Ora ana perang maneh lan larangan senjata nuklir

Foto dening cottonbro via pexels

"Manungsa kudu mungkasi perang, utawa perang bakal mungkasi manungsa." Pres. John F. Kennedy, Oktober 1963

"Konflik nyata antarane kekuwatan sing nggunakake wong lan negara kanthi manipulasi, nindhes lan nglawan saben liyane kanggo entuk bathi lan entuk bathi ... Masa depan bakal tanpa perang utawa ora kabeh." Rafael de la Rubia, April 2022

Pambuka Editor: Kebutuhan Praktis Ngilangi Perang

Yen ana apa-apa sing konstruktif teka saka bencana Ukraina, bisa uga ana volume sing njaluk pambusakan perang. Layanan lambe sing dawa minangka tujuan utama saka pirang-pirang langkah lan asring ora konsisten tumuju perdamaian sing ditindakake kanggo mungkasi konflik tartamtu, minangka slogan sing ndhukung dhukungan populer kanggo "perang kanggo mungkasi kabeh perang;" minangka sesanti sing wis informed diplomasi lan gerakan perdamaian wiwit abad kaping wolulas, minangka tema saka Agenda Den Haag kanggo Perdamaian lan Keadilan ing Abad 21, lan minangka saran ing mentas dikirim statement ing Ukraina dening tim Advokasi Afghan Teachers College Columbia University, konsep lan tujuan penghapusan saiki pindhah saka pinggiran fantasi idealis menyang wacana kabutuhan praktis.

Keperluan praktis kasebut, sing wis dicathet ing pidato Presiden John F Kennedy taun 1963 marang Perserikatan Bangsa-Bangsa, kanthi kuat diterangake maneh ing konteks tanggung jawab kanggo bencana Ukraina ing artikel anyar iki dening Rafael de la Rubia. Kita yakin loro pernyataan kasebut kudu diwaca lan dibahas kanthi serius babagan kasunyatan saiki saka akeh konflik bersenjata lan ancaman nuklir sing bisa mungkasi masyarakat manungsa. Kabeh sing percaya yen tentrem bisa, yen kekarepan lan tumindak manungsa bisa ditindakake, kudu ngadhepi tantangan iki. Apa sing kudu kita sinau lan entuk kanggo nggawe kemungkinan? (BAR - 11 April 2022)

Ora ana perang maneh lan larangan senjata nuklir

By Rafael de la Rubia

Sapa sing tanggung jawab kanggo konflik kasebut?

Ora dingerteni pira wong Ukrainia sing tiwas, uga pira wong Rusia enom sing dipeksa perang. Nggoleki gambar kasebut, bakal ana ing ewonan, yen kita nambahake wong cacat fisik, wong sing cacat emosional, sing kena pengaruh fraktur eksistensial sing serius lan medeni sing diprodhuksi dening perang Ukrainia iki. Ewonan bangunan rusak, omah, sekolah lan papan kanggo urip bebarengan dirusak. Urip lan proyek sing ora kaetung dipotong, uga hubungan sing rusak amarga perang. Jumlah wong sing terlantar lan pengungsi wis jutaan. Nanging ora mungkasi ana. Atusan yuta wis kena pengaruh amarga mundhake biaya urip ing saindenging jagad, lan milyaran liyane bisa uga kena pengaruh.

Akeh manungsa iki padha contemporary ing awal urip. Wong-wong mau ora kenal, nanging padha berjuang nganti mati urip. Utawa, kaya akeh wong Ukrainia enom, dheweke ndhelikake supaya ora diarani perang "... Aku isih enom banget kanggo mati lan mateni ..." ujare. Kajawi punika, kathah lare-lare, tuwan tuwin tiyang èstri, ingkang gesangipun kalêbêt dening paprangan, ingkang kacariyosakên, botên wontên ingkang kapengin.

Sapa sing kita tuduh minangka tanggung jawab kanggo kejahatan kasebut? Sing narik pemicu utawa nembak rudal? Sing menehi prentah nyerang? Sing gawe gegaman, sing ngedol opo sing nyumbang? Sing ngrancang piranti lunak kanggo nglacak rudal? Wong sing nganggo omongané ngobong getih utawa sing nyebar suket? Wong sing nganggo artikel lan informasi palsu sing nggawe papan kanggo sengit? Sing nyiapake serangan palsu lan kejahatan perang palsu kanggo nyalahke sisih liya? Dakkandhani marang aku, sapa sing sampeyan tuduhake driji sampeyan: marang wong sing, tanpa tanggung jawab, nyingkirake dheweke saka pati? Ing siji sing invents crita kanggo nyolong saka liyane? Wis umum ngerti yen sing pertama mati ing perang yaiku bebener… Dadi, apa wakil politik sing tanggung jawab? Apa media propaganda gedhe sing tanggung jawab? Apa sing nutup lan nyensor media tartamtu? Utawa sing nggawe video game ngendi sampeyan nyoba kanggo matèni mungsuh? Apa Putin diktator Rusia sing pengin ngembangake lan nerusake aspirasi imperialis? Utawa apa NATO, sing nutup luwih cedhak, banjur janji ora bakal nggedhekake, wis tikel kaping telu jumlah negara? Sapa ing antarane kabeh iki sing tanggung jawab? ora ana? Utawa mung sawetara?

Wong-wong sing nuding wong-wong sing disalahake tanpa ngrujuk marang konteks ing ngendi kabeh iki bisa ditindakake, wong-wong sing nuduhake pelaku "media" sing gampang dingerteni tanpa nuding wong-wong sing entuk manfaat lan entuk bathi saka pati, wong-wong sing tumindak kanthi cara iki, kajawi namung cekakakan, dados sesarengan wonten ing kahanan konflik malih.

Nalika wong sing tanggung jawab digoleki lan dituntut paukuman, apa iku nggawe reparasi kanggo korban sing ora ana gunane, apa bisa nyuda rasa lara korban, apa bisa urip maneh wong sing ditresnani, lan sing paling penting, apa nyegah bola-bali padha? Sing paling penting, apa nyegah pengulangan ing mangsa ngarep?

Yen diukum, sing digoleki yaiku mbales, dudu keadilan. Kaadilan sing sejati yaiku ndandani cilaka sing ditindakake.

Akeh wong sing ora percaya apa sing kedadeyan. Kaya-kaya sejarah wis mundur. Kita panginten iki ora bakal kelakon maneh, nanging saiki kita ndeleng iku luwih cedhak amarga iku ing doorstep Eropah ngendi kita ngalami konflik. Kita wis digunakake kanggo wong-wong sing kena pengaruh ing perang sing adoh, duwe kulit warna lan ora putih kanthi mata biru. Lan bocah-bocah padha barefoot lan ora nganggo topi jumbai utawa boneka beruang. Saiki kita rumangsa luwih cedhak lan kita nyetujoni solidaritas, nanging kita lali manawa iki minangka kelanjutan saka kedadeyan saiki utawa wis kedadeyan sadurunge ing pirang-pirang bagean ing jagad iki: Afghanistan, Sudan, Nigeria, Pakistan, DR Kongo, Yaman. , Suriah, Balkan, Irak, Palestina, Libya, Chechnya, Kamboja, Nikaragua, Guatemala, Vietnam, Aljazair, Rwanda, Polandia, Jerman utawa Liberia.

Masalah nyata dumunung karo wong-wong sing entuk bathi saka perang, karo kompleks industri militer, karo wong-wong sing pengin njaga kekuwatan lan kepemilikan sing ora duwe ati kanggo ngadhepi kabutuhan wong-wong sing ora duwe hak ing jagad iki, mayoritas sing berjuang saben dina kanggo mbangun. orane mulya.

Iki dudu konflik antarane Ukrainia lan Rusia, apa maneh antarane Sahrawis lan Maroko, Palestina lan Yahudi, utawa antarane Syiah lan Sunni. Konflik sing nyata yaiku antarane kekuwatan sing nggunakake wong lan negara kanthi manipulasi, nindhes lan nglawan saben liyane kanggo entuk bathi lan entuk bathi. Masalah nyata dumunung karo wong-wong sing entuk bathi saka perang, karo kompleks industri militer, karo wong-wong sing pengin njaga kekuwatan lan kepemilikan sing ora duwe ati kanggo ngadhepi kabutuhan wong-wong sing ora duwe hak ing jagad iki, mayoritas sing berjuang saben dina kanggo mbangun. orane mulya. Iki minangka masalah rumit sing dadi akar sejarah kita: manipulasi populasi supaya bisa nglawan saben liyane nalika ana sektor sing ngilangi kekuwatane.

Iki minangka masalah rumit sing dadi akar sejarah kita: manipulasi populasi supaya bisa nglawan saben liyane nalika ana sektor sing ngilangi kekuwatane.

Ayo padha elinga yen 5 negara sing nduweni hak veto ing Perserikatan Bangsa-Bangsa uga dadi 5 produsen senjata utama ing donya. Senjata njaluk perang lan perang njaluk senjata ...

Ing sisih liya, perang minangka sisa-sisa tahapan jaman prasejarah kita. Nganti saiki, kita wis manggon karo wong-wong mau, meh nganggep minangka "alami", amarga padha ora nyebabake bebaya serius kanggo spesies kasebut. Apa masalah sing bisa ana kanggo umat manungsa yen siji wren teka menyang konflik karo liyane lan sawetara atus mati? Saka ing kono dadi ewonan. Lan sakwise skala kasebut terus saya tambah, kanthi dandan teknologi ing seni mateni. Ing perang donya pungkasan, wong mati cacahé ana puluhan yuta. Kapasitas ngrusak senjata nuklir terus mundhak saben dina. Saiki, kanthi kemungkinan konfrontasi nuklir, spesies kita wis ana ing bebaya. Kesinambungan umat manungsa saiki dadi pitakonan.

Kita ora bisa mbayar iki. Iki minangka titik balik sing kudu diputusake minangka spesies.

Kita, rakyat, nuduhake yen kita ngerti carane nyawiji lan entuk luwih akeh kanthi kerja bareng tinimbang ngadhepi siji liyane.

Kita wis lelungan kaping pindho ing planet iki lan aku bisa njamin yen kita durung ketemu sapa wae sing percaya yen perang minangka cara maju.

Sewidak negara wis nglarang senjata nuklir kanthi nandatangani Prajanjian Larangan Senjata Nuklir (NPT). Ayo meksa pemerintah kita kanggo ngratifikasi. Ayo padha ngisolasi negara-negara sing mbela senjata nuklir. Doktrin "deterrence" wis gagal, amarga senjata sing luwih kuat ditemokake ing negara liyane. Ancaman nuklir durung diilangi; Kosok baline, iku wis entuk liyane lan liyane pasukan. Ing kasus apa wae, minangka langkah penengah, ayo sijine senjata nuklir ing tangan Perserikatan Bangsa-Bangsa sing dibangun maneh kanthi arah sing jelas menyang multilateralisme lan ngrampungake masalah utama manungsa: keluwen, kesehatan, pendidikan lan integrasi kabeh bangsa lan budaya. .

Ayo dadi koheren lan supaya kita ngucapake sentimen iki kanthi banter supaya para brutes sing makili kita dadi sadar: kita ora bisa ngatasi konflik bersenjata maneh. Perang minangka ampasing manungsa. Masa depan bakal tanpa perang utawa ora kabeh.

Generasi anyar bakal matur nuwun kanggo kita.

Rafael de la Rubia. Humanis Spanyol. Pendhiri Organisasi Donya Tanpa Perang lan Kekerasan lan juru bicara World March for Peace and Nonviolence theworldmarch.org

cedhak

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!

1 Komentar

  1. Waosan Dina Suci kanggo kabeh wong sing ngurmati Gusti Allah ing kabeh agama: Iki pangarep-arepku, pangarep-arepku, impenku misiku, karyaku, tujuanku saiki lan ing salawas-lawase uripku. Bareng bisa! Kanggo kula matur nuwun kanggo maca Sabtu Suci iki lan push kanggo nindakake liyane!

Nggabungake diskusi ...