Resistance Civil to Militarization: A Glimpse Okinawa's Nonviolent, Courageous and Tenacious Perjuangan kanggo Kebijakan Keamanan Demokratik

Betty A. Reardon

Direktur Pendiri Emeritus, Institut Pendidikan Damai Internasional
www.iipe.org 

Resistensi Resistance

Ing awal Oktober udan tetep, ditindhes dening banjir sing bocor liwat kanvas papan perlindungan babagan warga 100 Okinawa, lungguh ing perlawanan kanggo konstruksi heliport militèr ing Henoko. Akeh sing wis ana ing gerbang Camp Schwab (salah sawijining dhasar 33 AS ing prefektur) kanggo jam nalika kita nyedhaki ing wayah esuk. Aku dadi salah sijine delegasi cilik Okinawa Women Act Against Military Violence (OWAAM), karo aku wis dadi solidaritas wiwit 1990s akhir. Ing pamrentahan Suzuyo Takazato, pangadeg OWAAM lan mantan anggota Majelis Naha, ibukutha prefectural, wanita kasebut dadi salah sawijining sing paling aktif ing perlawanan. Wong-wong mau kerep nggabungake delegasi ing AS kanggo ngandhani warga Amerika lan ngajak para anggota Kongres, lembaga pamaréntah lan LSM kanggo mbantu mbantah Okinawa.

Delegasi kita gabung karo perdebatan kanggo ngrungokake seri saka para oposisi, sawetara saka para peserta saben dina protes iki kanggo luwih saka sepuluh taun perlawanan sipil menyang perluasan militerisasi Jepang ing Jepang, ana ing panyerepan oppressive kanggo pitung puluh taun wiwit perang getih Okinawa sing mungkasi Perang Donya II. Ing cerkak animasi cendhak, sawetara nyebutake kanggo penataan jangka militer AS, sawijining siri penutur nyebabake kasus pambangunan sing bakal ningkatake efek negatif saka basis militèr sing nutupi kira-kira 20 persen persen iki, pulo utama saka mantan Ryukus. Pulo-pulo sing dirampas dening Jepang ing 1879 saiki dadi prefektur saka pemerintah Jepang. Senadyan Okinawa nduweni gubernur sing dipilih sacara mandiri, dewan prefektur dhewe, lan nduweni siji wakil ing Diet nasional, terus dikelola minangka koloni.

Nalika kabeh pamicara nyatakaké kudu mbusak kontrol tanah sing dikuwasani dening dhasar menyang prefektur, dheweke nggawa perspektif sing beda lan nggambarake macem-macem wong sing diklumpukake miturut kanvas sing kabeh umur, pendhudhukan lan saka akeh pulo . Padha dadi partai kanthi tentrem-rahayu warga negara non-kekerasan kanggo nguwasani militer sing pisanan nyatakake minangka gerakan utama ing 1995 nalika puluhan ewu melu rally ing kutha Ginowan. Rally iki minangka pangecualian saka serangan seksual paling anyar sing dilakoni dening personil militer AS, rudo pekso saka bocah wadon sekolah taun 12 dening telung servis. Bab iki uga narik kawigatosan marang macem-macem kejahatan lan efek sosial lan lingkungan liyane sing ngrusak lingkungan, ngurangi kualitas urip lan ngurangi keamanan manungsa. (Akuntansi parsial saka limang puluh taun pisanan saka kejahatan-kejahatan iki sing saiki isih direkam ing "Daftar Kejahatan Utama Komitmen lan Insiden Tentang Militer AS di Okinawa, "1948-1995". Yoshitami Ohshiro, anggota lama Dhéwan Kutha Nago, kanthi nyathet efek negatif sing bakal kedadéyan saka anané dhuwure jalur landasan pacu kanthi cepet, ngandhani sawijining studi bebas babagan dampak lingkungan potensial saka Airbase wis dirancang kanggo ilmuwan lingkungan ing Universitas Ryukyus, sawijining studi sing bakal digunakake ora mung kanggo perlawanan pribumi, nanging uga kanggo tentrem-rahayu Amerika lan internasional lan aktivis lingkungan sing ndhukung perjuangan.

fumiko
Fumiko Shimabukuro, wolung atus taun kepungkur, nyidrani dhéwé nglawan sawijining pejabat polisi kanthi paksa njabut dheweke saka ngarep gapura Camp Schwab nalika esuk Oktober 29 ing Henoko, Nago City (Foto: Ryukyu Shimpo)

Minangka salah sawijining aktivis, aku diundang kanggo ngrampungake grup kasebut, tayang liwat interpretasi dening Dr. Kozue Akibayashi saka Doshisha Unversity ing Kyoto, pengagumanku kanggo kabeneran lan keunggulan. Pancen, sawetara penentang saiki ana ing antarané wong-wong sing wis mbebayani urip lan geger, ing rakit karet cilik sing nuntun menyang teluk kanggo ngowahi tahapan awal survey strategis kanggo ngenali lokasi tartamtu kanggo konstruksi basis segara. Sing wani kudu dites maneh maneh kurang saka rong minggu saka dina nalika kunjungan iki nalika polisi lokal lan militer Jepang ngetokake rantai manungsa. Rantai manungsa iki nyoba mblokir peralatan konstruksi lan personel pamrentahan daratan wis dikirim kanggo pambangunan minangka nglaporake Rykyu Shimpo.

Salah sijine sing kepencut yaiku kanca octogenarian, Fumiko Shimabukuro, sing dadi pengacara sing tetep ana ing situs protes. Dheweke lan aku conversed karo bantuan saka Dr. Akibayashi. Dheweke ngandheg marang dheweke babagan partisipasi ing perjuangan kanggo nyegah pambangunan pangkalan udara, lan kabeh taun protes ing ngarsane basis militer AS ditemokake saka prasetya dhasar kanggo sababe luwih gedhe saka penghapusan perang. Dheweke ngandhani horrors Pertempuran Okinawa endured dening penduduk sipil lan pengalaman nyawa dheweke dhewe minangka remaja-ager, kejiret ing Mayhem lan trauma saka invasi AS, pengeling-eling terus banget urip dening terus-terusan nyebar sudhut saka militèr ing saindhenging pulo. Perjuangan dheweke mung bakal rampung kanthi mundur saka dhasar utawa ing pungkasan urip.

Serangan Militer Lingkungan Alam

Saka njagong ing gerbang Camp Schwab, kita tindak menyang papan resistance liyane ing dharat saka sing landasan pacu bakal nglangkahi Bay Oura. Hiroshi Ashitomi, Co-chair of Konperensi Konverter Penggugat Konstruksi lan pimpinan sing tanggung jawab kanggo konstruksi banyu ngarep kemah resistance, informed kita saka sawetara konsekuensi lingkungan sing wis dikenal saka militarization mati iki mati; antawisipun ancaman ing alam liar ing akuatik ingkang kasaksian ing kertu bisnisipun kanthi gambar cilik penyu laut lan dugong (mamalia puniki sami kaliyan manatee, asli Karibia lan Tampa Bay). Salah sijine konsekuensi lingkungan sing ngremukake yaiku ngancurake terumbu karang sing wis dilakoni wiwit formasi asline minangka penghalang, ngurangi pasukan badai lan tsunami.

Ashitomi uga nggawa laporan kasebut ing salah sawijine kunjungan sacara berkala ing Kongres AS dening delegasi anggota perlawanan sing pracaya yen konsekwensi nyata babagan ngarsane militer sing dawa dikenal karo wong Amerika lan para wakil, kahanan luwih gampang diganti. Iki minangka kepercayaan sing padha sing ngandhut pisanan delegasi kaya sing disusun dening Okinawa Women Against Military Violence, ing Caravan Peace menyang maneka kutha ing 1996. Suzuyo Takazato karo sawetara delegasi sing ditekani Teachers College Universitas Columbia - ngendi aku banjur menehi pendidikan tentrem. Dheweke mbatesi kasunyatan kahanan Okinawa babagan karusakan lingkungan lan kekerasan seksual marang wanita sing wis dilakoni dening personil militer AS wiwit jaman Perang Okinawa nganti saiki (kronologi saka serangan seksual iki kasedhiya ing panyuwunan). Wangun tartamtu iki kekerasan militèr marang wanita umumé diabaikan kanggo ngatasi aspèk perang lan konflik sing nimbulaké kejahatan panganiaya marang wanita (VAW). Situasi Okinawa narik kawigatosan relevansi VAW ing wilayah pementasan strategis lan ing ngarsane militer jangka panjang kanggo salah siji saka telung gol utama Resolusi Dewan Keamanan PBB 1325 Wanita Damai lan Keamanan, perlindungan wanita marang kekerasan adhedhasar jender integral kanggo perang. Bukti sing didokumentasikan ing kronologi OWAAM nuduhake yen perlindungan iki dibutuhake ing wilayah-wilayah persiapan perang lan ing konflik bersenjata. Para feminis ndeleng hubungan sing penting antara tindak kekerasan marang lingkungan lan kekerasan adhedhasar jender sing nyurung aktivisme OWAAM lan pergerakan perdamaian feminis ing panggon liya uga ngupayakake ngurangi lan ngilangi basis militèr ing wilayah masing-masing, kanggo ngatasi iki lan bentuk-bentuk penderitaan liyane sing umum kanggo komunitas inang ing saindenging jagad. 

Militerisasi Okinawa wiwit bertentangan karo Nilai Demokrat Amerika

Laporan iki ditulis kanthi ndhukung pengurangan basa lan penundaan lan ing solidaritas karo wong-wong wani Okinawa ing perlawanan non-kekerasan kanggo militerisasi sing nyuda keamanan lan nyuda kualitas hidup saben dina. Pancen, kabeh kita kena pengaruh nganti tekan jaringan global basis AS, lan akeh sing diarani nolak, nyuwun pertimbangan publik babagan sistem keamanan kurang kekerasan alternatif. Kanggo wong Amerika, modhèl sing ketaman perlawanan kanggo militerisme ing kabeh formulir lan ing kabeh lokasi, bisa uga ana ing dhukungan soko seratan kanggo ngakoni hak-hak wong Okinawa kanggo melu nggawe keputusan sing nyebabake urip saben dina lan kelestarian lingkungan alam kepuloane. Kita uga bisa nulungi wong-wong mau kanggo mardika saka status kolonial sing ditindakake dening pemerintah Jepang lan Amerika Serikat. Supaya pembaca supaya kepenak bisa uga luwih informed babagan kahanan sawetara referensi lan pranala menyang sumber informasi ora kasedhiya ing media kita dicathet kene.

Kondisi sing kasedhiya ing Okinawa minangka konsekuensi saka kedadeyan militer jangka-panjang nalika tartamtu kanggo pulo kasebut, ora unik. Situasi sing padha bisa ditemokake ing kira-kira komunitas 1000 ing saindenging donya sing tuan rumah basis militèr sing dikelola dening Amerika Serikat (informasi babagan Wikipedia ora kabeh akurat, nanging nduwe gambaran sing becik babagan ukuran lan kapadetan basis militer AS ing saindenging donya). Konsekuensi jaringan global penampungan jangka panjang militer Amerika untuk pendidik damai dan aktivis perdamaian uga akeh, umum lan khusus.

Implikasi Perdamaian Pendidikan

Pengalaman Okinawa nyedhiyakake kasus sing migunani kanggo sinau sawetara kekhasan sing jelas saka tumindak masarakat sipil lokal minangka wilayah sing bisa nggunakake kewarganegaraan global. Tumindak sing padha ditindakake ing lokasi liya sing ana militer AS jangka panjang. Sinau babagan gerakan anti-basa internasional bisa madhangi konsekuensi sing ngrusak sistem keamanan global militer saiki kanggo kesejahteraan komunitas tuan rumah, sing ngrusak keamanan manungsa saka populasi lokal. Luwih, lan luwih penting kanggo dimensi normatif lan etika pendhidhikan perdamaian, tumindak masarakat sipil kasebut minangka conto nyata saka penolakan komunitas dhasar kanggo nampa kekuwatan sing ditindakake para produsen kebijakan keamanan nalika njupuk keputusan sing ora nggatekake kekarepan lan kesejahteraan masarakat. warga sing paling kena pengaruh. Amarga sadar babagan konfrontasi sing wani karo negara negara sing paling kuat ing jagad iki lan negara sekutu karo warga negara sing duwe tanggung jawab sipil lokal, martabat manungsa universal lan hak politik demokratis bisa menehi para siswa ngerti manawa bisa nolak militerisasi. Sanajan ora bisa nggayuh tujuane, resistensi kaya ngono, bisa uga ora suwe, bisa nyuda sawetara kahanan lan proses negatif, bisa uga mbukak alternatif sistem keamanan militer, mesthine bisa nguatake peserta warga. Kaya ing kasus pemilihan prefektur ing Okinawa sing saiki nolak pangkalan kasebut, bisa uga ana pengaruh sing winates yen winates, sawetara efek politik sementara. Iki nuduhake manawa sawetara ing antarane pamilih Okinawan tetep percaya manawa kaluwihan ekonomi winates tinimbang kerugian manungsa, sosial lan lingkungan saiki lan kumulatif nalika dadi basis. Mangkono uga, mujudake klaim para warga hak-hak kanggo melu proses nggawe kebijakan keamanan sing mengaruhi dheweke. Nalika manifestasi kasebut terus-terusan suwe lan ing wilayah liyane, sanajan ana ing tangane pemerintah, kasebut minangka bukti yen tenagene ing endi ana pangarep-arep pangowahan positif kanggo sistem keamanan saiki. Intelijen kasebut kabukten ana ing wacan "Hukum Keamanan Anyar." Langkah iki kanggo target PM Abe kanggo ngalemake negara, pungkasane ngilangi pasal 9 konstitusi Jepang sing nolak perang, nggawa ribuan wong ing dalan, demonstrasi nglanggar undang-undang lan njaluk dilestarekake Artikel 9. Perjuangan njaga integritas Konstitusi Jepang terus melu akeh warga negara Jepang sing seneng perdamaian, lan akeh sing melu Kampanye Internasional Artikel 9 kanggo Ngilangi Perang.

Nandhang resistensi lan akibat kasebut bisa uga dadi rute kanggo panaliten lan kemungkinan alternatif kanggo alternatif, sistem keamanan demilari lan upaya warga kanggo nggawa menyang perhatian umum lan para pembuat kebijakan keamanan. Sinau kahanan Okinawa, bebarengan karo kahanan ing komunitas tuan rumah liya ing penilaian kritis sistem keamanan militer saiki minangka landasan penting kanggo ngetrapake alternatif sing diusulake. Enquiry menyang argumen lan tindakan gerakan anti-basa internasional bisa nyedhiyakake basis kanggo sinau babagan inisiatif warga, nasional, bi-nasional, transnasional lan lokal sing mbebayani lan ngrampungake perlawanan sipil, kabeh strategi non-kekerasan kanggo ngurangi militerisme lan transformasi utama saka keamanan negara militer sing adhedhasar konflik kanggo keamanan manungsa sing adhedhasar kaadilan. Sastranegara kasebut, didhasarake lan difasilitasi oleh pendidikan perdamaian sing relevan, terus potensial kanggo ngganti konsep-konsep lan cara mikir babagan keamanan nasional. Ngenali macem-macem sistem keamanan alternatif, owah saka fokus keamanan negara marang siji ing peningkatan kesejahteraan rakyat saka negara, nandheske pendekatan sakabehe lan komprehensif kanggo keamanan bakal ngaktifake pendidikan perdamaian kanggo nyiyapake warga kanggo konseptualisasi lan nglakoni tugas politik kanggo ngrusak lan nuntut demilitari sistem internasional.

Enquiry into system security alternatives is a learning tool effective to introduce perspective holistic and comprehensive approaches to security such as those offered by a human rather than a state-centered perspective. Konvergensi saka telung bidang sing relevan: pendidikan, hak asasi manungsa, lan pendidikan perdamaian - sambungan hubungan jangka panjang saka analisis feminis kanggo masalah perang lan kekerasan angkatan bersenjata - penting banget kanggo ngerteni penyebab lan tanggapan krisis iklim , tambah terorisme, langkah-langkah tumrap disarmament lan demiliterisasi, mbebasake ngupayakake hak-hak asasi manusia saka wakil negara-negara keamanan nasional, lan urgensi kesetaraan gender kanggo kabeh masalah lan perdamaian. Mesthine, efek jender saka anané basis militèr ndadekake Resolusi Dewan Keamanan PBB 1325 komponen dhasar pendidikan perdamaian khusus sing dituju marang sinau kanggo nguatake warga kanggo nggawa pamarentah menyang tindakan serius marang demiliterasi keamanan.

GCPE rencana kanggo nerbitake prosedur pengajaran kanggo nindakake pembelajaran kasebut ing kelas universitas lan sekolah menengah. Saran kanggo unit pembelajaran kanggo adaptasi kahanan ajar saben pendidik bakal ditawakake. Sawetara pendidik damai ngarep-arep kanggo ningkataké priksaan kasebut bebarengan karo panyebaran pengetahuan babagan efek basa-basa AS lan ningkatake kesadaran marang perlawanan sing wani, tenacious and inspiring lan tindakan sipil saka wong Okinawa lan komunitas basis utama liyane ing saindhenging donya. Isu-isu sing ana hubungane karo pendidikan perdamaian ing kabeh negara, amarga kabeh sing terlibat lan / utawa kena pengaruh militarization ing saindenging donya. Khususé, wigati banget kanggo kabèh warga US sing jenengé jaringan global basis militer Amérika wis ditetepaké lan terus dikembangaké minangka sing anyar dilapuraké. ".... Pentagon ngusulake rencana anyar kanggo Gedung Putih kanggo mbangun basis militer ing Afrika, Asia Barat Daya lan Timur Tengah "(New York Times, 10 Desember - Pentagon Ngupaya Rajutan Basis Asing menyang Jaringan ISIS-Foiling) minangka strategi kanggo ngatasi pertumbuhan para penganut ISIS. Apa bisa kanggo masyarakat perdamaian kanggo ngusulake lan nelpon marang alternatif umum kanggo ngembangake militarization minangka pendekatan utama kanggo nyekel lan ngatasi peningkatan eksponensial kasebut lan kabeh ancaman kanggo keamanan nasional lan global? Penulis lan kolega ing Kampanye Global kanggo Pendidikan Perdamaian ngidini nyedhiyakake sarana kanggo ndarbeni lan nglamar sawetara kawruh sing relevan tumrap tindakan sipil sing tanggung jawab kanggo nanggepi tantangan iki.

Kanggo informasi luwih lengkap babagan impact Military Base ing Okinawa pirsani:

Babagan panyedhiya: Betty A. Reardon minangka pamimpin sing kondhang ing bidang pendidikan perdamaian lan hak asasi manungsa; karya perintisipun sampun damel dhasar kanggé integrasi lintas-disiplin anyar pendidikan perdamaian lan hak asasi internasional saking perspektif global ingkang sadar jender.

cedhak
Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

1 mikir babagan "Perlawanan Sipil kanggo Militerisasi: Sekilas Perjuangan Tanpa Kekerasan, Wani lan Tenak Okinawa kanggo Kebijakan Keamanan Demokratis"

Nggabungake diskusi ...

Gulung menyang Top