Dialog Perdamaian minangka Anane Keadilan: Penalaran Etis minangka Tujuan Pembelajaran Penting Pendidikan Perdamaian (Bagian 1 saka 3)

Undangan kanggo Pendidik Damai saka Dale Snauwaert lan Betty Reardon

Pambuka Editor

Iki minangka sing pertama ing dialog seri telung bagean antarane Betty Reardon lan Dale Snauwaert babagan "Dialog Perdamaian minangka Anane Keadilan." Cicilan iki kalebu introduksi lan rong ijol-ijolan pisanan antarane penulis. Dialog kanthi sakabehe diterbitake liwat Ing Factis Pax, jurnal online peer-review pendidikan perdamaian lan kaadilan sosial.

Tujuan saka dialog, miturut penulis:

"Dialog babagan pendidikan perdamaian iki dipandu dening rong pratelan dhasar: perdamaian minangka anane keadilan; lan pertimbangan etika minangka tujuan pembelajaran sing penting kanggo pendidikan perdamaian. Kita ngajak para pendidik perdamaian ing endi wae kanggo mriksa lan netepake dialog kita lan tantangan sing digarisake, lan melu dialog lan koloki sing padha karo kolega sing duwe tujuan umum kanggo nggawe pendidikan minangka instrumen perdamaian sing efektif. Kanthi cara iki, kita ngarep-arep bisa menehi inspirasi wacana babagan budidaya katentreman, hak asasi manungsa lan prentah moral babagan keadilan; ayo padha ngupayakake bebarengan kanggo ngembangake pedagogi pembelajaran inti babagan penyelidikan etika lan pertimbangan moral minangka esensial pendidikan perdamaian.

Baca part 2 lan part 3 ing seri.

Kutipan: Reardon, B. & Snauwaert, D. (2022). Dialog Perdamaian minangka Anane Keadilan: Penalaran Etis minangka Tujuan Pembelajaran Penting Pendidikan Perdamaian. Undangan kanggo Pendidik Damai saka Dale Snauwaert lan Betty Reardon. Ing Factis Pax, 16 (2): 105-128.

Pambuka

Nalika kita ndeleng 75th ulang tahun Deklarasi Universal Hak Asasi Manungsa (UDHR), sumber germinatif saka macem-macem standar hak asasi manungsa sing diadopsi ing separo kapindho 20th abad dening masyarakat bangsa, kita dismayed ing lack saka gati sing masyarakat misale jek terus kanggo standar iki. Dimaksudake minangka pedoman kanggo nggayuh kahanan sing penting kanggo masyarakat donya sing adil lan tentrem, meh ora ditindakake lan jarang dijaluk.

Dasawarsa kapindho 21st saksi abad "nglirwakake lan ngremehake hak asasi manungsa" ngluwihi sing ngasilake "tumindak barbar sing ... ngganggu kalbu manungsa ... tanggapan sing ngasilake UDHR, diadopsi kanthi aklamasi Majelis Umum PBB tanggal 10 Desember 1948? Iki ora katon utawa obscuring raos etika global, nuduhke tantangan etika lan pedagogis kanggo pendhidhikan perdamaian sing kudu diadhepi yen lapangan iki bener-bener relevan karo masalah perdamaian saiki sing nantang aspirasi normatif pendidikan perdamaian kaya sadurunge.

Nalika kita ngerti kabutuhan kanggo netepake standar normatif anyar sing ana gandhengane karo tantangan anyar, kita uga nyathet yen norma sing ditetepake ing pertengahan 20th abad duwe peran indispensable ing confronting masalah etika njedhul ing tatanan global saiki. Kita negesake manawa standar hak asasi manungsa sing disepakati sacara internasional nyedhiyakake kode etik dhasar kewarganegaraan global, sing ngemot inti penting kanggo pendhidhikan, lan kanggo pertimbangan etika lan nggawe keputusan; skills inti kanggo dikembangaké dening pendidikan tentrem. Salajengipun, sinau kasebut kudu disengaja minangka tujuan utama pendidikan perdamaian.

Dialog babagan pendidikan perdamaian iki dipandu dening rong pratelan dhasar: perdamaian minangka anane kaadilan; lan pertimbangan etika minangka tujuan pembelajaran sing penting kanggo pendidikan perdamaian. Kita ngajak para pendidik perdamaian ing endi wae kanggo mriksa lan netepake dialog kita lan tantangan sing digarisake, lan melu dialog lan koloki sing padha karo kolega sing duwe tujuan umum kanggo nggawe pendidikan minangka instrumen perdamaian sing efektif. Kanthi cara iki, kita ngarep-arep bisa menehi inspirasi wacana babagan budidaya katentreman, hak asasi manungsa lan prentah moral babagan keadilan; ayo padha ngupayakake bebarengan kanggo ngembangake pedagogi pembelajaran inti saka penyelidikan etika lan pertimbangan moral minangka esensial pendidikan perdamaian.

Cathetan babagan makna istilah "etika" lan "moral" sing digunakake ing dialog iki. Istilah etika lan moral asring digunakake kanthi sinonim utawa ditetepake kanthi cara sing béda. Ing karya sadurunge Reardon dheweke ngandhut pertimbangan "etis" kanthi wiyar kanggo nyakup pitakonan nilai, proses nyedhiyakake alasan pembenaran kanggo prinsip hak / kaadilan, lan proses ngetrapake nilai lan prinsip kanggo kasus tartamtu (Betty A. Reardon, 2010; Betty A . Reardon & Snauwaert, 2011; Betty A. Reardon & Snauwaert, 2015). Ing karya Snauwaert, dheweke mbedakake dimensi penalaran normatif iki minangka penyelidikan nilai etis, penalaran moral, lan pertimbangan moral (Snauwaert, diteliti). Ing dialog kita ing ngisor iki kita deleng kabeh telung dimensi kasebut kanthi kapisah utawa miturut istilah payung saka pertimbangan etika.

Tukar 1

Snauwaert: Kanggo miwiti dhiskusi, kita bisa nggambarake sifat tentrem. Perdamaian asring dikonsep minangka ora ana panganiaya. Nanging, tinimbang nemtokake perdamaian ing syarat-syarat ora ana kekerasan, sing ndadekake kekerasan minangka konsep operasi, perdamaian bisa dikonseptualisasikan minangka ngarsane kaadilan. Malah saka ing perspektif sempit tentrem minangka ora ana perang agresif, tentrem iku prakara kaadilan, kanggo keamanan pribadi minangka kapentingan penting; wong duwe hak asasi manungsa kanggo keamanan. Salajengipun, ana kewajiban kanggo ngatur masyarakat kanthi cara ngindhari wong sing ora duwe hak kanggo keamanan, nglindhungi saka ancaman marang keamanan, lan mbantu korban pelanggaran hak asasi manungsa kanggo keamanan. Hak kanggo keamanan pribadi nemtokke tugas menyang struktur institusi dhasar masyarakat minangka prakara kaadilan.  Nalika anane struktural, ketidakadilan sistemik dianggep, paramèter perdamaian nggedhekake kanggo nyakup pitakonan dhasar babagan keadilan sosial sing ana hubungane karo macem-macem hak lan kewajiban. Saka perspektif iki, perdamaian minangka sistem sosial kerjasama sing diatur kanthi prinsip keadilan lan nilai-nilai etika sing penting kanggo nggayuh urip sing apik. Nggawe lan njaga perdamaian ing kabeh lapisan masyarakat, lokal, nasional, internasional, lan global, minangka prentah moral sing penting kanggo keadilan. Katentreman minangka prakara kaadilan, mula, mbutuhake pendekatan pendhidhikan sing dirancang kanggo ngembangake kapasitas nalar moral, refleksi, lan pertimbangan sing bener ing warga saiki lan mangsa ngarep. Apa sampeyan bisa nggambarake proses pedagogis sing paling cocog kanggo tujuan iki?

Reardon:  Pratelan pisanan lan dhasar babagan pedagogi sing relevan yaiku sifat ruang belajar utawa lingkungan minangka penentu utama apa sing bakal disinaoni. Yen niat sinau yaiku pangembangan kapasitas kanggo refleksi etika lan nggawe keputusan, mula lingkungan dhewe kudu mujudake sistem etika. Ing kasus argumentasi sing kita lakoni ing kene, kudu ngurmati lan ngetrapake hak asasi manungsa. "Apa lan kepiye" mujudake hak asasi manungsa ing ruang sinau bakal ditanggulangi nalika kita nerusake dialog iki.

Niat sinau kanggo ngembangake kapasitas etika nyedhiyakake cara aku ndeleng titik pisanan saka argumentasi sampeyan yen perdamaian yaiku anané kaadilan, tujuan umum sing kudu digayuh liwat warga sing ngleksanani kapasitas etika, sing dakanggep minangka tujuan sinau. Kuwi penting kanggo mbangun "tugas menyang struktur sosial" sing dibutuhake. Struktur sosial, nalika kita mulang babagan pendidikan perdamaian, nggambarake nilai-nilai masyarakat sing mbangun. Bisa uga katon abstrak, nanging mung katon ing tumindak manungsa sing konkrit. Sing dituju yaiku nilai-nilai sosial operasional sing asale saka refleksi etika sing jero lan mantep, tujuan sing mbutuhake pedagogi penyelidikan etika. Kanggo pendidik, tugas kasebut nyipta lan menehi pitakon sing paling mungkin ngasilake refleksi sing relevan. Pancen, aku bakal argue yen ing kahanan saiki kabeh warga kudu grappling karo tatanan pitakonan kuwi kanggo wungu ing kabeh papan umum.

Panaliten kasebut bisa diwiwiti kanthi pitakon kanggo menehi evaluasi babagan etika lingkungan sinau. Aku bakal miwiti kanthi mriksa titik pisanan babagan ngembangake definisi perdamaian minangka ora ana kekerasan, menyang definisi perdamaian sing luwih positif minangka anane keadilan. Aku kaya kanggo pitakonan pratondho saben definisi, lan carane padha bisa mengaruhi sesambetan sing dumadi lingkungan learning; apa lan kepiye carane bisa diowahi kanggo nggampangake kabeh siswa nggayuh tujuan sinau.

Ana bandha pedagogis liyane sing disaranake dening titik pisanan sampeyan sing aku ngarep-arep bakal katon maneh ing ijol-ijolan kita. Mbokmenawa titik kapindho sampeyan babagan budidaya perdamaian minangka imperatif moral sing penting babagan keadilan bakal muncul sawetara amarga bisa menehi kemungkinan pedagogis liyane. Antarane wong-wong mau, nyinaoni definisi konseptual babagan keadilan bakal dadi titik wiwitan sing apik.

Tukar 2

Snauwaert: Ya, priksaan iku penting; yen kita nganggep katentreman minangka imperatif moral saka kaadilan lan mangerteni tujuan dhasar pendidikan perdamaian ing babagan ngupayakake keadilan, mula kita kudu nerangake luwih lanjut babagan sifat keadilan. Kaadilan nuduhake apa sing kudu ditindakake utawa diwajibake saben wong, uga utang kita marang saben liyane; kuwajiban kita marang sapadha-padha. Kawujudan apa sing kudu kita lakoni lan kanthi mangkono apa sing kudu kita utangake siji lan sijine yaiku babagan carane masyarakat diatur miturut struktur kelembagaan dhasar. Kaadilan ora nuduhake kabeh moralitas, kalebu konsepsi kita babagan urip sing apik lan apa sing dikarepake moralitas ing hubungan pribadi karo wong liya, ing antarane akeh pertimbangan liyane. Iki gegayutan karo organisasi lan fungsi institusi sosial (politik, hukum, ekonomi, pendhidhikan, lan sapiturute), khususe sistem terpadu institusi sosial sing kalebu struktur dhasar masyarakat. Salah sawijining pendekatan umum kanggo filsafat politik normatif nyatake yen masyarakat adil dibangun ing lan liwat macem-macem hubungan etika lan moral lan interaksi antarane individu. Masyarakat sing adil gumantung marang moralitas saka hubungan kasebut (Mei, 2015). Nanging, bisa didudut yen kualitas normatif hubungan antarane individu gumantung marang struktur institusional dhasar masyarakat, lan yen struktur kasebut ora adil, mula paling angel kanggo individu melu hubungan etika. Minangka filsuf John Rawls nyathet:

Kaadilan minangka kabecikan pisanan saka institusi sosial, amarga bebener minangka sistem pamikiran. A teori nanging elegan lan ekonomi kudu ditolak utawa direvisi yen ora bener; mekaten ugi angger-anggering Toret lan institusi kados pundi cekap lan sae kedah dipun reformasi utawi dipunbucal menawi boten adil (Rawls, 1971, p. 1).

Struktur dhasar masyarakat, supaya bisa ngomong, banyu sing kita nglangi; yen banyu wis polusi, polusi sing kondisi kualitas kita nglangi bebarengan. Cara sing penting kanggo nemtokake subyek keadilan yaiku nganggep minangka istilah utawa prinsip sing ngatur struktur kelembagaan dhasar masyarakat.

Yen kaadilan ana ing apa sing kudu ditindakake saben wong lan utang kita marang saben liyane ing cahya saka apa kita kudu, banjur prinsip kaadilan mesthi bakal nuduhake apa saben wong mbenerake ing nuntut minangka "klaim moral ing organisasi masyarakat" (Pogge, 2001, p. 200) lan apa masyarakat wis kewajiban kanggo nyedhiyani saben wong minangka prakara kaadilan. Miturut konsepsi babagan subyek keadilan, apa sing diterusake kanthi pedagogi?

Reardon:  Sawise fokus ing ijol-ijolan pisanan babagan lingkungan sinau minangka laboratorium kanggo nguji nilai-nilai lan kompetensi sipil, aku bakal fokus ing ijol-ijolan kapindho iki babagan pernyataan sampeyan "Masyarakat sing adil gumantung lan liwat macem-macem hubungan lan interaksi etis lan moral antarane individu." Lan statement sampeyan "...kaadilan bakal nyatakake apa sing dikarepake saben wong ing masyarakat." Minangka guru, aku ndeleng pratelan kasebut minangka penting kanggo ngembangake sesambungan lan interaksi sinau ing lingkungan sinau sing bakal dadi jaringan manungsa sing saling ngrampungake claims saben murid nduweni hak kanggo nggawe komunitas sinau. Pembenaran pratelan kasebut bakal menehi kesempatan marang para siswa kanggo melu ing wangun refleksi etika sing integral kanggo tumindak sipil sing tanggung jawab kanggo nggayuh hak asasi manungsa. Iku pendidikan warga ing wangun supaya perlu ing wektu iki.

Pemenuhan tuntutan individu peserta didik minangka tanggung jawab kabeh peserta didik liyane ing web interaksi sing kalebu proses sinau, amarga pemenuhan tuntutan hak minangka tanggung jawab masyarakat lan lembaga sing diadegake kanggo nindakake tanggung jawab kasebut. Ing babagan pendhidhikan, sekolah lan universitas minangka institusi sing diadegake kanggo ngrampungake tuntutan sinau. Ing saben kelas utawa komunitas sinau, sinau saben individu entuk bagean sing signifikan saka sinau kabeh, amarga sinau kabeh ing komunitas umume yaiku gabungan saka sinau saben individu, nggambarake hubungan pemenuhan hak asasi manungsa. saka siji warga redounding kanggo jaminan luwih saka hak kabeh.

Pembelajaran individu, dene macem-macem minangka bagean saka total pembelajaran masyarakat. Jumlah sinau minangka produk saka hubungan lan interaksi sing kalebu a komunitas sinau, komunitas minangka wong sing digabung kanggo nggayuh kesejahteraan umum lan tujuan sosial sing dienggo bareng. Komunitas sinau diwujudake kanthi niat kanggo ngupayakake sinau sing kabeh setuju kanggo kesejahteraane, niat sing dicekel luwih becik ditindakake ing komunitas - tinimbang individu utawa kelompok non-komunal - sing bakal nyumbang kanggo prestasi sosial sing umum dianakake. tujuan.

Etika lan khasiat komunitas sinau ditemtokake dening tingkat lan kualitas keadilan sing diwujudake. Komunitas sinau sing sukses yaiku ing ngendi klaim individu ditaksir babagan efek potensial ing kapentingan umum, lan kabeh sinau. keuntungan saka masyarakat kanthi lengkap lan padha. Komunitas sinau sing efektif interpretasi harms kanggo sinau individu minangka defisit keadilan kanggo kabeh. Konsep hak asasi manungsa individu sing dianggep UDHR minangka pondasi "kaadilan lan perdamaian ing donya," umume diinterpretasikake minangka nglanggar hak-hak siji minangka defisit keadilan lan perdamaian kanggo kabeh (yaiku, " Ketidakadilan ing endi wae yaiku ketidakadilan ing endi-endi.”) Dadi, nepaki pratelan saka siswa individu kanggo njamin yen keadilan lan katentreman dialami - lan disinaoni - dening kabeh ing komunitas sinau.

Apa sing daktulis ing kene babagan prinsip-prinsip abstrak bisa lan kudu diterjemahake menyang tindak tanduk pamulangan sing nyata. Nalika kita kepengin nyinaoni prinsip-prinsip sing kasebut ing poin kapindho iki, aku bakal negesake manawa para pendidik perdamaian duwe tugas lan Tanggung jawabe kanggo nyipta lan nindakake metode sing cocog karo lingkungan sinau sing adil. Tugas kasebut ditindakake dening aturan moral profesi guru sing dianggep, yen ora ditemtokake. Tanggung jawab kasebut asale saka komitmen lan kapasitas profesional pribadi lan individu sing wis dikembangake dening para pendidik perdamaian liwat praktik, lan pangenalan pentinge sosial saka sikap lan metodologi pengajaran. Siswa sing kita tuntun nduweni hak asasi manungsa kanggo ngaku ora kurang saka pemenuhan tugas lan tanggung jawab kasebut; Gagal nglakoni bakal dadi alangan utama kanggo nyinau babagan nggawe keputusan etis sing gumantung saka tatanan sipil sing adil.

Baca part 2 lan part 3 ing seri.

 

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Ninggalake Komentar

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

Gulung menyang Top