Masyarakat sing tentrem dudu angen-angen utopian. Dheweke ana.

Nalika perselisihan Nordik babagan Kepulauan Åland sing strategis kanthi strategis diwiwiti ing wiwitan abad kaping 20, Finlandia lan Swedia melu mediasi internasional kanggo ngrampungake masalah kasebut kanthi tentrem. (Ijin lan kredit saka Douglas P. Fry.)

(Dipunbabar saking: Buletin Ilmuwan Atom. 22 Maret 2021)

Dening Douglas P. Fry lan Geneviève Souillac

Suku leluhur saka Iroquois urip kanthi rasa wedi terus-terusan kanggo masarakat lan masarakat. Bukti arkeologi nuduhake manawa dheweke nggawe stockade dhuwur ing desa kasebut kanggo perlindungan. Banjur, Mohawk, Oneida, Onondaga, Cayuga, lan Seneca malih dadi uni tetangga sing kerja sama. Miturut legenda, dheweke nandur pinus putih gedhe lan ngubur gamane perang ing sangisore, nglambangake adopsi norma, nilai, lan hubungan antar suku anyar adhedhasar perdamaian.

Apa bisa ngerti babagan transformasi sukses saka perang menyang perdamaian sing bisa digunakake lan ngetrapake prinsip pandhuan kasebut kanthi global? Apa bisa niru fitur saka sistem sing ora ana perang sing bisa menehi wawasan lan cara kanggo mulihake Jam Kiamat?

Anane suku, bangsa, lan sistem sosial liyane sing kalebu tanggi sing ora perang nuduhake yen urip tanpa perang bisa ditindakake. Sistem sosial sing tentrem kanthi sejarah lan antropologis sing kalebu, antara liya, suku saka Xingu Dhuwur Cekungan kali ing Brasil, masarakat Orang Asli Malaysia kayata Batek, Chewong, Lan semai, ing Kanton Swiss sapisan manunggal, gangsal Bangsa Nordik, Lan Uni-Eropa. The Masyarakat Orang Asli minangka sawetara kasus sing paling tentrem sing dingerteni antropologi lan ora duwe sejarah perselisihan utawa perang. Basa Chewong "ora duwe tembung kanggo agresi, perang, kriminal, padu, gelut, utawa ukuman. Nalika ngadhepi agresivitas utawa ancaman, dheweke langsung mlayu, amarga penerbangan biasane dadi tanggepan kekerasan, "ujare Bruce Bonta, ahli masyarakat sing tentrem. Kajaba, sanadyan ing Kalahari San saka Afrika utawa ora Mardu lan tangga teparo ing Gurun Western Great Australia nggawe perang ing antarane siji liyane.

"Sistem perdamaian"Minangka klompok komunitas tetanggan sing ora perang karo siji liyane lan kadang ora. Iki tegese sawetara sistem perdamaian sing pancen ora nempuh perang, dene liyane mung nindakake tumindak perang ing njaba wates sistem kasebut. Sinau sistematis babagan sistem perdamaian bisa uga duwe piwulang penting babagan promosi kolaborasi transborder sing dibutuhake banget kanggo ngrampungake ancaman perubahan iklim, pandemi, ambruk ekologis, lan bencana nuklir sing ditandhani.

Nalika conto saka sistem perdamaian dibandhingake kanthi statistik karo klompok bandharan sing ditemokake kanthi acak, prabédan sing ditandhani wis katon jelas. Ing macem-macem jinis organisasi sosial, sistem perdamaian cenderung duwe identitas sosial sing umum (kayata, Eropa) saliyane identitas lokal (contone, Yunani, Walanda, utawa Estonia). Anggota sistem perdamaian cenderung duwe interkoneksi sing luwih akeh lan tingkat ketergantungan keamanan ekonomi, ekologis, utawa eksternal sing luwih dhuwur tinimbang karo komunitas tetanggan sing dudu bagean saka sistem perdamaian. Dheweke uga duwe kepatuhan sing luwih gedhe tumrap norma lan nilai sing ora ana peperangan, kepemimpinan perdamaian lan simbol, ritual, lan mitos sing ora nglawan sing nguatake persatuan, perdamaian, lan kerja sama. Ringkesan, riset anyar nuduhake manawa sistem perdamaian beda kualitatif karo sistem non-perdamaian kanthi pirang-pirang cara.

Ora kabeh masarakat nggawe perang. Konfederasi Iroquois suwene luwih saka 300 taun lan ngganti kahanan sadurunge perang endemik, budak, lan kanibalisme ing antarane para tangga teparo sing perang. Katentreman Gedhe (Kayanerenh-kowa). Sawise dadi sistem perdamaian, Wong-wong Iroquoia berkembang rasa identitas umum sing umum, nggawe Dewan Kepala Daerah minangka mekanisme pamrentahan lan manajemen konflik, lan nguatake norma lan nilai perdamaian liwat narasi, simbol, lan ritual. Kepemimpinan perdamaian uga penting banget.

Negara-negara Iroquoian ngubur gaman perang, ngganti kekuwatan siji karo liyane kanthi hubungan positif, persatuan, lan perdamaian. Izin foto lan kredit kanggo Douglas P. Fry.

Sanajan sayangé rahasia sing dijaga kanthi apik, limang negara Nordik ora perang karo luwih saka 200 taun suwene - wiwit taun 1815. Ana kedadeyan nalika perang bisa nuwuhake, kayata nalika perselisihan babagan Kepulauan Åland, nanging norma-norma, nilai-nilai, lan praktik-praktik non-perang sing beda-beda dikembangake, amarga gumantung karo diskusi lan negosiasi, saling menghormati, kolaborasi ing pirang-pirang bidang, lan iman ing aturan ukum kasebut ditrapake ing interaksi ing antarane negara-negara Nordik. Saiki, Dewan Menteri Nordik, sawijining organisasi supranasional, promosiake Merek perdamaian Nordik. Sawise sejarah perdamaian lan kerja sama sing dawa, perang ing antarane negara-negara Nordik dadi ora bisa dipikirake.

Semono uga ing anggota Uni Eropa, sing dadi sawetara negara nanging ora kabeh negara Nordik. Éropah ngalami transformasi ageng ing 76 taun wiwit pungkasan Perang Dunia II, nalika sebagian besar bawana rusak. Ing taun 1946, Winston Churchill nyengkuyung nggawe "Amerika Serikat Eropa. " Jean Monnet, sing sok diarani "Bapak Eropa," minangka keunggulan pimpinan perdamaian. Dheweke terus-terusan mromosikake Eropa sing bersatu, kanthi tentrem lan sejahtera ing inti, kanggo ngilangi sejarah sing dadi perang. Monnet ora mung nyipta visi Eropa sing bebas perang, nanging dheweke uga kerja bareng karo para pimpinan lan warga ing saindenging bawana kanggo ngetrapake rencana kanggo wilayah sing disatukan. Mesthine, umume anggota UE isih njaga pasukan pertahanan, lan Prancis duwe senjata nuklir, nanging ancaman keamanan sing dirasakake ana ing njaba sistem perdamaian EU.

Negara-negara kedaulatan sing tumindak dhewe "ora bisa ngatasi masalah saiki," ujare Monnet, lan titik iki tetep bener nganti saiki. Pendhiri Uni Eropa miwiti a seri langkah kanggo nggawe institusi supranasional, mbusak alangan perdagangan, lan ningkatake ketergantungan ekonomi lan politik. Kanthi urutan, dheweke nggawe Komunitas Batubara lan Baja Eropa supranasional, Komunitas Ekonomi Eropa, lan pungkasane Uni Eropa. Pejabat Situs web UE ngringkes: "Apa sing diwiwiti minangka serikat ekonomi sejatine wis berkembang dadi organisasi sing kalebu wilayah kabijakan, wiwit iklim, lingkungan lan kesehatan nganti hubungan eksternal lan keamanan, keadilan lan migrasi." Ing 2012, Komite Nobel dianugerahi Hadiah Damai kanggo Uni Eropa kanggo ngowahi "Eropa saka bawana perang menyang bawana perdamaian."

Apa manungsa bisa ndandani sistem internasional kita saiki dadi sistem perdamaian global ing ngendi perang dadi ora bisa dipikirake, gaman nuklir dadi peninggalan jaman kepungkur, konflik ditangani liwat kekuwatan ukum lan ora ukum saka kekuwatan, lan manungsa ing saindenging jagad kerja sama kanggo mesthekake yen isih ana orane?

Menapa kamanungsan ora ngupayakake nggawe sistem perdamaian global sing memfasilitasi interaksi internasional sing positif, kesejahteraan manungsa umume, lan pendekatan kolaboratif kanggo ancaman eksistensial sing dituduhake?

Sawetara bisa mangsuli manawa sistem perdamaian global iku apik banget utopian. Nanging, minangka mantan Sekretaris Jenderal Asosiasi Penelitian Perdamaian Internasional Kenneth Boulding seneng quip, "Apa sing ana bisa uga." Amarga sistem perdamaian ana, mula bisa uga. Lan kasus kaya negara-negara Cone Kidul ing Amerika Selatan, negara-negara Nordik, lan Uni Eropa nuduhake manawa sistem perdamaian sing kasusun saka bangsa bisa digawe lan tahan.

Wong skeptis liyane bisa uga mangsuli manawa ora perlu ngilangi perang saka planet iki. Nanging mikir kaya ngono iku cacat ing pirang-pirang aspek. Kebanjiran pangeluaran militèr ora mung gagal menehi keamanan sejatine nanging uga ngalihake dana saka pembangunan berkelanjutan, pendhidhikan, kesehatan, lan kabutuhane manungsa liyane. Perang ngancurake nyawa para pejuang lan warga sipil. Anane arsenal nuklir nyebabake kabeh spesies, yen ora kabeh wujud urip ing Bumi. Perang ngganggu perhatian, ngalihake sumber daya, lan ngalangi tumindak bebarengan sing dibutuhake kanggo sukses ngatasi keragaman hayati, lemah ing segara, pamindhahan masarakat, etnis masarakat pribumi, pandemik, kebakaran liar, lan pemanasan global dhewe. Nindakake perang lan militerisme gedhe banget nyegah "kabeh tangan ing dek" nanggepi ancaman eksistensial.

Sawetara wong bisa ujar manawa sistem perdamaian global durung nate diadili sadurunge. Mergo durung nyoba, ora ateges ora kudu dicoba: Pikirake pangembangan internet, tekan rembulan, ngilangi cacar, utawa pangembangan vaksin Covid-19 sing efektif kurang saka setaun. Lan nggawe sistem perdamaian pan-benua durung nate dicoba nganti EU dileksanakake, tegese 446 yuta wong ing 27 negara saiki urip tanpa perang ing wilayah kasebut. Ngalahake bawana perang, ing tujuan tengah integrasi Eropa, wis sukses banget, sanajan upayane durung nate nyoba sadurunge.

Isih ana wong sing ora percaya liyane manawa sistem perdamaian global ora bakal bisa digunakake. Minangka Jean Monnet ngerti, "Wong-wong mung nampa pangowahan nalika diadhepi kabutuhan, lan mung ngerti kabutuhan yen ana krisis." Minangka nggambarake Jam Kiamat, krisis sing paling parah bakal dialami. Yen kita bisa nemokake kawicaksanan masarakat saka macem-macem wilayah ing jagad iki, ing wektu lan papan sing beda-beda, sing wis sukses nyerah perang ing antarane awake dhewe kanggo ngupayakake upaya sing luwih manusiawi, cara anyar kanggo nglakokake planet adhedhasar kesatuan, kerja sama, lan hubungan internasional sing ora ana perang bisa uga bisa. Kasunyatane, bisa dadi siji-sijine dalan sing bisa urip lan kaslametan manungsa ing Bumi.

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...