Pasca konflik ing Kolombia: Saka Havana menyang kelas

Graffiti nuduhake anane gerilya ing wilayah Nasa. (Foto: Demotix / Joana Toro)

Pasca konflik ing Kolombia: Saka Havana menyang kelas

Carolina Meza Botero

(Artikel asli: Carolina Meza Botero, opendemocracy.net, 9 Maret 2016)
*Español

Rembugan antarane negara lan Angkatan Bersenjata Revolusi Kolombia (FARC), lan kemungkinan mlebu perjanjian - lan, kanthi mangkono, kanggo mbukak jaman pasca konflik - nggawe kita akeh ing Kolombia ngimpi negara anyar. Kanggo nggayuh impen iki, pangarep-arep sing asring ditindakake ing pendhidhikan. Nanging nalika menehi usul dalan sing jelas kanggo pendhidhikan ing jaman pasulayan, luwih akeh pitakon tinimbang wangsulan. Kepiye pendidikan bisa menehi kontribusi kanggo ngrampungake konflik lan entuk perdamaian sing stabil lan tahan lama ing Kolombia?

Umume bocah nggunakake masa kanak-kanak, remaja lan, utamane ing negara maju, nalika diwasa ing kelas. Amarga kasunyatane, kabeh kedadeyan ing sekolah duwe peran penting ing akulturasi generasi sabanjure. Tugas mbangun negara kanthi tentrem mbutuhake nyinaoni macem-macem bentuk kekerasan budaya - sing dingerteni, miturut Galtung (1990), minangka cara sesambungan karo wong liya sing mbantu njaga konflik kasebut tetep urip. Ing pangertene iki, upaya apa wae kanggo mbangun perdamaian kudu kalebu sektor pendhidhikan minangka pengaruh kanggo transformasi budaya sing dibutuhake negara nalika lagi mlebu kontrak perdamaian. Mangkene sawetara ide sing teka saka kerja bareng karo pusat pendidikan ing Kolombia.

Sumbangan pisanan sing pasti lan cepet saka sektor pendhidhikan ana gandhengane karo mbantu kita percaya manawa solusi sing dirembug kanggo konflik minangka cara paling apik kanggo mbangun negara kanthi tentrem. Sanajan akeh wong sing nganggep solusi sing dirundingake minangka pilihan sing paling apik, rasa ora percaya marang loro negosiasi, FARC lan pamrentah, lan babagan penegakan perjanjian perdamaian, saiki ana ing Kolombia. Iki amarga ana sejarah pelanggaran sing dawa ing kaloro aktor kasebut, nanging uga ora duwe pengetahuan babagan proses kasebut lan apa sing dirembug - lan kebingungan sabanjure dikuatake dening sektor-sektor masyarakat Kolombia sing nentang proses kasebut. Kajaba iku, kanggo akeh wong Kolombia, amarga iki minangka proses sing ditindakake dening pamrentah, dadi tugas kanggo nindakake. Iki tegese dadi pemberdayaan lokal lan warga negara sing sithik, beda karo kesempatan sing ditawakake.

Tantangane yaiku supaya bocah-bocah lan wong enom ngajokake lan ngolah skeptisisme iki minangka rasa ora percaya marang negara lan politik, lan utamane tumrap dialog minangka cara kanggo ngrampungake konflik. Mesthi wae, politik ora bisa diwartakake ing kelas, nanging kelas kudu digawe agora kanggo ngrembug babagan urusan saiki, kanggo debat babagan kemajuan sing digawe ing negosiasi, kanggo nggambarake implikasine kanggo negara kasebut, lan utamane, ing pangowahan sing ditandatangani karo perjanjian bakal nyebabake urip para siswa dhewe. Kontribusi, Nanging, kudu luwih adoh saka iki. Lembaga pendhidhikan bisa uga menehi tuladha gedhe babagan resolusi konflik kanthi tentrem, yaiku diskusi sing saben dinane bisa digawe gampang. Yen sampeyan bisa mungkasi konflik sing nyebabake ewonan nyawa kanthi lungguh lan ngobrol, kenapa ora ditindakake ing omah utawa ing papan dolanan sekolah kanggo ngrampungake konflik cilik? Kajaba iku, yen kita, minangka masarakat, milih milih dalan kanggo perjuangan bersenjata, kita uga kudu nuduhake conto sing bakal diwenehake marang generasi sabanjure.

Negosiasi perdamaian uga nantang kemampuan Kolombia ngimpi lan ngarep-arep. Konflik pirang-pirang taun lan pirang-pirang upaya perdamaian sing gagal nggawe tandha penting ing fakultas warga kanggo mbayangake negara liya. Yaiku, kanthi kapasitas dhasar kanggo pangowahan sosial lan nggayuh tujuan sajrone urip. Salah sawijining sumbangan sing paling penting sing bisa ditindakake sistem pendhidhikan yaiku mbantu para mudha supaya duwe pangarep-arep positif tumrap masa depan negara lan ngidini dheweke ngimpi manawa, adhedhasar karep lan kabisane, bisa nggawe pangowahan sing signifikan lingkungan. Kontribusi iki tegese ngewangi bocah, wong enom, lan para profesional mbesuk kanggo nggawe proyek urip kanthi framework legalitas lan perdamaian sing bisa menehi kontribusi kanggo pembangunan negara sing anyar sing diidham-idhamake. Pendhidhikan kudu nggedhekake kesempatan kanggo kabeh wong Kolombia, lan nawakake alat pribadi lan profesional supaya ora mung impen individu, nanging impen kolektif. Mesthi wae, iki ora bisa ditindakake kanthi usaha saka sektor pendhidhikan dhewe: kesempatan nyata, ing babagan lapangan kerja lan pendhidhikan, kudu digawe kanggo kabeh wong enom ing negara kasebut.

Negara sing wis sukses ngrampungake konflik rumit kaya kita saiki wis nggabungake sistem pendidikan sawijining revisi kritis sejarahe. "Ngerti sejarah, supaya ora mbaleni," tegese ngakoni apa sing ndadekake kita dadi negara lan apa sing nyebabake barbarisme paling ala. Pendhidhikan bisa mbantu ngasilake refleksi kritis babagan peran sing kita lakoni ing sejarah kasebut. Iki ora ateges siswa kudu sinau tanggal lan jeneng ewonan pembantaian, nanging kudu nganalisa panyebab lan peran sing beda-beda para aktor ing konflik kasebut. Sampeyan uga penting kanggo mriksa kasus resistensi kanggo panganiaya lan pambangunan perdamaian supaya akeh wong lan masarakat, sing nuduhake apa sing bisa ditindakake wong Kolombia. Iki minangka masalah nggunakake piwulang sejarah minangka platform kanggo ngrembug babagan peran sing bisa ditindakake bocah-bocah lan bocah enom kanggo mbangun urip saben dinane sing tentrem lan, pungkasane, nulis bab anyar ing sejarah Kolombia. Program internasional, kayata Ngadhepi sejarah lan awake dhewe[1], wenehi sawetara pelajaran penting sing bisa mbantu sistem Kolombia nggambarake cara sing luwih apik kanggo mulang babagan masa lalu, jaman saiki lan masa depan sing bisa ditindakake.

Titik ing ndhuwur gegandhengan banget karo, miturut aku, salah sawijining kontribusi paling penting sing bisa digawe sistem pendhidhikan: nggawe budaya ngapura lan rekonsiliasi ing generasi anyar. Konflik kasebut ndadekake kabeh wong Colombia ngalami parut emosional, dadi korban langsung utawa ora. Ngapura apa sing wis kedadeyan mbutuhake pangerten anyar babagan kasunyatan sing ngidini kita ngatasi pengaruh negatif ing urip. Iki minangka masalah kanggo mbantu ngobati rasa emosi sing ditinggalake konflik, kanthi cara ndeleng wong liya, nggawe hubungan, ngrungokake wong sing beda karo kita, lan percaya karo institusi demokratis. Kanggo Danesh (2008), lembaga pendhidhikan bisa dadi papan penyembuhan nalika dadi papan sing masarakat bisa ngomong kanthi terbuka babagan konflik kasebut, amarga ing proses kasebut, dheweke bakal nemokake yen rasa lara dhewe dituduhake dening wong liya, yaiku garis pamisah antarane korban lan korban uga ora cetha kaya sing diarepake, lan kita wong diwasa minangka wong sing paling mbutuhake pangapura lan rekonsiliasi, saengga kita ora menehi rasa wedi, rasa sengit lan nesu marang generasi anyar. Nggawe budaya ngapura lan rekonsiliasi ing sekolah kalebu mulang bocah lan bocah enom supaya ngerti lan ngatur emosine, dadi empati lan negesake, lan sinau ngapura, njaluk ngapura, lan mbenakake kesalahan sing ditindakake.

Pungkasane, sekolah kudu menehi komitmen kanggo ndhidhik warga perdamaian. Iki tegese ndandani pandangan donya sing mbenerake kekerasan, ngasilake lingkungan sing solusi perdamaian kanggo konflik minangka norma, lan ing endi beda ana harmoni. Martín Baró (1990), martir perang ing El Salvador, ujar manawa "militarisasi urip sosial ngasilake militerisasi pikiran sing maju." Ing Kolombia, iki katon ing aspek sing paling subtlest ing saben dinten gesang - kanthi cara konflik diselesaikan ing kulawarga, ing pasangan, ing kantor, ing komunitas lan, mesthine ing konteks pendhidhikan. Wis dicethakaké ana ing basa kita lan cara kita dadi mungsuh sing mikir beda. Tantangan banget kanggo sistem sekolah Kolombia saiki kanggo takon budaya iki lan mulang manawa kita bisa urip bebarengan kanthi tentrem sanajan beda-beda. Pendhidhikan kudu nyedhiyakake tujuan supaya siswa sinau rute alternatif kanggo panganiaya kanggo ngrampungake konflik.

Kajaba iku, sekolah kudu menehi pengalaman langsung babagan mupangat demokrasi babagan nggawe kesepakatan lan kahanan keadilan kanggo kabeh. Kanggo tujuan kasebut, institusi pendhidhikan kudu mulang kanthi conto. Siji sinau liwat apa sing ditindakake lan dialami, nanging ora luwih saka apa sing dirungokake utawa diapalake. Mula, sing penting tenan yaiku sinau cara melu tumindak. Nggawe budaya perdamaian yaiku nggawe komitmen politik kanggo non-panganiaya lan keadilan, lan ndeleng dialog lan partisipasi minangka cara kanggo entuk kahanan urip sing luwih apik kanggo kabeh masarakat.

Konflik ing Kolombia nyebar panyiksa tumrap sawetara klompok populasi. Sekolah kasebut bisa uga duwe peran penting kanggo ngrusak peran jender tradisional, sing dikuatake dening perang. Konflik kasebut nyebabake identitas Kolombia dadi bangsa - babagan hubungane warga Kolombia karo sejarah, kulawargane, kotamadya lan wilayah asale. Kita kudu ndidik generasi anyar supaya bangga lahir ing kene. Iki tegese ngakoni sumber daya lan pengalaman perdamaian sing ngidini kita njaga negara kasebut, ngomongake pengalaman sing wis kita alami lan ing pirang-pirang kasus, nolak ngakoni, lan nggawe strategi non-repetisi liwat pendhidhikan emosi sing jelas.

Pungkasan, pambangunan negara sing tentrem uga kudu nggawe ruang pendhidhikan dadi lingkungan proteksi kanggo bocah lan bocah enom, supaya bisa nglindhungi saka kekerasan ing mangsa ngarep, pasar potensial potensial, lan karir kriminal. Sawise ana konflik, masarakat ngliwati wektu transisi sing bisa nyekseni tumindak kekerasan sing padha, utawa luwih elek, nalika ana klompok kanggo njupuk keuntungan saka vakum kekuwatan sing ditinggalake dening pasukan bersenjata - kelompok sing golek cara kanggo nemokake hak istimewa sing ilang , lan liya-liyane sing, disurung dening rasa ora kaukum utawa dendam, ngupayakake njupuk kaadilan. Sekolah kasebut kudu dadi papan sing menehi perlindungan tumrap rekrutmen mbesuk, papan sing tentrem, lan papan sing apik kanggo kulawarga, bocah lan bocah enom.

Pendhidhikan, kanthi ringkes, kudu dianggep minangka variabel utama kanggo ngrampungake kesepakatan lan mbangun negara kanthi tentrem. Pangowahan struktural utama sing disepakati ing Havana bakal cepet ilang yen ora nindakake proses utama transformasi budaya. Komunitas pendhidhikan bisa uga kudu duwe peran penting ing proses iki - kanggo kepentingan Kolombia anyar sing kita impen kabeh.

bibliography

Baró, M. (1990). Psikologi sosial de la guerra. San Salvador: UCA Editores.

Danesh, HB (2008). Nggawe Budaya Penyembuhan ing Komunitas Mutiethnik: Pendekatan Integratif kanggo Pencegahan lan Ameliorasi Kekerasan - Kondisi sing Disebabake. Jurnal Psikologi Komunitas, Vol. 36 (6), 814-832.

Galtung, J. (1990). Kekerasan Budaya. Jurnal Riset Perdamaian, Vol. 27, No. 3, 291-305.

About penulis

Carolina Meza Boterois sawijining psikolog lan filsuf ing Universitas Andes (Bogotá, Kolombia) kanthi gelar Master ing Psikologi Sosial lan Budaya saka Sekolah Ekonomi lan Ilmu Politik London. Peneliti ing wilayah pasca konflik lan pembangunan perdamaian ing Fundación Ideas para la Paz.

(Bukak artikel asli)

cedhak

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...