Ayo perdamaian diwiwiti ing sekolah kita (Sri Lanka)

Ayo perdamaian diwiwiti ing sekolah kita (Sri Lanka)

(Artikel asli: Mirror Daily - Sri Lanka. 28 Januari 2017)

Kanthi kabijakan reformasi pendhidhikan utama, sing diandharake sawetara minangka revolusi pendhidhikan, sing diwenehake menyang Presiden Maithripala Sirisena wingi, kita uga bisa nggambarake prinsip-prinsip Day Sekolah Internasional Non-Kekerasan lan Perdamaian (DENIP ing Catalan) 30 Januari.

Pengetan iki diluncurake dening pujangga Spanyol Llorenç Vidal Vidal ing Majorca ing taun 1964 minangka titik wiwitan supaya bocah-bocah sekolah dadi tentrem lan ora kasar ing tumindak utawa ngrampungake konflik.

Serasi karo dina pembunuhan Mahatma Gandhi, sing dianggep minangka rasul non-panganiaya lan perdamaian paling gedhe ing abad kepungkur. Liwat kabijakan Satyagraha, Mahatma Gandhi digulingake, sing dianggep minangka salah sawijining kerajaan paling kuat ing dunya lan mbuktekake marang jagad yen kekuwatan non-panganiaya kanggo nggayuh perdamaian lan keadilan tetep luwih gedhe tinimbang senjata nuklir.

Pesen penting dina iki yaiku "Katresnan universal, non-panganiaya lan perdamaian." Sejarah wis nuduhake manawa katresnan universal luwih apik lan kuat tinimbang kosok baline egoisme, sing tragis Presiden Amerika Serikat sing mentas dilantik Donald Trump katon nyebar, kanthi konsekuensi sing bisa ngrusak, yen ora nyebabake bencana, ing saindenging jagad.

Pesen dina iki uga ngumumake manawa non-panganiaya luwih kuat tinimbang panganiaya, lan perdamaian luwih kuat tinimbang perang. Wong-wong sing nyengkuyung cara urip iki percaya manawa sing penting, kita dadi kanca lan manungsa. Tanpa diklasifikasikake utawa dipisahake karo papan jeneng agama, ras, status sosial utawa faktor liyane sing mandhiri utawa eksklusif.

Gerakan Spanyol, DENIP lan Asosiasi Pendidik Awal Anak Sedunia nyambut gawe bebarengan kanggo ngrayakake acara kasebut ing sekolah.

Mantan Direktur Jenderal Federico Walikota Zaragoza, Pendidikan Nasional, Ilmiah babagan Organisasi Budaya (UNESCO), wis mromosekake pirang-pirang dekade dina Sekolah Non-panganiaya lan Perdamaian, kanthi ujar "Kita ora bisa entuk pembangunan berkelanjutan tanpa budaya perdamaian".

Inisiatif pendidikan non-kekerasan lan perdamaian sing dirintis, non-Negara, non-pamrentah, non-resmi, independen, bebas lan sukarela - saiki ditindakake ing sekolah ing saindenging jagad lan ing pusat pendhidhikan, guru lan siswa kabeh tingkatan lan saka kabeh negara dijaluk melu. Iki nyengkuyung pendhidhikan permanen ing kanggo harmoni, toleransi, solidaritas, ngurmati hak asasi manungsa, non-panganiaya lan perdamaian.

"Dina Sekolah Non-Kekerasan lan Perdamaian" minangka wiji, sing ditandur lan ditandur ing ati para siswa. Iki minangka cara sing apik, anyar lan positif kanggo ndeleng tembung lan nyiapake mbesuk.

Ing Sri Lanka, kanthi implementasi reformasi pendidikan utama sing saben siswa duwe paling ora 13 taun pendhidhikan, kita ngarepake subyek reguler kanggo mulang bocah babagan budaya perdamaian utawa kekuwatan non-kekerasan lan perdamaian. Bocah-bocah sekolah mung udakara limang jam. Mula, wong tuwa uga kudu ndhidhik nilai-nilai lan kekuwatan budaya perdamaian, supaya bisa nindakake ing omah lan bisa menehi semangat supaya bocah-bocah uga nindakake.

Sawise pirang-pirang dekade konflik ras lan perang 30 taun suwene, pamrentah nasional nggawe prinsip persatuan antar agama lan antar ras ing macem-macem kanthi komitmen kanggo ngrampungake konflik kanthi cara damai lan non-kekerasan.

Muga-muga kanthi ngluncurake kelas perdamaian lan non-kekerasan ing sekolah, kita bakal duwe landasan sing kuat kanggo perdamaian, keadilan sosial lan kesetaraan sing tetep.

(Bukak artikel asli)

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...