Pendidikan Perdamaian lan Tindakan kanggo Dampak: Menyang model kanggo pembangunan perdamaian antargenerasi, pimpinan pemuda, lan lintas budaya

By Phill Gittins

(Dipunbabar saking: Institut Pendidikan: Fakultas Pendidikan lan Masyarakat (IOE) UCL, Kelompok Minat Khusus Pendidikan Perdamaian, 11 Juli 2022)

World BEYOND War (WBW) mitra karo Rotary Action Group for Peace (RAGFP) kanggo pilot program peacebuilding skala gedhe.

Keperluan kanggo mbangun perdamaian antargenerasi, dipimpin pemuda, lan lintas budaya

Perdamaian sing lestari gumantung marang kemampuan kita kanggo kolaborasi kanthi efektif antarane generasi lan budaya.

First, ora ana pendekatan sing bisa ditindakake kanggo perdamaian sing lestari sing ora kalebu input kabeh generasi. Senadyan persetujuan umum ing lapangan peacebuilding sing karya kemitraan antarane beda generasi wong iku penting, Sastranegara lan kemitraan antargenerasi ora dadi bagean integral saka akeh kegiatan peacebuilding. Iki ora nggumunake, mbok menawa, amarga ana akeh faktor sing nyuda kolaborasi, umume, lan kolaborasi antargenerasi, utamane. Njupuk, contone, pendidikan. Akeh sekolah lan universitas isih menehi prioritas kanggo ngupayakake individu, sing milih kompetisi lan ngrusak kemungkinan kolaborasi. Kajaba iku, praktik peacebuilding khas gumantung ing pendekatan ndhuwur-mudhun, sing menehi prioritas transfer kawruh tinimbang produksi utawa ijol-ijolan kawruh bebarengan. Iki uga duwe implikasi kanggo praktik antargenerasi, amarga upaya perdamaian asring ditindakake 'ing', 'kanggo', utawa 'babagan' wong utawa komunitas lokal tinimbang 'karo' utawa 'dening' (ndeleng, Gittin, 2019).

kapindho, nalika kabeh generasi dibutuhake kanggo maju prospek pembangunan sustainable tentrem, kasus bisa digawe kanggo ngarahake liyane manungsa waé lan usaha menyang generasi enom lan efforts kang dipimpin dening muda. Ing wektu nalika ana luwih akeh wong enom ing planet tinimbang sadurunge, iku angel kanggo overstate peran utama muda (bisa lan nindakake) muter ing makarya menyang donya sing luwih apik. Kabar apik yaiku yen kapentingan ing peran pemuda ing peacebuilding mundhak sacara global, kaya sing dituduhake dening Agenda Pemuda, Perdamaian, lan Keamanan global, kerangka kabijakan internasional anyar, lan rencana aksi nasional, uga nambah program lan ilmiah. kerja (ndeleng, Gittin, 2020, Berents & Prelis, 2022). Kabar sing ora becik yaiku wong enom tetep kurang diwakili ing kabijakan, praktik, lan riset perdamaian.

katelu, kolaborasi lintas budaya iku penting, amarga kita manggon ing donya sing saya sambung lan saling gumantung. Mulane, kemampuan kanggo nyambungake antarane budaya luwih penting tinimbang sadurunge. Iki menehi kesempatan kanggo lapangan peacebuilding, amarga karya lintas budaya wis ditemokake kanggo kontribusi kanggo dekonstruksi stereotip negatif (Hofstede, 2001), resolusi konflik (Huntingdon, 1993), lan budidaya hubungan holistik (Brantmeier & Brantmeier, 2020). Akeh sarjana - saka Lederach kanggo Austesserre, karo prekursor ing karya saka Curl lan Galtung - nunjukake nilai keterlibatan lintas budaya.

Ing ringkesan, katentreman sing lestari gumantung marang kemampuan kita kanggo kerja antargenerasi lan lintas budaya, lan nggawe kesempatan kanggo upaya sing dipimpin para pemuda. Pentinge telung pendekatan kasebut wis diakoni ing debat kabijakan lan akademik. Nanging, ana kekurangan pangerten babagan apa sing ditindakake dening pemuda, antargenerasi / lintas budaya ing praktik - lan khusus ing skala gedhe, ing jaman digital, sajrone COVID.

Peace Education and Action for Impact (PEAI)

Iki minangka sawetara faktor sing nyebabake pangembangan Pendhidhikan perdamaian lan tumindak kanggo pengaruh (PEAI) - program unik sing dirancang kanggo nyambungake lan ndhukung peacebuilders enom (18-30) ing ndonya. Tujuane yaiku nggawe model anyar 21st peacebuilding abad - salah siji sing nganyari pangerten lan laku kita apa tegese kanggo muda-mimpin, intergenerational, lan lintas-budaya peacebuilding. Tujuane kanggo menehi kontribusi kanggo owah-owahan pribadi lan sosial liwat pendidikan lan tumindak.

Proses lan praktik ing ngisor iki minangka dhasar karya:

  • Pendidikan lan tumindak. PEAI dipandu dening fokus dual ing pendhidhikan lan tumindak, ing lapangan sing perlu kanggo nutup celah antarane sinau perdamaian minangka topik lan praktik perdamaian minangka praktik (pirsani, Gittin, 2019).
  • Fokus ing upaya pro-perdamaian lan anti-perang. PEAI njupuk pendekatan sing wiyar kanggo perdamaian - sing kalebu, nanging njupuk luwih saka, ora ana perang. Iki adhedhasar pengakuan yen perdamaian ora bisa urip bebarengan karo perang, lan mulane perdamaian mbutuhake perdamaian negatif lan positif (pirsani, World BEYOND War).
  • Pendekatan holistik. PEAI menehi tantangan kanggo formulasi umum pendidikan perdamaian sing gumantung ing wangun sinau rasional kanthi biaya pendekatan sing diwujudake, emosional, lan pengalaman (ndeleng, Cremin et al., 2018).
  • Tindakan sing dipimpin pemuda. Asring, karya perdamaian ditindakake 'ing' utawa 'babagan' pemuda ora 'dening' utawa 'karo' (ndeleng, Gittins et., 2021). PEAI nyedhiyakake cara kanggo ngganti iki.
  • Karya antargenerasi. PEAI nglumpukake kolektif antargenerasi kanggo melu praksis kolaboratif. Iki bisa mbantu ngatasi rasa ora percaya sing terus-terusan ing karya perdamaian antarane wong enom lan wong diwasa (pirsani, Simpson, 2018, Altiok & Grizelj, 2019).
  • Pembelajaran lintas budaya. Negara-negara kanthi konteks sosial, politik, ekonomi, lan lingkungan sing beda-beda (kalebu macem-macem perdamaian lan lintasan konflik) bisa sinau akeh saka saben liyane. PEAI ngidini sinau iki bisa ditindakake.
  • Mikir maneh lan ngowahi dinamika daya. PEAI nggatekake cara proses 'power over', 'power within', 'power to', lan 'power with' (deleng, VeneKlasen & Miller, 2007) main ing upaya perdamaian.
  • Panggunaan teknologi digital. PEAI nyedhiyakake akses menyang platform interaktif sing mbantu nggampangake sambungan online lan ndhukung proses sinau, enggo bareng, lan nggawe bareng ing antarane generasi lan budaya sing beda-beda.

Program kasebut diatur babagan apa sing diungkapake Gittins (2021) minangka 'ngerti, dadi, lan nindakake perdamaian'. Iki ngupaya ngimbangi kaku intelektual kanthi keterlibatan hubungan lan pengalaman adhedhasar praktik. Program kasebut njupuk pendekatan rong arah kanggo nggawe owah-owahan - pendhidhikan perdamaian lan aksi perdamaian - lan dikirim ing format sing dikonsolidasi, dampak dhuwur, sajrone minggu 14, kanthi pendidikan perdamaian enem minggu, 8 minggu aksi perdamaian, lan fokus pembangunan ing saindhenging.

Prong #I: Pendidikan perdamaian

Prong #I kasusun saka enem modul online sing nyakup sawetara topik sing cocog karo pembangunan perdamaian lan kelestarian, kalebu: dhasar perdamaian; peran pemuda ing tentrem lan keamanan; sistem mikir; sistem perang/perdamaian; inovasi, strategi, lan proses kanggo ngilangi perang; mbudidaya lan nglakoni cara sing tentrem karo awake dhewe, wong liya, lan jagad; organisasi tumindak langsung non-kekerasan; lan ngrancang, ngawasi, ngevaluasi, lan komunikasi proyek perdamaian.

Nalika peserta pindhah liwat modul enem minggu, padha ngiyataken kapasitas peacebuilding, nalika melu karo komunitas global pimpinan padha-minded. Iki minangka komunitas praktik online, ing ngendi macem-macem generasi lan budaya teka bebarengan ing papan sing dienggo bareng kanggo sinau, dialog karo, lan nggawe strategi kanggo owah-owahan karo ahli World BEYOND War, aktivis peer, lan changemakers. Prong #I duwe beban kerja rata-rata 3-6 jam saben minggu, lan sertifikat rampung ditanggepi kanggo peserta sing ngrampungake kabeh enem tugas opsional.

Prong #2: Tumindak tentrem

Sawise nem minggu sinau lan interaksi online, para peserta nglampahi 8 minggu kanggo ngetrapake kawruh, katrampilan, lan proses sinau kanggo njupuk tindakan ing tantangan donya nyata. Tujuane ing kene yaiku ndhukung para pemuda kanggo ngowahi ide abstrak dadi praktik konkrit. Iki ditindakake kanthi ndhukung para mudha kanggo ngrancang, ngleksanakake, ngawasi, ngevaluasi, lan komunikasi proyek aksi sing dipimpin para pemuda dhewe, kanthi tujuan nggawe dampak positif langsung ing masalah perdamaian, keamanan lan kepemimpinan.

Nalika para peserta pindhah saka analisis menyang tumindak, dheweke nyepetake pamisahan sinau / praktik lawas kanthi nindakake praktik perdamaian, tinimbang mung sinau babagan perdamaian minangka topik. Inti saka karya iki yaiku gagasan praktik antargenerasi: wong enom kerja bareng karo generasi lawas, komunitas lokal, lan para pemangku kepentingan kanggo sinau luwih akeh babagan masalah sing padha peduli, lan banjur tumindak kanggo ngatasi masalah iki kanthi cara praktis. Kanggo nggedhekake impact, peserta nggawe strategi kanggo melu 'wong liyane', lan 'wong kunci', ing karya (pirsani, CDA, 2016).

Part II nduweni beban kerja rata-rata 3-6 jam saben minggu, lan sertifikat rampung ditanggepi kanggo para peserta sing nuduhake yen dheweke wis kerja ing tim antargenerasi kanggo nindakake lan komunikasi proyek perdamaian sing duwe pengaruh dhuwur.

Implementasi pilot PEAI

Ing taun 2021, World BEYOND War gabung karo Rotary Action Group for Peace kanggo ngluncurake program PEAI perdana. Iki minangka sepisanan pemuda lan komunitas ing 12 negara ing patang bawana (Kamerun, Kanada, Kolombia, Kenya, Nigeria, Rusia, Serbia, Sudan Kidul, Turki, Ukraina, AS, lan Venezuela) digabungake, ing siji sing tetep. inisiatif, kanggo melu ing proses pangembangan perdamaian antargenerasi lan lintas budaya.

PEAI dipandu dening model co-leadership, sing ngasilake program sing dirancang, dileksanakake, lan dievaluasi liwat seri kolaborasi global.

  • First, kanthi nyetel Tim Global (GT), sing kalebu wong saka World BEYOND War lan Rotary Action Group for Peace. Iki minangka peran kanggo menehi kontribusi marang kepemimpinan pamikiran, program stewardship, lan akuntabilitas. GT ketemu saben minggu, sajrone setaun, kanggo nggabungake pilot. Rapat online saben minggu nyedhiyakake ruang kanggo pitakonan kritis, ing ngendi GT bisa njelajah lan mbentuk gagasan bebarengan babagan program kasebut minangka tujuan, proses, lan asil sing dikarepake.
  • kapindho, kanthi kemitraan karo organisasi/grup sing dipasang sacara lokal ing 12 negara. Saben negara nggawe 'Tim Proyek Negara' (CPT) dhewe-dhewe, sing dumadi saka 2 koordinator, 2 mentor, lan 10 pemuda (18-30). CPT macem-macem (campuran saka negara-negara Lor lan global Kidul) uga individu sing nggawe tim kasebut. Nom-noman, umpamane, teka saka macem-macem latar mburi, kanthi pengalaman pendidikan sing beda-beda babagan perdamaian: saka praktisi sing duwe gelar Master ing bidang sing ana hubungane karo perdamaian, nganti sing anyar kanggo kerja perdamaian. Saben CPT ketemu kanthi rutin wiwit September nganti Desember 2021.
  • katelu, kanthi nyetel 'Tim Riset', sing kalebu wong saka Universitas Cambridge Columbia University, Young Peacebuilders, lan World BEYOND War. Tim iki mimpin pilot riset. Iki kalebu nindakake proses ngawasi lan evaluasi kanggo ngenali, nggambarake, lan ngandhani pentinge karya kanggo praktisi, akademisi, lan pamirsa umum.

Kegiatan lan dampak sing diasilake saka pilot PEAI

Nalika presentasi rinci babagan aktivitas peacebuilding lan dampak saka pilot ora bisa dilebokake ing kene amarga alasan ruang, ing ngisor iki menehi gambaran babagan pentinge karya iki, kanggo para pemangku kepentingan sing beda. Iki kalebu ing ngisor iki:

1) Dampak kanggo wong enom lan wong diwasa ing 12 negara

PEAI langsung entuk manfaat kira-kira 120 wong enom lan 40 wong diwasa sing kerja bareng karo dheweke, ing 12 negara sing beda-beda. Peserta nglaporake macem-macem keuntungan kalebu:

  • Tambah kawruh lan katrampilan sing ana gandhengane karo pembangunan perdamaian lan kelestarian.
  • Pangembangan kompetensi kepemimpinan mbiyantu ningkatake keterlibatan pribadi lan profesional karo awake dhewe, wong liya, lan jagad.
  • Tambah pemahaman babagan peran para mudha ing perdamaian.
  • Apresiasi perang sing luwih gedhe lan institusi perang minangka penghalang kanggo nggayuh perdamaian lan pembangunan sing lestari.
  • Pengalaman karo ruang lan praktik sinau antargenerasi lan lintas budaya, kanthi pribadi lan online.
  • Nambah katrampilan pengorganisasian lan aktivisme utamane babagan nindakake lan komunikasi proyek-proyek sing dipimpin para pemuda, sing didhukung diwasa, lan komunitas.
  • Pangembangan lan pangopènan jaringan lan hubungan.

Riset nemokake yen:

  • 74% peserta ing program kasebut percaya yen pengalaman PEAI nyumbang kanggo pangembangane minangka pembangun perdamaian.
  • 91% ujar manawa saiki duwe kemampuan kanggo mengaruhi owah-owahan positif.
  • 91% yakin bakal melu ing karya perdamaian antargenerasi.
  • 89% nganggep awake dhewe duwe pengalaman ing upaya perdamaian lintas budaya.

2) Dampak kanggo organisasi lan komunitas ing 12 negara

PEAI dilengkapi, nyambung, mentoring, lan ndhukung peserta kanggo nindakake luwih saka 15 proyek perdamaian ing 12 negara. Proyek-proyek kasebut minangka inti saka apa 'karya tentrem apik' iku kabeh babagan, "mikir cara kita menyang wangun anyar saka tumindak lan tumindak cara kita menyang wangun anyar pikiran" (Bing, 1989: 49).

3) Dampak kanggo pendhidhikan perdamaian lan komunitas sing mbangun perdamaian

Konsep program PEAI yaiku kanggo nggabungake kolektif antargenerasi saka sak ndonya, lan melu sinau lan tumindak bebarengan kanggo perdamaian lan kelestarian. Pangembangan program lan model PEAI, bebarengan karo temuan saka proyek percontohan, wis dituduhake ing dialog karo anggota saka pendidikan perdamaian lan komunitas peacebuilding liwat macem-macem presentasi online lan pribadi. Iki kalebu acara / perayaan pungkasan proyek, ing ngendi wong enom nuduhake, kanthi tembung, pengalaman PEAI lan pengaruh proyek perdamaian. Karya iki uga bakal dikomunikasikake liwat rong artikel jurnal, sing saiki lagi diproses, kanggo nuduhake kepiye program PEAI, lan modele, duweni potensi kanggo mengaruhi pamikiran lan praktik anyar.

Apa sabanjure?

Pilot 2021 nawakake conto nyata babagan apa sing bisa ditindakake ing babagan pembangunan perdamaian antargenerasi / lintas budaya kanthi skala gedhe. Pilot iki ora katon minangka titik pungkasan, nanging minangka wiwitan anyar - dhasar sing kuat, adhedhasar bukti, kanggo mbangun lan kesempatan kanggo (maneh) mbayangno arah sing bakal teka.

Wiwit awal taun, World BEYOND War wis kerja keras karo Rotary Action Group for Peace, lan liya-liyane, kanggo njelajah pangembangan potensial ing mangsa ngarep - kalebu strategi multi-taun sing ngupayakake tantangan angel kanggo skala tanpa ilang tutul karo kabutuhan ing lemah. Preduli saka strategi sing diadopsi - kolaborasi antargenerasi, pimpinan pemuda, lan lintas budaya bakal dadi inti karya iki.

Biografi Pengarang

Phill Gittins, PhD, minangka Direktur Pendidikan kanggo World BEYOND War. Dheweke uga a Rotary Peace Fellow, KAICIID Fellow, lan Aktivator Perdamaian Positif kanggo Institut Ekonomi lan Perdamaian. Dheweke duwe pengalaman kepemimpinan, pemrograman, lan analisis luwih saka 20 taun ing bidang perdamaian & konflik, pendidikan & pelatihan, pembangunan pemuda & komunitas, lan konseling & psikoterapi. Phill bisa digayuh ing: phill@worldbeyondwar.org. Temokake luwih lengkap babagan program Pendhidhikan lan Tindakan kanggo Dampak ing kene: ing https://worldbeyondwar.org/action-for-impact/

cedhak
Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

1 mikir babagan "Pendidikan Perdamaian lan Aksi kanggo Dampak: Menuju model kanggo pembangunan perdamaian antargenerasi, pimpinan pemuda, lan lintas budaya"

Nggabungake diskusi ...

Gulung menyang Top