Buku anyar: Keadilan Pasca Konflik Reklamasi

"Buku iki minangka sumber daya sing penting banget kanggo pambangunan ilmu perdamaian lan inisiasi tumindak perdamaian kanthi ngupayakake keadilan." - Betty A. Reardon

Keadilan Pasca Konflik Reklamasi: Kehakiman Demokratisasi ing Pengadilan Dunia Irak

Miturut Janet C. Gerson lan Dale T. Snauwaert

Diterbitake dening Cambridge Scholar Publishing, 2021

Buku iki menehi kontribusi penting kanggo pangerten kita babagan keadilan pasca konflik minangka elemen penting etika lan kaadilan global liwat eksplorasi Tribunal Dunia Irak (WTI). Perang ing Irak taun 2003 nyebabake demonstrasi ing saindenging jagad lan ngetokake debat babagan ilegalitas perang lan ilegal. Kanggo nanggepi, WTI diatur dening aktivis anti-perang lan perdamaian, ahli hukum internasional, lan masarakat biasa sing nuntut hak warga global kanggo neliti lan nyathet tanggung jawab perang panguwasa resmi, pamrentah, lan Perserikatan Bangsa-Bangsa, uga nglanggar kekarepan publik global. Demokrasiisasi WTI, wujud eksperimen minangka keadilan pasca konflik reklamasi, konsep anyar ing bidang pasinaon pasulayan lan kajian keadilan. Buku iki dadi pedoman teoritis lan praktis kanggo kabeh wong sing ngupaya mbalekake demokrasi musyawarah minangka dhasar sing bisa ditindakake kanggo revitalisasi norma-norma etika tatanan donya sing tentrem lan adil.

Tuku buku liwat Cambridge Scholar Publishing

About Penulis

Janet C. Gerson, EdD, minangka Direktur Pendidikan ing International Institute on Peace Education, lan dadi Co-Director Pusat Pendidikan Damai ing Universitas Columbia. Dheweke nampa Penghargaan Prestasi Umur 2018 ing Studi Martabat lan Humiliasi Manungsa lan Penghargaan Asosiasi Studi Perdamaian lan Kehakiman 2014 kanggo Musyawarah Umum babagan Keadilan Global: Pengadilan Dunia Irak. Dheweke wis nyumbang babagan Dignity Manungsa: Praktik, Wacana, lan Transformasi (2020); Nggoleki Perspektif Betty A. Reardon babagan Pendidikan Perdamaian (2019); Buku Pegangan Resolusi Konflik (2000, 2006); lan Sinau Mbusak Perang: Mulang menyang Budaya Perdamaian (2001).

Dale T. Snauwaert, PhD, minangka Profesor Filsafat Pendidikan lan Studi Perdamaian lan Direktur Program Sertifikat Pascasarjana ing Yayasan Pendidikan Perdamaian lan Minor Sarjana Studi Perdamaian ing Universitas Toledo, AS. Dheweke dadi Editor Pendiri In Factis Pax: Jurnal Pendidikan Damai dan Keadilan Sosial Online, lan nampa Grant Spesialis Fulbright kanggo pendhidhikan perdamaian ing Kolombia. Dheweke wis nerbitake topik-topik kayata teori demokratis, teori keadilan, etika perang lan perdamaian, dhasar normatif studi perdamaian, lan filosofi pendidikan perdamaian. Publikasi sing anyar kalebu: Betty A. Reardon: Pelopor Pendidikan kanggo Perdamaian lan Hak Asasi Manusia; Betty A. Reardon: Teks Kunci Gender lan Perdamaian; lan Pendidikan Hak Asasi Manungsa ngluwihi Universalisme lan Relativisme: Hermeneutika Relasional kanggo Keadilan Global (karo Fuad Al-Daraweesh), lan liya-liyane.

Pambuka

Miturut Betty A. Reardon

Mort, "Ora ana teori sing praktis banget."

Betty, "Pancen, lan ora ana sing praktis kanggo nggawe pakaryan tinimbang konsep sing wis ditemtokake."

Aku ngelingi pertukaran ing ndhuwur sawetara taun kepungkur karo almarhum Morton Deutsch, pelopor sing dihormati sacara global ing bidang studi konflik, nalika aku nyinaoni buku iki, sawijining karya pemecah teoritis lan konseptual. Janet Gerson lan Dale Snauwaert nawakake kabeh ilmu perdamaian, riset, pendhidhikan lan tumindak, minangka kontribusi inovatif lan migunani kanggo mikir lan tumindak miturut keadilan sing penting minangka dhasar perdamaian. Yayasan kasebut, kanthi jelas ditulis ing Pranyatan Universal Hak Asasi Manusia lan sawetara pratelan normatif liyane, sing gagal lan goyang, isih dadi landasan etika sing bisa nantang macem-macem bentuk kekerasan sing dadi masalah perdamaian.

Keadilan Reklamasi: Kehakiman Demokratis ing Tribunal Dunia Irak ngemot telung unsur penting sing ngandhani tumindak perdamaian kontemporer sing paling janjeni; keadilan, ukum lan masyarakat sipil. Iki nggawe inisiatif masyarakat sipil internasional kontemporer ing framework teori keadilan integral karo filsafat politik modern. Iki mbiji pandangan lan sikap tumrap utilitas ukum kanggo nggayuh perdamaian lan demokrasi sing lestari. Paling penting, nyedhiyakake konsep inovatif "keadilan pasca konflik." Saiki, nalika keadilan ora entuk prioritas utawa ora ana prioritas kanggo nggawe kabijakan publik, lan demokrasi dianggep minangka impene wong gemblung, buku iki nuduhake studi kasus sing didokumentasikan kanthi apik, sing nuduhake manawa ngupayakake keadilan ora muspra, lan demokrasi dudu impen sing ora ana gandhengane. . Iki nuduhake manawa proses ukum lan yuridis, sanajan kabeh masalah sumber sing ditantang, interpretasi lan eksekusi, tetep alat sing migunani kanggo nggawe tatanan dunya sing adil.

Kehakiman, inti konsep demokrasi, lan rong katalis dhasar lan integral, ukum lan tanggung jawab sipil, dadi inti sawetara gerakan populer sing ngupayakake nyuda lan, pungkasane, ngilangi legitimasi kekerasan minangka strategi politik. Saka conto nasional kayata gerakan hak-hak sipil AS menyang mobilisasi internasional kayata sing ngrampungake Resolusi Dewan Keamanan 1325 babagan Perdamaian lan Keamanan Wanita lan Prajanjian Larangan Senjata Nuklir, upaya kanggo ngatasi ketidakadilan nyebabake semangat tumindak sipil sing paling teratur lan ora resmi . Warga saka kabeh wilayah ing donya, kolaborasi: nyegah kekerasan ekosida senjata nuklir pungkasan; kanggo nyegah lan mungkasi musnah konflik bersenjata; kanggo nyegah kerusakan biosfer sing ana gandhengane karo perubahan iklim; lan kanggo ngatasi macem-macem, pelanggaran hak asasi sistematis sing nolak kesetaraan lan martabat manungsa kanggo jutaan kulawarga manungsa, ngupayakake keadilan. Gerson lan Snauwaert ngajeni nalika nyritakake lan nganalisa perjuangan masarakat sipil internasional kanthi pirang-pirang masalah lan masalah sing bakal dirampungake dening Tribunal Dunia Irak (WTI). Proses kasebut kanthi jelas nuduhake tanggung jawab sipil ing level global, para peserta negesake awake dhewe dadi warga negara sing aktif, dudu subjek pasif tatanan politik internasional. Pengadilan kasebut minangka salah sawijining prestasi prestasine masarakat sipil internasional sing wis ditandhani ing abad iki, saiki mlebu dekade kaping telu, minangka salah sawijining otoriterisme sing saya akeh, sing didorong dening akeh undhang-undhang lan nambah kekerasan panindhes. Nanging, uga wis salah sawijining tumindak warga negara sing durung pernah ana tumprap demokrasi liwat lembaga sosial sipil.

Salah sawijining tren tumindak kasebut, kerangka sejarah ing kasus iki yaiku yaiku pengadilan masarakat, inisiatif masyarakat sipil ditindakake nalika lembaga yuridis negara lan antar negara ora menehi pangarep-arep kanggo ngrampungake resolusi konflik utawa restitusi gawe piala kanggo warga negara amarga nglanggar umume. norma-norma, wiwit ditindhes wong nganti lan kalebu, ngrusak keamanan manungsa. Saka 1966 nglumpukake pengadilan internasional Russell-Sartre ing Stockholm, kanggo mbabarake ilegalitas lan maksiat saka Perang Vietnam, lan njaluk pertanggungjawaban marang pihak-pihak sing tanggung jawab kanggo tindak pidana pirang-pirang perang sing ditindakake sajrone konflik bersenjata sing muspra lan larang regane, menyang WTI, masarakat sipil wis ngatur supaya wong sing tanggung jawab menehi tanggung jawab kanggo ketidakadilan sing nglanggar kontrak sosial dhasar sing tanggung jawab negara kanggo nindakake kekarepan warga negara. Nalika negara-negara ora netepi tanggung jawabe, ngetrapake kekuwatan kanthi sah lan kanthi sengaja nggagalake kekarepane masarakat, warga negara nindakake inisiatif independen - paling ora - nggawe ketidakadilan tumrap kahanan kaya ngono, lan ngumumake manawa bisa dianggep luput saka kekuwatane. tanggung jawab Ing sawetara kasus, para warga kasebut terus ngupayakake redes legal ing sistem pamrentah ing tingkat nasional lan internasional. Sawetara prakarsa kasebut sing narik kawigaten para pembuat kebijakan kalebu, kaya sing digambarake para penulis, saka serangkaian sidang umum babagan kekerasan tumrap wanita, kayata sing dianakake ing forum LSM sing digandhengake karo Konferensi Dunia Keempat PBB 1995 babagan Wanita, nganti Tribunal Internasional babagan Perbudakan Seksual Perang sing dianakake ing Tokyo taun 2000, dilaporake ing televisi Jepang, lan temuan kasebut diajukake karo Komisi PBB babagan Hak Asasi Manusia (Saiki Komite Hak Asasi Manusia.) Diatur lan ditindakake ing Konstitusi sing digawe kanthi tliti, negesake manawa minangka tambahan saka pengadilan perang Tokyo sing asli, sing nggawe tanggung jawab kanggo tindak pidana sing ditindakake Jepang ing tumindak militer Perang Dunia II. Pengadilan kasebut dianggep minangka salah sawijining proses pamrentahan negara gagal. Pengadilan Tokyo 2000 njaluk keadilan kanggo ewonan "wanita sing nyenengake," ora digatekake ing sidhang asli, sing sacara sistematis lan terus-terusan dirudopekso ing omah-omah bordil sing dikelola militer Jepang nalika Perang Dunia II. Pengadilan masyarakat sipil iki minangka model keahlian yuridis ing tangan klompok warga global sing setya. Sanajan ora ana prosedur kasebut sing duwe pangenalan negara utawa interstate resmi, dheweke duwe kekuwatan moral sing signifikan, lan nggambarake sarana argumen hukum kanggo madhangi lan njlentrehake ketidakadilan sing ditangani. Lan, kanthi pinunjul kanggo evolusi kewarganegaraan global sing nyata, dheweke nuduhake kapasitas masarakat sipil kanggo nggawe argumen kasebut.

WTI, kaya sing dicritakake Gerson lan Snauwaert, mesthine minangka tandha tanah ing gerakan pirang-pirang abad kepungkur ngganti ukum kekuwatan karo kekuwatan ukum. Kayane, mesthine kudu dingerteni kanggo kabeh wong sing nganggep awake dhewe minangka bagean saka gerakan kasebut, lan kabeh wong sing ngupayakake nggawe bidang ilmu perdamaian minangka faktor sing nyumbang kanggo menehi efikasi. WTI ora dipandu kanthi lengkap dening undang-undang internasional, amarga kesalahan lan penyalahgunaan sing nyebabake sawetara peserta nolak aplikasi standar internasional sing relevan. Ora ana sing kurang, kudu diwenehi papan sing penting ing sejarah tumindak masarakat sipil sing ngakoni - lan ing kasus kayata pengadilan Tokyo - njaluk lan ngetrapake hukum internasional. Uga, kudu ditampilake ing sinau sing dimaksud supaya bisa ditindakake warga negara kasebut.

Nanging, tanpa konseptualisasi sing cocog, sinau ora bisa dikultivasi, utawa tumindak sing dirancang lan dieksekusi. Amarga iku, keprihatinan pendidik perdamaian kanthi sinau sing dibutuhake nganggep konseptualisasi keadilan reklamasi, inti saka karya iki, dadi kontribusi utama ing lapangan. Saka kajian lan penilaian kasus iki, para panulis nyusun konsep anyar, nyebarake macem-macem bentuk keadilan sing digoleki lan kadang dikode dadi undang-undang nasional lan internasional sajrone evolusi demokrasi. Akun kasebut nduduhake upaya masyarakat sipil, sing diwiwiti saka rong prinsip politik penting sing integral karo tatanan internasional pasca Perang Dunia II; kabijakan umum kudu adhedhasar kekarepane warga negara, lan ngupayakake keadilan minangka tanggung jawab utama negara. Kaloro prinsip kasebut dilanggar ing perang sing diprakarsai United United nglawan Irak. Cekakipun, WTI minangka upaya nimbus maneh kadhaulatan populer, konsep politik germinal ing negara modern nyatakake yen ing pertengahan abad rong puluhan gaya lan nindakake pamrentah supaya internasional bisa "supaya ora ana perang." Ing wiwitan abad saiki, negara-negara kasebut wis nolak tujuan kasebut lan nglanggar prinsip loro ing kasus kasebut lan kasus liyane.

WTI, panulis negesake, minangka reklamasi norma-norma dhasar sing dikodhuksi dadi tatanan internasional Pasca Perang Dunia II, dibangun ing Perserikatan Bangsa-Bangsa minangka pusat lembaga masarakat global sing komitmen kanggo nggayuh lan njaga perdamaian, lan kanggo pengakuan universal hak dhasar lan martabat kanggo kabeh wong. Sampeyan kudu negesake manawa norma-norma kasebut, kaya sing kacathet, adhedhasar ide germinal lan perjuangan demokrasi, manawa kekarepane masarakat kudu dadi dhasar pamrentahan lan kabijakan publik. Pengadilan kasebut dhewe muncul amarga nesu warga amarga nglanggar prinsip kasebut dening umume, lan utamane negara anggota sing paling kuat, sing kalebu tatanan internasional. Nalika panulis nulis, sawijining masarakat sipil global sing muncul, setya lan fokus, nyumurupi ketidakadilan nalika nolak praktik normatif lan undang-undang internasional sing kepengin menang, (yen isih pengin lan menehi kapabilitas kanggo nggawe keadilan lan katentreman,) tatanan global sing muncul. Penyelenggara nglumpukake komitmen umum kanggo adhep-adhepan lan golek keadilan ing kasus iki, melu proses sing diamati dening para panulis dadi bentuk "keadilan pasca konflik" anyar.

Konsep keadilan reklamasi, Nanging, duwe potensial kanggo aplikasi sing luwih jembar ngluwihi kahanan pasca konflik. Aku ujar manawa bisa ditrapake kanggo gerakan liya kanggo owah-owahan sosial lan politik. Utamane amarga wis madhangi kasunyatan praktis kewarganegaraan global, sing isih akeh gegayuhan sing ora jelas kaya sing kapacak ing literatur pendidikan internasional saiki. Sajrone kerangka masyarakat sipil utawa pengadilan masarakat, kewarganegaraan global diwujudake, amarga warga individu saka macem-macem negara, tumindak ing arena transnasional, bisa njupuk tindakan kolaboratif menyang target global sing umum. Cekakipun, warga negerake masarakat sipil kanggo tumindak instansi sing kudu dijamin kanggo kepentingan umum, kaya negara-negara sing dimaksud ing sistem Westphalian. Nalika sistem kasebut diluncurake menyang negara modern, sing kepengin demokrasi, kepentingan umum bakal ditemtokake dening kekarepane masarakat.

Sajrone pirang-pirang abad, kekarepane masarakat bola-bali diinjak-injak dening wong-wong sing nyekel kekuwatan negara, ora luwih gedhe tinimbang kediktatoran, dibongkar lan dijaluk tanggung jawab hukum sawise WWII sajrone proses sing sawetara menehi inspirasi marang tribunal masarakat, lan diadegake ing Prinsip Nuremberg, kalebu tugas sipil kanggo nolak tumindak negara sing ora adil lan ilegal, prinsip tanggung jawab individu kanggo nolak tumindak negara sing ilegal lan ora adil. Taun-taun kasebut uga nyipta institusi lan konvensi sing dirancang kanggo mulihake prinsip lan praktik demokratis, lan kanggo ngluwihi taun-taun asli Eropa. Prentah internasional pasca perang iki dimaksudake kanggo njamin ide kedaulatan populer minangka ekspresi politik martabat manungsa dhasar sing digoleki dening individu lan asosiasi sing digawe, kalebu lan utamane negara. Wiwit madegake PBB lan organisasi antar negara liyane, negara-negara kasebut, dianggep kaya sing diucapake ing Deklarasi Kemerdekaan Amerika, dibentuk kanggo ngamanake hak-hak asli sing padha karo PBB sing negesake minangka pondasi perdamaian. Kehakiman, sing diwaca minangka realisasi lan perlindungan hak kasebut wis diakoni minangka tujuan pandhuan saka prentah politik demokratis. Nanging keadilan, kaya sing ditegesake, uga wis dirasakake lan ditindhes dening pimpinan akeh negara anggota sing wedi minangka ancaman tumrap para panguwasa. Keadilan reklamatif nantang legitimasi prentah politik sing nglirwakake tujuan dhasar negara sing dianggep penting lan bakal nyebabake akibat saka rasa wedi marang keadilan.

Piranti konseptual iki menehi pangarep-arep anyar kanggo wong-wong sing ngupayakake mbebasake demokrasi sing mandhiri saka pemahaman otoritasisme global kontemporer. Ora ana konsep politik sing luwih relevan utawa luwih perlu ing wektu iki amarga kelainan tanggung jawab pamrentah tumrap warga negara. Utilitas utamane relevan karo tren kerusakan sistem yuridis, pengadilan lan hakim lan legislatif, institusi perwakilan sing populer dening pihak-pihak sing duwe kekuwatan eksekutif (ora mesthi sah). Rezim otoriter ing macem-macem negara distorsi institusi administrasi lan militer kanggo njaga lan nggedhekake kapentingane dhewe-dhewe. Nalika ngadhepi ketidakadilan kasebut, konsep sing relevan uga tumindak sipil transnasional kayata sing diwujudake ing WTI minangka kabutuhan sing penting. Gagasan babagan keadilan reklamasi nanggepi gegayuhan kasebut.

Paling penting, konsep sing mentas ditetepake iki minangka alat pembelajaran lan alat analitik sing migunani kanggo para praktisi pendhidhikan perdamaian lan pembangun ilmu perdamaian. Konsep minangka piranti pikir utama kita. Kerangka kerja konseptual digunakake ing pendhidhikan perdamaian kanggo mbedakake inti saka masalah apa wae sing bakal ditangani ing macem-macem bentuk penyelidikan reflektif sing menehi ciri kurikulum pendidikan perdamaian. Manfaat kurikulum kasebut kudu diadili kanthi tingkat efektivitas politik sing ditindakake. Asil kasebut, aku negesake biasane ditemtokake dening kerangka kerangka pitakon pembelajaran. Kerangka kerja ora bisa dibangun utawa pitakon kanthi urutan tanpa konsep sing relevan kanggo ngembangake. Minangka konsep transformasi konflik, ndadekake dimensi anyar babagan cara perselisihan bisa dibentuk lan dirampungake, kanthi tujuan pangowahan dhasar ing kahanan dhasar sing ngasilake, konsep keadilan reklamasi ngasilake tujuan rekonstruksi anyar kanggo gerakan. ngatasi lan ngowahi ketidakadilan, lan kanggo pendhidhikan sing nyiapake warga kanggo melu gerakan kasebut. Iki menehi basis kanggo nggampangake pendhidhikan kanggo efikasi politik. Nyedhiyakake kendharaan kanggo nguatake lan njlentrehake kerangka teoritis babagan keadilan, supaya bisa nggawe, uga pendhidhikan kanggo nggawe teori, luwih efektif kanggo nyipta politik keadilan. Dadi bakal terus nguatake warga negara lan nuntut pamarentah supaya tanggung jawab. Cara anyar kanggo mulihake demokrasi yaiku teori apik sing ditemokake Morton Deutsch kanthi praktis lan konsep sing dakklaim bisa nggawe teori kasebut. Buku iki minangka sumber daya sing dibutuhake banget kanggo pambangunan ilmu perdamaian lan inisiasi tumindak perdamaian kanthi ngupayakake keadilan.

BAR, 2/29/20

cedhak
Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Nggabungake diskusi ...

Gulung menyang Top