Pandemi, konflik sosial lan konflik bersenjata: Kepiye COVID-19 mengaruhi populasi sing rentan?

(Foto: Fundación Escuelas de Paz)

Karangan iki saka Amada Benavides de Pérez adhedhasar komentar sing diwenehake sajrone webinar 13 April 2020, "Pendidikan Perdamaian lan Pandemi: Perspektif Global."  Sampeyan bisa nemokake video lengkap saka webinar ing kene. Esai iki uga kalebu bagean saka “Koneksi Corona: Sinau kanggo Donya sing Dianyari”Seri sing njelajah pandemi COVID-19 lan cara sing ana gandhengane karo masalah pendhidhikan perdamaian liyane.

download pdf artikel iki

Dening Amada Benavides de Pérez *, Kolombia
11 April 2020

Kanggo katentreman, sambutan
Kanggo bocah, kebebasan
Kanggo ibu-ibu, urip
Kanggo manggon ing tentrem

Iki geguritan Juan [1] sing ditulis ing Hari Damai Sedunia, 21 September 2019. Bareng karo para pemuda liyane, dheweke melu program kita. Dheweke nembangake lagu lan nulis pesen sing cocog karo tanggal iki, kanthi pangajab minangka spanduk, dadi pendhudhuk wilayah sing tilas FARC duwe markas lan dina iki minangka wilayah perdamaian. Nanging, ing tanggal 4 April, aktor anyar ing perang kasebut nggawe buta jiwa wong enom iki, bapake - pimpinan union union - lan sedulur-sedulur liyane. Kabeh iki ing tengah kurva sing ditindakake dening Pamrentah minangka langkah ngontrol pandemik COVID -19. Contone wong pisanan iki nuduhake macem-macem ancaman sing dumadi ing negara-negara kanthi konflik bersenjata lan sosial, kayata kasus Kolombia.

"Ana wong sing sedih, 'tetep ing omah' ora dadi pilihan. Iki ora dadi pilihan kanggo akeh kulawarga, akeh komunitas, amarga kedadeyan konflik bersenjata lan kekerasan, "[2] minangka tembung penghargaan Goldman Prize, Francia Márquez. Kanggo dheweke lan pimpinan liyane, kedadeyan kedadeyan COVID-19 sing pungkasan bakal dadi luwih kuwatir yen dialami komunitas iki amarga adu bersenjata. Miturut Leyner Palacios, pimpinan sing manggon ing Choco, saliyane COVID-19, dheweke kudu ngatasi "pandemi" yen ora duwe "akueduk, obat, utawa personel medis kanggo rawuh."

Epiksi lan langkah-langkah kontrol kanggo nyegah panyebaran wis kena pengaruh beda konteks kelas kutha ndhuwur lan tengah, gedhe kutha urban sing urip ing ekonomi informal, lan Kolombia pedalaman jero. 

(Foto: Fundación Escuelas de Paz)

Luwih saka 13 yuta wong sing manggon ing Kolombia kanthi ekonomi informal, saben dina golek dhuwit kanthi sithik. Klompok iki kalebu wong-wong sing gumantung marang penjualan informal, pengusaha mikro lan cilik, wanita sing duwe lowongan kerja sing ora stabil, lan klompok sing ora kalebu sejarah. Dheweke ora netepi watesan sing dileksanakake, amarga kanggo populasi iki, dilema kasebut, kanthi tembung dhewe: "mati amarga virus utawa keluwen." Antarane 25 lan 31 Maret paling ora ana 22 mobilisasi sing beda, 54% sing ana ing kutha-kutha ibukota lan 46% ing kotamadya liyane. [3] Dheweke njaluk Pamrentah babagan langkah-langkah dhukungan, sing, sanajan wis diwenehake, ora cukup, amarga langkah-langkah kasebut ditindakake saka visi paternalistik lan ora ndhukung utawa melu reformasi lengkap. Pendhudhuk iki kepeksa ngilangi watesan isolasi, lan bakal nyebabake risiko nyawane lan komunitas. Ditambah maneh, ing wektu kasebut hubungane antara ekonomi informal lan ekonomi ilegal bakal tuwuh lan nambah konflik sosial.

Hubungane karo Kolombia ing desa Kolombia, kaya sing diangkat Ramón Iriarte, "Kolombia liyane minangka negara sing 'quarantine.' Wong-wong mlayu lan ndhelik amarga ngerti yen ana ancaman ngadhepi. " Sajrone minggu pungkasan Maret ana tandha-tandha dinamika sing bisa kedadeyan sajrone pandemik iki: agresi lan mateni pimpinan sosial, acara anyar pamindahan lan dikurung, nganyari maneh migran internasional lan barang amarga dalan sing ora ilegal, kerusuhan lan protes ing sawetara kutha-kutha, mundhak kebakaran hutan ing wilayah kayata Amazon, lan oposisi sawetara populasi kanggo ngilangi tanduran sing haram. Ing sisih liya, migrasi Venezuela, saiki ngitung luwih saka siji yuta wolung atus ewu wong, sing manggon ing kahanan sing ora ana gandhengane, tanpa akses menyang pangan, omah, kesehatan lan karya sing layak. Penting kanggo nimbang apa efek ing wilayah tapel wates, ditutup minangka bagean kanggo nanggapi virus. Ana, bantuan kamanungsan pemerintah diwatesi lan akeh tanggapan kasebut diwenehake dening kerjasama internasional, sing ngandhani penundaan sauntara.

Miturut Fundacion Ideas para la Paz [4], COVID-19 bakal duwe pangaruh ing dinamika konflik bersenjata lan implementasi perjanjian perdamaian, nanging efek kasebut bakal dibedakake lan ora kudu negatif. Penafian ELN babagan gencatan senjata sepih lan pamrentah anyar kanggo Pengurus Perdamaian yaiku warta sing nuwuhake pengarep-arep.

Pungkasan, pengasingan uga nyebabake kekerasan ing njero kulawarga, utamane tumrap wanita lan bocah wadon. Coexistence ing papan cilik tuwuh tingkat konflik lan agresi marang wong sing paling lemah. Iki bisa uga kabukten ing pirang-pirang setelan, nanging duwe pangaruh sing luwih gedhe ing wilayah konflik bersenjata.

(Foto: Fundación Escuelas de Paz)

Dadi pitakon yaiku: apa tumindak sing kudu ditangani ing wektu-wektu krisis iki, ing tingkat pemerintah, komunitas internasional, lan masyarakat sipil?

Salah sawijining akibat pandemik penting yaiku pemulihan rasa umum lan kewajiban Negara kanggo njamin integral hak asasi manungsa lan martabat manungsa. Iki kalebu kebutuhan kanggo ngatur kahanan kerja sajrone jaman digital anyar. Pitakonan ing skenario iki, kepiye negara rapuh bisa nerusake arah kabijakan umum, yen kapasitase diwatesi, sanajan ing kahanan normal?

Nanging menehi kekuwatan lan kendhali Negara sing luwih gedhe uga bisa menehi cara kanggo ngetrapake langkah-langkah nindhes, coercive lan otoritas, kayata apa sing kedadeyan ing negara-negara ing ngendi keputusan penindasan ekstrim sing nduwe curfew bersenjata lan ancaman kanggo ngetrapake langkah-langkah kanthi dhukungan Tentara. Badan sing nyuda lan ngontrol penduduk saka Biopower minangka premis sing diantisipasi Foucault ing abad kepungkur.

Alternatif perantara wis muncul saka pamrentah lokal. Saka New York nganti Bogotá lan Medellín, dheweke wis menehi tanggapan sing luwih tepat kanggo wektu lan efektif kanggo pedunung, beda karo homogen lan kadhemen sing dijupuk saka entitas nasional. Nguatake operasi kasebut lan kapasitas saka fungsionalitas lan level lokal penting, kanthi sesambungan karo tumindak nasional lan transnasional. Makarya sacara lokal, kanggo menehi kesan ing global.

(Foto: Fundación Escuelas de Paz)

Kanggo pendhidhikan perdamaian, minangka kesempatan kanggo ngerteni masalah lan nilai sing wis dadi panji gerakan kita: nguatake etika perawatan, sing menehi kawigaten marang awake dhewe, marang manungsa liyane, makhluk liyane lan lingkungane; ngiyataken syarat pangayoman hak lengkap; advance ing prasetya kanggo ngilangi patriarkhi lan militerisme; mikir maneh cara ekonomi kanggo nyuda konsumsi lan nglindhungi alam; ngatasi konflik kanthi cara sing ora kuwat kanggo ngindhari penyalahgunaan intrafamily ing wektu kurungan lan ing kabeh wektu.

Ana akeh tantangan, akeh kesempatan kanggo ngidini Juan lan wong enom liyane sing kerja kanggo ujar:

Kanggo urip, udhara
Kanggo udhara, ati
Kanggo jantung, katresnan
Kanggo katresnan, khayalan.

 


Babagan Author

Amada Benavides minangka guru Kolombia kanthi gelar pendidikan, pasinaon pascasarjana ing ilmu sosial lan hubungan internasional. Dheweke wis makarya ing kabeh jenjang pendhidhikan formal, wiwit saka sekolah menengah nganti fakultas pascasarjana. Wiwit taun 2003, Amada dadi presiden Yayasan Sekolah Perdamaian, lan wiwit taun 2011, dheweke pancen darmabakti kanggo promosi budaya perdamaian liwat pendhidhikan perdamaian ing Kolombia ing konteks resmi lan non-formal. Saka 2004 -2011, dheweke dadi anggota Kelompok Kerja PBB babagan Panganggone Mercenaries, Kantor Komisaris Tinggi Hak Asasi Manusia. Dheweke saiki kerja ing wilayah pasca konflik sing dikuwasani FARC, nyengkuyung para guru lan pemudha ing implementasine kesepakatan perdamaian kasebut.

Cathetan & Referensi

[1] Jeneng simulasi kanggo nglindhungi identitasé

[2] https: //www.cronicadelquindio.com/noticia-completa-titulo- biktimaas-del-conflicto-claman-por-cese-de-violencia-ante- pandemia-cronica-del-quindio-nota-138178

[3] http://ideaspaz.org/media/website/FIP_COVID19_web_FINAL_ V3.pdf

[4] http://ideaspaz.org/media/website/FIP_COVID19_web_FINAL_V3.pdf

 

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...