[Buku Anyar!] Ngatasi Konflik, Keamanan, Perdamaian, Jenis Kelamin, Lingkungan lan Pembangunan ing Antroposen

Ngatasi Konflik, Keamanan, Perdamaian, Jenis Kelamin, Lingkungan lan Pembangunan ing Antroposen

Diedit dening Úrsula Oswald Spring & Hans Günter Brauch

Pambuka dening Johan Galtung lan Pambuka dening Betty Reardon

Penerbit: Springer
ISBN: 978-3-030-62315-9
Tanggal terbitan: 2021
Regane: ebook $ 44.99 / softcover $ 59.99

tuku buku ing kene

About

Ing buku teks peer-review iki disiapake kanggo Konferensi kaping 27 Asosiasi Penelitian Perdamaian Internasional (IPRA) ing taun 2018 ing Ahmedabad ing India, 25 panulis saka Global South (19) lan Global North (6) ngatasi konflik, keamanan, katentreman, gender, lingkungan lan pembangunan.

Papat bagean nutupi I) epistemologi riset perdamaian; II) konflik, kulawarga lan wong sing rentan; III) perdamaian, pembangunan perdamaian lan keadilan transisi; lan IV) katentreman lan pendhidhikan. Bagéan I urusan karo ekologi perdamaian, perdamaian transformatif, masarakat sing tentrem, kabijakan Gandhi sing ora kasar lan perdamaian sing ora manut. Bagean II ngrembug babagan perubahan iklim kutha, ritual iklim, konflik ing Kenya, pelecehan seksual bocah-bocah wadon, konflik petani ing Nigeria, kekerasan seksual ing perang sing ditindakake para pengungsi, konflik tradisional lan proses perdamaian suku Kurdi, rasa isin kulawarga Hindustani, lan komunikasi karo Roma . Bagean III nganalisa norma perdamaian, aktor non-negara sing kasar ing Brasil, seni perdamaian ing Meksiko, pembangunan perdamaian pasca konflik ing Sulawesi, hydrodiplomacyin ing Lembah Kali Indus, krisis pengungsi Rohingya, lan keadilan transisi. Bagean IV menilai SDG lan perdamaian ing India, pendhidhikan perdamaian ing Nepal, lan pembangunan adhedhasar infrastruktur lan perdamaian ing Papua Barat.

Pambuka

Miturut Betty Reardon

Minangka pendidik perdamaian feminis, aku fivolume iki supaya cocog karo masalah perdamaian ing jagad sing kompleks lan ganti kanthi cepet. Kerumitan lan kacepetan pangowahan saya tambah wiwit makalah sing diterbitake ing kene ditampilake ing Konferensi Umum 2018 ing Asosiasi Riset Damai Internasional (IPRA). Nanging, para editor nggawe pigura volume kanthi relevan banget karo tantangan taun 2020 sing diadhepi kabeh anggota komunitas ilmu perdamaian, peneliti, pendidik, lan aktivis. Pandemi global, muncul maneh ancaman nuklir, intensifikation otoriterisme, kedadeyan cuaca sing parah, wahyu sing ora bisa ditolak saka ketimpangan manungsa, kekurangan sistematis lan penindasan, diprotes ing saindenging jagad, saiki kalebu masalah perdamaian. Kita durung nate mbutuhake bingkai kaya sing diwenehake dening editor, Hans Gnter Brauch lan Úrsula Oswald Spring.

Dibingkai ing eksposisi asal usul lan karakteristik jaman geologi Anthropocene, karya iki nggabungake pirang-pirang masalah lan macem-macem, wiwit saka kuota nganti kosmik, wiwit saka kekerasan intim lan pribadi planggaran bocah nganti kekerasan global sistemik, saka Planet Bumi. Ing pigura iki, macem-macem masalah bisa ditemokake minangka unsur sing gegandhengan karo tantangan perdamaian sing komprehensif sing luwih gedhe. Penyunting ngidini kita ndeleng masalah perdamaian kanthi integral, holistik, lan pusatake Bumi, dadi dibutuhake banget kanggo kabeh fituwa ilmu perdamaian. Saben editor nemtokake elemen dhasar pigura. Oswald Spring nampilake masalah sing saiki ana ing perspektif anyar babagan evolusi masalah saiki ing Anthropocene-jaman geologi ing endi intervensi manungsa ing planet kita'sistem panguripan wis nggawa kita krisis eksistensial iki. Brauch, nyemak tahapan konseptualisasi antroposen, nduduhake a "mikir maneh babagan evolusi riset perdamaian" ing konvergensi apa sing bakal dakkandhakake imperatif ekologis-kabutuhan kanggo nyelehake nasib Bumi dadi pusat kabeh keputusan ekonomi lan politik. Bingkai iki nyedhiyakake seperangkat alat konseptual sing ora bisa ditrapake kanggo sinau nggawe perubahan penting penting kanggo kaslametanane manungsa lan planet kita.

Para editor uga nuduhake sawetara langkah ing defiminangka masalah perdamaian sing wis dakweruhi sajrone puluhan taun asosiasi karo IPRA. IPRA taun 1972, nalika aku first melu konferensi umum ing Gyor, Hongaria, beda banget karo asosiasi taun 2018 sing diwakili ing volume iki. Aku ndeleng jerone sing saya jembar fi, kalebu praktisi sing beda-beda. IPRA, setengah abad kepungkur, ngrayakake hubungan antara peneliti Eropa saka loro-lorone Tirai Besi sing lebur. Sithik banget wanita, mung loro pendhidhikan perdamaian lan sejatine ora ana peneliti saka Global South sing melu ing Gyor ing taun 1972. Pakumpulan kasebut adoh saka asosiasi global sing ana ing Ahmedabad ing taun 2018. Kaya sing kacathet ing Oswald Spring's bab, budaya organisasi sawijining kawangun dening wong Eropa. Lan, aku bakal nyathet, utamane fokus ing masalah perang lan senjata minangka topik paneliten sing ora duwe pendhidhikan kanggo masarakat babagan masalah kasebut.

Bedane banget karo pakumpulan taun 1972 ing taun 2018! Makalah sing dipilih editor nuduhake peneliti saka saindenging jagad, pria lan wanita sing ngrembug macem-macem jinis kekerasan minangka defined liwat pungkasan fiwis puluhan taun, kalebu panganiaya jender. Wis pirang-pirang taun, jenis kelamin ora digatekake, lan nolak ora relevan karo riset senjata lan konflict sing nguwasani program konferensi umum. Nanging ing taun 1980-an, Komisi Pendidikan Perdamaian nganut masalah jender minangka integral karo bidang pendidikan ilmu perdamaian. Ora nganti makalah sing diwenehake dening pendidik perdamaian Finlandia ana kekerasan lingkungan sing dianggep sejatine fimbarep. Pendidik perdamaian bakal ngrayakake cara volume iki nyedhiyakake jender lan ekologi dadi pusat proyek ilmu perdamaian. Saiki kita bisa ndeleng macem-macem bahan sing bisa uga ana ing njaba struktur kekerasan struktural lan budaya, sajrone pirang-pirang dekade fitur standar peta konseptual riset perdamaian.

Uga bakal dirayakake yaiku nindakake masalah damai minangka proses dekolonisasi sing nyedhiyakake imperialisme epistemologis ing kasunyatan sejarah sing luwih gedhe saka pirang-pirang ketidakadilan kolonialisme Kulon. Westernisasi minangka "proses", isih dadi pandangan umum ing antarane para pembuat kebijakan Lor, dicethakaké minangka kekuwatan sing nindhes akeh kulawarga manungsa amarga nyepetake konsumsi planet iki. Perspektif proses iki diproyeksikan ing layar sejarah sing gedhe lan dadi latar mburi pirang-pirang masalah, diterangi fokus pigura cilik supaya bisa nyoroti hubungan antara efek ekstraksi, penindasan, lan cannibalisasi Bumi tumrap manungsa.

Efek ing urip manungsa minangka wilayah sing bermasalah sing nyengkuyung pendidik perdamaian sing menehi hasil langsung karo sing paling rentan marang efek kasebut. Pendhidhikan perdamaian ngupayakake ndhidhik kanggo kapasitas kritis kanggo nyiyapake wong-wong sing kecepet kanggo resistensi lan pembebasan lan tujuane kanggo nyiapake wong sing duwe hak istimewa kanggo ngerti konsekuensi efek kanggo kabeh spesies kita, kanggo ngembangake kapasitas empati karo kamanungsan sing nandhang kasusahan, lan tanggung jawab kanggo planet sing dilarani manungsa. Kita golek cara kanggo nampilake spesifikasi kasebutfikutha manungsa ing njero holisme planet iki. Hans Ging Brauch'pengenalan ekologi perdamaian, ngundang Oswald Spring's delineation saka fipilar perdamaian, nawakake apa sing kita goleki. Konsep ekologi perdamaian yaiku a fialat heuristik kanggo ngajari penderitaan kanggo resistensi lan pembebasan, lan ngembangake kapasitas istimewa kanggo empati lan tanggung jawab. Iki minangka konvergensi konsep utama ing konvergensi umume sing dicethakake liwat lensa Epil Antroposen. Aku ngerteni minangka conto pola pikir sing holistik, lengkap, epistemologi lan pola pikir sing penting kanggo sinau transformatif sing gumantung karo kaslametan kita. Reconualisasi masalah perdamaian sing kaya ngono bisa mbebasake fipangerten saka perdamaian saka watesan garis lurus, pandangan global saka asal-usul Kulon, kaya dekolonisasi politik sing otentik lan komprehensif bisa mbebasake kulawarga manungsa saka jinisisme, rasisme, eksploitasi wong sing rentan, lan nyepelekake planet sing dileksanakake dening Euro-Amerika, imperialisme patriarkhi. Konsep konseptualisasi kasebut uga, pigura intelektual kanggo uripfinorma-norma sing bisa ngganggu tindak tanduk individualis sing ora sopan kaya sing ngalangi penahanan pandemi COVID-19, mujudake rasa greget ekstraktif sing ngusulake tambang lan luwih bisa ngregeti segara, lan nggawe pusaran patriarki nuklir "kamajuan".

Nalika aku nulis iki ing wulan Agustus 2020, aku spekulasi babagan tema lan masalah sing bakal kalebu konferensi umum IPRA sajrone dasawarsa. Apa sing bisa ditakonake karo pitakon riset koogent ing buku iki ing data lan ilmu sing bisa nggawe kita ngluwihi kerusakan planet ing pamikiran antroposentris lan patriarki sing ana ing jaman Anthropocene Epoch? Apa makalah bakal nyritakake babagan carane strategi diteliti lan digawe kanggo nyuda kemungkinan demokrasi, kanggo ngilangi senjata nuklir, kanggo nggawe fibenchmark rm kanggo nyuda perubahan iklim, kanggo ngrancang sistem keamanan non-kekerasan lan konflprosedur resolusi ict, kanggo pindhah menyang kesetaraan sosial lan kesetaraan gender? Apa diskusi bakal dibingkai kanggo nuduhake hubungan sing ora integral ing antarane kabeh desain perdamaian kasebut? Bakal manehfldll Brauch's telpon kanggo mikir maneh evolusi riset perdamaian?

Oswald Spring lan Brauch menehi landasan kanggo riset lan sinau sing bisa nggawe program konferensi kasebut. Minangka peneliti perdamaian, pendhidhik, lan aktivis, kita bisa ngupayakake apa sing diwenehake kanggo ilmu perdamaian sing bisa nyumbang kanggo kaslametan planet lan urip sing ditindakake.

Betty A. Reardon
New York, Amerika Serikat
Agustus 2020

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...