IPRA-PEC ing 50: Nggawe Paling Kadewasan

Wigati Editor: Tanggapan ing ngisor iki saka Matt Meyer, Sekretaris Jenderal Asosiasi Riset Perdamaian Internasional (IPRA), lan Candice Carter, Komisi Pendidikan Perdamaian (PEC), ngrujuk menyang sing diterbitake sadurunge refleksi Magnus Haavlesrud lan Betty Reardon ing ulang tahun kaping 50 saka panyiapan PEC IPRA. Loro saka pendiri PEC, Betty lan Magnus dibayangke ing oyod sajarah komisi kasebut nalika uga nggoleki masa depan kanthi mriksa ancaman eksistensial kanggo kaslametan manungsa lan planet sing saiki nantang pendhidhikan perdamaian lan kemungkinan PEC lan perane ing njupuk tantangan. Pengetan 50 taun PEC bakal dirayakake ing mbesuk Konferensi IPRA 2023 sing bakal ditindakake ing Trinidad & Tobago saka 17-21 Mei 2023.

A respon kanggo Magnus lan Betty
saka Matt Meyer, Sekretaris Jenderal IPRA

Yen PEC muncul minangka ruang sèket taun kepungkur kanggo mbantu ngunggahake kesadaran lan tumindak konkrit kanggo mbangun gerakan adhedhasar kepraktisan "perdamaian sing adil," mula mesthine perlu banget kanggo nyelidiki proses lan produk pendidikan sing bakal ditindakake. wayahe 21st kesadaran abad.

Kanggo manungsa ing abad kaping 21, 50 taun isih dianggep cukup enom. Kacepetan wifi, internet, media sosial lan sing diarani "5G" nyaranake, sanajan sedasa taun bisa ngrasa kaya kalanggengan kanggo para pemuda, lan dinamis iki bisa uga sadurunge jaman saiki. Nanging, sawetara periode luwih istimewa tinimbang liyane, lan ing 1973 nalika Komisi Pendhidhikan Perdamaian IPRA didegake minangka bidang studi perdamaian nalika isih enom lan subkategori pendhidhikan perdamaian nalika isih enom, jagad iki isih ana ing siji. saka wektu paling storied saka sasi pungkasan. Sing diarani "Sixties" - jaman bersejarah sing kedadeyan kira-kira wiwit pungkasan taun 1950-an nganti pungkasan taun 1970-an - wis dirujuk dening akeh buku sing perpustakaan lengkap bisa gampang diisi tanpa liya. Luwih saka siji jurnal profesional akademisi ora fokus ing liyane tinimbang mriksa maneh periode wektu iki. Tanpa njupuk wektu akeh banget kanggo nggambarake saka sudut pandang sejarawan, kenapa fokus super kasebut bisa ndhelikake lan ora jelas tinimbang sing diungkapake, amarga cathetan iki ing perayaan 50 PEC.th ulang tahun, siji kudu mung Wigati sing Komisi iki kawangun sak wektu sregep saka upheaval lan debat. Sing akeh proyek sing diwiwiti ing wektu kasebut wis ora ana lan PEC terus kuwat minangka sing paling penting kanggo kita, ing taun 2023 lan sabanjure.

Para pinituwa Magnus lan Betty wis mbatesi cara kanggo njaga struktur sing dirancang kanggo nggayuh tujuan pendidikan politik, uga pitakonan sing kudu dipikirake supaya bisa maju lan berkembang. Tambahanku ing kene utamane kanggo ndhukung saran, bisa uga nambah komentar iki kanggo mbantu nggawe dialog anyar sing kudu kita lakoni.

Kaping pisanan, sawetara tembung kunci sing dicritakake nalika maca review kasebut: pendiri PEC kalebu kesadaran sing jero babagan kasunyatan manawa solidaritas kudu dadi bagean utama saka apa wae sing kita bangun, lan kesetiaan sing sengit marang siji liyane ngidini kita nantang lan tuwuh. ing wektu sing padha. Ora kebeneran yen karya Paulo Freire babagan pedagogi kritis, sing dadi anyar ing wektu kasebut, dimangerteni minangka pusat nalika ngadhepi tujuan kekaisaran AS ing Asia Tenggara. Perlawanan Vietnam lan negara-bangsa sosialis awal bisa uga minangka salah sawijining conto gedhe pungkasan saka tulisan negara maju.

Apa efek, banjur, owah-owahan ing pembebasan nasional lan perjuangan anti-kolonial / neokolonial tegese kanggo pendidikan perdamaian lan lapangan riset perdamaian? Yen pembebasan nasional kurang penting tinimbang sadurunge, nganti tingkat apa kita kudu utawa kudu ndeleng eksperimen non-negara ing tekad lan keadilan sing berdaulat - saka feminis radikal Rojava menyang revolusioner pribumi Zapatistas lan saka Bolivia, Chili, Venezuela, lsp?

Tembung "ekologi" bisa ditemokake minangka bagéan saka PEC awal, lan Betty lan Magnus nyathet manawa keprihatinan babagan krisis iklim saiki kudu dadi bagian saka dialog kita saiki. Nanging apa gerakan lingkungan kabeh-banget-siloed, karo sethitik manungsa waé mbayar kanggo owah-owahan iklim ing kidul global? Webinar Biro Perdamaian Internasional anyar nyoba mbenerake kanthi nyorot konflik lan perspektif iklim saka perspektif Afrika. Anggota Dewan Afrika IPB sing mentas kapilih, Tyson Smith Berry sing berbasis ing Liberia, mimpin lokakarya babagan sing padha sajrone pirang-pirang minggu proses pembangunan perdamaian Pan Afrika Global South. Apa sing kita lakoni minangka komunitas global kanggo sinau babagan lan saka kolega kasebut?

Iki cocog karo dokumen PEC awal babagan hubungan antara Pusat lan Periphery, sing nalika iku uga ngrujuk gerakan pembebasan nasional ing Afrika, Asia, lan Amerika Latin minangka titik fokus. Apa saiki-karo kelemahane kekaisaran Pusat sing beda-beda, munculé sub-imperial, gerakan neo-fasis, lan panemu sing beda-beda babagan peran China minangka mediasi super-power-saka gagasan "delinking" lan mbangun struktur wong anyar ing njaba oppressive. , norma sistemik kekerasan?

Iki bisa uga dadi pitakonan sing uga dianggep dening Komisi IPRA liyane, nanging nalika PEC muncul lan terus dadi papan sing kuat kanggo evaluasi sistemik lan pendidikan populer sing padha, aku rumangsa PEC dadi papan utama kanggo dialog kasebut. Pancen, misale jek aku iki minangka dhasar "etos perpustakaan" tantangan dialogis kanggo mode pikiran sing dominan sing diucapake Betty lan Magnus.

Riset, pendhidhikan, lan tumindak minangka pilar sing ora bisa dirusak sing menehi lapangan kita kekuatan kanggo nahan owah-owahan gedhe banget lan kalah, nanging tetep relevan sajrone jangka panjang. Tanpa kawicaksanan sing digayuh saka sesambungan telu kasebut, teori lan praktik dadi rata.

Yen PEC muncul minangka ruang sèket taun kepungkur kanggo mbantu ngunggahake kesadaran lan tumindak konkrit kanggo mbangun gerakan adhedhasar kepraktisan "perdamaian sing adil," mula mesthine perlu banget kanggo nyelidiki proses lan produk pendidikan sing bakal ditindakake. wayahe 21st kesadaran abad. Pendidik perdamaian kelas sing luwih enom, sing kalebu koordinator konferensi IPRA 2023 Trinidad, Hakim Williams, katon cocog kanggo ngatasi kerumitan saiki. PEC sing diwasa ing umur sèket ngidini kita ngumpul ora mung ing geografi, disiplin akademik, lan ideologi, nanging ing basis kawruh multi-generasi nyata. Kita ora bakal ngerti apa arah inspirasi sing bakal teka Komisi PEC convener Olga saka Rusia bakal njupuk kita, yen COVID-19 ora nggawe bisu swara ing pungkasan taun 2021, sakcepete sadurunge negarane terjun perang. Nanging, kita bisa lan kudu ngganda usaha kanggo mbayangake karya saka kabeh perspektif lan strategi, ora bisa ngaso ing laurels kepungkur (nyata utawa dibayangake).

Pungkasan, kita ora kudu menehi ruang kanggo ide manawa Pendhidhikan Damai, sanajan ing tingkat paling awal, ora penting banget kanggo sinau lan riset perdamaian. Riset, pendhidhikan, lan tumindak minangka pilar sing ora bisa dirusak sing menehi lapangan kita kekuatan kanggo nahan owah-owahan gedhe banget lan kalah, nanging tetep relevan sajrone jangka panjang. Tanpa kawicaksanan sing digayuh saka sesambungan telu kasebut, teori lan praktik dadi rata. Ayo kita nyiapake dialog lan debat ing Trinidad, amarga Magnus lan Betty wis njaluk lan nuntun kita-lan ayo ngrancang lan nyiapake Centennial PEC sing bakal katon luwih apik tinimbang kahanan saiki.

A respon kanggo Magnus lan Betty
saka Candice C. Carter, IPRA PEC Convener

PEC tetep nduweni tujuan sajrone setengah abad orane. Saliyane nambah kawruh saka riset lan enggo bareng informasi, wis ngaktifake sambungan lintas budaya lan adoh ing pendidikan perdamaian.

Komisi Pendidikan Perdamaian (PEC) saka Asosiasi Riset Perdamaian Internasional (IPRA) terus sajrone setengah abad eksistensine minangka bagean sing kuat lan dinamis saka IPRA. Anggota lan pimpinane wis nambah kawruh babagan pendhidhikan perdamaian lan terus-terusan nganyari Peraturan PEC. Sawisé ngadegé PEC, para pamimpiné wis nggampangaké pengambilan keputusan sing inklusif, sesuai karo katetepan Angger-angger PEC awal, nalika padha ningkataké Misi PEC. PEC tetep nduweni tujuan sajrone setengah abad orane. Saliyane nambah kawruh saka riset lan enggo bareng informasi, wis ngaktifake sambungan lintas budaya lan adoh ing pendidikan perdamaian. Sauntara iku, wis dadi organisasi riset internasional ing ngendi penyelidikan anyar lan terus-terusan lan nglaporake babagan pendhidhikan perdamaian terus, sanajan ana tantangan sing angel ditindakake. Ing prestasi kasebut, PEC wis dadi sumber inspirasi kanggo, uga komunitas ing, karya lan riset babagan pendidikan perdamaian. Aku tetep diilhami dening para pendiri PEC lan ngormati banget komitmen lan dhukungan sing terus-terusan kanggo pendidikan perdamaian, PEC, lan inisiatif sing gegandhengan karo anggotane.

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Ninggalake Komentar

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

Gulung menyang Top