Pernyataan Gabungan saka Uni Eropa lan PBB ing Dina Internasional kanggo Ngilangi Kekerasan Seksual ing Konflik (19 Juni)

Waca liyane babagan Dina Internasional kanggo Ngilangi Kekerasan Seksual ing Konflik

"Komitmen sing ora bisa ditindakake": saka Artikulasi kanggo Tumindak kanggo Perdamaian

Negara-negara lan organisasi antarnegara rawan kanggo ngatasi masalah kanthi ngetokake pernyataan gedhe. Pernyataan gabungan ing ngisor iki pancen pantes diwaca dening para pendidik perdamaian minangka dhasar panaliten babagan hubungan integral saka hak asasi manungsa wanita kanggo nggayuh perdamaian sing adil lan stabil. Bisa uga digunakake, uga, kanggo nggampangake penilaian kemungkinan praktis kanggo ngrampungake "komitmen sing ora owah" saka wong-wong sing ngetokake pernyataan kasebut.

Apa sing dibutuhake negara kanggo ndhukung korban lan mungkasi impunitas? Apa kemungkinan langkah-langkah khusus sing didhukung pernyataan iki bakal dadi basis tumindak kabijakan sing diatur lan didanai kanthi lengkap? Apa sing bisa ditindakake saka masyarakat sipil kanggo mindhah negara kanggo nggawe lan nindakake kabijakan kasebut? Sinau apa sing dibutuhake kanggo masyarakat sipil supaya bisa sukses ing upaya kasebut? Sing paling penting, kepiye kabijakan kasebut bisa dianggep minangka transisi sing disengaja menyang adil lan lestari kanggo perdamaian sing negara-negara kasebut uga nyatakake komitmen.

Wis pirang-pirang dekade, para panyengkuyung perdamaian wanita kanthi sora ngucapake panganiaya seksual sing dadi integral kanggo konflik bersenjata. Minangka Cora Weiss asring ngandika, "Sampeyan ora bisa mungkasi rudo pekso nalika perang terus." Kekerasan seksual minangka strategi perang sing disengaja. Akar budaya misoginis sing dirujuk ing kene diakoni sacara luas. Nanging sethitik manungsa waé wis diwenehi kanggo sistem keamanan global sing enacts budaya, produk saka patriarki sing pervades paling masyarakat lan institusi manungsa.

Ing sesi NGO babagan topik kasebut, pirang-pirang dekade kepungkur, aku menehi sawetara pengamatan ing ngisor iki sing kudu dakulangi nalika kita nimbang pratelan iki, njaluk supaya para pendidik perdamaian lan para siswa sing dipandu nimbang lan netepake pratelan ing ngisor iki:

  • Kanggo mungkasi kekerasan seksual ing konflik bersenjata, kita kudu mungkasi konflik bersenjata;
  • Kanggo mungkasi konflik bersenjata kita kudu ngilangi institusi perang;
  • Kanggo ngilangi perang, kita kudu entuk perlucutan senjata universal lan lengkap miturut hukum internasional;
  • Kanggo njaga sistem keamanan internasional sing dilucuti senjata, kita kudu adaptasi karo hukum lan institusi internasional sing saiki, lan ngrancang sing anyar sing bisa uga dibutuhake;
  • Kanggo adaptasi lan ngrancang institusi sing dibutuhake mbutuhake tumindak saka masyarakat sipil global sing duwe pendidikan sing setya kanggo ngowahi sistem perang;
  • Kanggo ngajari transformasi sistem perang mbutuhake "komitmen sing ora tegang" saka para pendidik perdamaian.

Ing tembung judhul film 12 Juni sing dikirim Minggu kepungkur, "Iku ing Tangan Kita!" (BAR, 6/17/22)

Pernyataan Bersama dening Perwakilan Tinggi EU kanggo Urusan Luar Negeri lan Kebijakan Keamanan, Josep Borrell, lan Perwakilan Khusus PBB babagan Kekerasan Seksual ing Konflik, Pramila Patten, ing acara Hari Internasional Penghapusan Kekerasan Seksual ing Konflik

Pernyataan Pers: Kanggo Rilis Langsung
Brussels/New York, 17 Juni 2022

Ing Dina Internasional kanggo Ngilangi Kekerasan Seksual ing Konflik, Perserikatan Bangsa-Bangsa lan Uni Eropa gabung karo swarane kanggo ngajak masyarakat internasional supaya nyepetake upaya kanggo nyirnakake kekerasan seksual sing ana hubungane karo konflik, lan nylametake generasi penerus saka scourse iki.

Pesen kita cetha: wektune kanggo pindhah ngluwihi pendekatan reaktif lan ngatasi panyebab sing ndasari lan penyebab kekerasan seksual sing ora katon, kayata diskriminasi adhedhasar jender, ketimpangan, lan pengecualian, uga norma sosial sing mbebayani sing ana hubungane karo pakurmatan, isin, lan nyalahake korban.

Kita kaget banget amarga pengaruh perang ing Ukraina ing urip warga sipil, lan prihatin banget babagan kesaksian pribadi sing nggegirisi lan tuduhan kekerasan seksual. Kita banget ngukum kejahatan kasebut lan njaluk supaya kekerasan kasebut diakhiri kanthi cepet. Konflik bersenjata lan pamindahan massal ningkatake risiko kabeh bentuk kekerasan seksual, uga perdagangan wong kanggo tujuan eksploitasi seksual, sing mengaruhi wanita lan bocah-bocah wadon kanthi ora proporsional, lan mangsa wong sing golek perlindungan saka perang.

Kita uga wis weruh ing taun kepungkur tambah militerisasi, kalebu epidemi kudeta lan takeovers militèr, saka Afghanistan, kanggo Guinea, Mali, Myanmar, lan liya-liyane, kang wis nguripake maneh jam ing hak-hak wanita. Sanajan krisis anyar saya mundhak, perang ora mandheg ing papan liya, kalebu ing Republik Afrika Tengah, Republik Demokratik Kongo, Somalia, Sudan Kidul, Suriah utawa Yaman. Iki ditandhani dening tingkat nguwatirake kekerasan seksual sing ana hubungane karo konflik sing digunakake minangka taktik perang lan teror, alat penindasan politik lan wangun intimidasi lan mbales marang aktor lan aktivis garis ngarep. Penting banget kanggo ngembangake lingkungan protèktif sing nyegah lan nyegah kekerasan seksual ing wiwitan lan ngidini laporan sing aman lan respon sing nyukupi. Nyegah minangka cara perlindungan sing paling apik, kalebu nyegah konflik dhewe.

Penting kanggo ningkatake daya tahan individu lan komunitas sing beresiko kanggo mbantu dheweke nahan guncangan ekonomi lan keamanan lan melu strategis karo aktor Negara lan non-Negara kanggo njamin kepatuhan karo norma lan standar internasional. Iki kudu kalebu adopsi langkah-langkah pencegahan lan pencegahan sing selaras karo Hukum Kemanusiaan Internasional, kanggo nylametake populasi sipil, properti, lan infrastruktur sipil sing penting, kalebu fasilitas kesehatan, saka serangan.

Tindakan sing ditargetake kanggo ningkatake pencegahan dibutuhake kanthi cepet, liwat keterlibatan politik lan diplomatik kanggo ngatasi kekerasan seksual ing gencatan senjata lan perjanjian perdamaian; nggunakake indikator peringatan awal kekerasan seksual kanggo ngandhani pemantauan, analisis ancaman, lan respon awal; nyuda aliran senjata cilik lan senjata ringan; reformasi sektor kaadilan lan keamanan responsif jender, kalebu vetting, latihan, kode etik, kawicaksanan nol-toleransi, imbangan jender, lan pengawasan efektif lan akuntabilitas; lan nggedhekake swarane wong sing slamet lan komunitas sing kena pengaruh, kalebu ndhukung para pembela hak asasi manungsa wanita, lan organisasi masyarakat sipil.

Ing dina iki, kita manunggal ing prasetya sing ora tegang kanggo ndhukung wong sing slamet lan mungkasi impunitas kanggo para pelaku. Kita kudu mesthekake yen dheweke ora dilalekake ing iklim krisis intersecting, kalebu pemulihan pandemi global, lan sumber daya sing diwatesi. Kita kudu mesthekake yen hukum internasional dudu janji kosong. Penuntutan bisa mbantu ngowahi budaya impunitas sing wis pirang-pirang abad kanggo kejahatan kasebut dadi budaya pencegahan. Wong sing slamet kudu dideleng dening masyarakat minangka sing nduweni hak, sing kudu diajeni lan dileksanakake, ing mangsa perang lan tentrem.

Kanggo pitakon media, hubungi:
Géraldine Boezio
Kantor Perwakilan Khusus PBB babagan Kekerasan Seksual ing Konflik, New York
geraldine.boezio@un.org

cedhak

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...