Saka Foxes and Chicken Coops * - Refleksi babagan "Kegagalan Agenda Wanita, Perdamaian lan Keamanan"

Wanita, Perdamaian lan Keamanan: Debat Terbuka Dewan Keamanan 2019. Phumzile Mlambo-Ngcuka, Direktur Eksekutif Entitas Perserikatan Bangsa-Bangsa kanggo Kesetaraan Gender lan Pemberdayaan Wanita (Wanita PBB), nyritakake rapat Dewan Keamanan babagan Wanita lan perdamaian lan keamanan. Tema rapat kasebut yaiku ngarahake sukses implementasi agenda wanita, perdamaian lan keamanan: pindhah saka komitmen menyang prestasi minangka persiapan kanggo pengetan rong puluh taun resolusi Dewan Keamanan 1325 (2000). (Foto: Wanita PBB liwat Flickr, CC BY-NC-ND 2.0)

Saka Foxes lan Kandang Pitik*

Renungan babagan "Kegagalan Agenda Wanita, Perdamaian lan Keamanan"

Miturut Betty A. Reardon 

Kasunyatan laporan Damilola Banjo 15 Juni 2022 PassBlue (dikirim ing ngisor iki) meh ora nggumunake. Negara-negara anggota PBB gagal netepi kewajiban UNSCR 1325, kanthi rak virtual saka rencana tumindak sing akeh diwartani. Cetha sing Gagal dumunung ora ing Agenda Wanita, Perdamaian lan Keamanan (WPS), utawa ing resolusi Dewan Keamanan sing nimbulake, nanging ing antarane negara anggota sing wis stonewalled tinimbang dileksanakake. Rencana Aksi Nasional (NAPs), gagal ing papan kanggo milih wanita kanggo negosiasi perdamaian. "Wonten endi?" pamicara ing Dewan Keamanan iki takon. Kaya sing bakal dakdeleng ing ngisor iki, para wanita ana ing lapangan, kerja langsung kanggo ngrampungake agenda kasebut.

Niatku dhewe kanggo kolaborasi karo anggota CSO liyane, sing pendhidhikan lan persuasi saka jumlah duta sing cukup ing Dewan Keamanan nyebabake adopsi resolusi, yaiku kanggo entuk pengakuan PBB babagan peran penting wanita ing proses perdamaian apa wae lan ngakoni yen perdamaian penting kanggo mujudake kesetaraan lengkap wanita, lan perdamaian sing langgeng ora bakal digayuh anggere wanita ora sacara legal, politik, sosial lan budaya padha karo wong. Wigati hubungane kesetaraan lan katentreman wanita bisa ditemokake ing observasi Sekretaris Jenderal yen patriarki minangka alangan sing signifikan tumrap Agenda WPS.

1325 durung gagal. Wis ngasilake asil. Wis dadi kerangka normatif kanggo apa sing wanita duwe lan terus ditindakake kanggo nggayuh katentreman lan keamanan ing komunitas, negara lan wilayah dhewe. Pamrentah sing gagal, nanging aku ora nate ngarepake norma kanggo nuntun kabijakan negara sing nyata. Kosok baline, aku ngarepake manawa norma kasebut bakal diabaikan, lan, sing paling awon, sengaja dihalang-halangi, kaya sing kedadeyan karo reaksi saiki nglawan kesetaraan wanita, sanajan ing "demokrasi liberal." Penolakan lan penindasan saka macem-macem wujud kesetaraan jender wis kedadeyan ing akeh negara ing cengkeraman fundamentalisme agama, nyebabake otoriterisme, faktor penting sing ora kacathet ing potongan Passblue. Dudu agenda sing gagal, nanging negara-negara sing ora menehi apa-apa kajaba lambe, nganti mbebayani keamanan wanita. (Deleng Cornelia Weiss, "Gagal Janji: Ninggalake Wanita Afghanistan" sing bakal teka ing Angkatan Bersenjata lan Masyarakat.)

Nggambarake tantangan ekstrem sing ditindakake dening partisipasi wanita ing masalah keamanan kanggo para manajer sistem keamanan antar negara bagian sing ana, papan suci utama patriarki global, sing paling apik sing dakkarepake yaiku ora nggatekake. Kayane kaya kahanan sing cukup, ngidini wanita bisa nerusake, kaya sing ditindakake lan terus ditindakake, nggunakake resolusi kasebut minangka norma sing diakoni kanggo menehi inspirasi marang wanita liya supaya bisa nindakake apa wae kanggo nyuda kekerasan lan ningkatake kesetaraan lan keadilan ing konteks lokal lan regional dhewe, kang tentrem lan keamanan utawa lack iku pengalaman manungsa nyata, ora abstrak kabijakan negara.

Wanita nindakake agenda ing saben tingkat tatanan global kajaba intergovernmental. Malah ing kana, ana pirang-pirang conto sing nuduhake yen ing sawetara kesempatan nalika negara utawa partai politik kalebu wanita ing negosiasi perdamaian sing nyata, asile luwih marem kanggo kabeh lan mulane luwih tahan lama. Efektivitas wanita minangka perdamaian wis didokumentasikake kanthi apik dening film-film Abigail Disney, kayata "Ndedonga Iblis Bali menyang Neraka," ing ngendi wanita meksa negosiator tetep ing meja, pisanan saka seri film, "Wanita, Perang lan Perdamaian.” Karya sarjana feminis, Anne Marie Goetz dokumen pembangunan ing agenda ing PBB dhewe. Wanita saka Helen Caldicott, Cora Weiss (ndeleng kiriman ing 50th Pengetan 12 Junith Maret) Setsuko Thurlow, Beatrice Finn lan Ray Acheson (malah saiki nglaporake babagan perjanjian larangan nuklir) sing misuwur ing antarane para pamimpin gerakan kanggo ngilangi senjata nuklir. Nalika wanita nggawe 1325, energi lan komitmen wanita penting banget kanggo nggayuh Prajanjian ing Larangan Senjata Nuklir.

Minangka kanggo owah-owahan nyata ing lemah, "glocalization" lan karya muda saka Jaringan Wanita saka Peacebuilders Wanita fokus ing implementasine nyata 1325 nggampangake aksi perdamaian ing antarane wanita ing saindenging jagad (inisiatif GNWP wis ditampilake ing situs iki). Wis pirang-pirang taun wanita dadi peserta penting ing Forum Perdamaian India-Pakistan. Kolaborasi wanita Yunani lan Turki, saka Tumindak Wanita Okinawa nglawan Kekerasan Militer karo wanita saka negara liya sing dikuwasani pangkalan militer AS, Wanita Nglanggar DMZ, lan luwih anyar ing Delegasi Perdamaian lan Pendidikan Wanita Amerika menyang Afghanistan wis nuntut tanggung jawab, lan wis mbukak lan nuwuhake saluran komunikasi, sanajan ing konflik sing terus-terusan. Walikota Federico, mantan Direktur Jenderal UNESCO njaluk supaya wanita Rusia lan Ukraina rembugan gencatan senjata lan perdamaian ing perang kasebut sing nyebabake karusakan ing kabeh sistem jagad, sing ngemot ancaman karusakan nuklir. Kasebut ing ndhuwur adoh saka dhaptar lengkap babagan keterlibatan aktif lan efektif wanita ing implementasine WPS, perjuangan global sing terus-terusan kanggo perdamaian lan keamanan manungsa lan penghapusan pungkasan perang sing dadi tujuan sing dibayangake sawetara wakil CSO sing diwiwiti 1325.

Wilayah liya saka tumindak perdamaian wanita sing jarang dianggep ing penilaian agenda WPS sing ana gandhengane karo PBB yaiku para aktivis sarjana sing ngasilake literatur teoritis, riset aksi, lan tumindak mbangun perdamaian ing lapangan. Salah sawijining pengalaman negara kasebut bisa ditemokake ing Asha Hans lan Swarna Rajagopolan, Openings for Peace: UNSCR 1325 lan Keamanan ing India (Sage, New Delhi. 2016). Yen ora ana Rencana Tindakan Nasional India, para aktivis sarjana India iki nggatekake rincian rencana Nepal lan negara-negara Asia liyane. Nanging ora ana rencana ora ngalangi dheweke tumindak kaya sing dilaporake ing volume Hans-Rajagopolan. Ing konferensi para aktivis kasebut sawetara taun kepungkur, aku ngusulake supaya organisasi masyarakat sipil ngrancang lan ngumumake Rencana Aksi Rakyat (PPA). Rencana migunani kanggo nyatakake tujuan, ngembangake strategi implementasine lan koordinasi lan urutan tumindak ing antarane sing makarya menyang tujuan umum. Yen padha dirawuhi kanthi serius, bisa uga kanggo NAP. Nanging, amarga ora kaya ngono, aku terus percaya yen kolaborasi masyarakat sipil multipartai sing luwih disengaja lan sistematis ing WPS bisa efektif ing implementasine kabeh pranata UNSCR 1325. PPA bisa nggawa Agenda Perdamaian lan Keamanan Wanita luwih cedhak karo nutrisi saka akar masyarakat sipil saka resolusi.

Wanita ora gumantung marang negara kanggo entuk asil sing nyata lan efektif kanggo ningkatake perdamaian lan keamanan. Sing dibutuhake yaiku apa sing dikandhakake almarhum Ruth Ginsberg sadurunge Mahkamah Agung AS, yen (struktur kekuwatan politik lanang) "nyingkirake sikile saka gulu kita." Yen negara pancene kepengin nggayuh perdamaian sing lestari, dheweke bakal ngangkat sikil lan njupuk langkah kayata nggawe komisi wanita nasional kanggo ngawasi implementasi NAP sing didanai kanthi cukup, lan nyedhiyakake paling ora bagean cilik saka apa sing dibuwang kanggo arsenal sing dideleng. minangka asuransi marang tantangan kanggo kekuwatane. Bagéyan saka pendanaan senjata bisa ditransfer kanggo catalyze daya bangunan tentrem nyata lan potensial wanita. Pergeseran cilik ing belanja militer, sing murah kanthi rega apa wae, bisa uga nuduhake manawa rubah uga bisa nindakake kanthi iman sing apik.*

BAR, 6/22/22

* Pengungkapan lengkap: Nalika takon sawetara taun maneh kanggo Komentar ing efektifitas potensial saka National Plans of Action, Aku mratelakake panemume sing ketoke kula kanggo nyetel fox kanggo njaga coop pitik. Minangka pendidik perdamaian, aku seneng percaya yen rubah bisa sinau nindakake perkara kasebut.

Agenda Wanita, Perdamaian lan Keamanan Ora Ngasilake Asil, Ujare Diplomat

(Dipunbabar saking: PassBlue, 15 Juni 2022)

Sanajan 100 negara nglakokake rencana nasional kanggo nindakake agenda wanita, perdamaian lan keamanan global, wanita tetep ora ana ing mediasi konflik lan upaya perdamaian liyane ing saindenging jagad. Agenda kasebut, diselehake ing resolusi Dewan Keamanan sing disetujoni ing taun 2000, mesthine kanggo njamin partisipasi wanita sing padha ing diskusi perdamaian lan langkah-langkah liyane sing ana gandhengane. Nanging agenda kasebut ora bisa nggayuh tujuan kasebut amarga diwenehake dening negara anggota PBB luwih saka rong puluh taun kepungkur.

Sima Bahous, direktur eksekutif UN Women, nandheske kurang partisipasi wanita ing negosiasi perdamaian lan mediasi sajrone a Debat terbuka Dewan Keamanan babagan peran organisasi daerah sajrone nindakake agenda WPS, sing dianakake tanggal 15 Juni. Bahous ujar manawa 12 kelompok regional uga wis ngetrapake "rencana aksi" ing agenda kasebut, saka limang taun 2015. Nanging ora nambah. kanggo sukses.

Rapat Dewan dipimpin déning menteri urusan luar negeri Albania, Olta Xhacka. Kejabi pidato esuk dening 15 anggota Dewan, Bahous lan Sekretaris Jenderal PBB António Guterres, wakil wanita saka Liga Negara-negara Arab, ing Uni Afrika, ing Uni-Eropa lan Organisasi kanggo Keamanan lan Kerjasama ing Eropa ngandika, saben nggawa respon individu wilayah kang kanggo masalah, karo sawetara nyatet hasil cilik.

"Kanthi kabeh kemajuan institusi iki, meh saben ana negosiasi politik, rembugan perdamaian, kita isih kudu takon, 'Wonten wanita?'" ujare Bahous. Minangka presiden rotasi Dewan kanggo Juni, Albania nambah fokus amarga wanita Ukrainia kabaripun lagi dimangsa dening pedagang manungsa ing tengah-tengah invasi Rusia lan pasukan Rusia dituding rudo pekso wanita Ukraina.

Etnis Albania ngerti trauma kekerasan seksual ing perang banget. Ing taun konflik ing Kosovo ing pungkasan taun 1990-an, ewonan wanita dirudopekso ing perang Serbia kanggo nyekel wilayah kasebut. Kosovo saiki diakoni minangka negara berdaulat dening 97 negara anggota PBB.

Resolusi 1325 babagan wanita, perdamaian lan keamanan disepakati ing 2000, setaun sawise perang rampung ing Kosovo, lan salah sawijining tujuan utama yaiku kanggo ngerteni kepiye kekerasan mengaruhi wanita lan bocah-bocah wadon. Kanthi resolusi kasebut, negara-negara anggota PBB setya kalebu wanita ing kabeh proses mbangun perdamaian.

Wolung taun sabanjure, Dewan diadopsi Resolusi 1820, ngatasi masalah tartamtu nggunakake kekerasan seksual minangka alat perang. Saliyane rong resolusi kasebut, pitung liyane wis diadopsi kanggo njamin peran sing padha karo wanita ing upaya mbangun perdamaian ing negara utawa wilayahe. Misi Albania ngendika ing pratelan yen wis mutusake supaya para pelanggar seksual tanggung jawab kanggo nggedhekake agenda WPS.

"Panganggone kekerasan seksual minangka taktik perang lan teror terus dadi unsur umum ing konflik ing saindenging jagad," ujare pernyataan kasebut. "Sajrone dasawarsa pungkasan abad kaping 20, wilayah kita, Balkan, wis nyekseni kekerasan seksual langsung digunakake minangka senjata perang, uga tantangan sing diadhepi dening masyarakat pasca-konflik kanggo ngatasi trauma kasebut."

Albania, anggota NATO, uga sumpah fokus ing wanita, perdamaian lan keamanan ing wulan Juni kanggo nguatake tanggapan internasional kolektif kanggo nglindhungi hak-hak sing slamet rudo pekso kanthi njamin para pelaku ditanggung. Iki kalebu nggunakake sanksi lan mekanisme kaadilan ad hoc - kaya pengadilan - kanggo ngoyak para penyalah gunaan. Tumindak ikrar kasebut angel banget yen ora ana sajrone rong dekade kepungkur.

Ora bisa nuntut negara anggota kanthi langsung, PBB wis ngarahake kanggo ningkatake kemampuan organisasi non-pemerintah lan sawetara lembaga peradilan kanggo ngumpulake lan nuntut kekerasan seksual sing ana hubungane karo konflik. Minangka pimpinan PBB, Guterres tanggung jawab kanggo karya iki. Saben taun, dheweke menehi laporan menyang Dewan babagan upaya PBB kanggo ngatasi kekejaman sing ditindakake ing perang. Guterres negesake manawa laporan lan pakaryane wong liya ing babagan iki ngadhepi pushback saka makelar kekuwatan ing jagad iki. Ngandika ing debat 15 Juni, dheweke nyuarakke Bahous babagan ketoke sia-sia saka tekad donya kanggo nyelarasake perwakilan ing mediasi konflik.

"Kesetaraan wanita minangka pitakonan babagan kekuwatan," ujare. "Kebuntuan politik lan konflik saiki mung minangka conto paling anyar babagan ketidakseimbangan kekuwatan lan patriarki sing terus-terusan gagal."

Guterres nyathet yen 124 kasus pelecehan seksual sing ditindakake marang wanita lan bocah-bocah wadon ing Ukraina wis diajukake menyang kantor Komisioner Tinggi PBB kanggo Hak Asasi Manusia. Dheweke nyathet Afghanistan, Republik Demokratik Kongo, Sudan, Myanmar lan Mali minangka papan liya ing ngendi keputusane wong lanang wis trauma lan ora kalebu wanita lan bocah-bocah wadon.

"Lan kita ngerti manawa kanggo saben wanita sing nglaporake kejahatan sing nggegirisi iki, ana kemungkinan luwih akeh sing tetep meneng, utawa ora direkam," ujare. "Para pengungsi wanita njupuk peran kepemimpinan lan ndhukung respon ing negara tuan rumah. Ing Ukraina, wanita sing milih ora ngungsi ana ing ngarep kesehatan lan dhukungan sosial. Penting yen wanita Ukraina melu kanthi lengkap ing kabeh upaya mediasi.

Kang Laporan 2022 babagan kekerasan seksual sing ana gandhengane karo konflik, Guterres ujar manawa sawetara negara ora nguatake kapasitas institusi nasional kanggo nyelidiki kedadeyan kekerasan seksual ing wilayah sing ora aman.

"Mbayar militer ngluwihi investasi ing perawatan kesehatan sing gegandhengan karo pandemik ing negara sing rapuh lan kena pengaruh konflik," ujare Guterres ing laporan 2021 lan 2022.

Loro negara sing rapuh sing dirujuk ing laporan kasebut ana ing tanah gersang ing wilayah Sahel ing Afrika. Ing rong taun kepungkur, Mali lan Burkina Faso wis ngusir pamaréntahan sipil lan demokratis. (Mali wis nindakake rong kudeta militer kaping pindho; Kajaba iku, Guinea ngalami kudeta ing taun 2021.)

Bineta Diop, utusan khusus kanggo Uni Afrika ing wanita, perdamaian lan keamanan, ngandika ing debat sing wanita ing negara iki wis tikel loro babras dening kudeta lan worsening panganiaya lan pergolakan.

"Wanita ing Sahel ujar manawa kena pengaruh tikel, ora mung kudeta nanging uga serangan teroris," ujare.

Nanging akeh pamicara ing debat sedina, sing uga nampilake puluhan negara liya sing melu, ujar manawa wanita sing langsung kena pengaruh kekerasan ora dikalahake saka ngrampungake penyalahgunaan sing dialami.

Gry Haugsbakken, sekretaris negara ing kementerian kabudayan lan kesetaraan jender Norwegia, nyaranake manawa salah sawijining cara klompok regional bisa nyurung keadilan liwat agenda WPS yaiku "nyuda alangan" lan nglindhungi para pembela hak asasi manungsa wanita "nglawan pembalasan."

Ing sisih liya, duta besar Rusia kanggo PBB, Vassily Nebenzia, miwiti ujare kanthi cathetan sing ora konstruktif, ngomong topik debat Dewan "katon rada samar, nanging kanggo ombone gedhe, iku bisa digambaraken ing kahanan ing Ukraina." Dheweke nyelidiki rasionalisasi serangan negarane ing Ukraina, lan banjur ujar: "Kolega Barat kita ora duwe kesempatan kanggo sukses nggunakake topik kekerasan seksual ing Ukraina, sing diduga ditindakake dening pasukan Rusia. Kabeh sing sampeyan duweni mung palsu lan ngapusi, lan ora ana bukti utawa bukti.

Nanging "samar" debat kasebut katon ing Nebenzia, Bahous saka Wanita PBB mbaleni pitakonan sing kobong.

"Minangka organisasi regional, nalika sampeyan negosiasi, priksa manawa sampeyan ora kudu takon dhewe, 'Endi wanita kasebut?'" ujare.

* Damilola Banjo punika reporter Staff kanggo PassBlue. Dheweke duwe gelar master ilmu saka Columbia University Graduate School of Journalism lan BA ing seni komunikasi lan basa saka Universitas Ibadan, Nigeria. Dheweke wis makarya minangka produser kanggo stasiun WAFE NPR ing Charlotte, NC; kanggo BBC minangka wartawan investigasi; lan minangka wartawan investigasi staf kanggo Sahara Reporters Media.

 

cedhak

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...