Ayo njaga perdamaian kanthi bebarengan nggunakake perdamaian

(Dipunbabar saking: Monitor Saben Dina. 26 Februari 2021)

Dening Pak Edgar K Buryahika

Pemilihan Umum sing bubar rampung ing Uganda, utamane nalika nggambarake dina pemilihan kanggo mayoritas, yaiku pemilihan sing tentrem. Presiden terpilih Yoweri Museveni, nalika pidato ing negara kasebut tanggal 15 Januari sawise dinyatakake minangka pemenang pemilihan presiden, nyebutake pemilihan iki minangka pemilihan sing paling tentrem wiwit 1962. Dheweke ngubungake iki karo mesin deteksi sidik jari sing digunakake.

'Damai' sing diarani sajrone periode kasebut luwih saka perdamaian. Internet dipateni, lan keamanan digunakake akeh kanggo nyegah penganiayaan.

Iki minangka tindakan sing ditemtokake kanggo Negara kanggo kepentingan negara. Sanajan ana sawetara kasus kekerasan sing kapisah, nanging sukses. Saliyane, njaga perdamaian tanpa nggawe perdamaian ora bisa ditindakake; pihak sing duwe tanggung jawab sing beda kudu bali menyang papan gambar lan nandur modal luwih akeh kanggo perdamaian.

Kita kudu nggawe kahanan sing ora mung nggunakake energi lan sumber daya kanggo njaga perdamaian, nanging uga nggawe mekanisme perdamaian lan perdamaian. Penjagaan perdamaian mung bakal ngatasi gejala kasebut, nanging panyebabe sing tetep bakal tetep aktif lan tetep tumpukan nalika ngenteni wektu sing pas kanggo muncul lan nggawe kekerasan lan kahanan ora stabil.

Iki minangka pemilihan, nanging masalah sing ndasari bisa uga muncul nalika ana kegiatan liya lan sampeyan ora nate ngerti. Iki bisa uga nalika kita ora ngarep-arep panganiaya lan golek penjaga perdamaian durung siyap. Mangkono, ngatasi sebab-sebab penyebabe kekerasan sajrone pemilihan, sing mrentah supaya langkah-langkah radikal Internet mateni utawa nggunakake keamanan abot ing dina pemilihan, sing paling penting. Kita kudu terus takon marang akeh 'kenapa' - kenapa Internet dipateni? Bisa uga disalah gunakake dening bagean masarakat. Napa penyebaran keamanan abot, bisa uga masarakat arep gelut ing stasiun polling, ngobong stasiun bahan bakar, pemilihan rig, lsp.

Nggoleki solusi kanggo 'kenapa' bisa mbantu. Kajaba sebab-sebab kasebut ditangani, kita bakal ngalami kasus kekerasan sing ora ana enteke.

Penyebab kekerasan sing nyebabake bisa kalebu pengangguran, kurang percaya marang sistem keadilan, media sing ora sensitif, penyalahgunaan obat-obatan, korupsi lan pimpinan sing ora bisa ngarepake pangarep-arep masarakat, kurang panutan, norma sosial sing rusak lan distribusi sumber daya sing langka lan ora padha, lan liya-liyane.
Nanging, mesthine ora ana sabdhoning kanggo panganiaya, ana akeh alternatif cara panganiaya lan non-panganiaya. Masyarakat kudu nganut budaya perdamaian.

Ing pambuka Konstitusi UNESCO, ditulis: 'Wiwit perang diwiwiti ing pikirane manungsa, ing pikirane manungsa pertahanan pertahanan perdamaian kudu dibangun.' Iki mbutuhake kita nggawe budaya perdamaian ing tingkat individu, komunitas, nasional utawa internasional.

Kita kabeh kudu nyengkuyung nilai-nilai toleransi, dialog, ngormati, komunikasi, ngapura, keadilan, netepi hak-hak asasi manungsa, demokrasi, lan solidaritas. Iki ora bisa ditindakake sedina wae. Minangka proses sing mbutuhake wektu, kesiapan, komitmen lan sumber daya.

Pendidikan perdamaian, sing cocog karo hak asasi manungsa lan keadilan ing kabeh level, kudu dilebokake ing sistem pendhidhikan kita.

Durung telat. Kita isih bisa mbangun budaya perdamaian kanthi melu para pemudha, sing udakara 78 persen populasi, ing macem-macem kegiatan pambangunan perdamaian. Pendidikan perdamaian, sing cocog karo hak asasi manungsa lan keadilan ing kabeh level, kudu dilebokake ing sistem pendhidhikan kita. Iki bisa menehi kontribusi nyata kanggo nggawe budaya perdamaian kanggo pembangunan berkelanjutan.

Kajaba iku, para pemimpin kudu tuladha supaya para pemudha kudu akeh panutan sing kudu ditliti nalika nggunakake budaya perdamaian. Kasus pimpinan sing gelut ing umum, nyurung komunikasi para pemudha sing ora apik, ora ngakoni kesalahan, mundur, srakah lan egois, lsp. Kudu mandheg.

Pak Edgar K Buryahika minangka Pendhiri, Pemuda kanggo Perdamaian lan Pembangunan Uganda - YOPEDU. uryahikae@gmail.com

cedhak
Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Nggabungake diskusi ...

Gulung menyang Top