Sinau Disarm

sinau nglucuti senjata

"Transformasi minangka proses terus-terusan supaya manungsa nggunakake pilihan, ngganti kasunyatan lan nemokake makna." (Seksisme lan Sistem Perang, Guru College Press, 1985, p. 97)

"Sistem perang minangka kendala utama kesetaraan wanita, lan perang ora bakal bisa diatasi tanpa partisipasi wanita kanthi tatanan lan padha." (Seksisme lan Sistem Perang, Syracuse University Press, 1996, "Epilog," hal.98)

"Bumi ora bisa dibalekake maneh, uga martabat lan kesetaraan manungsa bisa dinikmati sajrone kita urip lan nindakake politik ing sistem perang sing nyebabake kabeh aspek pengalaman manungsa." ("Sinau nglucuti senjata: Mendidik Nyadari Agenda Aksi IPB" in Disarmament, Perdamaian lan Pembangunan, Emerald Press, 2018, p.139)

-Betty Reardon

Cathetan editor: Iki minangka pos terakhir saka seri retrospektif iki, maneh nerbitake publikasi enem dekade Betty Reardon. "Sinau nglucuti senjata" (Disarmament, Perdamaian lan Pembangunan: Diterbitake kanthi online: 04 Desember 2018, 135-148), salah sawijining esai sing paling anyar, minangka ringkesan sawetara konsep inti lan kapercayan normatif sing terus nyebabake karyane suwene patang puluh taun kepungkur, lan telpon kanggo ndeleng pendhidhikan perdamaian minangka strategi penting kanggo implementasi usulan-usulan lan politik perdamaian kayata sing wis dijelasake ing Agenda Tindakan IBP. Dheweke ndeleng proses kerja kanggo ngrampungake agenda minangka arena kanggo tumindak politik minangka sinau. Dheweke nyathet babagan tema inti normatif sing nyebabake kabeh karyane wis berkembang dadi apa sing ditemtokake minangka telung krisis meta sing ana gandhengane, sing dikatutake minangka penting kanggo sinau babagan perdamaian minangka strategi utama kanggo transformasi global sing dibutuhake kanggo nylametake planet kita lan kanggo mujudake kamanungsan kita. Betty menehi saran, minangka mitra kanggo "Sinau nglucuti senjata, ” pendidik perdamaian uga maca postingan GCPE pungkasan artikel ing senjata nuklir lan patriarki dening Ray Acheson, Direktur Reaching Critical Will, lan bab ing Disarmament, Perdamaian lan Pembangunan dening Madeleine Rees kanthi irah-irahan "Game of Thrones, Patriarchy, Feminism, and Peacebuilding: How to Reconsile the Unreconcilable!"

.

Komentar Kontemporer

Miturut Betty Reardon

Elinga, nglumpukake pecahan prau konseptual sing ngemot praktik-praktik jaman biyen, mriksa fragmen miturut cahya saiki wis dadi tujuan seri iki. Pilihan saka seri sing dibahas maneh, kaya sing kacathet ing kirim GCPE dhisikan, kalebu publikasi sing ora kalebu ing antologi 2015, Betty Reardon, Pionir Pendidikan Damai lan Hak Asasi Manungsa lan Betty Reardon, Teks Kunci Gender lan Perdamaian. Bagéan sing dipilih kanggo seri iki dak anggep duweni potensi sing relevan karo tantangan lan tugas pendhidhikan perdamaian ing budaya sosial-politik saiki, dadi beda karo politik ing endi publikasi pilihan iki. Kelingan sing ditindakake dening seri kasebut mbantu aku ngerti babagan pembelajaranku dhewe lan kepiye pengaruhe babagan apa sing dakkandhakake taun-taun kanggo pertimbangan siswa lan kolega, sing dingerteni lan ora dingerteni, sing nantang tantangan sing padha, ditambah karo masalah sing padha, lan nyoba sawetara tugas sing padha.

Aku milih, kanggo postingan terakhir ing seri kasebut, kanggo nggunakake esai iki adhedhasar pidato pleno sing diwenehake ing konferensi biennial International Peace Bureau sing dianakake ing Berlin ing Oktober 2017, (Disarmament, Perdamaian lan Pembangunan, Emerald Press, 2018) amarga aku ngringkes, kanggo maksud ngerti tantangan saiki kanggo pendhidhikan perdamaian, dhasar sing paling penting saka perspektif saiki babagan masalah perdamaian. Wawasan babagan hubungan integral antarane penindasan jender lan institusi perang, pisanan diartikulasekake ing taun 1985 karo publikasi Teacher College Press Seksisme lan Sistem Perang. Deleng saiki ing "Bumi Kekaisaran," monografi kasebut terus nggawe perspektif lengkap babagan masalah perdamaian. Amarga kebangkitan patriarki sing wis saya kuwat amarga saya akeh otoriterisme, mekanisme penegakan, militerisme, lan akibat sing paling ngrusak, krisis Bumi, aku nganggep monografi minangka publikasi sing paling penting. Pratelan iki dakwujudake babagan kahanan sing nyebabake ancaman paling gedhe tumrap kelangsungan Bumi lan peradabane minangka telung "krisis meta" sing ana gandhengane. "Perang selawase," ketimpangan manungsa, lan ora tanggung jawab ekologis.

Karo panulis, Ingeborg Breines, Norwegia, sawijining penyelenggara Konferensi IPB Berlin, lan Asha Hans, India: telung feminis kanggo demiliterisasi, nalika diluncurake buku tanggal 15 Juni 2019.

Aku ora bisa nemokake teks kasebut, nanging pengamatan digawe, aku yakin Seksisme lan Sistem Perang, babagan dorongan patriarki tumrap penyalahgunaan Bumi, mula dakeling-eling nalika miwiti komentar iki. Aku nyebut degradasi lingkungan alam minangka perkosaan, amarga ana kemungkinan kematian Bumi, tiwas amarga wis dadi korban pemerkosaan liyane. Cetha yen patriarki menehi obyektif lan ngeksploitasi Bumi kaya wanita. Aku pinemu cocog karo pambentukan perspektif saiki babagan masalah perdamaian sing nalika taun 80-an, kanthi pangembangan awal wanita lan lapangan perdamaian, para wanita uga menehi alarm babagan serangan ing biosfer. Nanging mung diarani loro, pelaut kayu Chipko ing India sing nylametake nyuda deforestasi; Strike Women for Peace, sawijining gerakan sing diilhami dening "kejatuhan" tes nuklir sing beracun, miwiti kampanye ing AS sing sajrone dasawarsa ngasilake Prajanjian Larangan Tes Nuklir 1963 (cikal bakal peran wanita ing adopsi ing 2017 Larangan Senjata Nuklir Prajanjian). Kampanye iki mbantu madhangi efek lingkungan sing ngrusak saka kabeh kegiatan militer. Kaya Vandana Siwa (tetep Alive) ngelingake kita marang konsekuensi jender lan lingkungan saka kabijakan pangembangan berorientasi pertumbuhan industri, feminis mengamati manawa kabijakan keamanan adhedhasar senjata lan kabijakan pangembangan adhedhasar pertumbuhan kalebu ing pamikiran patriarkhi. Akibate, gerakan perdamaian wanita ngupayakake nambah partisipasi wanita ing kabeh nggawe kabijakan publik, nyebabake inisiatif masarakat sipil sing digawe ing taun 2000 Resolusi Dewan Keamanan 1325, njaluk partisipasi padha karo wanita ing kabeh masalah perdamaian lan keamanan.

Ing jaman kasebut, gerakan kalebu politik kudu fokus marang para pemuda global. Amarga pengecualian wanita saka pembuat kebijakan tingkat dhuwur nyalahake kita "perang selawase" lan pembangunan mal, ora ana swara para nom-noman ing gedhong kekuwatan bisa uga dadi ukuman mati kanggo planet iki. Minangka bocah enom ing lurung-lurung ing Eropa lan Amerika sing mbengok "Bumi Kekaisaran," nuntut pamrentah, "tumindak saiki supaya kita bisa duwe masa depan." Muga-muga postingan iki lan "Sinau Mbuwang Senjata" bakal diwaca minangka swara saka wong tuwa sing mbengok panguwuh iki supaya para mudha bisa urip ing planet kasebut, lan sithik wae, apa wae sing wis ditindakake kanggo nggayuh budaya sing tentrem digawa maju. Kaya sing wis ditindakake sadurunge, kanggo kerjasama antar budaya lan transnasional, kanggo ekuitas Lor-Selatan lan solidaritas Kidul-Kidul, saiki kita kudu nggayuh pamisahan generasi, mangertos manawa pamisahan kasebut diwenehake dening patriarki. Jenis kelamin, sawijining konstruk sing menehi peran sosial miturut jinis, miturut peran sing luwih dhuwur tumrap pria, yaiku piranti sing nggawe patriarki nggawe divisi seksual asli kualitas manungsa. Misahake kulawarga manungsa bisa njaga urutan patriarkhi, hierarki kekuwatan sing rumit, kalebu kabeh wujud identitas manungsa, uga ras, kelas, akses menyang sumber daya lan teknologi, lan status geopolitik. Nyingkirake hirarki kasebut, utamane kanthi nglucuti senjata, penting banget kanggo nglestarekake planet iki sing mbutuhake kerja sama antargenerasi sing lengkap lan padha.

Minangka pendidik perdamaian, aku ngerti manawa nindakake tugas kolaborasi iki lan liyane minangka proses sinau, mula judhul esai sing negesake manawa kita kudu mindhah politik saka mode menang menyang mode pembelajaran. Ngandharake manawa proses transisi minangka salah sawijining tugas pendhidhikan perdamaian sing saiki. Kita tanggung jawab kanggo nuntun lan melu sinau iki, nalika nindakake politik pangowahan sing kita sinau kanggo ngatasi alangan perdamaian tinimbang ngatasi kekuwatan sing ana ing kene. Kita kudu ngerti kepriye gegayutane integral karo wong sing kudu kita tandhingi lan ngerti manawa kaslametan umum kudu dadi target utawa ora bakal bisa urip. Kita kudu nggawe kabiasaan supaya terus ngupayakake ngerti lan ngerti sesambungan ing antarane lan ing antarane kabeh masalah lan kabeh masarakat, saengga kita bisa tumindak politik sajrone pangerten sakabehe telung prentah sing dikatutake ing esai kasebut. Nggambar babagan pethikan pembukaan posting iki, aku negesake manawa ana komponen pembelajaran transformasional sing diupayakake para pendidik perdamaian ing kabeh siswa lan kabeh komunikasi politik ing jaringan manungsa.

Betty Reardon
Juli 14, 2019

Waca seri kasebut: "Masalah lan Tema ing 6 dekade Peacelearning: Conto saka Pakaryan Betty Reardon"

"Masalah lan Tema ing 6 Puluh Peacelearning" minangka serangkaian kiriman saka Betty Reardon sing ndhukung Kampanye "$ 90 k kanggo 90" ngurmati umur 90 taun Betty lan ngupayakake nggawe masa depan sing berkelanjutan kanggo Kampanye Global kanggo Pendidikan Damai lan Institut Pendidikan Perdamaian Internasional (deleng pesen khusus iki saka Betty).

Seri iki nyinau babagan umur kerja Betty sajrone pendhidhikan perdamaian liwat telung siklus; saben siklus ngenalake fokus khusus kanggo kerjane. Kiriman kasebut, kalebu komentar saka Betty, nyorot lan nuduhake sumber daya sing dipilih saka arsip, sing ana ing Universitas Toledo.

Siklus 1 nampilake upaya Betty wiwit taun 1960-an nganti taun 70an sing fokus ing pengembangan pendidikan perdamaian kanggo sekolah.

Siklus 2 nampilake upaya Betty wiwit taun 80an lan 90an, sawijining periode sing disorot dening internasionalisasi gerakan pendhidhikan perdamaian, pambentukan bidang akademik, artikulasi Pendidikan Perdamaian Komprehensif lan munculnya gender minangka unsur penting ing pendhidhikan perdamaian.

Siklus 3 mengeti gaweyan Betty sing paling anyar, kalebu pengaruhe babagan gender, perdamaian, lan ekologi.

.

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...