrampungake konflik.

Sinau Inti Tanpa Wadhah Lelaki

Ngelingi kabutuhan kanggo nggarap para pria enom babagan narasi maskulinitas, ing 2015 Institut Perdamaian Amerika Serikat (USIP) wiwit ngetrapake proyek pilot rong taun kanggo ngrangsang refleksi dhiri lan supaya para pemuda bisa emosional lan intelektual. Kanthi dhukungan saka masarakat sipil Afghanistan lan wakil pamrentah lan ahli internasional, proyek kasebut fokus ing papat propinsi: Balkh, Nangarhar, Herat, lan Kabul.

Ing Afghanistan, wong lanang lan lanang ora gelem ngrembug babagan emosi lan rasa wedi. Proyek iki nyedhiyakake platform sing aman supaya bisa ngomong kanthi terbuka lan jujur ​​babagan pirang-pirang taun konflik lan kekerasan bersenjata nyebabake nilai, sikap, lan tingkah laku. Ing pertemuan kasebut, para pemudha kasebut ngobrol babagan harapan kulawarga lan budaya, gegayuhan pribadine dhewe, lan kepiye cara ndeleng identitas maskulin. Peserta proyek ngganti crita pribadi babagan tuwuh ing perang lan nyakseni wiwit cilik banget macem-macem bentuk kekerasan, ing omah lan ing njaba, lan kepiye cara nggawe tingkah laku marang wong liya. Proyek kasebut nyoba nggayuh iki liwat lokakarya pelatihan karo klompok telung puluh wong ing saben propinsi kasebut. Peserta melu lokakarya babagan konsep maskulinitas, toleransi, lan prilaku sosial sing tentrem, yaiku conto saka negara-negara konflik lan pasulayan liyane sing dituduhake.

USIP melu karo peserta proyek kanggo netepake potensi utawa owah-owahan nyata ing sudut pandang lan sikap babagan definisi maskulinitas. Sanajan fokus diskusi yaiku peran, identitas, lan pengalaman pria sajrone konflik kekerasan ing negara kasebut, para peserta uga ngrembug babagan peran lan tanggung jawabe wanita sadurunge wanita. Umume, nanging ora kabeh, para peserta ujar manawa duwe kekuwatan lan kontrol marang anggota kulawarga minangka aspek penting kepiye anggone nemtokake maskulinitas. Minangka salah sawijining peserta ujar, "Kanggo nuduhake kabeh wong sing duwe kontrol, dheweke kudu duwe kontrol utawa kekuwatan marang anggota kulawarga. Iku tegese sampeyan duwe kontrol kanggo wong-wong mau. Wong liya yakin manawa sampeyan duwe kemampuan kanggo mrentah liwat suku utawa komunitas. ”

Peserta uga ngomong babagan konsepsi babagan maskulinitas nyebabake interaksi karo anggota wanita ing kulawargane. Siji wong ujar, "Aku pengin rumangsa dadi bos kulawarga [aku]. Aku duwe kaluwihan tinimbang anggota kulawarga kulawarga. Apa sing dakkandhakake kudu ditampa dening wong liya amarga aku dadi pencari nafkah kulawarga. ” Wong liya padha frustasi amarga dheweke nyoba ngowahi prilaku sing agresif, ibune lan adhine minangka wong sing ngolok-olok dheweke lan menehi label minangka "kewanitaan" lan "apik kanggo bojo lan bocah-bocah dianggep ora dadi pria . " Ana pemuda saka Herat ujar, "Wiwit cilik, ibu-ibu mulang babagan sipat sing bisa ditampa kanggo wong sing terhormat. Dheweke ngandhani supaya kita wani, ora nuduhake emosi, lan dadi wong sing bakal wedi karo wong liya. "

Nalika bakal cepet ngukur pengaruh jangka panjang saka kesempatan lan ilmu sing diwenehake USIP kanggo para pemuda ing provinsi target, para peserta lan kolega lan anggota kulawarga nglaporake owah-owahan prilaku para trainee. Salah sawijining peserta, siswa madrassa saka Nangarhar, ujar, "Pengambilan utama kanggo aku [saka proyek iki] yaiku kanthi kritis menilai tindakan pribadi lan tembungku marang wong liya. Kanthi cara iki, aku wis sinau maneh babagan prilaku pria sing sejatine. " Peserta liyane saka Kabul ujar, "Aku dadi tantangan kanggo ngowahi awakku dhewe [kanggo ngowahi prilaku] amarga luwih saka rong puluh taun masarakat menehi narasi maskulinitas sing adhedhasar tumindak agresif lan ora sopan dadi wong sing angel. Aku kudu ngelingake aku saben dinane supaya nggunakake narasi maskulinitas sing tentrem. "

Salah sawijining pengaruh ora langsung yaiku nggawe ide kritis babagan kebutuhan para pemuda Afghanistan kanggo ngenali conto lan panutan positif ing wilayah kasebut sing nyengkuyung toleransi lan prilaku sing tentrem. Peserta nyedhiyakake sawetara rapat kanggo diskusi babagan filsafat non-kekerasan sing dipromosekake dening Abdul Ghaffar Khan, sing diwenehi gelar Bacha Khan (Raja) dening para pandhereke. Lair ing taun 1890, Bacha Khan - kadang diarani Gandhi Muslim - nalika isih enom isih diwasa kanggo mbasmi kemlaratan ing India Inggris lan ningkatake pentinge lan pendhidhikan lan literasi kanggo pria lan wanita. Khan ngandharake kapercayan manawa masarakat kudu ngajeni adhedhasar tumindak tinimbang klasa utawa latar sosiale.

Ing taun 1929, Khan ngedegake gerakan Khudai Khidmatgar ("Abdi saka Gusti Allah") kanggo nuwuhake pendekatan tanpa kekerasan kanggo masalah sosiopolitik masarakat, kalebu buta huruf, perselisihan getih, tindak pidana, panggunaan mabuk, lan fraksi. Bagéyan saka alesan kenapa pesen saka Bacha Khan resonasi banget karo para pemuda ing proyek kasebut amarga dheweke saka wilayah kasebut lan asale saka latar budaya sing padha. Minangka salah sawijining peserta ujar, "Bacha Khan minangka lawane para panglima perang lan politisi sing mandhiri ing jamanku. Aku pengin nurut cara urip Khan, sing adhedhasar toleransi lan ngajeni kabeh. ”

Rekomendasi

Kanggo ngganti rasa maskulinitas sing kasar sing wis ana ing norma sosial lan budaya Afgan, pendhidhikan lan dhukungan kudu diwenehake kanggo wong-wong sing pengin nggawe pangowahan saka njero. Kudu ana panelitian sing luwih jero babagan hubungane antarane kekerasan rumah tangga lan kekerasan sosial uga pengaruh negatif saka hukuman kopral ing sektor pendhidhikan. Konsep maskulinitas kudu dilebokake maneh ing masarakat kanthi definisi anyar sing nolak kekerasan lan muji wong sing ngrampungake konflik kanthi solusi sing tentrem. Kajaba iku:

  • Kudu ana panelitian sing jero kanggo luwih ngerti korélasi sing dirasakake ing antarane tonjolan pemuda lan tumindake kegiatan kriminal lan kasar. Strategi pemuda pamrentah Afghanistan kudu nggambarake kasunyatan kompleks umbul-umbul negara kasebut lan kebutuhan para pemuda Afghanistan kanggo golek cara kanggo nyalurake energi pemuda menyang tumindak sing positif lan migunani.
  • Upaya kudu digawe kanggo nyebar pesen perdamaian lan tumindak tentrem kanthi conto saka negara utawa wilayah kasebut, kayata Bacha Khan.
  • Wanita duwe peran penting kanggo mbentuk pandangan lan kepribadian bocah, lan dheweke asring dadi penguatan stereotipe jender. Program kanggo ndhidhik wanita ing keterampilan ngasuh anak lan kekuwatan kanggo tumindak bocah kudu ditrapake ing macem-macem sektor, kalebu kesehatan lan pendhidhikan lan media utama.
  • Institusi negara sing relevan - kayata Komisi Hak Asasi Manusia Independen Afghanistan lan kementerian urusan wanita, pendhidhikan, lan haji lan urusan agama - lan departemen provinsi kanthi kolaborasi karo organisasi masyarakat sipil kudu njupuk langkah-langkah proaktif kanggo ndhidhik wanita babagan konsekuensi stereotipe gender. sing mesthi bisa nyebabake kekerasan tumrap awake dhewe.
  • Para pinituwa lan mullah komunitas - para utusan utama ing masarakat Afghanistan - kudu melu nyebar pesen-pesen maskulinitas kanthi tentrem liwat pandonga ing dina Jumuah lan rapat umum.
  • Upaya uga kudu digawe karo siswa sekolah, sing kepribadian lan pola prilaku isih dikembangake, kanggo mulang babagan toleransi, maskulinitas sing tentrem, lan resolusi konflik dhasar lan katrampilan nggawe perdamaian.
  • Organisasi pamrentah lan non-pemerintah kudu nindakake kampanye kesadharan umum kanggo promosi ide-ide maskulinitas non-agresif liwat media anyar lan sing wis ana.

Cathetan

  1. James Burton, "30 Negara Populasi Paling Enom ing Dunia," WorldAtlas, 25 April 2017, www.worldatlas.com/articles/the-youngest-populations-in-the-world.html.
  2. Kari Paasonen lan Henrik Urdal, "Tonjolan Pemuda, Pangecualian lan Ketidakstabilan: Peran Pemuda ing Musim Semi Arab," Tren Konflik 3 (Oslo: Peace Research Institute Oslo, 2016).
  3. Elizabeth Leahy, Wujud Bab Sing Bakal Deleng: Napa Struktur Umur Penting karo Dunia sing Lebih Aman, Sing Luwih Adil (Washington, DC: Population Action International, 2007), hal. 10.
  4. Lionel Beehner, "Pengaruh 'Tonjolan Pemuda' Kanggo Konflik Sipil," Dewan Hubungan Luar Negeri, 7 April 2007, www.cfr.org/backgrounder/effects-youth-bulge-civil-conflicts.
  5. Perserikatan Bangsa-Bangsa, "Dewan Keamanan, kanthi Resolusi Ngadopsi Bersatu 2250 (2015), Ndhukung Negara-Negara Anggota kanggo Nambah Perwakilan Pemuda ing Pembuatan Keputusan ing Kabeh Tingkat," rilis warta, 9 Desember 2015, www.un.org/press/en/2015/sc12149.doc.htm.
  6. Misi Bantuan PBB ing Afghanistan lan Kantor Komisioner Tinggi PBB kanggo Hak Asasi Manungsa, "Menengis Dadi Kekerasan: Mungkasi Penganiayaan Wanita ing Afghanistan," (Kabul: Misi PBB ing Afghanistan & Kantor Komisioner Tinggi kanggo Hak Asasi Manusia, 2009) , www.ohchr.org/Documents/ Press / VAW_Report_7July09.pdf.
  7. Simpen Anak Internasional, "Pengetahuan, Sikap lan Praktek Tumindak Kekerasan lan Prilaku Mbebayani tumrap Bocah ing Afghanistan" (London: Save the Children, 2017) https://reliefweb.int/report/afghanistan/knowledge-attitudes-and-practices-violence-and-harmful-practices-against-children.

Babagan Ringkesan iki

Ringkesan Damai iki nyimpulake temuan awal proyek pilot kanggo menilai pengaruh konflik lan kekerasan puluhan taun tumrap para pemuda Afghanistan lan efek upaya mulang wong-wong mau toleransi, maskulinitas sing tentrem, lan resolusi konflik dhasar lan katrampilan nggawe perdamaian. Disponsori dening Pusat Asia ing Institut Perdamaian Amerika Serikat (USIP), proyek kasebut minangka salah sawijining upaya USIP sing terus ditindakake kanggo program kanggo pria, perdamaian, lan keamanan ing zona konflik. Belquis Ahmadi minangka pejabat program senior ing program USIP ing Afghanistan. Rafiullah Stanikzai minangka pejabat proyek senior ing USIP.

(Bukak artikel asli)

cedhak
Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

2 thoughts on “Redefining Masculinity in Afghanistan”

Nggabungake diskusi ...

Gulung menyang Top