Pendhidhikan Perdamaian Nggayuh Massa Kritikal

Barbara Wien

(Surat sambutan: Masalah # 77 November 2010)

Pendhidhikan Perdamaian nyebar kanthi cepet lan nambah skala ing saindenging jagad. Saka Pakistan kanggo Los Angeles Tengah Kidul saka Irak menyang Filipina, saka Afghanistan menyang Kenya, kita nemokake luwih akeh program pendhidhikan perdamaian ing program sawise sekolah, kamp musim panas, sekolah, setelan pengungsi, pusat komunitas, omah ibadah, kampus kampus lan ewonan papan liyane. Gudang ilmu sing sugih yaiku mbangun, nginep lan nggabungake beasiswa perdamaian menyang ruang publik, komunikasi, kurikulum, lan riset. Utamane sing kuat yaiku program pendhidhikan perdamaian sing dikembangake dening para prajurit lan mantan pejuang, sawetara sing umure 15 taun.

Ing ngisor iki mung sawetara animator perdamaian lan komunitas sing dakalami saben dina (kanthi tautan karo artikel sing gegandhengan):

Mantan anggota geng lan tahanan
Los Angeles lulusan kelas intervensi geng kelas siji
Denver Bloods, Crips gabung ing proses perdamaian
Bahan pendhidhikan ing geng
Nesu Biru, Pangentasan Ireng
Protokol Tookie kanggo Perdamaian: Inisiatif Perdamaian Jalan Lokal

Prajurit
Rajapati Collateral? Wikileaks, Prajurit Ngomong
HURUF REFILIKASI & TANGGUNG JAWAB KANGGO WONG IRAQI saka Anggota Militer AS Saiki lan Mantan 
"Iki Kepiye Prajurit Iki Dilatih Tumindak"
Kapten Paul Chappell - Pungkasan Perang

Organisasi pemuda, bocah, remaja, lan mahasiswa
Wong enom sing ngomong babagan urip ing tengah-tengah negara sing gelut perang
Ngasilake Perdamaian: Sinau babagan Organisasi Pemuda Nonformal

K-12 guru lan profesor (akeh banget kanggo ndhaptar kabeh kurikulum, buku lan situs web!)
Yayasan Pendidikan Perdamaian
Sambungan Pendidikan Resolusi Konflik

Pelayanan pendidikan (akeh sing menehi mandhiri pendidikan perdamaian ing saindhenging sistem sekolah lan program persiapan guru)
Menteri pendidikan kanggo ngenalake pendhidhikan perdamaian ing Kenya

Guru lan pangurus sekolah (akeh banget ing saindenging jagad kanggo nampilake kabeh ing kene)

Buruh kemanusiaan, pejabat pengungsi, lan agensi bantuan darurat
Peacebuilding Reflektif: Kit Perencanaan, ngawasi, lan Alat Sinau
Jaringan Antar-Agensi kanggo Pendidikan Darurat

Penyelenggara komunitas lan animator desa 
Gandhis Saben Dina

Rombongan teater, musisi, lan tokoh budaya
Kutha ing Peace DC
Proyek Kemungkinan

Produsen radio, produsen film
Festival Film Anti-Perang Liga Resister Perang

Jaringan parenting
Ngasuh Jaringan Perdamaian lan Kehakiman
Kulawarga Terhadap Jaringan Advokasi Kekerasan

Kongregasi lan papan ibadah
Agama kanggo Katentreman

Para juru crita lan panulis buku bocah-bocah
Penghargaan Buku Jane Addams
Jane Addams Peace Association

Pamilik bisnis cilik, Rotarian, lan tukang ijo
Desain kanthi Alam
Pusat Rotary kanggo Studi Internasional babagan perdamaian lan resolusi konflik

Dokter lan dokter, ekonom, ilmuwan, lan jutaan wong liyane
Pendidik perdamaian resmi lan non-formal iki nglumpukake komunitas profesional lan organisasi keanggotaan supaya bisa ngganggu kekerasan ing komunitas kasebut, nuwuhake budaya perdamaian ing kelas lan desa, nantang mitos yen panganiaya lan perang ora bisa dihindari lan nyebarake resolusi konflik. katrampilan Upayane gedhe banget kanggo nggawe keadilan ing artikel iki.  

Ing ngisor iki ana link menyang sawetara conto sing ditemokake siswa pascasarjana ing Program Studi Perdamaian lan Konflik Internasional Universitas Amerika ing saindenging jagad:

Ing saben konflik, ing saben perang, ing endi wae ana kekerasan, pendhudhukan militer lan pelanggaran hak asasi manungsa kasar, panitia lan pendhidhikan perdamaian ana ing kana, ngundhakake swarane, lan ora bakal dibungkem. Marang macem-macem kabijakan militeris lan bathi perang, kita melu perjuangan kanggo jiwa kamanungsan lan masa depan planet iki. Ora ana jaminan manawa pasukan perdamaian bakal menang, nanging jajak pendapat publik global nuduhake manawa mayoritas populasi donya ora pengin mbuwang dhuwit kanggo perang maneh. Sedhih, dheweke wis disosialisasikake amarga yakin yen perang ora bisa diendhani. Tugas kita yaiku ndhidhik wong-wong mau yen ana alternatif sing realistis, lan nuduhake strategi lan metode perjuangan non-kekerasan kanggo ngrampungake konflik tanpa nggunakake kekuwatan. Saka sudut pandangku, kita bakal enggal tekan massa kritis.


* Barbara Wien minangka sarjana perdamaian, pendidik, pelatih, lan pengacara hak wanita. Dheweke duwe ilmu luas babagan gerakan perdamaian ing tingkat internasional, masalah lintas budaya, lan kesetaraan gender. Dheweke nglindhungi nyawa para aktivis hak asasi manungsa ing zona perang, lan nglatih atusan pejabat PBB, buruh kemanusiaan, lan petugas polisi kanggo nambah kekerasan lan ngatur konflik. Barbara wis memimpin wolung organisasi nirlaba, mulang alternatif perang lan kekerasan ing patang universitas, makarya kanggo telung agensi sing menehi hibah, lan ngirim lokakarya pelatihan lan presentasi ing 58 negara. Sajrone limang taun, Barbara njabat Direktur Brigade Perdamaian Internasional-USA, organisasi hak asasi manungsa sing dihormati kanthi kantor ing 15 negara sing nglindhungi nyawa warga sipil lan aktivis sing kaancam bakal nempuh politik kanthi nggunakake metode pionir sing dikenal kanthi jeneng "iringan proteksi non-kekerasan" . Barbara uga dadi Program Officer lan Pelatih Resolusi Konflik kanggo Institut Perdamaian AS (USIP), Direktur Eksekutif Konsorsium Penelitian Perdamaian, Pendidikan lan Pembangunan (COPRED), kepala penggalangan dana kanggo Pusat Whistleblower Nasional, lan Direktur Keamanan Nyata Proyek Pendidikan ing Institut Studi Kebijakan. Barbara memimpin delegasi internasional 300 presiden serikat pekerja menyang El Salvador kanggo mungkasi pembunuhan para pandhita, guru sekolah lan aktivis serikat pekerja dening regu pati tentara. Dheweke ngatur karo pimpinan agama ing Uganda Lor lan Sudan Kidul kanggo negosiasi pembebasan prajurit bocah sing diculik karo Tentara Resistensi Lord. Dheweke kerja bareng wanita Hindu lan Muslim ing India kanggo mungkasi kerusuhan lan kekerasan komunal ing Gujarat lan konflik bersenjata ing Asam (ing tapel wates Bangladesh). Dheweke wis kesah menyang Timur Tengah kanggo nentang pendudukan militer ilegal Israel ing tanah Palestina. Dheweke dadi anggota pembangun Perdamaian Antaragama sing ngatur delegasi menyang Timur Tengah, Institut Perdamaian Universitas Juniata, lan Aksi Perdamaian Nasional, klompok anti-perang paling gedhe ing AS.

 

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...