Dialog Perdamaian minangka Anane Keadilan: Penalaran Etis minangka Tujuan Pembelajaran Penting Pendidikan Perdamaian (Bagian 2 saka 3)

Undangan kanggo Pendidik Damai saka Dale Snauwaert lan Betty Reardon

Pambuka Editor

Iki minangka kaloro ing dialog seri telung bagean antarane Betty Reardon lan Dale Snauwaert babagan "Dialog Perdamaian minangka Kehakiman." Cicilan iki kalebu ijol-ijolan katelu lan kaping papat antarane penulis. Dialog kanthi sakabehe diterbitake liwat Ing Factis Pax, jurnal online peer-review pendidikan perdamaian lan kaadilan sosial.

Tujuan saka dialog, miturut penulis:

"Dialog babagan pendidikan perdamaian iki dipandu dening rong pratelan dhasar: perdamaian minangka anane keadilan; lan pertimbangan etika minangka tujuan pembelajaran sing penting kanggo pendidikan perdamaian. Kita ngajak para pendidik perdamaian ing endi wae kanggo mriksa lan netepake dialog kita lan tantangan sing digarisake, lan melu dialog lan koloki sing padha karo kolega sing duwe tujuan umum kanggo nggawe pendidikan minangka instrumen perdamaian sing efektif. Kanthi cara iki, kita ngarep-arep bisa menehi inspirasi wacana babagan budidaya katentreman, hak asasi manungsa lan prentah moral babagan keadilan; ayo padha ngupayakake bebarengan kanggo ngembangake pedagogi pembelajaran inti babagan penyelidikan etika lan pertimbangan moral minangka esensial pendidikan perdamaian.

Baca part 1 lan part 3 ing seri.

Kutipan: Reardon, B. & Snauwaert, D. (2022). Dialog Perdamaian minangka Anane Keadilan: Penalaran Etis minangka Tujuan Pembelajaran Penting Pendidikan Perdamaian. Undangan kanggo Pendidik Damai saka Dale Snauwaert lan Betty Reardon. Ing Factis Pax, 16 (2): 105-128.

Tukar 3

Snauwaert:  Kaya sing sampeyan saranake, pratelan lan kewajiban keadilan, sing dadi inti etika pendidikan perdamaian, bisa diungkapake ing basa hak lan kewajiban, lan mulane, para pendidik perdamaian duwe kewajiban moral kanggo menehi kesempatan kanggo sinau hak asasi manungsa lan lingkungan sinau sing konsisten karo keadilan. Titik sampeyan ing kene penting banget. Gagasan hak asasi manungsa minangka cara sing dominan kanggo nyatakake tuntutan keadilan ing donya modern (Bobbio, [1990] 1996; Falk, 2000; Glover, 2000; Gutmann, 2001; Ignatieff, 2001; Jones, 1999; Perry, 1998 Vincent, 1986). Omongan hak wis dadi "lingua franca saka pamikiran moral global” (Ignatieff, 2001), p.53). Hak-hak minangka panjaluk sing bener kanggo nikmati barang-barang etis sing dijamin sosial. Kajaba iku, sawetara hak "dhasar", ing pangertèn sing padha perlu kanggo seneng kabeh hak liyane (Shue, 1980, p. 19). Hak iku a nyoto dhasar kanggo a mbenerake dikarepake ing pangertèn sing menehi normative milutaken Alesan kanggo panjaluk sing ditindakake. Hak ana hubungane karo kegiatan ngaku, yaiku kegiatan sing diatur dening aturan: "Duwe pratelan ... yaiku nduwe pertimbangan sing cocog ... (Feinberg, 2001, p. 185).

Dadi, hak bisa dianggep minangka perlindungan marang paksaan, kekurangan, lan perawatan sing ora manusiawi. Hak nglindhungi wong sing ora duwe daya saka sing kuat (Bobbio, [1990] 1996; Ignatieff, 2001; Jones, 1999; Vincent, 1986). Minangka Norberto Bobbio negesake, hak asasi manungsa muncul saka "kondisi khusus sing ditondoi dening pertahanan kabebasan anyar nglawan kekuwatan lawas (Bobbio, [1990] 1996, p. xi)." R. J Vincent nganggep manawa dheweke minangka "senjata wong sing ringkih nglawan sing kuwat (Vincent, 1986, p. 17)." Ing pangertèn iki, hak-hak iku politik, yaiku sarana kanggo ngadili konflik lan minangka sarana kanggo nglindhungi kepentingan individu (Ignatieff, 2001). Hak-hak kasebut nemtokake apa sing kudu ditindakake dening individu, ditrapake kanggo nuntut / nuntut, lan / utawa dilindhungi, lan, kanthi mangkono, minangka salah siji saka rong dimensi inti saka kaadilan.

Reardon:  Ana rong konsep ing pernyataan kasebut babagan hak-hak sing integral karo tujuan sosial lan tujuan pembelajaran sipil pendidikan perdamaian: pisanan, gagasan hak minangka barang etis sing sampeyan nemtokake ing ijol-ijolan liyane sing aku paraphrase minangka: kepentingan dhasar sing penting, substantif utawa abstrak, wong duwe alesan kanggo nilai; lan kapindho, statement concluding Panjenengan ing alam politik adhedhasar aturan saka hak. Sasaran sinau sing dakkarepake minangka asil sinau sekunder lan tersier babagan gagasan kasebut yaiku kapasitas kanggo ngenali, nemtokake lan ngupayakake barang-barang etika, lan katrampilan kanggo melu politik kanggo nggayuh.

Nalika sampeyan ngomong babagan hak-hak individu, pratelan manawa masyarakat sing diwajibake kanggo nepaki hak-hak sing dibenerake ndadekake wacana sinau ing ranah komunal hak asasi manungsa generasi kapindho, sing dikodifikasi ing Konvensi Internasional babagan Hak-Hak Sosial lan Ekonomi. . Norma utawa aturan Konvensi digawe saka konsep dhasar kabutuhan sing dibutuhake kanggo kesejahteraan manungsa, sing sadurunge lan luwih ringkes diidentifikasi ing UDHR. Ing kerangka pratelan sampeyan, pratelan manawa kabeh anggota masyarakat, kanthi individu lan bebarengan, bisa nyukupi kabutuhan kasebut yaiku syarat universal kanggo njaga urip, kesejahteraan fisik lan sosial.

Refleksi hak-hak sing digagas, sing sejatine ngerteni kabutuhan manungsa universal, bisa ndadékaké para siswa ngerti manawa manungsa iku siji spesies sing duwe nasib sing padha. Spesies kasebut, umume diarani kamanungsan, kaya masyarakat, minangka subyek hak. Contone, PBB bubar ngumumake hak manungsa kanggo lingkungan sing sehat. Kasunyatan kabutuhan manungsa universal digabungake karo konsep kamanungsan tunggal mujudake barang-barang etika substantif lan abstrak, pratelan sing nyebabake masalah etika lan moral dhasar. Keruwetan kesejahteraan saiki lan kaslametane manungsa ing mangsa ngarep nyebabake masalah politik sing paling penting sing pendidikan perdamaian duwe tanggung jawab etika sing ora bisa dihindari. Dadi, kudu dadi fokus utama lan subteks sing terus-terusan saka kabeh pitakon pendidikan perdamaian babagan hak asasi manungsa lan kabeh bentuk keadilan.

Fokus utama lan subteks nyedhiyakake pembelajaran perdamaian sing dibutuhake kanthi langsung ing konteks konflik budaya, sosial, lan politik saiki, luwih rame lan luwih virulent tinimbang sing diadhepi wiwit hak asasi manungsa dadi norma internasional sing diakoni. Pendhidhikan perdamaian ditantang kanggo nuntun para siswa supaya entuk katrampilan politik sing ngidini dheweke ngetrapake hak asasi manungsa kanthi efektif kanggo ngrampungake konflik, nggawe pratelan kesimpulan sampeyan minangka artikulasi sing apik babagan tujuan kasebut. Aku nggusah kabeh pendidik perdamaian kanggo nimbang statement sampeyan minangka sabdhoning carane kita bisa ngupaya kanggo nepaki kewajiban etika wigati ing wektu kita.

Tukar 4

Snauwaert: Amarga pentinge hak lan kewajiban sing sampeyan saranake minangka tujuan inti saka pendhidhikan perdamaian, bakal migunani kanggo njlentrehake babagan hak lan kewajiban. Gagasan yen hak minangka tuntutan sing dibenerake dumadi saka rong unsur: klaim, lan kabeneran. Klaim kudu duwe isi. Nalika pratelan digawe iku tansah pratelan kanggo soko, lan iki mundhakaken pitakonan saka isi hak-opo apa kita kabenerake ngaku? Kajaba iku, pratelan sing dibenerake kudu ditujokake marang wong liya (Forst, 2012). "Kanggo duwe hak-klaim kudu duwe kewajiban dening wong liya utawa wong liya" (Jones, 2001, p. 53). Unsur dhasar saka hak, mula, yaiku identifikasi tugas sing digawe dening hak (Shue, 1980).

Salajengipun, tugas mbutuhake identifikasi agen (s) sing nyekel tugas sing digawe dening hak. Identifikasi iki uga mbutuhake kabeneran kanggo ngetrapake tugas marang agen sing ditemtokake (Jones, 2001). Hak-hak kudu mbutuhake tugas lan kanthi mangkono identifikasi sapa sing nduweni kewajiban kanggo njamin perlindungan hak kasebut. Imposition saka tugas menyang agen tartamtu gumantung marang jinis tugas, kemampuan agen kanggo nepaki tugas, lan kabeneran moral kanggo imposition saka tugas.

Diskusi babagan tugas sing ditindakake dening hak kasebut nuduhake yen, kaya sing wis dibahas ing ndhuwur, subyek kaadilan minangka struktur institusional dhasar masyarakat (Rawls, 1971). Minangka Thomas Pogge argue, hak "klaim moral marang organisasi masyarakat" (Pogge, 2001, p. 200), lan kanthi mangkono prakara kaadilan sosial. Kuwajiban utama negara, pamrentah, kanggo nulung, nyingkirake, lan nglindhungi hak-hak wargane. Gagasan yen hak mbutuhake tugas minangka gagasan dhasar babagan keadilan. Hak-hak minangka pratelan sing bener kanggo, lan proteksi, kepentingan vital siji-sijine mbutuhake struktur kelembagaan masyarakat, sistem hukum lan pemerintahane, dadi adil.

Wigati dimangerteni manawa warga negara uga duwe kewajiban kanggo ndhukung panyiapan lan kelestarian institusi sing adil. Kuwajiban iki kalebu kuwajiban nolak ketidakadilan. Yen kita amarga pangayoman saka hak-hak kita, lan institusi sosial, khususe pamaréntah, nyekel tugas bantuan lan pangayoman, banjur warga individu duwe tugas dhasar kanggo ndhukung institusi sosial lan politik adil, lan kanggo nolak lan reformasi institusi, hukum, kawicaksanan, adat istiadat, lan praktik sing gagal menehi perlindungan kasebut, utawa sengaja dirancang kanggo nglanggar hak-hak wong tartamtu.

Reardon:  Konsep filosofis sing sampeyan mbangun pernyataan kasebut minangka dhasar kanggo pendhidhikan kanggo pertimbangan etika, lan macem-macem katrampilan inti kewarganegaraan sing tanggung jawab. Dheweke uga menehi kesempatan kanggo refleksi babagan basa, tembung sing kita gunakake kanggo napsirake jagad iki, lan nerangake kepiye carane kita ngarep-arep bisa ngganti. Agensi, isi, tugas, struktur kelembagaan, lan justifikasi minangka istilah sing kudu ana ing kosakata kabeh pendidik perdamaian, lan gagasan sing diungkapake - sanajan kanthi tembung sing beda - kudu dingerteni lan dihargai dening warga masyarakat apa wae sing ngupayakake keadilan.

Kanggo entuk akrab, tugas kurikulum kanggo pendidikan kewarganegaraan dhasar yaiku kanggo napsirake konsep kasebut ing basa warga biasa. Yen kaadilan sing lestari arep digayuh liwat mujudake hak asasi manungsa, gagasan dhasar saka filsafat kaadilan kudu dingerteni lan diajeni dening warga umum. Mulane, pengamatan kasebut dirumusake kanthi nimbang guru sekolah menengah lan tingkat awal. Sekolah menengah lan taun pisanan pendhidhikan sarjana minangka tingkat sinau sing paling cocog karo tujuan sing ngandhani ijol-ijolan iki. Iki minangka taun-taun nalika para warga enom wiwit tumindak kanggo nggayuh nilai-nilai sing dikarepake masyarakat, kanggo ngadhepi kerumitan nggayuh keadilan. Kompleksitas dicethakaké minangka makna lan panggunaan tembung-tembung sing relevan sing nyatakake konsep-konsep sing kudu ditliti, nggoleki kejelasan makna lan tujuan sing penting kanggo khasiat politik.

Kejelasan konsep penting kanggo isi kabeh desain kurikulum lan utamane ditekanake ing pendidikan perdamaian. Aku bakal mbantah manawa menehi informasi babagan nilai lan filosofi tujuane uga kudu dicritakake kanthi jelas dening para perancang. Konsep - yaiku, gagasan lan tembung sing nyatakake - minangka media utama wacana pendidikan perdamaian. Konsep filosofis sing sampeyan gunakake ing statement iki kudu dadi medium sing digunakake pendhidhikan perdamaian kanggo njelajah kompleksitas masalah keadilan. Minangka konotasi sing dielingake tembung-tembung kasebut, para siswa njlentrehake makna sing ditunjuk lan dikonotasi saka konsep-konsep sing relevan lan cara kerjane kanggo nggayuh keadilan.

Komplementaritas uga kontradiksi ing antarane konsep inti lan makna saka tembung sing digunakake kanggo nyatakake bisa dideleng, sing nyebabake pemikiran sing luwih rumit selangkah adoh saka bifurcation saka tembung kasebut. salah siji utawa framing sing ndominasi pertimbangan masalah etika ing paling wacana politik saiki. Netepake complementarities, kemungkinan saka uga / lan amarga framing minangka landasan kanggo nggambarake macem-macem pendekatan alternatif kanggo masalah kaadilan tartamtu. Nemtokake macem-macem alternatif lan melu refleksi nilai-nilai ing milih antarane pilihan kanggo tumindak minangka praktik sing penting ing pedagogi pendidikan perdamaian. Learning kanggo netepke macem-macem kemungkinan kanggo tumindak lan nganalisa nilai-nilai sing infuse mau, nourishes bakal tumindak, kanggo ngleksanani agensi. Ngusulake lan ngevaluasi tindakan alternatif minangka kapasitas sing apik kanggo wong-wong sing pengin dadi agen keadilan.

Pratelan sing njaluk hak mbutuhake agen, minangka salah sawijining faktor sing ndadekake pangembangan kapasitas kanggo lembaga sing efektif dadi penting kanggo pendidikan perdamaian. Siswa/warga, mikir minangka agen, kudu ngenali lan milih tumindak kanggo mujudake pratelan, yaiku, kanggo nggayuh kaadilan kanthi menehi obat kanggo gawe piala utawa entuk manfaat sanajan siji utawa kombinasi saka alternatif kasebut. Efikasi tumindak kasebut bakal ditemtokake kanthi kaku saka evaluasi alternatif lan ketajaman analisis nilai, lan mesthi ing artikulasi saka isi saka pratelan.

Ngembangake ing isi saka pratelan (kasebut ing ijol-ijolan sadurunge minangka zat) – njlèntrèhaké keuntungan sing dikarepaké penuntut utawa gawe piala kanggo obat - iku ateges proses identifikasi lan definisi ketidakadilan sing dianggep minangka panyebab lan akibat saka Perang Donya II sing ngasilake UDHR; lan ing dekade sakteruse, amarga cilaka liyane diidentifikasi, standar hak asasi manungsa internasional saiki diakoni - sanajan ora diamati kanthi lengkap - dening masyarakat donya. UDHR lan konvensi lan prajanjian internasional minangka bahan penting kanggo kabeh lan kabeh kurikulum sing dimaksudake kanggo ngembangake kapasitas kanggo nggayuh keadilan.

Ngerti standar lan sejarah evolusi konsep hak asasi manungsa nggawa dimensi manungsa kanggo penyelidikan isi saka pratelan wis konsep. Akun saka pengalaman nyata bisa ngawula kanggo humanize sajarah iki lan bisa dirajut menyang curricula liwat crita carane masyarakat teka cilaka minangka ketidakadilan kanggo remedied, crita sing kita sebut sajarah. Sinau kasus nyata madhangi kasangsaran nyata saka cilaka utawa perjuangan kanggo entuk keuntungan; barang sastra lan film gedhe, dawa digunakake kanggo efek apik ing kurikulum hak asasi manungsa. Pengalaman manungsa minangka kerangka kerja sing paling motivasi kanggo nliti babagan konsep klaim kasebut.

Minangka ilustrasi saka baris pitakonan bisa, aku suggest kene sawetara pitakonan sampel. Pitakonan kasebut dimaksudake kanggo menehi pangerten sing luwih jero babagan pengalaman sing nyebabake kesadaran babagan ketidakadilan sing nyebabake tuntutan kasebut. Enquiry netepake ing isi pratelan bisa diwiwiti kanthi takon, "Apa sejatine dialami utawa dialami dening penuntut?" Banjur kanthi tujuan kanggo nggawe latar mburi mbenerake pratelan, "Apa gawe piala utawa nolak keuntungan sing dialami wong sing ngaku ing standar hak asasi manungsa internasional? Yen ora, kanthi alasan apa pratelan kasebut bisa dibantah? Apa ana hukum nasional, lokal, utawa adat sing bisa ditrapake? Kepiye carane hukum kasebut digunakake kanggo mbantah klaim kasebut? " Ing kene, titik kasebut kanggo njlentrehake ketidakadilan kasebut, netepake manawa diakoni minangka nglanggar hak, nggawe kasus yen kaadilan njaluk cilaka bakal didandani utawa entuk manfaat sing diwenehake lan awaken ing agen minangka motivasi kanggo tumindak kanggo nepaki tuntutan kasebut minangka a tanggung jawab pribadi lan tugas sipil.

Nerapake kuwajiban pribadi lan kewarganegaraan ndadékaké warga negara / peserta didik kanggo nggoleki struktur institusional dirancang kanggo mujudake kaadilan, kayata sing dimaksudake kanggo netepake standar hak asasi manungsa. Panyuwunan kasebut nggampangake pangerten babagan carane keadilan ditindakake ing ruang publik lan menehi kawruh babagan prosedur institusional kanggo remediasi cilaka sing dianggep masyarakat ora konsisten karo nilai dhasar.

Pedagogi perdamaian kudu ngarahake kanggo ngembangake pangerten babagan evolusi babagan carane masyarakat bisa ngakoni cilaka minangka kontradiksi karo rasa sing bener. Pemahaman kasebut bisa digayuh kanthi nyemak konseptualisasi lan enkoding standar hak asasi manungsa kasebut, kayata hak asasi manungsa wanita lan hak-hak bocah, minangka proses politik ing ngendi, warga negara. agen njupuk tanggung jawab kanggo aktif nguber kaadilan minangka tugas sipil. Komplementaritas saka uga / lan framing tanggung jawab lan tugas, aku argue, luwih mungkin kanggo nggayuh kualitas keadilan sing luwih asli lan lestari tinimbang kaadilan sing ditindakake mung liwat tanggung jawab. or kewajiban. Kaadilan otentik minangka akibat saka kepinginan kanggo wong liya hak lan keuntungan sing kita ngarep-arep bisa dinikmati dhewe. Iki asale saka pengakuane yen kesetaraan ing enggo bareng barang-barang sosial bisa migunani kanggo kabeh anggota masyarakat, lan kabeh cara sing bisa digunakake kanggo nggayuh. Nguber kaadilan asli invokes complementarity saka moralitas/etika. Moral, utawa kapercayan sing ana ing jero babagan apa sing bener lan apik, biasane dipikolehi saka kulawarga, piwulang agama, utawa sumber wewenang liyane; etika asale saka prinsip sing bisa dibuktekake babagan keadilan, keadilan lan kesetaraan. Asal-usule moralitas/etika pelengkap lan penerapan padha karo tugas/tanggung jawab.  

Tugas lan tanggung jawab loro-lorone duwe peran ing kabeneran saka pratelan. Bareng bisa nyedhiyakake macem-macem argumentasi, prinsip, lan standar kanggo netepake dhukungan kasebut kanggo ngrampungake tuntutan. Pancen, justification kudu dadi landasan pedagogi perdamaian lan keadilan. Telpon kanggo analisis masalah integral kanggo pedagogy tentrem, nanging uga lan utamané kanggo nalar etika dadi banget dibutuhake lan tragis ora ana ing wacana politik saiki. Ngelingi pirang-pirang krisis sing saiki nguber keadilan, pitakonan babagan kabutuhan dhasar, martabat manungsa, lan legalitas kahanan sing ditolak, saiki ditangani mung sawetara warga aktif lan pembuat kebijakan sing luwih sithik, kudu dadi pusat kabeh kebijakan. wacana. Penting banget yen pendhidhikan perdamaian menehi prioritas sing dhuwur kanggo kapasitas kanggo nalar etika minangka tujuan pendhidhikan utama. Amarga tanpa kapasitas kasebut, warga ora bisa tumindak minangka agen keadilan sing tanggung jawab lan efektif. Penalaran etis iku integral lan penting kanggo tujuan pendidikan sing wis suwe didhukung dening pendhidhikan perdamaian babagan khasiat politik. Penalaran etika kanggo khasiat politik ora luwih dibutuhake tinimbang saiki nalika Bumi dhewe nimbali kita tumindak kanggo ngatasi macem-macem cilaka sing bisa nyebabake pungkasan eksperimen manungsa.

Baca part 1 lan part 3 ing seri.
Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Ninggalake Komentar

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

Gulung menyang Top