Siji saka enem bocah sing 'kena pengaruh' - Simpen Anak

(Dipunbabar saking: Warta BBC. 15 Februari 2018)

Siji saka enem bocah saiki urip ing zona konflik global, laporan anyar saka pratelan Save the Children.

Anak saiki duwe risiko luwih akeh kena konflik bersenjata tinimbang saiki ing 20 taun kepungkur, ujare amal kasebut.

Analisis sing anyar nemokake luwih saka 357 yuta bocah sing urip ing zona konflik - paningkatan 75% saka 200 yuta taun 1995.

Suriah, Afghanistan lan Somalia minangka papan sing paling mbebayani kanggo bocah-bocah.

Umume, bocah-bocah ing Timur Tengah umume manggon ing zona konflik, ing endi loro ing saben lima wong urip ing jarak 50km saka lokasi perang utawa serangan fatal liyane. Afrika rangking nomer loro, dadi siji saka lima.

Ing sangisore separo bocah sing duwe risiko - udakara 165 yuta - diklasifikasikake minangka urip ing zona konflik "intensitas tinggi".

Bocah-bocah kasebut duwe risiko kabeh enem wong sing diarani PBB minangka "pelanggaran parah":

  • mateni lan ngrusak
  • rekrutmen lan panggunaan bocah
  • panganiaya seksual
  • penculikan
  • serangan ing sekolah lan rumah sakit
  • nolak akses kamanungsan

Save the Children nggunakake data riset PBB lan liyane ing laporan kasebut, nanging ngritik "kesenjangan gedhe" ing ruang lingkup data sing direkam kekuwatan nalika perang.

Sanajan kuwatir, ujar isih ana kenaikan 300% jumlah bocah sing tiwas lan cacat wiwit 2010, miturut cathetan insiden sing wis diverifikasi PBB.

Bagéyan saka sebabe paningkatan jumlah bocah sing urip ing wilayah sing mbebayani yaiku amarga ana "tren" perang kutha ing kutha-kutha lan kutha-kutha, ujare, ditambah karo tren konflik bersenjata sing dawa lan rumit.

Blade kamanungsan sing disengaja dening kelompok ekstremis lan pengepungan jangka panjang ing negara-negara kayata Yaman lan Suriah uga disalahake.

"Taktik pengepungan lan taktik keluwen uga saya akeh digunakake minangka senjata perang nglawan warga sipil, kanggo nyoba meksa klompok bersenjata utawa kabeh komunitas nyerah," ujare laporan kasebut.

Serangan ing rumah sakit lan sekolah, jarene, wis dadi "normal anyar".

Save the Children ujar manawa ana standar hukum internasional sing luwih apik kanggo nglindhungi bocah, "taktik sing saya brutal digunakake" dening para pelaku ing saindenging jagad.

Iki kalebu panggunaan prajurit rekrutmen, lan kekerasan seksual tumrap bocah - sing jarene umume ora dingerteni amarga ora gelem nglaporake pelecehan seksual.

Lan nalika nggunakake sawetara gaman sing dingerteni wis mateni lan ngrusak bocah - kayata senjata kimia, landmine lan bom cluster - wis suda, ancaman liyane isih ana.

Iki nyebutake panggunaan pengebom lampus bocah lan nggunakake senjata terus-terusan kaya bom laras lan alat peledak improvisasi (IED), sing mateni prajurit lan warga sipil kanthi tanpa pamrih.

Saliyane risiko ciloko utawa pati, bocah-bocah ing wilayah sing kena pengaruh asring kekurangan sanitasi dhasar, pendhidhikan, lan ngalami kekurangan gizi.

Ing taun kepungkur klompok kasebut ngandhakake, bocah-bocah ing Siria tingkat dhuwur ngalami "stres beracun" amarga kakehan medeni perang.

"Bocah-bocah lagi nandhang kasusahan sing durung nate ditindakake bocah cilik; wiwit saka kekerasan seksual nganti digunakake dadi pengebom lampus, "ujare CEO Helle Thorning Schmidt. "Omah, sekolah lan taman dolanan wis dadi perang."

"Kadurjanan kaya iki tumrap bocah-bocah minangka jinis penyalahgunaan paling peteng, lan nglanggar undang-undang internasional," ujare, njaluk pimpinan dunya supaya luwih akeh.

Laporan kasebut, kanthi irah-irahan The War on Children, adhedhasar riset sing ditindakake dening Save the Children and the Peace Research Institute Oslo (PRIO), ndeleng tren kekerasan internasional wiwit 1995-2016.

Data wiwit taun 2017 durung lengkap, mula eskalasi anyar kaya ing papan kayata Myanmar ora dibayangke kanthi lengkap.

Laporan kasebut dirilis sadurunge Konferensi Keamanan Munich sing berpengaruh, sing diwiwiti dina Jumuah lan amal kasebut minangka kesempatan kanggo para pimpinan global setuju babagan langkah-langkah nglindhungi bocah-bocah.

(Bukak artikel asli)

cedhak

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!

2 Komentar

  1. Iki minangka skenario sing nguwatirake lan umume kita ora peduli karo bebaya sing lagi mbebayani. Apa sing ditindakake individu lan bebarengan kanggo menehi bocah nalika bocah lan menehi perlindungan supaya bisa tuwuh lan kembang dadi masa depan kita sing bangga?
    Ing seri diskusi global babagan masa depan non-kekerasan lan Nonkilling (diilhami dening Prof. G.Genn D. Paige) aku wis ngrampungake masalah iki kanthi cara sing andhap asor. Seri sing diwiwiti nalika Budaya Damai PBB iki wis narik perhatian lan aku wis siyap kanggo gabung karo kampanye sampeyan.
    Kanthi fokus iki, aku bakal menyang Washington lan New York kanggo golek pamirsa karo kanca lan aktivis perdamaian sing kudu nggawe swarane luwih banter lan ngarsane kanthi serius.

Nggabungake diskusi ...