Saiki luwih saka saiki, mbangun maneh kanthi luwih becik kudu fokus ing tenaga pendidikan kanggo perdamaian

(Foto: liwat Inisiatif Pemberdayaan Muda Muda 2020)

(Dipunbabar saking: Swara Pemudha. 7 Desember 2020)

Miturut Gatwal Gatkuoth

Gatwal Gatkuoth, 29, minangka pengembang perdamaian Sudan Selatan lan pangadeg Initiatif Pemberdayaan Dewasa Muda (YEI), sawijining nirlaba sing menehi kekuwatan kanggo pria lan wanita enom kanggo nggawe masarakat sing tentrem lan ndorong pangembangan sosial ekonomi ing komunitas lokal ing Sudan Kidul lan para pengungsi Uganda Pamukiman. Ing wulan April, Gatwal diundang kanggo menehi ringkesan Dewan Keamanan PBB babagan pemuda, perdamaian lan keamanan, ing ngendi dheweke njaluk supaya para pemuda luwih akeh dilebokake ing perdamaian. Ing blog iki, Gatwal nuduhake crita babagan peran penting pendhidhikan kanggo nyipta aktivisme lan kebutuhan investasi sing luwih akeh kanggo pendhidhikan perdamaian.

Mbalik maneh kanthi luwih apik saka COVID-19, tegese fokus ing perdamaian.

Ing saindenging jagad, pandemi COVID-19 terus ngganggu pendhidhikan jutaan bocah, remaja lan remaja. Akeh bocah kasebut, kalebu pengungsi lan migran. Sing ora duwe akses menyang pembelajaran jarak jauh, ing risiko bisa ilang kesempatan kanggo ilang katrampilan dhasar sing kudu dikembangake lan berkembang. Aktor internasional, kalebu PBB lan UNICEF, saengga wis fokus kanggo njamin kesinambungan lan akses menyang pendhidhikan minangka respons.

Nanging, akeh uga sing ngerteni krisis iki minangka wayahe unik lan kesempatan kanggo mbayangake peran sinau lan akses menyang pendhidhikan. Nanging, nalika organisasi kaya UNICEF ngupayakake nyengkuyung agenda pendhidhikan sing luwih relevan lan ambisi kanggo jagad kita, penting supaya kita ora ngerteni dimensi liyane sing dibutuhake kanggo mbayangake maneh iki - kebutuhan kanggo mbukak kunci potensial pendhidhikan kanggo para mudha lan kanggo katentreman

Akeh wong enom ing saindenging jagad, kaya aku, sing wis nyekseni tantangan utama sistem pendhidhikan kita. Kita wis njaluk nggawe sistem pendhidhikan sing luwih adil lan klebu sing aktif ningkatake nilai-nilai ngurmati keragaman lan perdamaian. Kita uga njaluk investasi luwih akeh kanggo nggawe jalur pendhidhikan lan kesempatan sing nyedhiyakake katrampilan lan katrampilan kanggo bocah, remaja lan wong enom supaya bisa melu nggawe komunitas sing luwih kalebu lan tentrem. Kanggo aku, iki bakal dadi teges "bangunan bali luwih apik" sawise COVID-19.

Aku pengin sawetara wektu kanggo nuduhake critaku: kanggo menehi pitutur marang kowe babagan kepiye, nalika para pengungsi sing mlayu saka perang ing Sudan, aku duwe untung amarga pendhidhikan duwe peran transformatif kanggo aku lan kepiye cara supaya proses kasebut bisa terus proses makarya karo bocah, remaja lan para mudha supaya bisa tentrem.

Crita kula: Lelungan saka pamindahan menyang kelas

Saklawasé 18 taun kepungkur, ing umur 11 taun, aku mlayu menyang desa Fangak, Sudan (Sudan Kidul) lan nglirwaake wong tuaku sawise serangan gedhe ing kamp-kamp sapi kita dening klompok bersenjata sing dipercaya minangka angkatan bersenjata Sudan. Sawise pirang-pirang minggu mlaku-mlaku kanthi adoh, grupku teka ing kemah Internal Displaced Persons (IDP) ing Negara Nil Putih, Sudan. Ana kasusahan tenan ing kamp-kamp iki kanggo bocah cilik sing ora ngancani kaya aku.

Nanging sadurunge ngungsi desaku ing taun 2001, aku sinau Alfabet Inggris ing sekolah ing sangisore wit-witan - 3 jam adoh saka omahku. Tas ransel biru kanthi tembung padhang gedhe UNICEF disebarake menyang klompok bocah cilik kalebu aku. Notebook kanthi selusin kaca, dipotong dadi loro amarga ora cukup kanggo bocah-bocah. Ora ana papan tulis lan kaput, mula kita nggunakake lemah kanggo latihan nulis lan ing sawetara kasus kulit sapi disandhetake ing batang wit lan areng kanggo kaleng.

Nanging, aku mandheg sadurunge dhasar amarga; Aku) pusat sekolah sing paling cedhak adoh saka jarak sawetara kilometer, mula aku ora bisa mlaku liwat rawa liyane saben esuk, utamane nalika musim udan, II) minangka putra mbarep, aku duwe kewajiban nggawa komplotan kulawarga menyang kemah ing pinggir kali. karo bocah lanang sing padha umurku nalika musim kemarau, lan sing paling penting III) ana pemberontakan ing taun kasebut, bapakku ora ngidini aku lunga saka ngarsane kanggo sekolah.

Sawise pirang-pirang taun ngumbara saka sawijining kamp IDP menyang kamp liyane, pungkasane aku nyabrang menyang Uganda minangka pengungsi ing taun 2005 lan umure udakara 14 taun. Aku wiwit ngalami pangowahan positif ing uripku taun 2007 nalika entuk sponsor sing pindhah saka kamp menyang sekolah asrama ing Kampala. Kira-kira 6 taun, aku duwe akses menyang pendhidhikan berkualitas ing lingkungan sing tentrem lan dhukungan kanggo pisanan.

Dadi bocah paling tuwa ing kelasku lan bisa uga ing sekolah kabeh, angel banget aku adaptasi. Nanging aku mikir iki menehi maksud supaya fokus ing sinau nalika aku mikir babagan pengalaman biyen kanggo nemtokake target mbesuk. Wiwitane, nantang tantangan kanggo dolanan karo bocah-bocah liyane sing julukan aku pengungsi lan ngguyu karo perjuanganku nganggo basa Inggris. Nanging guru-guru sejatine ngerti rasa lara lan nyiapake aku ngrampungake liwat konsultasi lan keterlibatan ing kegiatan kelas. Ora suwe aku entuk akeh kanca ing sekolah. Ing tahap uripku, aku wiwit mbayangake akeh kemungkinan mbesuk sing kalebu dadi peacebuilder lan pamrentah komunitas.

Ing taun 2010, udakara 18 taun aku bisa bali menyang Sudan Selatan sawise meh 10 taun lan kumpul maneh karo wong tuwaku sawetara minggu lan bali menyang Uganda kanggo sinau. Sawise njeblugake perang sipil Sudan Kidul 2013, aku dadi pengungsi maneh, kanggo kaping pindho ing Uganda lan aku aktif melu komunitas pengungsi.

Nggarap kekuwatan generasi anyar kanggo perdamaian

Perang sipil dadi bagean sing penting kanggo uripku. Kaya para nom-noman liyane ing saindenging jagad, aku duwe komitmen kanggo mesthekake yen kanca-kancaku lan anak-anake ora urip ing jagad panganiaya lan pamindhahan sing dakalami. Aku ngerteni minangka kewajiban ngomong lan kerja kanggo dheweke.

Ing wulan Februari 2015, aku lan kanca-kanca miwiti organisasi sing dipimpin para pemuda ing Uganda kanthi tujuan kanggo ndhukung lan menehi kekuwatan para remaja, pria lan wanita enom ing pamukiman pengungsi Uganda lan Sudan Kidul kanggo mbentuk masa depan negara sing luwih tentrem lan nuwuhake pembangunan sosial ing komunitas lokal. Kanggo bocah enom lan bocah, organisasi saya nganakake pendhidhikan perdamaian, ngatur olahraga kanggo perdamaian lan game perdamaian liyane, nawakake dhukungan psikososial, lan diskusi karir ing sekolah pengungsi.

Pancen nyengkuyung bocah-bocah sing ora bisa sinau liwat game perdamaian alternatif lan dhukungan psikososial sing ditawakake nalika wiwit nemokake lingkungan sekolah lan kanca-kanca sing ndhukung banget. Akeh bocah wadon biasane ora sekolah yen ora bisa tuku barang-barang higienis, supaya ora sekolah, kita dhukungan liwat kampanye peningkatan kesadharan babagan kesehatan seksual lan reproduksi lan nyebar 750 andhuk kebersihan saben taun.

Ing karya saben dinane, kita bisa ndeleng sesambungan nyata babagan pendhidhikan lan perdamaian. Kita ngerti kepiye pendhidhikan bisa tumindak minangka platform kanggo pemberdayaan, swara lan tumindak bocah lan bocah enom kanggo entuk manfaat saka komunitas kasebut. Amarga alasan iki, ing taun 2018 organisasi saya miwiti beasiswa pemberdayaan para pemuda kanggo ndhukung pendhidhikan bocah cilik pengungsi sing ora ana gandhengane, utamane bocah-bocah wadon ing kamp pengungsi Uganda. Saiki kita mbayar biaya kuliah kanggo sepuluh 10 bocah Sudan Kidul ing kamp pengungsi Uganda.

Kanggo kita, kabeh sing ditrapake lan diowahi wujud minangka kamenangan, nanging kita bebarengan kudu nggayuh luwih akeh bocah lan bocah enom. Organisasi internasional kaya UNICEF duwe peran penting kanggo mbantu masyarakat mbukak kunci pendhidhikan perdamaian kanggo bocah lan bocah, ing endi wae, lan ndhukung dheweke minangka agen pangowahan.

Ing laporan pertamane babagan pemuda, perdamaian lan keamanan Maret taun iki, Sekretaris Jenderal PBB nulis: "pendhidhikan minangka jalur utama kanggo mbentuk prospek lan kesempatan para mudha lan dadi mesin sosial sing kuat kanggo perdamaian lan ketahanan. ” Ing wayahe iki, nalika pendhidhikan lan pamulangan diganggu, kahanane durung mesthi lan pamrentahan sosial lan ketidaksetaraan nambah, karya iki luwih penting tinimbang saiki.

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...