Sejarah Ottoman lan Pendidikan Perdamaian

Miniatur Ottoman pengepungan Belgrade dening Mehmed II ing 1456. (Foto dening WikipediaUser "Dencey", 2017 © Public Domain, https://de.wikipedia.org/wiki/Mehmed_II.#/media/File:Siegebelgrade.jpg)

Sejarah Ottoman lan Pendidikan Perdamaian

Miturut İsmail Demircioğlu 

(Dipunbabar saking: Mingguan Sejarah Umum. 16 Februari 2017)

Demircioğlu, İsmail H .: Sejarah Ottoman lan Pendidikan Perdamaian. Ing: Sejarah Publik Mingguan 5 (2017) 6, DOI: dx.doi.org/10.1515/phw-2017-8374.

Wiwit esuke milenium anyar, manungsa wis ngalami akeh masalah. Iki kalebu keluwen, mlarat, rasisme, sengit etnis, perang, terorisme, pembantaian, polusi lingkungan, imigrasi ilegal, panganiaya, kriminal ing dalan lan intoleransi. Kanggo ngrampungake masalah kasebut, pendhidhikan bisa uga duwe peranan penting; uga bisa ndadekake jagad iki luwih nyenengake lan luwih alus. Kajaba iku, pendhidhikan bisa mbantu siswa ngembangake katrampilan kanggo mikir praktis, ngrampungake masalah lan kerja sama. Kejabi nyengkuyung kreativitas, inovasi lan komunikasi, pendhidhikan perdamaian bisa nggayuh siswa menyang pola pikir sing luwih tliti, toleran, tentrem lan demokratis.

Apa Pendidikan Perdamaian?

Pendhidhikan perdamaian nyengkuyung pangembangan ilmu, katrampilan lan sikap supaya bisa nyegah ana konflik, ngrampungake kanthi tentrem lan nggawe kahanan sosial sing ndadekake perdamaian bisa bertahan. [1] Utawa, pendhidhikan perdamaian bisa uga ditegesi minangka piwulang perdamaian, tujuwane kanggo menehi stimulasi kanggo netepi cara perdamaian. [2] Sampeyan uga kudu nuwuhake pepenginan ing masarakat supaya urip tentrem lan negesake nilai-nilai perdamaian sing kudu didhasarake masarakat. [3]

Apa Pengajaran Sejarah Ndhukung Pendhidhikan Damai?

Pendhidhikan perdamaian ing sekolah bisa lan kudu dikombinasikake karo disiplin liyane kayata sejarah lan sastra. Piwulang sejarah bisa menehi pendhidhikan perdamaian kanthi macem-macem cara. Contone, siswa bisa diwenehi informasi babagan tema sing gegandhengan karo perdamaian lan kegiyatan perdamaian sing kedadeyan sadurunge. Topik sing bisa ditindakake kalebu inisiatif perdamaian, kesepakatan perdamaian lan conto budaya sing tentrem uga keluwarga bebarengan klompok sing beda karo agama, budaya lan latar etnis.

Kajaba iku, pelajaran sejarah bisa menehi kesempatan kanggo familiasi siswa karo masalah sing ana gandhengane karo pendhidhikan perdamaian kayata toleransi, dialog, negosiasi, rekonsiliasi, non-panganiaya, keadilan sosial, kebebasan, hak asasi manungsa, perang lan kejahatan perang. Pelajaran sejarah bisa mbantu siswa ngerti konsep kasebut kanthi nggunakake perspektif sejarah. Saliyane sing wis kasebut, piwulang sejarah uga bisa nyengkuyung siswa supaya ngakoni:

  • pentinge perdamaian, perdamaian lan perdamaian;
  • pentinge ngrampungake konflik tanpa nggunakake kekuwatan;
  • pentinge perdamaian kanggo masa depan sing berkelanjutan;
  • lan kasusahan amarga kekerasan lan perang wiwit jaman biyen nganti saiki. [4]

Guru sejarah bisa nyinaoni studi kasus lan bukti sejarah sing ana gandhengane karo konsep ing ndhuwur supaya bisa mulang kanthi pragmatik. Contone, ujian lan evaluasi materi tinulis ngidini siswa ngembangake wawasan perdamaian, toleransi lan hak asasi manungsa.

Pendhidhikan Perdamaian ing Kurikulum Sejarah Turki

Nalika globalisasi, pangembangan internasional lan proses negosiasi keanggotaan Uni Eropa, dasawarsa pertama abad kaping rong puluh siji kena reformasi utama ing kurikulum sekolah Turki. [5] Kurikulum sejarah dibentuk maneh miturut pendekatan pengajaran konstruktivis. Konsep kayata perdamaian, toleransi lan hak asasi manungsa, sing wis suwe ditemtokake ing kurikulum sejarah negara-negara Eropa, saiki wis ana ing kurikulum sejarah Turki. Contone, salah sawijining tujuan umum sejarah pengajaran saiki nemtokake manawa siswa kudu ngerti pentinge perdamaian, toleransi, pangerten bebarengan, demokrasi lan hak asasi manungsa. Sanalika, pendhidhikan kudu nyengkuyung supaya nglindhungi lan ngembangake nilai kasebut.

Kajaba iku, kurikulum sejarah kanggo kelas sanga kanthi tegas negesake manawa proses sinau sejarah kudu ningkatake rasa hormat (lan toleransi) wong kanthi latar budaya, pendapat lan kapercayan sing beda. [6] Kurikulum kanggo kelas sepuluh mbutuhake guru sejarah kanggo negesake sikap toleran saka Kekaisaran Ottoman babagan nglumpukake pajak lan kabijakane ing Balkan. [7] Ing kurikulum kelas rolas, pendhidhikan perdamaian ditrapake kanthi nggunakake kabijakan Kemal Atatürk yaiku "Perdamaian ing Omah, Perdamaian ing Dunia". Sanajan conto sing diwenehake, bisa dingerteni manawa pelajaran sejarah ing Turki isih gagal nyengkuyung pendhidhikan perdamaian kanthi cekap. [8]

Teks saka Arsip Ottoman kanggo Pendidikan Perdamaian

Kekaisaran Ottoman (1299–1923) wis ngasorake akeh cathetan resmi, sawetara sing kasedhiya kanggo riset ing Istanbul wiwit taun 1984. [9] Koleksi kasebut kalebu jutaan dokumen sing mbahas masalah sosial, politik, diplomasi, militer lan ekonomi Kekaisaran Ottoman. Dheweke uga ngemot informasi penting ing negara-negara Balkan, Timur Tengah, Kaukasus, Afrika, Siprus lan uga Israel - wilayah sing biyen dadi bagean saka Kekaisaran Ottoman.

Kekaisaran Ottoman nyakup wilayah geografis sing akeh sing kalebu macem-macem etnis lan agama. Sajrone pamrentahane, wong-wong Ottoman menehi sawetara hak kanggo wong sing dudu Muslim, kaya cathetan sing disimpen ing arsip Ottoman. Cathetan kasebut bisa digunakake ora mung minangka sumber sejarah, nanging uga minangka alat pedagogis kanggo piwulang sejarah amarga ana sawetara sing menehi kritik kanthi apik kanggo tujuan pendhidhikan perdamaian. Kasus kasebut yaiku teks sing ndokumentasikake hak-hak sing diwenehake marang para imam Bosnia sawise ditaklukake Bosnia dening Ottoman ing abad kaping limalas. Ing keputusan sing diterbitake taun 1463, Sultan Mehmed II (1432–1481), sing nelukake Istanbul, menehi hak-hak ing ngisor iki marang para imam Bosnia:

  • Pandhita Bosnia kudu menehi kebebasan lan menehi perlindungan.
  • Wong-wong mau diidini bali lan manggon ing biara-biara ing tanah-tanah kerajaan [Ottoman] - tanpa leladen.
  • Ora ana wong sing ngrusak dheweke, utawa ora ngancam nyawane, properti utawa greja. [10]

Ing piwulang sejarah, edict bisa dievaluasi babagan artine kanggo perdamaian lan pendhidhikan toleransi kanthi nggunakake worksheet, kayata. Kanggo mbiji teks, siswa bisa takon pitakon ing ngisor iki:

  • Kapan keputusan kasebut diterbitake?
  • Kahanan endi sing diandharake ing prentah kasebut?
  • Kepiye sampeyan ngevaluasi edict babagan hubungane karo hak asasi manungsa?
  • Apa sampeyan bakal menehi hak kasebut kanggo wong sing dudu Muslim yen sampeyan urip nalika semana?
  • Kepiye carane menehi hak marang wong sing duwe kapercayan, agama lan latar etnis sing beda ndhukung perdamaian?
  • Kepiye hak sing diwenehake kanggo para imam Bosnia ing taun 1463 dibandhingake karo sing diwenehake dening Pranyatan Universal Hak Asasi Manusia taun 1948?
  • Kepiye carane sampeyan bisa ngringkes babagan edict babagan hak asasi manungsa lan toleransi?

Minangka kesimpulan, bisa uga disaranake supaya siswa kudu diwenehi kesempatan ing pelajaran sejarah kanggo entuk lan ngembangake pengetahuan, katrampilan lan sikap babagan pendhidhikan perdamaian. Iki amarga kasunyatan manawa sejarah bisa nuduhake manawa wong-wong sing duwe kapercayan, agama, budaya lan latar etnis sing beda-beda bisa urip tentrem bebarengan. Utamane, sumber utama sing negesake nilai perdamaian lan toleransi kudu dievaluasi dening siswa minangka bagean saka sinau aktif.

_____________________

Luwih Bacaan

  • Aktaş, Özgür ve Safran, Mustafa. "Evrensel Bir Değer Olarak Barış ve Eğitiminin Tarihçesi." Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 17/2 (2013): 131-15.
  • Demircioğlu, İsmail H. "Nggunakake Crita Sejarah kanggo Mulang Toleransi: Pengalaman Siswa Kelas Delapan Turki." Studi Sosial 93/3 (2008): 105-110.
  • Deveci, H., Yılmaz, F. lan Karadağ, R. "Persepsi Guru Pra-Pelayanan Pendidikan Perdamaian." Jurnal Riset Pendidikan Eurasia, 30 (2008): 63.

Sumberdaya Web

Cathetan Suku

[1] "Pendhidhikan perdamaian lan pendhidhikan perdamaian," ing Wawasan Konflik , https://www.insightonconflict.org/themes/peace-education/ (pungkasan diakses tanggal 1 Januari 2017).
[2] Ian Harris, "Sejarah Pendidikan Perdamaian," ing Ensiklopedia Pendidikan Perdamaian , ed. Monisha Bajaj (Charlotte, NC: Publikasi Umur Informasi, 2008), 15-24.
[3] John W. Collins lan Nancy Patricia O'Brien, Kamus Pendidikan Greenwood , 2 ed. (Santa Barbara, CA: Greenwood, 2011).
[4] Ian Harris lan Mary Lee Morrison, Pendidikan Tentrem (Jefferson, NC: McFarland & Company, 2003).
[5] İsmail H. Demircioğlu, "Dadi Guru Sejarah ing Turki," Mingguan Sejarah Umum 4/35 (2016), https://public-history-weekly.degruyter.com/4-2016-35/being-a-history-teacher-in-turkey/ (pungkasan diakses tanggal 9 Januari 2017).
[6] Menteri Pendidikan Turki, "Kurikulum Sejarah Kelas sanga" (Ankara 2007), http://ogm.meb.gov.tr/belgeler/tarih9.pdf (pungkasan diakses tanggal 9 Januari 2017).
[7] Menteri Pendidikan Turki, "Kurikulum Sejarah Kelas 2008" (Ankara XNUMX),http://etarih.com/tarih/mufredat/Programlar/tarih_10.pdf (pungkasan diakses tanggal 9 Januari 2017).
[8] Menteri Pendidikan Turki, "Kurikulum Sejarah Kelas Rolas" (Ankara 2008),http://ogm.meb.gov.tr/belgeler/cagdas_turkdunyatarih.pdf (pungkasan diakses tanggal 9 Januari 2017).
[9] Direktorat Jenderal Negara Bagian Perdana Menteri Republik Turki, http://en.devletarsivleri.gov.tr/icerik/236/devlet-arsivleri-genel-mudurlugu-tarihcesi/ (pungkasan diakses tanggal 9 Januari 2017).
[10] Mitja Velikonja, Pemisahan Agama lan Intoleransi Politik ing Bosnia-Herzegovina (Stasiun College, TX: Texas University Press, 2003); Cevat Ekici, Urip Bareng Karo Langit sing padha (Ankara: Direktorat Jenderal Arsip Negara Perdana Menteri Republik Turki, 2006).

(Bukak artikel asli)

cedhak

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...